به گزارش فارس، «فدریکا موگرینی»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا سهشنبه در مصاحبه با شبکه خبری «سیانان» درباره تدابیر کشورهای اروپایی برای حفظ توافق هستهای برجام بعد از خروج آمریکا از آن اظهارنظر کرد.
او در پاسخ به «کریستین امانپور»، مجری سیانان درباره اینکه اروپاییها چه کاری میتوانند برای حفظ برجام انجام دهند گفت: «ما همراه با اروپاییها و همچنین روسها، چینیها و دیگران در سراسر دنیا ساز و کارهایی به کار گرفتهایم تا کانالهایی برای ادامه تجارت با ایران ایجاد کنیم که ضمانت میکند تجارت میتواند صرفنظر از تحریمهای ثانویه ادامه پیدا کند.»
موگرینی مدعی شد اعضای اتحادیه اروپا در حال کار بر روی جزئیات فنی این طرح هستند.
او در ادامه در پاسخ به سوال مجری در این باره که اعتماد زیادی به قدرت اتحادیه اروپا برای دور زدن تحریمهای آمریکا دارد گفت: «نمیگویم که این فرایند ساده است، چون اطمینانی که من دارم محدودیتهایی دارد. در واقع فضایی که در حال فعالیت در آن هستیم، فضای دشواری است، اما به ارزش کاری که کردهایم، اعتقاد دارم، چون داریم نتایجش را میبینیم.»
موگرینی گفت: «چیزی که میگویم این است که ایالات متحده نمیتواند تصمیمهای سیاسی خودش را به کشورها و سازمانهای دارای حاکمیت مستقل تحمیل کند، بنابراین، اروپاییها از حق مشروع برخوردارند برای اینکه انتخاب کنند با چه کسی میخواهند تجارت و معامله کنند. این نه تنها درباره اروپاییها بلکه برای سایر نقاط دنیا هم صادق است.»
برنامه جامع اقدام مشترک، برجام، میان ایران و ۵ کشور دیگر (آمریکا، انگلیس، آلمان، فرانسه، چین، روسیه) به اضافه اتحادیه اروپا در ماه تیر سال ۹۴ شمسی (۲۰۱۵ میلادی) به امضای همه طرفین رسید. آمریکا اردیبهشت سال ۹۷ (۲۰۱۸ میلادی) به طور یکجانبه از برجام خارج شد اما طرفهای اروپایی برجام مدعی ادامه اجرای تعهدات خود شدهاند.
دولت آمریکا از نخستین روزهای اجرایی شدن این توافق، کارشکنیها در اجرای آن و تلاش برای کاستن از مزایای اقتصادی ایران از آن را آغاز کرد. با روی کار آمدن «دونالد ترامپ» به عنوان رئیسجمهور آمریکا این کارشکنیها شدت گرفت و او بارها تهدید کرد کشورش را از توافق هستهای خارج خواهد کرد.
ترامپ سرانجام سهشنبه ۸ می (۱۸ اردیبهشتماه) به طور یکجانبه آمریکا را از برجام خارج کرد و فرمانی را برای بازگرداندن تحریمها علیه ایران پس از دورههای زمانی ۹۰ و ۱۸۰ روزه امضا کرد.
اتحادیه اروپا چندی پیش بسته قوانین مسدودساز برای حمایت از ایران و شرکتهای اروپایی در قبال تحریمهای آمریکا را ارائه کرد، اما بسیاری از کارشناسان معتقدند که این قوانین در عمل نمیتواند مانع از خروج شرکتهای بزرگ اروپایی از ایران شود.
کمیسیون اروپا نیز پنج شنبه هفته گذشته (اول شهریور ماه) اعلام کرد که توافقنامهای به ارزش ۱۸ میلیون یورو متمرکز بر همکاری با بخش خصوصی ایران را به تصویب رسانده است.
به گفته سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، این مصوبه مربوط به توافقی است که دو سال پیش برای همکاری با اروپا صورت گرفته و با بسته پیشنهادی اروپا برای حفظ برجام ارتباطی ندارد. مقامات ایرانی بر ناکافی بودن تحرکات اتحادیه اروپا برای حفظ توافق هستهای و جبران چالشهای ناشی از خروج واشنگتن از این توافق تأکید کردهاند.
- 12
- 6