شنبه ۰۳ شهریور ۱۴۰۳
۱۵:۲۳ - ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۲۰۶۸۷۷
سیاست خارجی

استراتژی قايق‌های توپدار آمريكا؛«ميز مذاكره»

قاسم محبعلی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی

پس از بالا رفتن سطح تنش میان تهران-واشنگتن مقامات کاخ سفید سخنان متناقضی از پیشنهاد مذاکرات احتمالی تا تهدید به جنگ را مطرح کردند. سوال اساسی که در اینجا مطرح می‌شود این است که ایالات متحده مشخصا چه استراتژی و هدف مشخصی را در قبال تهران دنبال می‌کند و هر یک از آن روش‌ها چه منافعی برای ایالات متحده دربر خواهد داشت؟ آیا هدف آمریکا کسب رضایت متحدین استراتژیک و کسب منافع اقتصادی حاصل از آن است، یا بر اساس آنچه که برخی از تحلیلگران مسائل ژئوپلیتیک و ژئواستراتژیک مطرح کرده‌اند، هدف آمریکا از فشار به ایران و تشدید تحریم‌های نفتی، مهار رقبایی همچون چین، ژاپن و هند است؟ نکته‌ای که شاید متاسفانه از دید بسیاری از تحلیلگران مورد غفلت قرار گرفته منافع استراتژیک آمریکا از بزرگ‌نمایی تهدید ایران است.

 

به همین منظور «آرمان» با قاسم محبعلی، مدیرکل پیشین خاورمیانه و شمال آفریقای وزارت امورخارجه جمهوری اسلامی ایران گفت‌وگو کرده که در ادامه می‌خوانید:

 

برایان هوک ادعا کرد که «آمریکا خواهان توافقی بهتر با تهران بوده و نه جنگ». واشنگتن از طرح مواضع متناقض چه اهدافی را دنبال می‌کند؟

بعد از خروج ایالات متحده از برجام جمهوریخواهان به‌صورت رسمی اعلام داشتند به دنبال توافق بهتری با تهران هستند. توافق بهتر از نظر ترامپ و مشاورانش بدان معناست که سایر موضوعات دلخواه واشنگتن هم در کنار برجام باشد. همچنین افزایش نظارت و بازرسی‌های سرزده به مراکز غیر هسته‌ای از جمله خواست‌های طرف آمریکایی است. به نظر می‌رسد ایالات متحده با استفاده از تمام امکانات سیاسی و اقتصادی و همچنین دیپلماسی قایق‌های توپ‌دار به دنبال کشاندن ایران به میز مذاکره است.

 

با توجه به آنکه برخی از رسانه‌های آمریکایی خبر از سفر غیر منتظره پمپئو به سوچی داده‌اند، برخی از کارشناسان براین نظرند که قرار است مسکو پیام‌های طرف آمریکایی را به تهران منتقل کند. آیا از دیدگاه شما هم اینگونه است؟

احتمال انتقال پیام طرف آمریکایی از سوی روس‌ها برای تهران بسیار زیاد است. ضمن آنکه یکی از پیام‌های احتمالی که به‌صورت علنی هم اعلام کرده‌اند این است که اگر منافع و یا نیروهای ایالات متحده در منطقه خاورمیانه مورد اصابت قرار گیرند با شدت برخورد خواهد شد. همچنین تعلیق بخشی از تعهدات برجامی از سوی تهران یکی دیگر از موضوعات مورد بحث واشنگتن-مسکو خواهد بود. از سوی دیگر اگر ایران ذخیره ۱۳۰تنی آب سنگین و ۳۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنی شده‌اش را افزایش دهد به نوعی نقض برجام بوده و موضوع به شورای امنیت سازمان ملل متحد اعاده خواهد شد.

 

با توجه به ادعای لودریان وزیر خارجه اسبق فرانسه بر این مبنا که «ایران در خصوص اقداماتی که ممکن است برجام را به خطر اندازد بهتر است از خود بلوغ سیاسی نشان دهد»؛ هدف لودریان از طرح چنین موضعی چیست؟

این تصور طبیعی است که اگر تنش بین تهران و واشنگتن به مصالحه نینجامد، ممکن است به جنگ منجر شود. اتحادیه اروپا طی بیانیه‌ای که منتشر کرده صراحتا اعلام داشت که اروپا منتظر گزارش سازمان بین‌المللی انرژی اتمی در مورد اقدامات ایران می‌ماند. اگر تهران از الزامات و سقف تعیین شده در برجام به هر دلیلی عبور کند آژانس گزارش کرده و پرونده ایران ممکن است یک بار دیگر به شورای امنیت برود و اگر پرونده هسته‌ای ایران به‌صورت احتمالی در شورای امنیت مورد بحث قرار گیرد، به شکل اتوماتیک برجام لغو خواهد شد.

 

بنابراین به نظر می‌رسد اظهارات لودریان بر این مبناست که اگر ایران خواهان حفظ برجام است از این طریق احتمال اینکه تهران بتواند برجام را حفظ کند بعید به نظر می‌رسد. با این روش احتمالی از سوی تهران نه تنها برجام حفظ نمی‌شود بلکه پرونده ایران به شورای امنیت سازمان ملل متحد اعاده شده و چون در جلسات شورای امنیت آمریکا حضور دارد، اجازه نمی‌دهد قطعنامه‌ای به نفع برجام صادر شود و عملا برجام لغو شده و قطعنامه‌های قبلی فعال خواهند شد.

 

با توجه به موضع دکتر خرازی که صراحتا اعلام داشت «فرصت اروپایی‌ها برای جلوگیری از مرگ برجام محدود است»؛ این هشدار رئیس شورای راهبردی روابط خارجی ایران به طرف اروپایی حایز چه نکاتی است؟

به نظر می‌رسد اینستکس در حد محدودی حداقل برای تسهیل ورود دارو و مواد غذایی می‌تواند خواسته‌های ایران را از طرف اروپایی تامین کند. اما با توجه به تحریم‌های آمریکایی‌ها این توقع که اروپایی‌ها حاضر باشند از ایران نفت خریداری کرده و شرکت‌های اروپایی در ایران سرمایه‌گذاری کنند، بعید به نظر می‌رسد.

 

هدف ترامپ از واگذاری شماره تلفن به سفارت سوئیس برای خط ارتباطی میان تهران - واشنگتن چیست؟

به نظر می‌رسد آمریکا از طریق فشار نظامی به دنبال مذاکره با ایران است. اما این اقدام دونالد ترامپ اقدامی تاکتیکی در راستای جنگ روانی و بازی با افکار عمومی است. ترامپ با چنین اقدامی چون طرف ایرانی نمی‌تواند به چنین اقدامی پاسخ مثبت دهد در نتیجه بدین وسیله شاید بتواند افکار عمومی را توجیه کند که آمریکا همه مسیرهای ممکن برای حصول به گفت‌وگو با تهران رفته، اما این ایران است که دنبال مذاکره نیست.

 

ترامپ با چنین اقدامی به دنبال آن است که تا هم کشورهای دیگر را مجاب کرده و همچنین به افکار عمومی جهان خود را به عنوان فردی اهل مذاکره جا بزند.

 

با توجه به سخنان مایک پمپئو که «ایران را یک تهدید فعال علیه منافع ایالات متحده آمریکا خواند که در حال پراکندن هرج و مرج در خاورمیانه است، اما آمریکا دنبال جنگ نیست»، آیا به راستی آمریکا دنبال مذاکره با ایران است؟

در دنیای امروز بدون شک مذاکره مهم‌ترین و کم‌هزینه‌ترین راهکار حل و فصل اختلافات بین کشورهاست، اما مساله دیگری تحت عنوان جنگ در روابط بین‌الملل نیز وجود دارد. هرچند پس از جنگ نیز مذاکره انجام خواهد شد. جنگ و مذاکره جزو واقعیات روابط بین‌الملل است. بستگی به انتخاب تصمیم‌گیرندگان دارد که کدام یک از این دو گزینه را با توجه به نسبت هزینه و فایده انتخاب می‌کنند.

 

برخی از کارشناسان اقتصاد سیاسی بین‌الملل براین نظرند که هدف آمریکا از طرح مذاکره و یا جنگ با تهران با استفاده از تحریم‌های نفتی کنترل و مهار رقبای واشنگتن یعنی چین و هند است از دیدگاه شما این گونه است؟

در حال حاضر واشنگتن دیگر احتیاجی به نفت خاورمیانه ندارد چون آمریکا بزرگترین تولیدکننده و صادرکننده نفت در دنیاست. لذا هرگونه محدودیتی در انتقال انرژی از خلیج فارس صورت گیرد بیشترین ضرر را رقبای آمریکا یعنی چین، هند، کره جنوبی، ژاپن و کشورهای اروپایی خواهند کرد. بنابراین منافع اصلی از تشنج در نفت خاورمیانه، نصیب روسیه و آمریکا خواهد شد.

 

مرتضی رفیعی

 

  • 16
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

چکیده بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید

نام کامل: هیثم بن طارق آل سعید

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش