پنجشنبه ۱۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۲:۲۴ - ۱۷ بهمن ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۱۰۴۲۱۹
سیاست خارجی

فاز جدید جدال‌ ایران و آمریکا در عراق

جنگ ایران و آمریکا,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی

همان گونه که روزنامه نیویورک تایمز آمریکا گزارش داده است، دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا در مصاحبه‌ای با شبکه سی‌بی‌اس جدیدترین راهبرد خود درباره عراق را اعلام کرد. او در این مصاحبه قویا گفت که پایگاه کشورش در عراق به منظور مقابله با حضور ایران در این کشور حفظ خواهد شد. این تصمیم واشنگتن برای عراق در شرایطی گرفته شده است که ترامپ در ماه‌های اخیر دستور به خروج نظامیان آمریکا از سوریه و افغانستان داده بود. با توجه به تصمیمی که او برای ادامه حضور نظامیان ارتش آمریکا در عراق گرفته است، پای این پرسش به میان می‌آید که حضور واشنگتن در عراق برای مقابله با ایران چه سمت‌وسوهایی پیدا می‌کند؟

 

آن گونه که از سابقه و سطح منازعه و رقابت ایران و آمریکا در عراق پیدا است، اعلام این استراتژی نیز در تداوم همان جدال‌های گذشته دو کشور در عراق است، با این تفاوت که این استراتژی را باید شروع فاز جدیدی از جدال‌گرایی راهبردی در عراق دانست. در این ارتباط، هدف آمریکا از این دست اقدامات نه حمایت از عراق، بلکه می‌خواهد در عصر ظهور هویت‌های متعارض مانع شکل‌گیری یک قدرت هژمون شود. به این ترتیب هدف اصلی و اصرار به حضور آمریکا در عراق، جلوگیری از تعیین‌کنندگی نقش و نفوذ ایران در عراق و به تبع آن در منطقه غرب آسیا است.

 

همان گونه که از واقعیت‌های میدانی عراق پیدا است، لشکرکشی و ترکتازی‌های داعش در عراق زمینه‌ساز این نقش و نفوذ ایران بوده است. لذا ایران برای پیشتازی تعیین‌کنندگی نقش خود محتاج تدارکاتی بود که بتواند در آینده پیشتازی این نقش را تضمین کند. لذا دست به تدارک و سازماندهی نیروی مردمی الحشد الشعبی زد. انگیزه ایران در این تدارک و سازماندهی در ارتباط با تعلقات شیعی الحشد الشعبی بود و ایران این نیروی مردمی را بخشی از محور مقاومت در مبارزه با داعش و همچنین برای بی‌اثرسازی نفوذ بدخیم بازیگران فرامنطقه‌ای، بازیگری نظیر آمریکا می‌دانست.

 

به این ترتیب تحت تاثیر جزر و مدهای ناشی از حضور داعش در عراق به ویژه در موصل، الحشد شعبی که در ابتدا خود را مستظهر به حمایت ایران می‌دانست، به‌تدریج ابزار تحکیم نفوذ و لجستیک ایران در عراق شد. هم‌اینک نیز که زمینه برای حضور بیشتر ایران به جهت چراغ سبز مرئی و آشکار عادل عبدالمهدی نخست‌وزیر شیعه جدید عراق فراهم شده است، ایران تلاش دارد که با هم‌افزایی با الحشد الشعبی و همگرایی با سایر نیروهای مقاومت مانند حزب‌الله و هم‌پیمانان دیگر زمینه را برای به‌چالش‌گرفتن هژمونی آمریکا در عراق فراهم کند.

 

این هم‌افزایی آن گونه که در ادبیات رسانه‌ای راهبردشناسان آمریکا بارها شنیده است، محققا می‌تواند اعتبار ائتلاف بین‌المللی به رهبری واشنگتن در مقابله با تروریسم را زیر سوال ببرد. مهم‌تر از همه اینکه ایران می‌خواهد با حضور خود در عراق مرزهای سوریه را تحت کنترل خود داشته باشند تا بتواند در روند پشتیبانی از ارتش سوریه در آن ایفای نقش کند. اکنون این نیات و اهداف شرایطی را به‌وجودآورده است که برای ایران می‌تواند موقعیت بهتری را برای رویارویی با فعالیت‌های آمریکا در عراق به دست آورد. این وضعیت در صورت عقب‌نشینی نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا بیشتر نیز خواهد شد.

 

به این ترتیب آمریکا به جهت جلوگیری از وهن و شکست راهبردهای خود در عراق چاره را در آن دیده است که با فشار بر اقدامات ایران در عراق با هدف محاق و مهار آن اقدام کند. به این ترتیب بخشی از سمت‌وسوهای راهبردی جدید ترامپ در عراق تلاش برای تحقق این شرایط است. محققا اعلام راهبرد جدید ترامپ در عراق آن هم برای مهار ایران، آینده عراق را دچار تغییراتی خواهد کرد.

 

این شرایط مقاومت ایران را در پی خواهد داشت. لذا با مقاومت ایران بر حجم منازعات و تضادهای تهران- واشنگتن در عراق افزوده خواهد شد. محققا این حجم از تضادها عراق را وارد مرحله‌ای از نظم آنارشیسم می‌کند که می‌توان تئوری آشوب را برای آن به کار برد. به این ترتیب در سایه تشتت و واگرایی راهبردی بازیگرانی چون ایران و آمریکا در عراق به نظر می‌رسد سایه‌هایی از ابهام بر معادلات عراق سنگینی کند و سپهر سیاست این کشور را با تناقضاتی مواجه سازد.

 

بدیهی است که این تناقض‌ها منافع و توافق‌های سیاسی بین طرف‌های محلی و منطقه‌ای و بین‌المللی را نیز با تردید مواجه می‌کند. تحت این شرایط و با توجه به تضاد و تقابل منافع بازیگران، بازنده اصلی این تقابل‌ها و تناقض‌ها مردم خسته و بحران‌زده عراق خواهند بود که امید به تحقق صلح و ثبات و آرامش برای آنها اساساً امری دیریاب و بیشتر به رویا شبیه است تا به واقعیت.

 

صلاح‌الدین هرسنی

 

hamdelidaily.ir
  • 10
  • 8
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
فردریش نیچه نگاهی ژرف به زندگینامه و اندیشه‌های فردریش نیچه

تاریخ تولد: ۱۵ اکتبر ۱۸۴۴

محل تولد: روکن، آلمان

حرفه: فیلسوف و منتقد فرهنگی

درگذشت: ۱۹۰۰ میلادی

مکتب: فردگرایی، اگزیستانسیالیسم، پسانوگرایی، پساساختارگرایی، فلسفه قاره‌ای

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش