شنبه ۰۳ شهریور ۱۴۰۳
۱۴:۰۷ - ۱۵ خرداد ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۳۰۴۰۱۴
سیاست خارجی

قائم مقام اسبق سازمان انرژی اتمی:

افزایش سطح غنی سازی اقدام حساسیت برانگیزی خواهد بود

سازمان انرژی اتمی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی

با انتشار اولین گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی بعد از اقدام ۱۸ اردیبهشت ماه تهران در خصوص توقف فروش آب سنگین و اورانیوم غنی شده به نظر می رسد که گزارش، علیرغم حساس بودنش بر عدم تخطی ایران از تهدات برجامیش صحه گذاشته است. 

دیپلماسی ایرانی در گفت وگویی با محمد صادق ربانی، قائم مقام اسبق سازمان انرژی اتمی، استاد بازنشسته دانشگاه تهران و عضو هیئت اجرایی "شورای ملی صلح" به برسی اجمالی این گزارش پرداخته است که در ادامه می خوانید:

در سایه اولین گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی سه هفته بعد از اعلام تصمیم ایران برای کاهش تعهدات هسته ای خود مبنی بر عدم فروش اورانیوم غنی شده در نطنز و آب سنگین در اراک صراحتا آژانس عنوان داشته است که ایران برای عبور از خط قرمزهای برجامی تنها به ۲۹ کیلوگرم اورنیوم غنی شده نیاز دارد. اساساً در سایه حساسیت های کنونی جامعه جهانی به اقدام ۱۸ اردیبهشت ماه تهران و نیز جدیت مسئولین برای انجام گام های بعدی در صورت عدم پایبندی طرف های برجامی، آیا سازمان انرژی اتمی برنامه ای برای عبور از خط قرمزهای توافق هسته ای را در دستور کار خواهد داشت؟

گزارش اخیر آژانس بین المللی انرژی اتمی که اولین گزارش بعد از اقدام تهران به عدم فروش اورانیوم غنی شده و آب سنگین از میزان انباشت اورانیوم به مقدار ۱/۱۷۴ کیلوگرم اورانیوم غنی شده ۷۶/۳ درصد مربوط به ۳۰ اردیبهشت سال جاری حکایت دارد. پیرو این مسئله احتمالا تا روز جاری یعنی ۱۴ خرداد مقادیر دیگری از غنی سازی صورت گرفته است. از این رو ایران کمتر از ۲۹ کیلوگرم اورانیوم غنی شده تا رسیدن به سقف مورد اشاره در برجام یا احیانا عبور از آن فاصله دارد. لذا سازمان انرژی اتمی به یقین هرگونه اقدامی را برای ادامه غنی سازی با شورای امنیت ملی کشور هماهنگ خواهد کرد. 

بنابراین چون که سازمان انرژی اتمی و یا آژانس بین المللی انرژی اتمی از عوامل اجرایی هستند، اقدامات اجرایی خود را به ترتیب در هماهنگی با شورای امنیت ملی و شورای حکام آژانس صورت خواهند داد. در این راستا قابل ذکر است که شورای امنیت ملی جمهورس اسلامی ایران در ماه گذشته خطاب به اعضای باقیمانده در برجام مهلت ۶۰ روزه ای را برای انجام تعهداتشان در نظر گرفت و اخطار کرد که در صورت عدم تأمین مطالبات ایران، جمهوری اسلامی نیز رعایت محدودیت‎های مربوط به سطح غنی‎سازی اورانیوم یا مدرن سازی رآکتور آب سنگین اراک را متوقف خواهد کرد. طی این مدت وزرای خارجه عضو برجام در اجلاسی موضوع مطالبات ایران را مورد بررسی قرار دادند و تصمیماتی را اتخاذ کردند. اگر چه که طرف های اروپایی از مهلت ۶۰ روزه ایران برای حل مشکلات ابراز ناخرسندی نمودند.

در سایه این مسئله آژانس بین المللی انرژی اتمی، ذیل گزارش های خود که به نظر مرجع نظر در شورای امنیت سازمان ملل برای فعال کردن مکانیسم ماشه است، نگاه سیاسی را دخیل خواهد کرد؟

همان طور که در پرسش فوق به آن اشاره شد؛ مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی مأموریت دارد تا طبق رهنمودهای شورای حکام عمل کند و مجاز به تصمیم گیری‎های سیاسی نخواهد بود.

اما علاوه بر مسئله نزدیکی ایران به عبور از حظ قرمز تولید و انباشت بیش از ۳۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنی شد، مساله دیگر به تولید و انباشت آب سنگین باز می گردد که در گزارش مورد اشاه آژانس هم مطرح شده است. ولی با توجه به فعالیت های تعمیری تاسیسات تولید آب سنگین اراک هنوز اقدامات جدی برای عبور از سقف ۱۳۰ تن آب سنگین روی نداده است. با این شرایط آیا می توان تا ۱۸ تیرماه (پایان وعده ایران) شاهد تولید بیش از ۱۳۰ تن آب سنگین بود؟

طبق گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی تا کنون ۱۲۵ تن آب سنگین در داخل ایران انباشت شده است و تولید ۵ تن آب سنگین دست کم ۳ ماه به طول خواهد انجامید؛ از این رو یقینا در ۱۸ تیرماه (موعد پایان ضرب الاجل دو ماهه) میزان آب سنگین انباشت شده کمتر از ۱۳۰ تن خواهد بود.

اگر چه با وجود تحولات سیاسی و فنی یک ماه اخیر، گزارش پانزدهم آژانس تأیید می‌کند تمامی اقدامات و همکاری‌های ایران در راستای اجرای پادمان جامع و پروتکل الحاقی مطابق روند گذشته در حال انجام است. اما تهران در گام بعدی برای غنی سازی بیش از ۶۷/۳ با تایید آژانس روبه رو می شود؟

تصمیم گیری برای عبور از غنی سازی بیش از ۶۷/۳ درصد یک تصمیم گیری حساس سیاسی است که مستلزم بررسی پیامدهای آن در چارچوب اختیارات و الزامات برجامی می باشد. اما در هر حال با توجه به اینکه مشکلات پدید آمده، بیش از همه ناشی از خروج یک جانبه آمریکا از برجام است، اعضای باقیمانده در برجام برای حل مشکلات پدید آمده لازم است راهکار مناسبی را برای اقدامات بعدی ایران در نظر بگیرند. قطعا ایران نیز نمی تواند به صورت انفعالی عمل کرده و تنها منتظر اقدامات سایر اعضای برجام بماند. حل این معضل به دیپلماسی فعال ایران نیازمند است.

اگرچه ایران با توجه به بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام برای تقابل با بدعهدی های اروپا به توقف فروش آب سنگین و اورانیوم غنی شده دست زد، اما نکته اینجاست که این اقدام باعث افزایش انباشت بیش از حد این مواد در داخل ایران خواهد شد. با توجه به نکاتی که شما در مصاحبه پیشین با دیپلماسی ایرانی عنوان داشتید که یکی از اهداف کاخ سفید هم همین مسئله است، آیا ایران هم در راستای برنامه‌های واشنگتن گام برخواهد داشت و به انباشت بیش از حد دست خواهد زد؟

هر چند در پرسش پیشین به این نکته پرداخته شده است، به نظر می رسد بسیاری از مسایل در سفر قریب الوقوع شینزو آبه، نخست وزیر ژاپن به ایران مطرح خواهد شد و به موازاتش راه حلی برای مشکلات پدیدآمده فراهم شود. نرمشی که در سخنان اخیر ترامپ و پمپئو نشان داده شده است، زمینه های مثبتی را برای مذاکره با ایران، دست کم مذاکره غیر مستقیم را فراهم کرده است. 

آیا به واقع آژانس بین المللی انرژی اتمی در گزارش های آتی خود می تواند نیت خوانی سیاسی را هم دخیل بداند که چرا ایران این اقدامات را انجام داده است، چون بند ۳۶ و۳۷ برجام در این خصوص با خلاء جدی روبه رو است. اگر چه ایران ذیل این بندها می تواند واکنش متقابل خود را داشته باشد و به عدم فروش اورانیوم غنی شده و آب سنگین دست بزند، اما این واکنش در عین حال می تواند تخطی از برجام هم تلقی گردد، چون به تولید و انباشت بیش از حد مجاز این دو ماده در داخل کشور منجر می شود؛ آژانس با این دو گانگی چگونه برخورد خواهد کرد؟

آژانس به هیچ روی مجاز به اتخاذ موضع سیاسی نیست. بد عهدی و خروج آمریکا از برجام در گزارش آژانس جایگاهی ندارد. آژانس موظف به ارائه گزارش فنی است.

  • 10
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی: ۶
غیر قابل انتشار: ۱۱
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

چکیده بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید

نام کامل: هیثم بن طارق آل سعید

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش