سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۲۲:۱۵ - ۰۷ بهمن ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۱۰۱۸۳۹
سیاست خارجی

احتمال حمله آمریکا به ایران غیرممکن نیست

وسواس ذهنی خطرناک بولتون برای جنگ با ایران

جان بولتون,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی
جان بولتون مشاور امنیت ملی آمریکا حتی پیش از مشغول به کار شدن در دولت دونالد ترامپ به دلیل اظهارات ضدایرانی خود مشهور بود. اما اکنون که در دولت رئیس جمهوری دمدمی مزاج با رویکردهای غیرمنتظره مشغول به کار شده، این اظهارات می توانند خطرناک شوند، چراکه احتمال تاثیرگذاری آنها بر سیاست گذاری های دونالد ترامپ وجود دارد. حتی وقتی که ایالات متحده به طور مستقیم ایران را هدف قرار نمی دهد، بازهم بولتون به دنبال تغییر نظام در این کشور است.

جان بولتون، مشاور امنیت ملی آمریکا اواخر سال گذشته به گروه خود گفته بود از پنتاگون درباره گزینه های حمله به ایران پرس و جو کنند؛ اقدامی که نگرانی مقامات ارشد دفاعی را درباره قریب الوقوع بودن یک جنگ جدید احتمالی در خاورمیانه برانگیخت.

 

۶ سپتامبر گذشته شبه نظامیان تحت حمایت ایران در عراق به سه خمپاره انداز در مجموعه دیپلماتیک بغداد که مامن سفارت ایالات متحده هم هست، شلیک کردند. دو روز بعد، مهاجمان ناشناس در میانه تظاهرات ضدایرانی در بصره، موشک هایی را به سمت کنسولگری آمریکا در این شهر پرتاب کردند. به گفته مقامات آمریکایی و افراد آشنا با ماجرا، این حملات که هیچ کشته یا زخمی نداشتند بولتون را بر آن داشتند تا شورای امنیت ملی را به درخواست از وزارت دفاع برای برنامه ریزی حمله به ایران وادارد.

 

به دنبال این تحولات، وال استریت ژورنال اخیرا گزارشی منتشر کرده که نشان می دهد دولت ترامپ به صورتی جدی به تشدید سیاست گذاری ها علیه ایران می اندیشد. با این حال، شماری از مقامات آمریکایی از جمله گرت مارکیز، سخنگوی شورای امنیت ملی گفتند که درخواست بولتون صرفا برای کسب اطمینان از ارائه همه گزینه های موجود به رئیس جمهوری بوده است. مارکیز در ایمیلی نوشت: «شورای امنیت ملی سیاست های دولت را هماهنگ و گزینه ها را برای پیش بینی و واکنش به تهدیدهای گوناگون به رئیس جمهوری ارائه می کند.»

 

با این حال، درخواست بولتون با اختلافات شدید در پنتاگون همراه شد. به گفته یکی از مقامات ارشد دولت، جیمز متیس که در آن زمان وزیر دفاع بود، حتی نمی خواست به حملات یاد شده با یک بیانیه شدیدالحن پاسخ داده شود و در این زمینه به همه مقامات آمریکایی هشدار داده بود. کاخ سفید در نهایت بیانیه ای منتشر و اعلام کرد که ایالات متحده نظام ایران را در هرگونه حمله ای که منجر به آسیب دیدن کارکنان و تاسیسات دولتی ایالات متحده شود، مسئول می داند.

 

پنتاگون نهایتا چند گزینه نظامی به کاخ سفید ارائه داد که از جمله آنها حمله به یک تاسیسات نظامی ایرانی بود، اما متیس و دیگر مقامات ایده حمله گسترده تلافی جویانه را رد کردند.

 

برخی مقامات آمریکایی می گویند که درخواست بولتون نمونه دیگری از اظهارات دیرینه او علیه ایران بوده است. مشاور ارشد ترامپ چه در داخل و چه در خارج از دولت بارها از تمایل خود به تغییر نظام در ایران سخن گفته است. اما مساله اینجاست که به گفته یکی از افراد آشنا از عملکرد شورای امنیت ملی، بولتون از این شورا برای تاثیرگذاری بر سیاست خارجی مطابق خواسته خودش و اتخاذ موضعی شدیدتر در برابر ایران، استفاده می کند و همه این اتفاق ها زیر نظر ترامپ صورت می گیرد. او افزود: «آنها هر کاری می خواهند، انجام می دهند. اگر هر دولت دیگری بود، آنها تاکنون اخراج شده بودند.»

 

این مساله مشکل ساز است به این دلیل که معلوم نیست بولتون با ادعای انجام وظیفه، تا چه اندازه از قدرت خود برای پیشبرد هدف بلند مدتش یعنی تغییر نظام در ایران استفاده می کند. شورای امنیت ملی که بولتون ریاست آن را بر عهده دارد، سیاست های امنیت ملی را در سراسر دولت آمریکا گسترش می دهد. اطلاعاتی درباره موضوعات مهم از وزارت امور خارجه، وزارت خزانه داری، پنتاگون و سایر سازمان ها جمع آوری می کند تا بهترین گزینه ها را در اختیار رئیس جمهوری قرار دهد. اکنون نگرانی هایی وجود دارد مبنی بر اینکه شورای امنیت ملی مطابق خواسته های بولتون و پیشبرد اهداف سیاست گذاری او به ویژه در رویکرد ضد ایرانی عمل می کند و نه برمبنای نیازهای دولت و کشور.

 

بولتون افرادی با دیدگاه های مشابه خودش را در شورای امنیت ملی روی کار آورده که از نمونه آنها می توان به ریچارد گلدبرگ یکی از چهره های اصلی مخالف ایران اشاره کرد. چارلز کوپرمن، مدیرعامل پیشین بوئینگ و یکی از معتمدان دیرینه بولتون هم از این افراد است. ظاهرا این افراد به بولتون در تعیین سیاست خارجی آمریکا بدون دخالت رئیس جمهوری، کمک می کنند.

 

استفاده بولتون از قدرتش برای پیشبرد اهداف ضد ایرانی چندان جای تعجب ندارد. او در ماه مارس سال ۲۰۱۵ در مقاله ای نوشته بود که آمریکا/یا اسرائیل باید ایران را بمباران و بدین ترتیب از دستیابی این کشور به سلاح هسته ای جلوگیری کنند. دو سال بعد از آن هم بولتون در یک سخنرانی ابراز امیدواری کرد که ایران تا پیش از پایان سال ۲۰۱۸ شاهد تغییر نظام باشد.

 

در ارتباط با توافق هسته ای ایران هم ترامپ درست زمانی آمریکا را از آن خارج کرد که بولتون به عنوان مشاور امنیت ملی وارد دولت شد. تا پیش از آن مایک پومپئو، وزیر امور خارجه کنونی، رکس تیلرسون وزیر امور خارجه وقت و ژنرال اچ. آر. مک مستر، مشاور امنیت ملی برای راضی کردن ترامپ به ماندن در برجام بسیار تلاش کرده بودند.

 

شایان ذکر است که هیچ کسی نمی داند بولتون از زمان ورود به کاخ سفید آشکارا از حمله به ایران حمایت کرده است یا خیر. او باتوجه به حملات در عراق و همچنین در رابطه با اقدامات ایران در سوریه، فرصت زیادی برای این کار داشته است. شاید حملات اسرائیل به اهداف ایرانی در سوریه که نتانیاهو همین اواخر برای اولین مرتبه آشکارا به آن اذعان داشته، ایالات متحده را دست کم برای اکنون، از حمله دور نگه داشته است.

 

اما همچنان احتمال حمله آمریکا به ایران در آینده غیرممکن نیست. در حقیقت، با فعالیت بولتون به عنوان مشاور امنیت ملی رئیس جمهوری، این احتمال خیلی بیشتر هم شده است.

 

 

  • 44
  • 16
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱۰
در انتظار بررسی: ۱۷
غیر قابل انتشار: ۲۴
جدیدترین
قدیمی ترین
دلمون برا جنگ تنگ شده پشت سر رهبری هستیم ایران مشگلات داخلی وگرونی دارد هیچ دشمن خارجی نمیتواند کاری بکتد
دلمون برا جنگ تنگ شد...
واقعا دلت تنگ شده خیلی احمقی
اگر میتونست تا حالا حمله کرده بود مطمئن باشید. انچه که باید از اون نگران بود بولتون های داخلی اند ۱۰۰ تا امریکا رو هم نمی تونست اقتصاد ما رو به این روز بیاندازه
تا جان داریم خون توی رگهایمان هست پشت رهبر معظم میایستم دفاع از مملکت عزیزمان میکنیم تا خون در رگ ماست خامنه ای رهبر ماست
بولتون وترامپ سگ کی هستن
اره بجنگ تا بجنگیم جنگ جنگ تا پیروزی یادش بخیر
والا الان هم با یه کشور جنگ زده و قحطی زده فرقی نداریم
تو بهترع از خودت مایه بزاری نه ملت ایران
این مردک مثل افراطی های ایران هست عقده داره از ایران و ایرانی
تا پای جان برای انقلاب ایستاده ایم بولتون سگ کیه عوضی
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش