به گزارش ایرنا به نقل از رویترز، حساسیت شرایط روابط اروپا و ایران به قدری است که اگر در اعمال موارد تحریم و یا حتی در بیانات و ابراز نظرهای سیاسی حزم و احتیاط کافی صورت نگیرد، الگوی ذهنی حمایت از برجام و تفاوت رویکرد با ترامپ به یکباره از هم خواهد پاشید؛ از این رو در تحریم های جدید باید مراقب بود که مرز اعمال تحریم و موضع گیری ها علیه تهران را با دقت خاصی رعایت کند.
اتحادیه اروپا روز سه شنبه ۱۸ دی ۹۷، تحریم هایی را علیه دارایی های یک واحد و دو تن از کارکنان وزارت اطلاعات ایران اعمال کرد و این تصمیم در پی ادعای هلند مبنی بر ترور دو تن از مخالفان تهران در خاک خود صورت گرفت.
این تحریم جدید، گرچه تلاشی سمبولیک از سوی بروکسل برای نشان دادن جدیت اروپا در حمایت از اتباع خود بود، اما از زمان رفع بسیاری از محدودیت های مالی-تجاری اروپا علیه تهران و افزایش سطح روابط که متعاقب برجام دنبال شد، نخستین بار بود که اتحادیه اروپا تحریم هایی علیه ایران را وضع کرد.
البته این تحریم ها نه متوجه کلیت عرصه سیاسی و یا اقتصادی ایران، بلکه تنها علیه سرویس اطلاعاتی و در پاسخ مستقیم به ادعای تصمیم حذف مخالفان در خاک اروپا صورت گرفت.
آندرس ساموئلسون وزیر خارجه دانمارک درباره این تحریم ها در توییتر خود نوشت: 'این تصمیم یک سیگنال قوی از سوی اتحادیه اروپا به ایران بود که ما هیچ گاه سیاست حذف مخالفان در خاک اروپا را قبول نمی کنیم.'
جلسه غیر علنی
مقامات اتحادیه اروپا اعلام کردند که تصمیم برای اعمال تحریم در خلال یک جلسه غیرعلنی در بروکسل گرفته شده و ممنوعیت دارایی های مورد نظر از روز چهارشنبه ۱۹ دی اعمال خواهد شد.
وزارت امور خارجه دانمارک نیز اعلام کرد که اسامی دو فردی که از سوی اتحادیه مورد تحریم واقع شده اند، در روزنامه های رسمی در روز چهارشنبه منتشر خواهد شد.
اما وجه سمبولیک و یا حتی غیر واقعی این تحریم ها از آن جا آشکار می شود که به نظر نمی رسد این دو شخص و یا واحد مورد نظر، هیچ گونه دارایی در اروپا داشته باشند که بخواهد بلوکه شود.
حالا اگر این تحریم ها به هر نحوی و حتی بسیار کم اقتصاد ایران را نشانه می رفت، در آن صورت وضع بسیار تفاوت می داشت. اعمال تحریم های اقتصادی بر ایران، آن هم در زمانی که این کشور هنوز یکی از تأمین کنندگان اصلی نفت اتحادیه اروپا تلقی می شود، هم برای این بلوک بسیار حساس است و هم برای ادامه برجام.
واقعیت آن است که اتحادیه اروپا هنوز برای تقویت توافق هسته ای ۲۰۱۵ بین ایران و قدرت های جهانی تلاش می کند و اعتقاد دارد که سیاست های دونالد ترامپ، وضع را از آنچه که هست پیچیده تر خواهد کرد. از این رو حتی در همین تحریم ها نیز کاملاً آشکار است که به دنبال مذاکره با تهران است.
هماکنون موضوع نگرانکننده برای اروپا امکان مهاجرتهای بیشتر متعاقب بحران های پیش آمده در خاورمیانه و ناحیه مدیترانه است. به زعم اروپا، بحرانهای جدید در خاورمیانه نهتنها موجب تحریک جمعیتهای جدید برای مهاجرت بهسوی اروپا میشود، بلکه امکان عملیات تروریستی را زنده نگه میدارد و اروپا از هر دو منظر دچار مشکل جدی است.
اروپا معتقد است که مسیرهای اصلی مهاجرت به اروپا از طریق مدیترانه و بالکان بر اساس الگوی جنگهایی است که آمریکا و متحدان آن در افغانستان، عراق، سوریه و لیبی به طور آشکار و در میان برخی کشورهای دیگر به صورت پنهان پیگیری کردهاند و هدف آن جنگها هر چه که بوده است، نتیجه آن برای اروپا اسفبار است.
هم اکنون اروپا از بحران مهاجران رنج می برد و به همین خاطر به دنبال مدیریت اوضاع است و نه اتخاذ موضع تقابلی و یا تخاصمی علیه ایران و یا هر کشور دیگری. خصوصاً اینکه ایران پیش تر هشدار داده است که اگر عواید اقتصادی برجام نصیب این کشور نشود، انگیزه خود برای ماندن در این توافق را از دست خواهد داد.
رویترز در پایان نوشت: بنابر این، اروپا بسیار محتاط خواهد بود که این تحریم ها تقابل با ایران و یا همراهی با سیاست های ترامپ تلقی نشود.
- 13
- 1