به گزارش ایرنا، به دنبال پاسخ مقتدرانه نیروی مسلح جمهوری اسلامی ایران به تجاوز یک فروند پهپاد پیشرفته و جاسوسی آمریکا به حریم هوایی ایران، واشنگتن خواستار برگزاری نشست شورای امنیت شد.
درخواست برگزاری غیر علنی برای این نشست، شکی برای ناظران و کارشناسان بین المللی باقی نگذاشت که دستان آمریکا همچون نشست دو هفته گذشته، خالی است و نتوانسته برای اعضای این شورا، اقناع ایجاد کند.
این مساله در اظهارات اعضای شورای امنیت پیش از برگزاری نشست هم مشهود بود و پس از آن نیز، بیانیه های قرائت شده نشان داد، مساله پهپاد در صدر توجه قرار نگرفته است.
منصور العتیبی نماینده کویت در سازمان ملل متحد و رئیس دوره ای شورای امنیت در بیانیه ای که از سوی اعضا شورا جمع بندی شده بود، گفت: در نشست امروز شورای امنیت، رزماری دیکارلو معاون دبیرکل سازمان ملل متحد گزارشی از حادثه حمله به نفتکش ها در خلیج ارائه و تاکید کرد که دبیرکل سازمان ملل متحد به تلاش خود برای گفت و گو و رایزنی در منطقه ادامه می دهد.
وی افزود: شورای امنیت حمله به نفتکش ها را به شدت محکوم می کند چرا که امنیت ناوبری و حمل و نقل انرژی را تهدید می کند. تهدید ناوبری و آزادی کشتیرانی همچون تهدید صلح و امنیت بین المللی قلمداد می شود.
رئیس شورای امنیت سازمان ملل متحد ادامه داد: اعضای شورای امنیت با اعلام نگرانی خود، از همه طرف ها در منطقه خواستند حداکثری خویشتنداری را به خرج دهند و اقدام های بزرگی را برای کاهش تنش و تشنج در منطقه به کار گیرند.
العتیبی اضافه کرد: شورای امنیت تاکید کرد که اختلاف ها باید به صورت مسالمت آمیز و از طریق گفت وگو مورد توجه قرار گیرند.
وی افزود: اعضای شورای امنیت این مساله را همچنان دنبال می کنند.
این بیانیه به خوبی نشان می دهد که حتی نامی از رویداد سرنگونی پهپاد نیامده و شکستی دیگر را برای کاخ سفید نشینان که دیپلماسی را با تحریک، تحریم و تروریسم اقتصادی یکی دانسته اند، رقم زده است.
واسیلی نبنزیا نماینده دائم روسیه در سازمان ملل متحد عصر دوشنبه و پیش از حضور در این نشست به خبرنگاران گفت: خیلی دوست دارم تا شواهد ادعایی آمریکا را ببینم.
وی درباره احتمال مذاکره هم گفت: چه مذاکرهای میتواند وجود داشته باشد زمانی که چاقویی را زیر گلوی دیگری قرار دادهاید و هر زمان یک تحریم جدید را نشان میدهید.
سفیر بلژیک در سازمان ملل متحد نیز افزود: ما از همه میخواهیم که خویشتنداری کرده و تنش را کاهش دهند. امیدواریم با هم گفت و گو و این وضعیت را حل کنند.
فرانسوا دلاتره سفیر فرانسه در سازمان ملل متحد همچنین به خبرنگاران گفت: ما پس از نشست بیانیه خود را قرائت خواهیم کرد اما از نظر پاریس فشار حداکثری تنها زمانی مؤثر است که حداکثر دیپلماسی هم وجود داشته باشد.
اظهارات پیش از نشست نشان میدهد، آمریکاییها این بار هم با دستانی خالی صحن شورای امنیت را ترک خواهند کرد.
سه عضو اروپایی برجام خواستار اجرای کامل این توافق شدند
نمایندگان آلمان، فرانسه و انگلیس عصر دوشنبه پس از نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد که درباره بررسی سرنگونی پهپاد آمریکایی در روز پنج شنبه گذشته تشکیل شد و بدون نتیجه مشخصی پایان یافت، با حضور در جمع خبرنگاران بیانیه ای را قرائت کردند.
کریستف هاسگن نماینده آلمان که این بیانیه را قرائت کرد، افزود: عمیقاً از افزایش تنش در منطقه خلیج فارس پس از سرنگونی پهپاد آمریکایی از سوی ایران در ۲۲ ماه مه، نگران هستیم. این تنش، خطر اشتباه محاسباتی و درگیری را افزایش می دهد. ما خواستار کاهش تنش با اجرای کامل مقررات بین المللی هستیم.
وی ادامه داد: بار دیگر با شدیدترین شکل، حمله به نفتکش ها در خلیج عمان، خرابکاری چهار کشتی در بندر الفجیره و تهدید آزادی ناوبری و صلح و امنیت در منطقه را محکوم می کنیم. حملات به نفتکش ها مخل آزادی ناوبری و حمل ونقل دریایی است که خطر زیست محیطی را هم به همراه دارد و ظرفیت بی ثباتی را که در منطقه پیش از آن وجود داشته است، فعال می کند.
نماینده آلمان در سازمان ملل متحد با اشاره به برگزاری نشست شورای امنیت برای ارائه گزارش دوره ای دبیرکل سازمان ملل درباره چگونگی اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ اضافه کرد: فرانسه، آلمان و انگلیس بار دیگر بر اجرای کامل این قطعنامه و حفاظت از برجام تاکید می کنند.
هاسگن تاکید کرد: معتقدیم اجرای برجام و این قطعنامه، مشارکت در کاهش تنش های منطقه و منع گسترش تسلیحات اتمی در جهان است.
وی در ادامه قرائت بیانیه، تصریح کرد: متعهد می شویم که برای اجرای کامل قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت به سختی کار کنیم و از همه طرف ها می خواهیم که مشابه این کار را انجام دهند. منافع همه در این است که خویشتنداری نشان دهند و از هر اقدامی برای تضعیف این رکن مهم رژیم منع گسترش سلاح های اتمی و امنیت جمعی خودداری ورزند.
توافق هسته ای ایران که در سال ۲۰۱۵ به تصویب رسید، بر اساس گزارش های مکرر آژانس بین المللی انرژی اتمی که تنها مقام بین المللی نظارت بر اجرای این توافق است، به همه تعهدات خود تحت برجام عمل کرده است.
اما دولت آمریکا در هجدهم اردیبهشت ماه ۱۳۹۷ به طور یکجانبه از این توافق که پشتوانه قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت را هم دارد، خارج شد و به طور غیر قانونی و قلدرمآبانه، تحریم های شدیدی را علیه مردم ایران وضع کرد.
از آن زمان تا کنون، جمهوری اسلامی ایران از همه طرف ها به خصوص کشورهای اروپایی عضو برجام خواسته است تا به تعهدات خود عمل کنند اما برخلاف معرفی سازوکار مالی به نام اینستکس، هنوز اقدام ملموسی از سوی اروپایی ها مشاهده نشده است.
تختروانچی: واشنگتن به ماجراجویی نظامی علیه مردم ایران پایان دهد
«مجید تخت روانچی» نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد عصر دوشنبه در حاشیه نشست غیرعلنی شورای امنیت سازمان ملل متحد که به درخواست آمریکا درباره سرنگونی پهپاد آمریکایی در حریم هوایی ایران برگزار شد، گفت که واشنگتن به ماجراجویی نظامی و جنگ و تروریسم اقتصادی علیه مردم ایران پایان دهد.
نماینده دائم ایران در شورای امنیت سازمان ملل با اشاره به عدم حضور ایران در نشست غیرعلنی شورای امنیت سازمان ملل گفت که ایران به عنوان کشوری که حریم هوایی آن توسط دو پهپاد آمریکایی نقض شده بود حق داشت تا در این نشست شرکت کند و این حقی است که تحت منشور ملل متحد بوده است. ما آمادگی خود را برای حضور در این نشست اعلام کرده و درخواست دادیم اما از استفاده از این حق محروم شدیم.
تخت روانچی افزود: «در نتیجه، امروز شورای امنیت به طور یکجانبه توسط آمریکا که از موقعیت خود به عنوان عضو دائم شورای امنیت برای گمراه کردن اعضای آن و نیز پیشبرد سیاست دیرینه ضد ایرانی خود سوء استفاده میکند، توجیه شد.»
وی با اشاره به این موضوع که ایران اطلاعات انکارناپذیری درباره این حادثه برای شورای امنیت فراهم کرده، افزود: «بر اساس جزئیات معتبر و اطلاعات دقیق فنی درباره مسیر پرواز، موقعیت و نقطه ورود این پهپاد آمریکایی، تردید وجود نخواهد داشت که در زمان هدف قرار گرفتن، این پهپاد بر فراز آبهای سرزمینی ایران در حال پرواز بوده است.»
تخت روانچی در ادامه این کنفرانس خبری گفت: «پهپاد آمریکایی پس از چند بار هشدارهای رادیویی و عدم توجه به این هشدارها سرنگون شد. اقدام ایران کاملا بر اساس قوانینی بینالمللی بوده و مطابق بند ۵۱ منشور سازمان ملل متحد در دفاع از خود عمل کردیم.»
واشنگتن: سیاست ما بر تلاش دیپلماتیک برای بازگرداندن ایران به میز مذاکرات استوار است
«جاناتان کوهن» نماینده آمریکا در سازمان ملل گفت که سیاست واشنگتن در قبال ایران بر اساس تلاش دیپلماتیک و اقتصادی برای بازگرداندن این کشور به میز مذاکرات استوار است.
وی در ادامه گفت که وی در نشست شورای امنیت سازمان ملل تاکید کرد که ایران باید درک کند که حمله در خلیج فارس غیر قابل قبول بوده و زمان آن فرا رسیده که جهان نیز در گفتن این موضوع به آمریکا ملحق شود.
- 18
- 5