مهدی ذاکریان در گفتوگو با ایلنا، با اشاره به اعمال مجدد تحریمها علیه ایران و سخنان اخیر رئیسجمهور و وزیر امور خارجه امریکا علیه کشورمان گفت: ۹ ساله بودم که جیمی کارتر، رئیسجمهور وقت امریکا اعلام کرد ما دیگر از ایران نفت نمیخریم و به متحدان خودمان یعنی جامعه اروپایی میگوییم نفت نخرند. آن روزها به دلیل ماجرای پیش آمده سفارت امریکا در تهران، اروپا و به طور کلی شرق و غرب، ایران را محکوم میکردند ولی هیچ گاه صادرات نفت ایران قطع نشد.
برجام فرصت بزرگی برای همه اعضای جامعه جهانی در جهت چندجانبهگرایی، تعامل و گفتوگو بود
وی با بیان اینکه از ابتدای انقلاب تا به امروز تحریمهای امریکا علیه ایران وجود داشته است، اظهار داشت: از آن زمان تا به امروز تحریمها بوده و هیچ اتفاقی هم در این باره نیفتاده است و امریکا هم به خواست خود یعنی تغییر رژیم نرسیده است. اگر همسویی و همکاریای هم میان ایران و ایالات متحده رخ داد، بهخاطر برجام بود.
این تحلیلگر ارشد مسائل سیاست خارجی ادامه داد: برجام فرصت بزرگی برای همه اعضای جامعه جهانی در جهت چندجانبهگرایی، تعامل و گفتوگو و هم برای ایران، امریکا و سایر شرکای ۱+۵ بود که امریکا با خروج از این توافق، آن را خدشهدار کرد.
تحریمهای امریکا علیه ایران همیشه بوده و هیچ وقت هم برداشته نشده است
ذاکریان با بیان اینکه طرح آنکه بگوییم آمریکا دور دوم اعمال مجدد تحریمها را اعمال کرد، غلط است، تصریح کرد: تحریمهای امریکا علیه ایران همیشه بوده و هیچ وقت هم برداشته نشده است. پس اتفاق جدیدی رخ نداده و اتفاق جدیدی هم رخ نمیدهد. قبلا امریکا میگفت که در ۴ نوامبر، صادرات نفت ایران را قطع میکند به گونهای که ایران حتی نتواند یک قطره نفت صادر کند اما امروز به هشت کشور معافیت داده است. او تحریمهایی را مجددا اعمال کرده که هیچ وقت اساسا برداشته نشده، در نتیجه سخنان او یک بلوف سیاسی است که تاثیر چندانی هم براس رسیدن ایالات متحده به خواستههایش ندارد.
ترامپ و تیمش شکاف ایالات متحده و اتحادیه اروپا را بیشتر کردهاند
وی فضای روانی ایجاد شده طی روزهای اخیر را علیه ترامپ و کاخ سفید دانست و خاطرنشان کرد: فدریکا موگرینی به همراه وزرای دارایی E۳ بیانیهای بلند بالا صادر کرده و نسبت به اقدام یکجانبه امریکا ابراز تاسف کردند. اتحادیه اروپا مکررا تاکید کرده که همه تلاش خود را برای حفظ برجام میکند و تاکید کرده به دنبال ترویج و تقویت مکانیزم ویژه مالی (SPV) است. در واقع، ترامپ و تیم او - که من آنها را اولترا نئوکانها مینام - شکاف ایالات متحده و اتحادیه اروپا را بیشتر کردهاند. این شکاف قبلا بود و در دوره اوباما، ترمیم یافت اما ترامپ و دولتش این شکاف را بیش از هر زمان دیگری کردهاند.
این استاد دانشگاه افزود: در برجام، ایران نه به امریکا بلکه به جامعه جهانی نزدیک شد و توانست با اعتمادسازی، حسن نیت خود را نشان دهد پس ما در برجام چیزی را از دست ندادیم.
پیروز بزرگ منازعه امریکا و اروپا، ایران است
ذاکریان با تاکید بر اینکه برخلاف آنچه مخالفان توافق هستهای در داخل میگویند، نتایج برجام امروز وسیعتر خود را نشان میدهد، ابراز داشت: این نتیجه، شکاف وسیع میان امریکا و اتحادیه اروپا است. پیروز بزرگ این منازعه هم ایران است. کدام کشور حاضر است به ایالات متحده اعتماد کند در حالی که این کشور از برجام یک توافق چند جانبه بود با بیاحترامی به متحدانش و همچنین سازمانی ملل از آن خارج شده، به رای موقت دیوان لاهه عمل نکرده و به خواست جامعه بینالمللی و افکارعمومی جهانی بیتوجهی میکند.
فضای روانی به سود ایران و بر ضد امریکا و متحدان ضدایرانیاش است
وی اضافه کرد: در مجموع فضای روانی به سود ایران و کاملا بر ضد امریکا و چند متحد کوچکش که رویکرد ضد ایرانی دارند، است. امروز نه ایران، بلکه عربستان و امارات هستند که به خاطر کشتاری که در یمن به راه انداختهاند، شماتت میشوند. امروز نه ایران بلکه عربستان است که به خاطر قتل جمال خاشقچی و امارات هم به خاطر حمایت از آن تحت فشار هستند و امروز این اسراییل است که به خاطر نقض روزمره حقوق فلسطینیان و کشتاری که به راه انداخته، مورد انزوای جامعه جهانی است.
ادعای دانمارک برنامهای از سوی سرویسهای اطلاعاتی امریکا و اسرائیل است
این تحلیلگر ارشد مسائل سیاست خارجی درخصوص پلن B دشمنان برجام در ادعاهای مطرح شده دانمارک علیه ایران هم بیان کرد: وزارت امور خارجه، قوه قضاییه و سایر نهادهای دیگر مانند پلیس اینترپل باید بهجد پیگیر این موضوع باشند. قطعا این موضوع ریشهای بیگانه دارد و برنامه و پلنی از سوی سرویسهای اطلاعاتی و امنیتی امریکا و اسرائیل برای انحراف افکارعمومی از ماجرای جمال خاشقچی و همراه کردن اتحادیه اروپا با تحریمها و شدت بخشیدن آن است.
ترور قطعا در سیاست خارجی ایران جایگاهی نداشته و ندارد
ذاکریان با تاکید بر اینکه ترور قطعا در سیاست خارجی ایران جایگاهی نداشته و ندارد، یادآور شد: ایران خود قربانی ترور است. دستور نظام، همکاری اقتصادی با اتحادیه اروپا و در مسائل منطقهای، مبارزه با تروریسم و تامین امنیت است. ما در مورد اروپا، رویکرد امنیتی نداشته و نداریم و از طرفی نمیخواهیم افراد گمنام را مشهور کنیم.
وی با بیان اینکه عملیاتی که در اهواز انجام شد، تحت هدایت موساد بود، عنوان کرد: اسرائیل مسئول عملیاتهای تروریستی بر علیه ایران در داخل کشور و اروپا است. البته سناریو موساد، سناریو شکستخوردهای است و دیدیم کشورهای زیادی در این باره همراهی چندانی نکردند. افکارعمومی دنیا متوجه است ایرانی که تاکنون رفتار هوشمندانه داشته و علیرغم فشارها از برجام هم خارج نشده است، دلیلی ندارد در این مقطع فرد یا افرادی را برای ترور افراد گمنام عازم اروپا کند.
- 19
- 5