به گزارش «انتخاب»، ظریف در خصوص جنگ اقتصادی آمریکا علیه ایران اظهار داشت: «رئیسجمهور ترامپ اخیراً در مصاحبه با فاکسنیوز اعلام کرد که در حال جنگ اقتصادی با ایران است. جنگ اقتصادی به معنای هدف قرار دادن مردم ایران است؛ یعنی هدف قرار دادن شهروندان عادی و تلاش برای محروم کردن آنها از ملزومات زندگی. چنین کاری با تروریسم برابری میکند.»
به نوشته تسنیم، وی افزود: «این رویکرد [هدف قرار دادن مردم عادی] رویکرد مناسبی برای کشاندن ایران به پای میز مذاکره نیست. از این گذشته، ما پای میز مذاکره هستیم و آمریکاست که میز مذاکره را ترک کرده است. ما و سایر طرفهای برجام هنوز پای میز مذاکره هستیم و در قالب کمیسیون مشترک برجام دائماً با هم مذاکره میکنیم. آمریکا میز مذاکره را ترک کرده و باید به قوانین بینالمللی پایبند باشد.»
ظریف در مورد برداشت ایران از سیاستهای اخیر آمریکا نیز خاطرنشان ساخت: «همانطور که بسیاری در آمریکا میگویند، مشکل اینجاست که دولت فعلی آمریکا اساساً سیاست خارجی ندارد و سیاست خارجی خود را بر پایه قیاس با سیاستهای داخلی که نمیتوانند به امور خارجی تعمیم یابند، بنا نهاده است. در سیاست خارجی شما با کشورهای مستقل سر و کار دارید. شما با خریداران آپارتمان یا فعالان حوزه املاک و مستغلات سر و کار ندارید. وقتی طرف شما کشورهای مستقل باشند، لازم است که اعتبار داشته باشید. اگر شما بهعنوان کشوری که زیر حرفش میزند، شناخته شوید دیگر کسی مایل به مذاکره با شما نخواهد بود.»
وزیر امور خارجه کشورمان در مورد ادعاهای مقامات آمریکایی مبنی بر اینکه ایران در خفا به دنبال ساخت سلاح هستهای است نیز تصریح کرد: «قبل از هرچیز باید بگویم یک نهاد بینالمللی برای نظارت بر چنین مواردی وجود دارد و آن آژانس بینالمللی انرژی اتمی است که ۱۴ بار پایبندی ایران به تعهداتش را تأیید کرده است. همان کسی که امروز ما را به تلاش برای ساخت سلاح هستهای متهم میکند، در سال ۲۰۰۲ به نمایندگان کنگره آمریکا گفت که شک ندارد عراق در حال ساخت سلاح هستهای است. این ادعا به کشته شدن هزاران آمریکایی و عراقی منجر شد.»
وی سپس در واکنش به ادعای حمایت ایران از تروریسم افزود: «به این منطقه [خاورمیانه] نگاه کنید. چه کسی این تصمیمات غلط را اتخاذ کرد؟ آیا ما از داعش حمایت کردیم؟ آیا ما از صدام حمایت کردیم؟ ایا ما از دیکتاتورهای منطقه حمایت کردیم؟ ما در برابر داعش و القاعده ایستادیم و با آنها جنگیدیم. این متحدان آمریکا در منطقه بودند که از القاعده، طالبان، داعش و جبهه النصره حمایت کردند. همین کشورها هستند که اکنون با استفاده از هواپیماها و بمبهای آمریکایی غیرنظامیان یمنی را میکشند. حالا به شمال آفریقا نگاه کنید. ایران در اتفاقات شمال آفریقا نقشی ندارد اما این کشورها نقش دارند. در هر جایی که درگیری هست، آنها حاضرند. ما نه در سودان حضور داریم و نه در لیبی اما امارات و عربستان سعودی هم در سودان، هم در لیبی و هم در کشورهای دیگر حضور دارند. در واقع متحدان آمریکا مخرج مشترک بحرانهای منطقه هستند.»
ظریف در پاسخ به اظهارات اخیر واشنگتن مبنی بر اینکه ایران منافع آمریکا در خاورمیانه را تهدید میکند، گفت: «اول باید بگویم که خاورمیانه منطقه ماست. آمریکا به اینجا آمده و در اطراف ما پایگاههای نظامی بنا کرده است. ما هیچکس [گروههای مد نظر آمریکا] را کنترل نمیکنیم بلکه ما انتخابهای درستی داریم. ولی آمریکا بارها دست به انتخابهای غلط زده است. آمریکا و متحدانش در منطقه از صدام در جنگ با ایران حمایت کردند اما او بعدها در مقابل آنها قرار گرفت. آنها از القاعده در برابر روسیه حمایت کردند اما القاعده نیز در برابر خودشان ایستاد. آنها ابتدا از داعش و سپس از جبهه النصره در برابر بشار اسد حمایت کردند اما این گروهها نیز در مقابلشان ایستادند. این تقصیر ما نیست، تقصیر خودشان است که دوستان خوبی انتخاب نمیکنند. دلیلش این است که آنها دچار اختلال شناختی هستند و فکر میکنند میتوانند افراد را با پول بخرند. ولی ما میدانیم که نمیتوان با پول افراد را خرید، بلکه باید با آنها روابط حسنه برقرار کرد. به همین دلیل است که وقتی به ایران فشار میآورید، دوستان ما همچنان دوستی خود را با ما حفظ میکنند.»
وزیر امور خارجه کشورمان در مورد برخی تلاشها برای نسبت دادن حوادث اخیر منطقه به ایران نیز اظهار داشت: «عربستان سعودی بیش از چهار سال است که یمن را بمباران میکند و مردم این کشور را میکشد، آیا به نظر شما این به اندازه کافی باعث خشم یمنیها نمیشود و لازم است که ایران آنها را [علیه سعودیها] تحریک کند؟ چرا این حوادث را به ایران نسبت میدهند در حالی که همه اینها حاصل انتخابهای غلط خودشان است. ما در منطقه خودمان هستیم و نمی توانیم منطقه خودمان را ترک کنیم. چه کسی از آن طرف دنیا به منطقه ما آمده و این مشکلات را در خلیج فارس ایجاد کرده است. سیاستهای آمریکا در منطقه دشمنان زیادی را برایش ایجاد کرده است و این دشمنان بدون توجه به خواستههای ایران، علیه آمریکا کار میکنند.»
ظریف در خصوص برجام، فشارهای آمریکا بر کشورهای اروپایی به منظور همراهی با تحریمهای یکجانبه علیه ایران،انجام نشدن تعهدات طرفهای اروپایی برجام و اقدامات اخیر ایران در تعدیل تهدات خود ذیل برجام نیز گفت: «در واقع ایران پیش از این در حال اجرای یکجانبه یک توافق چندجانبه بود و این شیوه دیگر جواب نمیدهد. همه طرفهای برجام باید وارد عمل شوند و برای حفظ برجام سرمایهگذاری کنند. اروپاییها میگویند این توافق برای امنیت آنها مهم است. اگر چنین است پس باید روی آن سرمایهگذاری کنند. ما هم میتوانیم مانند اروپاییها تنها به صورت کلامی از برجام حمایت کنیم. این یک آزمون برای اروپاییها است که مشخص میکند آنها واقعاً چقدر حاضرند برای حفظ برجام سرمایهگذاری کنند.»
وزیر امور خارجه کشورمان در بخش پایانی مصاحبه خود با سیانان در خصوص آسیبهای اقتصادی ناشی از تحریمهای آمریکا علیه ایران نیز خاطرنشان کرد: «ما یک کشور بسیار ثروتمند هستیم و قادریم نیازهای خود را برطرف کنیم. آمریکا قبلاً نیز چنین اقدامی علیه ما انجام داده است. آمریکا در زمان جنگ ما با عراق اجازه نمیداد که ما به ابزارهای مورد نیاز برای دفاع از خود دسترسی داشته باشیم اما ما دست روی دست نگذاشتیم تا بمیریم، بلکه خودمان ابزارهای دفاعی مورد نیازمان را تولید کردیم. سپس آمریکا آمد و انتقاد کرد که چرا شما موشک میسازید. ما هم میگوییم موشک میسازیم چون شما ابزارهایی که ما برای دفاع از خودمان لازم داریم را در اختیارمان قرار نمیدهید. حالا هم ما راههایی برای تأمین نیازهای مردم خود پیدا خواهیم کرد؛ ما راههایی خواهیم یافت که حتی در این شرایط پیشرفت کنیم. شما نباید فردا دوباره بیایید و بگویید چرا ایران این کار یا آن کار را انجام میدهد زیرا خودتان ما را مجبور به این کار کردهاید.»
ظریف در پاسخ به سؤال پایانی مبنی بر اینکه چه پیامی برای ترامپ دارد، گفت: «من قبلاً خیلی روشن گفتهام که تهدید علیه ایران جواب نمیدهد.»
- 12
- 6