پنجشنبه ۱۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۹:۳۷ - ۲۵ مهر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۷۰۶۶۰۴
سیاست خارجی

خدمت بزرگ عربستان به ایران در ماجرای قتل خاشقجی

پرونده قتل خاشقجی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی
آتلانتیک نوشت: عموما وقتی دولت ترامپ از تنبیهات شدید علیه کشوری در خاورمیانه سخن می گوید، منظورش ایران است، کشوری که اثرگذاری منطقه ای اش دغدغه همسایگان عربش و آمریکا شده است. اما به تازگی ترامپ این الفاظ را علیه عربستان سعودی به کار برد که نزدیکترین متحد آمریکا در جهان اسلام قلمداد می شود. تهدیدی که در صورت اثبات دست داشتن سعودی ها در قتل خاشقجی عملی می شود. ترامپ در برنامه ۶۰ دقیقه سی بی اس گفت که اتفاق وحشتناکی رخ داده، ما مساله را بررسی می کنیم و تنبیه سختی در راه خواهد بود.

به گزارش انتخاب، آتلانتیک ادامه داد: همچنین ترامپ گفت که این تنبیهات شامل معاملات فروش سلاح نمی شود چرا که اثر معکوس متوجه اقتصاد آمریکا خواهد شد. رسانه های رسمی سعودی نیز به نقل حکومت این کشور اعلام کردند که به هر اقدامی علیه خود، پاسخی شدیدتر خواهند داد. البته متعاقب آن سفارت عربستان در واشنگتن با توییتی دیگر لحنی عقب نشینانه نشان داد. دوشنبه ترامپ خبر داد که با پادشاه عربستان، سلمان سخن گفته و او هر گونه ارتباط با قتل خاشقجی را انکار کرده است. ترامپ ادامه داد که پادشاه گفته با مقامات ترکیه برای روشن شدن قضیه همکاری می کند.

 

مساله خاسقجی نشان دهنده تغییر بزرگی در سرنوشت سعودی هاست که تا همین دو هفته پیش بابت اصلاحات اقتصادی و اجتماعی ستایش می شدند. ولیعهد جوان این کشور، بن سلمان نماد چهره جدید این کشور پادشاهی محسوب می شد. او مصاحبه هایی درباره طرح های اقتصادی کشورش ترتیب می داد و حتی از این فرصت استفاده کرد تا مدعی شود ایران باعث شده که هیتلر آدمی خوب شمرده شود. وی ایران را مسبب هر گونه دردسر در خاورمیانه دانست.

 

البته اصلاحات سعودی نیمه تاریکی نیز داشته: بازداشت های بی اساس، جنگی خونین در یمن و چهره ای تفرقه آمیز. اما غرب همه این ها را تا زمانی که ایران به حضور در عراق، سوریه و لبنان، تقویت برنامه موشکی و تهدید اسراییل ادامه دهد، نادیده می گیرد. عربستان تنها متحد نزدیک آمریکا نیست بلکه ترامپ و دامادش کوشنر نیز به داشتن روابط نزدیک با خاندان سلطنتی آن افتخار می کنند، امری که موجب نادیده گرفتن سرکوب داخلی، جنایت در یمن و محاصره اقتصادی قطر شده است. اما قتل خاشقجی مساله دیگری است. او نه تنها در ترکیه به قتل رسیده، بلکه روزنامه نگاری معروف در واشنگتن پست و مقیم آمریکا نیز بوده است.

 

به عبارت دیگر سعودی ها مرتکب عملی شده اند که عموما ایران را به ارتکاب آن متهم می کردند. آمریکا و متحدانش سال هاست ایران را تحریم کرده اند. روابط ایران و آمریکا در دوره اوباما با توافق هسته ای اندکی بهبود یافت اما از زمان خروج ترامپ از توافق اوضاع بدتر شده است.

 

پمپئو هفته گذشته گفت که هدف از فشارهای آمریکا این است که ایران مانند یک کشور نرمال رفتار کند. اما اکنون ایران در سکوت به تماشای محکومیت عربستان از سوی غرب به علت رفتار نکردن مانند یک کشور عادی نشسته است. سایت خبری المانیتور که به اخبار خاورمیانه می پردازد گزارش داده است که اغلب پوشش خبر قتل خاشقجی از سوی رسانه های ایرانی بر روابط ترکیه و عربستان متمرکز است. المانیتور می گوید شکاف میان عربستان و ترکیه با استقبال تهران همراه خواهد بود. در حالی که بر سر مسائل منطقه ای بخصوص جنگ داخلی سوریه میان ایران و ترکیه اختلاف نظر وجود دارد، دو کشور روابط اقتصادی عمیقی دارند. اختلاف میان عربستان و ترکیه رابطه ترکیه با ایران را تعمیق می بخشد و عربستان که رقیب ایران است را در منطقه منزوی می کند.

 

روی جالب ماجرا این است که منبع خبری اصلی در مورد قتل خاشقجی، دولت اردوغان است که خود سابقه تاریکی در برخورد با روزنامه نگاران و رسانه ها دارد. روابط عربستان و ترکیه بر سر قطع رابطه با قطر دچار چالش شد. قبل از مصاحبه تلویزیونی ترامپ، موضع وی در مورد قتل خاشقجی سکوت بود. چالش پیش روی آمریکا در مواجهه با این بحران این است که چگونه نزدیکترین متحد خود در جهان اسلام را حفظ کند. اشتراک منافع آمریکا و عربستان در چند مورد دیده می شود از قبیل ثبات بازار نفت، افراط گرایی در اسلام و حضور ایران در سوریه، لبنان و یمن.

 

اما حرکتی در کنگره برای دادن اختیار به رییس جمهور به منظور تحریم کسانی که در قتل خاشقجی دخیل بوده اند، می تواند مساله را پیچیده کند. در بهترین حالت اخبار این قتل یک کابوس برای حکومت عربستان است و در بدترین حالت تحریم شدن توسط آمریکا، متحد نزدیکش. در عین حال ایران که همیشه متهم می شد، می تواند عربستان را نشان دهد و بگوید که شما از ما بهتر نیستید.

 

 

  • 25
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
فردریش نیچه نگاهی ژرف به زندگینامه و اندیشه‌های فردریش نیچه

تاریخ تولد: ۱۵ اکتبر ۱۸۴۴

محل تولد: روکن، آلمان

حرفه: فیلسوف و منتقد فرهنگی

درگذشت: ۱۹۰۰ میلادی

مکتب: فردگرایی، اگزیستانسیالیسم، پسانوگرایی، پساساختارگرایی، فلسفه قاره‌ای

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش