چهارشنبه ۱۰ مرداد ۱۴۰۳
۱۹:۱۸ - ۰۵ خرداد ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۳۰۱۴۳۸
سیاست خارجی

آیا ژاپن میانجی جدید روابط ایران و آمریکا خواهد بود؟

ترامپ در ژاپن,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی
رییس جمهور آمریکا در حالی در توکیو مشغول بازی گلف با نخست وزیر ژاپن است که برخی منابع به مذاکرات دو طرف بر سر موضوع ایران اشاره میکنند.

نهم ماه می (۱۹ اردیبهشت) ژاپن تایمز به نقل از چند منبع آگاه خبری دال بر پیشنهاد ژاپن برای میانجیگری میان ایران و آمریکا منتشر کرد. این خبر در حالی مطرح شده که از ابتدای انقلاب تا کنون، مسقط نقش میانجیگری ایران وآمریکا را برعهده داشت.

 

کمی بعد از انتشار این خبر، محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران به طور ناگهانی به ژاپن سفر کرد و امروز دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا میهمان شینزو آبه در توکیوست. سفر‌های دو مقام عالی رتبه ایران و آمریکا به ژاپن، احتمال صحت خبر را افزایش داده است.

 

منابع آگاه از احتمال سفر نخست وزیر ژاپن به ایران در ماه ژوئن نیز خبر داده‌اند. این در حالی است که سفر آبه به ایران، تیر ماه سال گذشته لغو شده بود.

 

در صورتی که خرداد ماه امسال آبه به ایران سفر کند، این اولین سفر نخست وزیر ژاپن به ایران بعد از انقلاب اسلامی سال ۵۷ خواهد بود. تاکیو فوکودا نخست‌وزیر وقت ژاپن آخرین نخست وزیری بود که در سال ۱۹۷۸ (۱۳۵۶)، به ایران سفر کرد. با این وجود برخی رسانه‌های ژاپنی این سفر را اشتباهی محاسباتی در روابط توکیو و واشنگتن می‌دانند.

 

نشریه ژاپن تایمز در گزارشی نوشته ژاپن یکی از نزدیک‌ترین و وفادار‌ترین متحدان آمریکاست. توکیو بیشتر اقدامات دیپلماتیک واشنگتن را حمایت کرده و میزبان نیرو‌های آمریکایی در ژاپن است. این روابط نزدیک در دیدار‌های «دو به علاوه دو» بین وزرای خارجه و دفاع ژاپن و آمریکا که در آن توافق افزایش روابط دو جانبه در زمینه‌های فضای مجازی به امضا رسید نهفته است.

 

با این حال منافع ملی ژاپن به طور کامل با منافع آمریکا همپوشانی ندارد. در این سالها، ژاپن برای حفظ روابط قوی با آمریکا سعی کرده از هر گونه خللی جلوگیری کند. این وضعیت تا حدودی با مواضع بی طرفانه منافع ملی ژاپن قابل توضیح است و همزمان منجر به ایجاد نا امیدی در برخی سیاستگذاران ژاپنی شده که سیاست خارجی و امنیت ملی ژاپن را در بن بست هارمونی با واشنگتن می‌بینند.

 

برای مثال، توکیو برای حفظ منافع انرژی و مالی خود در مساله اعراب و اسرائیل باید طرف اعراب را نگه دارد، اما این حمایت از اعراب به قیمت بر هم خوردن روابط با آمریکابه عنوان اصلی‌ترین حامی اسرائیل خواهد بود.

 

میانمار مثال بهتری برای توضیح تفاوت‌ها در سیاست امنیتی و خارجی ژاپن است. زمانی که تنش‌ها میان آمریکا و میانمار بر سر موضوع حقوق بشر و دموکراسی در حال افزایش بود، موضوع اتخاذ رویکردی ملایم‌تر در بین سیاست گذاران ژاپنی مطرح شد. سیاست‌گذاران ژاپنی به درستی شاهد هشدار تجاوز کنترل نشده چین به میانمار بودند. از ملاحظات ژئوپلتیک گذشته، میانمار در میان نسل گذشته ژاپنی‌ها به عنوان یک حامی ژاپن شناخته می‌شد که در برابر ارتش بریتانیا در جنگ جهانی دوم از نیرو‌های ژاپن حمایت کرده بودند.

 

امروز نیز ایران به محل تلاقی منافع آمریکا و ژاپن تبدیل شده است. این دو کشور در حوزه نگرانی برای موضوع ایران سابقه طولانی دارند. بعد از نوامبر ۱۹۷۹ و بحران گروگان گیری در تهران، کروز ونس وزیر خارجه وقت آمریکا به سابورو اوکیتا همتای ژاپنی خود برای خرید نفت ژاپن از ایران و دیگر روابط تجاری با تهران شکایت کرد و اقدام ژاپن را راهی برای تضعیف تلاش آمریکایی‌ها برای آزادی گروگان‌ها از طریق فشار اقتصادی خواند.

 

در آن زمان نیویورک تایمز در گزارشی نوشته بود: آمریکایی‌ها از ژاپن بابت بالا رفتن قیمت نفت شکایت کرد. نفتی که تهران از فروش آن به آمریکا از زمان روی کار آمدن کارتر و دستور نصف شدن خرید نفت ایران از سوی آمریکایی‌ها ممنوع شده بود.

 

به همین ترتیب، دولت نخست وزیر ماسایوشی اوهیرا تصمیم گرفت در دسامبر سال ۱۹۷۹ خرید نفت از ایران را قبل از اینکه بحران گروگانگیری سقف فروش نفت ایران را به ۶۲۰ هزار بشکه در روز برساند، کم کند. ژاپن بزرگترین خرید نفت خام ایران در آن زمان بود و ۱۰ درصد از نیاز سالانه اش را از طریق ایران تامین می‌کرد.

 

این موضوع حتی امروز بعد از گذشت این همه سال نیز برای سیاست‌گذاران آمریکایی یک موضع جالب توجه است. ژاپن همواره از اینکه با آمریکا بر سر روابط با ایران دچار مشکل شود برحذر بوده در حالی که همزمان سعی کرده با دقت روباط خود را با ایران تقویت کند.

 

در زمان ریاست جمهوری اوباما و بعد از لغو تحریم‌ها، وزیر خارجه ایران و ژاپن پیمان سرمایه کذاری مشترک را به عنوان یک پیمان کلیدی در توکیو امضا کردند. توکیو بر مبنای این توافق سال ۲۰۱۶ بنا شد ۱۰ میلیرد ین ژاپن برای اعتبار صادراتی کمپانی‌های ژاپنی در تجارت با ایران از طریق بانک ژاپن تامین کند. بعد از آن شیننزو آبه حتی تصمیم به سفر به ایران برای تقویت روابط ایران و ژاپن گرفت. هیچ یک از این‌ها با توجه به اینکه هم توکیو و هم واشنگتن در رقابت بر سر بازار ایران بودند به منزله زنگ خطر قلمداد نشد.

 

امروز با خروج آمریکا از توافق هسته‌ای، ژاپن خودش را در وسط این ماجرا می‌بیند. پیشنهاد میانجی‌گری میان ایران و آمریکا خطراتی نظیر درگیر شدن در موضوع نرم کردن مواضع آمرکیا و حتی مشاجره با آمریکا برای حفظ و بازگشت به توافق هسته‌ای با ایران را به همراه دارد.

 

به گفته کارشناسان سیاست خارجی ژاپنی، با توجه به سابقه تاریخی، میانجی‌گری ژاپن می‌تواند از دید واشنگتن برای رسیدن به اهداف کوتاه مدت اقتصادی بر سر مسائل امنیت ملی تلقی شود. بهتر است ژاپن نقش مشاوره خود را پشت پرده انجام دهد و روی صحنه همچنان تلاش کند متحد نزدیک آمریکا باشد به جای اینکه در مرکز به عنوان میانجی قرار بگیرد و احتمال برهم خوردن روابط ژاپن و آمریکا را بالا ببرد.

 

rouydad24.ir
  • 19
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
فردریش نیچه نگاهی ژرف به زندگینامه و اندیشه‌های فردریش نیچه

تاریخ تولد: ۱۵ اکتبر ۱۸۴۴

محل تولد: روکن، آلمان

حرفه: فیلسوف و منتقد فرهنگی

درگذشت: ۱۹۰۰ میلادی

مکتب: فردگرایی، اگزیستانسیالیسم، پسانوگرایی، پساساختارگرایی، فلسفه قاره‌ای

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش