چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳
۱۳:۲۸ - ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۲۰۶۸۰۶
سیاست خارجی

احمد موثقی: تامین امنیت اروپا در گرو حفظ برجام است

احمد موثقی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی
عضو هیات علمی دانشگاه تهران می گوید: اروپا باید برای تامین امنیت خود به طور جدی و فوری از برجام محافظت کرده و خواسته ایران را در چارچوب توافق هسته ای مبنی بر ارتباطات بانکی و نفتی محقق کند.

احمد موثقی روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا درباره موضع گیری اخیر ایران در برجام، اظهار کرد: تحرک نظامی آمریکا در منطقه و فشار حداکثری در حالی که ایران به تعهدات خود عمل کرده است نشان می دهد اروپا نه فقط در موضوعات اقتصادی و مالی بلکه در راستای تحقق مسائل سیاسی و امنیتی خود باید مستقل از آمریکا سیاست های خود را اجرایی و تقویت کند. 

 

وی ادامه داد: ایران و آمریکا هر دو تمایلی به جنگ ندارند ولی راه مذاکره با اقدامات آمریکا اعم از تحریم های فزاینده نفتی به بن بست رسیده است. 

 

عضو هیات علمی دانشگاه تهران تصریح کرد: اخیرا نیز موارد مشخصی از توافق هسته ای مثل برخی معافیت ها و صادرات فلزات ایران نقض شده است، بنابراین آمریکا فشار حداکثری را علیه ایران دنبال می کند. علاوه بر این ورود ناو هواپیما بر آمریکا به سمت خلیج فارس، ورود بمب افکن بی ۵۲ و جمله تحریک آمیز وزیر خارجه این کشور (آماده شدن ایران برای حمله به نیروهای آمریکایی) فضا سازی هایی به سمت تقابل است. 

 

موثقی اظهار کرد: ساختار اقتصادی اروپا با آمریکا شکل گرفته است اما در حال حاضر مسائل امنیتی بیش از مسائل اقتصادی برای اروپا مهم است. 

 

وی ادامه داد: با توسعه شبکه های تروریستی در خاورمیانه، موج مهاجرت ها و ناامنی به اروپا افزایش می یابد . همچنین اروپا نمی تواند روی حمایت آمریکا برای تضمین امنیت خود حساب کند و تیم ترامپ حتی تهدید امنیتی است در این میان نقش ایران برای اروپا بسیار حائز اهمیت است.

 

استاد دانشگاه تهران افزود: رهبران اروپایی به طور مکرر اعلام کردند که آمریکا در معرض جنگ و تروریست قرار ندارد، بلکه هر تنش و خشونت تاثیر مستقیم امنیتی و اجتماعی بر کشورهای اروپایی به دلیل همسایگی خود با خاورمیانه دارد. بنابراین اروپایی ها آگاهی دارند که ایران نقش مهمی در مقابله با داعش داشته است اما تحت فشار سیستم مالی و اقتصادی بین المللی و شرکت های خصوصی آمریکایی خارج از کنترل هستند که در کشورهای اروپایی فعالیت می کنند.

 

به گزارش ایرنا ، شورای عالی امنیت ملی چهارشنبه ۱۸ اردیبهشت ماه در بیانیه ای خطاب به کشورهای عضو برجام اعلام کرد: ایران از این تاریخ برخی اقدامات خود در توافق برجام را متوقف می کند. شورای عالی امنیت ملی در این بیانیه با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران در طول یک سال گذشته و پس از خروج غیرقانونی ایالات متحده آمریکا از توافق برجام و نقض مصوبات شورای امنیت سازمان ملل متحد، نهایت خویشتن داری را از خود نشان داده و به درخواست دیگر اعضای برجام فرصت قابل توجهی در اختیار آنها قرار داده است، تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران در راستای صیانت از امنیت و منافع ملی مردم ایران، و در اعمال حقوق خود مندرج در بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام، از امروز ۱۸ اردیبهشت ۹۸ برخی اقدامات خود در توافق برجام را متوقف می کند.

 

در بیانیه شورای عالی امنیت ملی کشورمان که طی نامه های جداگانه نیز از سوی حجت الاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی رئیس جمهوری و رئیس شورای عالی امنیت ملی به سران کشورهای عضو برجام اعلام شد؛ به کشورهای باقیمانده در برجام ۶۰ روز برای اجرای تعهدات خود به ویژه در حوزه های بانکی و نفتی فرصت داده شده و تاکید شده است: در هر زمان که خواسته های ما تامین شود؛ ما نیز به همان میزان اجرای مجدد تعهدات متوقف شده را از سر خواهیم گرفت، اما در غیر این صورت، جمهوری اسلامی ایران مرحله به مرحله تعهدات دیگری را متوقف خواهد کرد.

 

موثقی ادامه داد: در میان مدت نیز اروپا به عنوان یک قدرت نرم در سطح جهان با کشورهای کلیدی مثل آلمان، فرانسه، ایتالیا و انگلیس به اقتضای تامین امنیت، پیشبرد برنامه های صادراتی و تامین منابع انرژی خود و امنیت در خاومیانه به ایران نیاز دارد. همچنین اروپا به دلیل مشکلات ناتو و امنیتی روسیه نمی تواند نفت خود را از این کشور تامین کند. 

 

عضو هیات علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه نیاز است اروپا همکاری های مشترکی با ایران داشته باشد، تصریح کرد: ایران کشوری مهم و تاثیر گذار در شرایط سیاسی، اقتصادی و امنیتی منطقه است. بنابراین اروپا با جلوگیری از اقدامات آمریکا باید مانع به خطر افتادن مسائل امنیتی خود شود. 

 

موثقی با اشاره به تجهیزات موشکی ایران تاکید کرد: اروپا به جای انفعال باید فعال برخورد کند و می تواند به صورت مستقل به توافقات خوبی با ایران برسد و مانع از تشدید تحریم ها علیه ایران شود. حتی دکترین دفاعی ایران حمله به هیچ کشوری نیست و می توان با اروپایی ها در مورد تجهیزات موشکی نیز گفت و گو کرد. 

 

این استاد دانشگاه تهران اضافه کرد: اروپا در جبران سیاست های گذشته در میانه جنگ ایران و عراق و مذاکرات سال ۲۰۰۳ که آمریکا توافق ایران و اروپا را بر هم زد، می تواند در مسئله برجام به خوبی ورود کند. 

 

موثقی تصریح کرد: اروپا با همکاری ایران در کنترل افراطی گری ها اعم از اقدامات آمریکا، اسرائیل و رژیم بن سلمان نقش اساسی دارد و همچنین می تواند همکاری های اساسی و مشترک برای رفع خطر تروریسم را در سطح منطقه و جهانی داشته باشند و برجام را از حالت برد- باخت با رویکر برد- برد پیش ببرند.

 

وی تاکید کرد: ایران و اروپا تهدیدات، منافع و اهداف مشترکی دارند که با مذاکره اهداف محقق می شود. مذاکره اروپا فقط با ایران منفعت و نتیجه مطلوب مورد نظر را دارد. زیرا روسیه مشکلاتی مانند اوکراین و ناتو را دارد و از سویی منفعت محور است، بنابراین طرف مذاکره مناسبی نیست. 

 

عضو هیات علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه بین ایران و اروپا ناهماهنگی صورت گرفته است، تصریح کرد: دکترین و سیاست های کلی ایران، دفاعی بوده و در مسائل منطقه ای نیز آماده همکاری است. از این رو در ارتباط با حفظ برجام ایران می تواند مستقیم با اروپا همکاری و مذاکره کند زیرا با این رویکرد فضا و پیوندی در مذاکرات جهانی و مربوط به قدرت های نرم و سیاسی صورت می گیرد که ترامپ را وادار به تغییر سیاست می کند. 

 

ایران روی روسیه و چین حساب نکند

موثقی با اشاره به معاهده ان. پی.تی (پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای) که ایران ذیل برجام آن را پذیرفته است، گفت: به هیچ وجه ایران نباید برجام را ترک کند زیرا ایران به افکار عمومی جهان نیاز دارد. بنابراین کشور باید قانونمند عمل کرده و حقوق و هنجارهای پذیرفته شده بین المللی را انجام دهد.

 

وی ادامه داد: با ماندن در برجام اجماع جهانی که علیه ترامپ حفظ می شود و یکی از دلایل فشار حداکثری توسط آمریکا به ایران برای خروج ایران از برجام و ان پی تی است.

 

عضو هیات علمی دانشگاه تهران اظهار کرد: خواسته گروه های افراطی داخلی و آمریکایی خروج ایران از برجام است تا دو کشور و جهان را به سمت جنگ سوق می دهند. 

 

وی خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه کانال ارتباطی مستقیمی بین دو طرف وجود ندارد کوچکترین محاسبه غلط می تواند به سمت جنگ غیر قابل کنترل برود.

 

موثقی تاکید کرد: با توجه به اینکه اروپا رسما اعلام کرده در صورت پایبند بودن ایران به برجام پایبند است. ایران به هیچ وجه نباید از توافق هسته ای خارج شود زیرا در این صورت اجماع جهانی علیه کشور شکل می گیرد. 

 

وی ادامه داد: با وجود اینکه آمریکا تمامی بندهای توافق را زیر پا می گذارد و اروپا اقدامی انجام نمی دهد، روسیه و چین نیز از تحریم های نفتی ایران استقبال می کنند و از ایران حمایتی نکرده اند. بنابراین ایران نمی تواند روی روسیه و چین نیز حساب کند. 

 

موثقی با بیان اینکه ایران نباید با توهم حمایت روسیه دچار محاسبه غلط شد، اظهار کرد: مطلوب است نظام جمهوری اسلامی با خویشتنداری و برنامه ریزی صحیح از تهدید خروج برجام جلوگیری کرده و تحقق پروژه گروه های افراطی داخلی و خارجی را خنثی کند.

 

درهای آشتی ملی و گفت و گو باز شود

وی با اشاره به اینکه شرایط داخلی کشور بسیار شکننده است، اظهار کرد: با توجه به برخی سوء مدیریت ها، ناکارآمدی ، بی اعتمادی موجود و برخی فسادها در کشور که به سرمایه اجتماعی آسیب زده توجه به سیاست خارجی بسیار اهمیت دارد زیرا شرایط فعلی کشور متاثر از این موضوع است.

 

موثقی عنوان کرد: در داخل باید به سمت مذاکره و اجماع همگانی حرکت کنیم. نیاز است جمهوری اسلامی دربرگیرنده تمامی گروه های اصلی سیاسی و نیروهای اجتماعی با هدف ایجاد فضای آشتی ملی باشد.

 

این استاد دانشگاه در ادامه گفت و گوی خود با گروه دانشگاه ایرنا افزود: برای اجماع داخلی نیاز است باب گفت و گو و آشتی ملی با همکاری گروه های سیاسی باز شود تا فضای کسب و کار بهبود پیدا کند. 

 

وی با بیان اینکه در تحلیل شرایط سیاسی باید وضعیت اقتصادی کشور در نظر گرفته شود، عنوان کرد: باید برای بهبود شرایط بخش خصوصی فعال و مانع بروز برخی انحصارات مانند سوء استفاده ها از چند نرخی بودن ارز و بازارهای غیر رسمی که در شرایط تحریم و تهدید گسترش پیدا می کند، شد.

 

موثقی توضیح داد: زمانی که از داخل کشور نظر فضای سیاسی آماده باشد و گروهای های اصلی جامعه مثل متخصصان، متفکران و نخبگان در تصمیم گیری ها نقش داشته باشند در کوتاه مدت کشور در بالاترین سطح قرار می گیرد و برای برون رفت از شرایط راه حل مبتکرانه ارائه می شود. 

 

وی افزود: باید خارج از سیستم دولتی دیپلماسی و نظامی نیروهای ارزشمند راه حل های ابتکاری ارائه دهند زیرا بازوی فکری را تقویت می کنند تا با بخش خصوصی و تولید کنندگان پیوند ایجاد شود و این اقدامات باید از همین امروز آغاز شود. در این صورت اروپا نیز از ارتباط و همکاری مشترک با کشوری موفق استقبال می کند. 

 

  • 13
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش