دوشنبه ۱۸ تیر ۱۴۰۳
۰۹:۰۳ - ۱۹ آذر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۹۰۵۰۰۰
سیاست خارجی

زنگنه: کاهش نفوذ ایران، هدف اصلی عادی‌سازی روابط امارات و سوریه

صباح زنگنه,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی
امارات و عربستان به دنبال متمایل کردن سوریه به سمت خود برای مقابله با ایران هستند و حتی در این راه قطر را به حاشیه خواهند راند.

«صباح زنگنه» نماینده پیشین ایران در سازمان همکاری اسلامی با اشاره به دلایل از سر گیری روابط سوریه و امارات در گفت‌وگو با ایلنا، اظهار کرد: شرایط سیاسی و نظامی سوریه حکایت از قوی‌تر شدن قدرت مرکزی دارد که آزادسازی تعدادی از شهرها و روستا در این قدرت‌گیری تاثیرگذار بوده است؛ در حدی که حتی رژیم صهیونیستی هم از تغییرات در سوریه ناامید شده یا به این درک رسیده است که نمی‌تواند ساختار قدرت در سوریه را تغییر دهد.

 

لذا یکی از عامل‌هایی که در تغییر معادلات سوریه کاملاً محسوس و قابل محاسبه است، گسترش امنیت و باز پس‌گیری مناطق توسط ارتش سوریه و متحدانش است. در این روند کشورهایی مانند امارات و عربستان که تا چندی قبل به حمایت از گروه‌های تروریستی و براندازی نظام سیاسی سوریه مشغول بودند، آرام آرام به دنبال تغییر موضع خود هستند تا از این طریق منافع خود را تامین کنند.

 

وی ادامه داد: داده‌های رسانه‌ای و سیاسی حکایت از این دارد که امارات و عربستان به دنبال ورود به جریان بازسازی سوریه هستند؛ آنها معتقدند که بازسازی سوریه می‌تواند فرصت خوبی برای رخنه به درون خاک سوریه و تطهیر چهره خود باشد و از سوی دیگر معتقدند که دور بودن از حاکمیت دمشق می‌تواند برای آنها هزینه‌های زیادی داشته باشد. بنابراین اینکه شنیده می‌شود امارات به نیابت از عربستان سعودی به دنبال عادی‌سازی روابط با سوریه است به این دلیل است که نخست، آنها از طریق عادی‌سازی روابط شرکت‌های اقتصادی خود را وارد خاک سوریه می‌کنند و دوم اینکه با پوشش این شرکت‌ها در قالب تیم‌های اطلاعاتی و سیاسی می‌توانند در داخل ساختار آینه سوریه دخل و تصرف کنند.

 

بخشی از این عادی‌سازی عجولانه، مربوط به کاهش حوزه نفوذ ایران در سوریه است؛ ریاض و ابوظبی در مرحله پساداعش به دنبال تسلط بر زمین سوریه هستند و حتی مقامات این دو کشور معتقدند که نباید در مورد سوریه اشتباه‌های عراق را تکرار کنند.

 

این تحلیلگر مسائل منطقه با اشاره به سناریوی امارات و عربستان برای مقابله با ایران، گفت: هر دو کشور به این نتیجه رسیده‌اند که اگر وارد معادلات سوریه نشوند بدون تردید نفوذ ایران همانند پرونده عراق در سوریه افزایش پیدا خواهد کرد. از منظری دیگر دولت سوریه طی هفت سال گذشته در برابر جریان‌های تروریستی مختلف ایستادگی کرده و عربستان به خوبی می‌داند که بخشی از این جریان‌ها (مانند شاخه القاعده در سوریه) تا حدی به جریان اخوان‌المسلمین وابسته هستند؛ این بدان معناست که ریاض حیات سیاسی و داعیه‌داری رهبری جهان اسلام را در تهدید می‌بیند و نمی‌خواهد معادلات بیش از این به ضرر آنها رقم بخورد. در این میان، قطعاً دولت سوریه از این خطرها آگاه است و اجازه نخواهد داد که فعالیت امارات و عربستان بر سیاست‌های کلی این کشور تاثیر بگذارد.

 

وی افزود: باید توجه داشته باشیم که دولت حاکم بر دمشق به هیچ وجه مخالف عادی‌سازی رابطه با امارات و سایر کشورهای عربی نیست اما ملاحظات امنیتی آنها همچنان به قوت خود باقی است. مساله مهمتر این است که اتحادیه عرب و اعضاء آن با یکدیگر وارد چالش جدی شده‌اند و وجاهت شورای همکاری خلیج فارس نیز  زیر سوال رفته است. لذا احتمال دارد امارات متحده عربی و عربستان، از بحث عضویت سوریه در اتحادیه عرب به عنوان «کارت مشوق» استفاده کنند. به عنوان مثال یکی از سناریوها این است که در صورت خروج قطر از اتحادیه عرب و شورای همکاری خلیج‌فارس، عربستان و امارات برای دهن‌کجی به دوحه اقدام به عضویت سوریه در این دو نهاد منطقه‌ای و عربی کنند.

 

زنگنه در پایان خاطرنشان کرد: کشورهایی مانند الجزایر، عمان، کویت، پاکستان، ایران و بسیاری از کشورهای دیگر در طول هفت سال گذشته سفارت خود در خاک سوریه را تعطیل نکردند و این به معنای فعال بودن کانال دیپلماتیک میان دمشق و سایر کشورهای منطقه و فرامنطقه است. در این راستا جاری بودن زندگی پنج میلیون نفر در دمشق و از سرگیری مبادلات تجاری و اقتصادی نشان از سرپا بودن حاکمیت سوریه دارد. بنابراین آنچه که باید در عادی‌سازی روابط مذکور مورد نظر قرار بگیرد، این است که عربستان و امارات به زودی سناریوی کشش سوریه به سمت خود را اجراء خواهند کرد اما دولت سوریه باید مراقب ملاحظات امنیتی، سیاسی و نظامی در این فرآیند باشد.      

 

 

  • 13
  • 7
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش