چهارشنبه ۱۰ مرداد ۱۴۰۳
۱۲:۰۴ - ۲۶ آبان ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۸۲۷۲۱
دولت

کشور دچار بحران است اما خبری از ابراهیم رئیسی نیست

ابراهیم رئیسی,سکوت رئیسی در روزهای بحران کشور
ایران درگیر بحران‌های زیادی است، از اعتراضات سراسری مردم گرفته تا بحران قطع اینترنت و حوادث سیستان و بلوچستان، اما در این بین یک چیز بسیار مشهود است و آن هم سکوت عجیب ابراهیم رئیسی، رئیس دولت سیزدهم است.

به گزارش خبرآنلاین، بحران های خودساخته رئیسی که در آغاز، مسئله ای در حوزه سیاستگذاری عمومی بود و بعضا با شعارهای انتخاباتی رئیسی نیز در تضاد قرار گرفت، به مرور مسائل فرهنگی، سیاست خارجی، اقتصادی و اجتماعی را به مسئله ای «امنیتی» تبدیل کرد. مسائلی که مردم را در برابر دولت قرار داده و به دلیل غیبت دولت در حین بحران در عرصه عمومی، ماهیت اعتراضات مردم را در ابعاد کارکردی متوجه کل حاکمیت کرد.

غیبت دولت در عرصه عمومی به حدی است که صدای فعالان سیاسی را هم درآورده و این انتقاد به دولت مطرح می شود که دولت در مسائل اقتصادی نیز غائب است. این غیبت و سکوت رئیس جمهور را غالب مردم به سکوت در برابر رفتار خشونت آمیز پلیس تهران در مواجهه با اعتراضات سراسری هم گوش زد می کنند. خشونت های پرهزینه ای که دولت رئیسی هیچ واکنشی نسبت به آن نشان نمی دهد یا با سکوت، آن را تایید می کند. خشونت هایی که پیگیری درباره آن ها هم اعلام نمی شود.

در چنین موقعیت هایی مشاهده می کنیم تندروها، از فقدان حضور دولت در عرصه عمومی سوء استفاده کرده و سیاستگذاری برای افزایش محدودیت ها را در جهت تشدید تقابل مردم با دولت، پیش می برند. سیاست هایی که عصبانیت مردم را به دنبال داشته است.

طرح صیانت؛ حرکت روی اعصاب مردم

از نمونه های حرکت روی روان مردم، طرح صیانت از فضای مجازی بود که دولت از آن به بهانه حمایت از اینترنت ملی، پشتیبانی کرد. طرحی که با اجرای آن پلتفرم های خارجی مسدود می شدند. گزارش مرکز آمار ایران در مهرماه۱۴۰۰ گفته بود شغل ۱۱ میلیون نفر ایرانی به شبکه‌های اجتماعی وابسته است و ۸۳ درصد درآمد کسب‌وکارهای تجارت‌ الکترونیک از اینستاگرام است. خبرآنلاین همان موقع پیشبینی کرده بود که اجرای طرح صیانت از فضای مجازی و فیلترینگ شبکه های اجتماعی به خشم عموم مردم منجر خواهد شد.

اما رئیسی به عنوان رئیس شورای عالی فضای مجازی با سکوت در برابر تصویب بخش هایی از طرح صیانت در این شورا، مسیر را برای اجرای پنهانی طرح صیانت آغاز کرد. کاهش پهنای باند اینترنت بین الملل، فعالسازی قفل کودک از مقدمات اجرای طرح صیانت بود که نمایندگان مجلس نیز از جرئیات اجرای آن اعلام بی خبری کردند. از این رو از فروردین ماه۱۴۰۱، اجرای چراغ خاموش طرح صیانت از فضای مجازی در وزارت ارتباطات آغاز شد.

حمایت رئیسی از گشت ارشاد

در فاصله فروردین ماه امسال تا شهریور که مهسا امینی در جریان بازداشت از سوی گشت ارشاد، فوت کرد و اعتراضات به مرگ او بیش از یک ماه ادامه یافت، رئیسی در جایگاه رئیس جمهور و رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای فرهنگ عمومی که گشت ارشاد به استناد یکی از مصوبات آن اجرا می شود، واکنشی برای توقف کاستی ها یا اصلاح مصوبات نداشته است. رئیسی در پاسخ به انتقاد عموم مردم به رویکرد خشونت آمیز گشت ارشاد که ویدئوهای بسیاری از برخورد نامناسب ماموران در قبل از حادثه فوت مهسا امینی، افکارعمومی را جریحه دار کرده بود، صرفا به فعالیت گشت ارشاد مدیران اشاره کرد. موضوعی که سخنگوی دولت دستگیری مشاور وزیر راه را یکی از دستاوردهای گشت ارشاد مدیران معرفی کرده بود.

رئیس دولت سیزدهم، از ابتدای تشکیل دولت و حتی بعد از آغاز اعتراضات سراسری، واکنشی به عملکرد گشت ارشاد نداشته است. این در حالی است رئیسی، به نامه احزاب و گروه های سیاسی در ارتباط با نامه جمعی از احزاب اصلاح طلب به رئیسی برای برگزاری تجمع اعتراضی هم پاسخ نداد و به روزه سکوتش ادامه داد. این در حالی است که رئیسی در جریان رقابت های انتخاباتی گفته بود باید مجری سیاست گذاری شورای انقلاب فرهنگی درباره حجاب و عفاف را به جای وزارت کشور به وزارت ارشاد واگذار کرد. وعده ای که تاکنون محقق نشده است.

بی مسئولیتی دولت در برابر فیلترینگ اینستاگرام و واتس آپ

اعتراضات سراسری بعد از فوت مهسا امینی باعث شد تا فرصت مناسب برای فیلترینگ واتس آپ و اینستاگرام فراهم شود. همان زمان وزیر ارتباطات دولت رئیسی، گفت «نه نامه فیلتر فیلترشکن ها را دیدم و نه امضاء کرده ام!» از سوی دیگر تندروهای حامی رئیسی ، از فقدان حضور دولت در عرصه های تصمیم سازی درباره فیلترینگ سوء استفاده کرده و تلاش کردند از آب گل آلود ماهی بگیرند.

در نمونه ای جدید، مرتضی آقا تهرانی از اعضای برجسته جبهه پایداری و رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس که از مدافعان سرسخت طرح صیانت است، گفته «باید در حوزه فضای مجازی سفت بگیریم تا خارجی‌ها همکاری کنند. پیشتر نیز جلسه شورای عالی فضای مجازی که با حضور رئیسی برگزار شده بود، درباره فیلترینگ پلتفرم های خارجی سکوت کرده است. سکوت رئیسی آنقدر ادامه داشته که حتی در برابر پرسش نمایندگان مجلس درباره فیلترینگ سکوت کرد. این در حالی است که نمایندگان مجلس می گویند تصمیم درباره پایان فیلترینگ با شورای عالی فضای مجازی است. چه آنکه سخنگوی دولت و سردار جلالی رئیس سازمان پدافندغیرعامل، تصمیم برای فیلترینگ را متوجه شورای امنیت کشور کرده است.

سرنوشت نامعلوم برجام و تولید تنش در سیاست خارجی

رئیسی از همان ابتدای تشکیل دولت، از آغاز مذاکرات برجامی با تکیه بر موضع عزت سخن گفت. او تاکید داشت مذاکرات را برای رفع تحریم ها انجام خواهد داد. بعد از ۵ ماه وقفه و فرصت سوزی علی باقری، مذاکرات در آبان ۱۴۰۰ آغاز شد. در حالی که فرصت سوزی در مذاکرات متاثر از واسطه گری روسیه بین ایران و امریکا، زمان را به ضرر ایران به پیش می برد، مذاکرات، پشت جبهه جنگ اوکراین و روسیه متوقف شد. روسیه با خرید پهبادهای شاهد از ایران که بعدها وزارت خارجه آن را تایید کرد، مذاکره ایران با اروپا را به مخاطره انداخت. سرانجام با آغاز اعتراضات بعد از فوت مهسا امینی، مذاکره با ایران از اولویت کشورهای اروپایی و امریکایی خارج شد.

مرخصی دولت در حوادث سیستان و بلوچستان

شرایط بحرانی سیستان و بلوچستان و فقدان نمایندگان دولت در عرصه عمومی، این گمانه را مطرح می کند که حسین مدرس خیابانی، استاندار سیستان و بلوچستان، اساسا در استان حضور دارد یا به مرخصی رفته است؟ از سویی اولین اعزام نماینده دولت نیز بعد از گذشت ۴۰ روز از حادثه زاهدان و به بهانه بازدید معاون اول رئیسی از پیشرفت طرح های عمرانی صورت گرفته است. استاندار سیستان و بلوچستان، از ابتدای آغاز اعتراضات در استان، بجز یک بیانیه در جایگاه رئیس شورای تامین استان ، که بعد از حادثه تروریستی شاهچراغ، رئیس کلانتری و فرمانده انتظامی زاهدان را برکنار کرد، در برابر چرایی شروع اعتراضات سیستان و بلوچستان که از چابهار و در واکنش به شایعه تجاوز یک فرمانده انتظامی به دختری بلوچ آغاز شد، منفعلانه عمل کرده و هیچ بیانیه یا گزارش یا مصاحبه تبیینی ارائه نکرده است.

چه بسا در صورت مدیریت حوادث چابهار و رسیدگی عاجل به ادعای خانواده آن دختر و اطلاع رسانی اقناعی به موقع آن در برابر شایعات با بهره گیری از ظرفیت صداوسیما و مطبوعات، اعتراضات نماز جمعه زاهدان، به شهادت تعداد زیادی از مردم منجر نمی شد. بعد از حوادث جمعه خونین زاهدان نیز، مدرسی خیابانی که به عنوان مدیری اقتصادی در وزارت صمت توصیف می شود، نتوانست به عنوان نماینده دولت و با اختیارات ویژه ای که از سوی ابراهیم رئیسی دریافت کرده، آرامش را به استان بازگرداند. انفعالی که در غیاب دولت رئیسی، به ورود رهبری به حوادث سیستان و بلوچستان منجر شد.

بایکوت محترمانه ایران در بازی های جام جهانی

جام جهانی فوتبال در حالی آغاز شد که بر خلاف وعده های رئیسی و وزرای او در بهره گیری از ظرفیت جام جهانی برای جذب توریسم و گردشگر پزشکی و ورزشی، حتی یک بلیت هواپیما از سوی گردشگران خارجی به مقصد ایران خریداری نشده است. رئیسی وقتی با امیرقطر عکس یادگاری می گرفت تصور نمی کرد برای اجرای وعده هایش باید دیپلماسی فعالانه ای داشته باشد. با وجود آنکه تخصص امیرعبدالهیان حوزه خاورمیانه است اما دولت سیزدهم، در مجموع نتوانست حتی یک تخت از ۲۰هزار تخت پیش بینی شده برای جام جهانی را پر کند. جزیره کیش نه میزبان تیم ملی بود و نه بازی های دوستانه در آن برگزار شد.

هدیه امیر قطر به رئیسی در جریان سفر اسفند۱۴۰۰

قبل تر، بهادری جهرمی سخنگوی دولت وعده داده بود کارگروهی زیرنظر معاون اول رئیسی برای هماهنگی دستگاه ها در جام جهانی تشکیل شود اما تاکنون حتی یک برگ گزارش اقدامات این کارگروه منتشر نشده است. گویی دولت در خواب پاییزی فرو رفته است.

دیپلماسی از راه دور؛ تحمیل تحریم ها به ایران

از آغاز دولت رئیسی تا امروز که در انتهای آبان ماه هستیم، پیش‌نویس قطعنامه‌ای علیه ایران روی میز شورای حکام قرار گرفته که در آن ایران به «همکاری الزامی و اضطراری»، توصیه شده است. ۱۰ روز قبل، آمریکا و سه کشور اروپایی از شورای حکام خواستند که با تصویب قطعنامه‌ای در رابطه با ایران، خواستار همکاری این کشور با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی شود.

در حالی تحریم اتحادیه اروپا علیه ایران بعد از اعتراضات سراسری صورت گرفت، که وزارت خارجه آلمان، از قبل، خبر از آن داده بود. اگرچه تمامی این تحریم ها از سوی وزارت خارجه، دخالت در امور داخلی ایران ارزیابی شد اما هیچ تلاش دیپلماتیکی برای جلوگیری از تحریم ها صورت نگرفت.

اوج گرفتن نرخ دلار و سفره مردم

اگرچه رئیسی در ایام انتخابات۱۴۰۰، به ارتباط نرخ دلار و سیاست خارجی و سفره مردم معتقد نبود و می گفت می توان با تولید داخلی، در برابر تحریم ها مقاومت کرد، حالا بعد از یکسال از حکمرانی دولت سیزدهم، نوسان قیمت دلار بازار آزاد همچنان ادامه دارد، به طوری که هر دلار آمریکا در معاملات امروز در کانال ۳۵هزار تومان قرار دارد. اما زمانی که رئیسی کرسی ریاست‌جمهوری را به دست آورد، دلار در میانه کانال ۲۵ هزار تومانی قرار داشت.

رئیسی حین بحران ها: سکوت و غیبت بین مردم

کنشگری رئیسی در یکسال ریاست قوه مجریه، حاکی از آن است که او در موقعیت بحران ها از حضور بین مردم امتناع می کند. تعطیلی سفرهای استانی، سکوت در برابر فیلترینگ شبکه های اجتماعی که روزی برای داشتن صفحه اینستاگرام به آن افتخار می کرد، حالا او را در موقعیتی متضاد با شعارها و وعده هایش قرار داده است. موقعیتی که به نظر می رسد تندروها دربیرون دولت به او فشار آورده و رئیسی را به سکوت دعوت کردند.

  • 13
  • 8
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۱۲
غیر قابل انتشار: ۱۱
جدیدترین
قدیمی ترین
بنازم به عنوان خبر هههههههههههههههههههههههههههههههه
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
فردریش نیچه نگاهی ژرف به زندگینامه و اندیشه‌های فردریش نیچه

تاریخ تولد: ۱۵ اکتبر ۱۸۴۴

محل تولد: روکن، آلمان

حرفه: فیلسوف و منتقد فرهنگی

درگذشت: ۱۹۰۰ میلادی

مکتب: فردگرایی، اگزیستانسیالیسم، پسانوگرایی، پساساختارگرایی، فلسفه قاره‌ای

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش