یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
۰۹:۱۸ - ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۲۱۵۱۹
دولت

واکنش افکار عمومی به محکومیت وزیر سابق در پرونده نهاده‌های دامی؛ ۳ سال حبس برای فساد ۷۳۵ میلیون دلاری!

سیدجواد ساداتی‌نژاد, فساداقتصادی وزارت جهاد کشاورزی دولت رئیسی

توسعه  ایرانی نوشت:«یکی دیگر از مباحث، فسادستیزی است. ما از انحصار جلوگیری می‌کنیم و شرکت‌های تعاونی و تشکل‌های صنفی را به میدان خواهیم آورد. وزارت جهاد کشاورزی را مردمی خواهیم کرد و سامانه سوت‌زنی برای گزارش فساد در وزارت جهاد راه‌اندازی خواهیم کرد و تلاش می‌کنیم با رفع نواقص احتمالی قانون از زمین‌خواری جلوگیری کنیم»؛ این بخشی از نطق سیدجواد ساداتی‌نژاد، اولین وزیر جهاد کشاورزی دولت ابراهیم رئیسی در شهریور ۱۴۰۰ و در جلسه رأی اعتماد مجلس به اوست که اتفاقا پس از این سخنرانی، مجلس انقلابی با رأی اعتماد بالایی او را راهی یکی از مهمترین وزارتخانه‌های دولت کرد؛ ۲۵۳ رأی موافق، ۲۷ رأی مخالف و چهار رأی ممتنع.

 در کابینه رئیسی زیاد بودند و هستند وزرایی که وعده‌های بزرگ با ادعای فسادستیزی و انقلابی‌گری دادند و بعد جفت پوچ درآمدند. در میان آنها اما بداقبال‌ترینشان وزیر سابق کشاورزی است. پرونده‌های فساد در دوران وزارت او، برایش سرنوشت متفاوتی رقم زد

البته از وزرایی که به کابینه رئیسی وارد شدند، این تنها ساداتی‌نژاد نیست که متصف به خصیصه دادن وعده‌های بزرگ توخالی بود؛ دیگران هم بودند. یکی وعده ساخت سالی یک میلیون مسکن داده، یکی وعده اشتغالزایی با یک میلیون تومان، دیگری مدعی ضعف دولت قبل برای کنترل قیمت ارز شده و گفته بود دولت بعد هیچ کاری هم که نکند، تورم ۱۰ تا ۱۵ درصد کم خواهد شد! بقیه هم به حد وسع خود که زیاد هم هست از این دست اظهارات و ادعاهای دهان‌پرکن اما بی‌مایه بسیار داشته‌اند و دارند. 

از میان آنها اما بداقبال‌ترینشان همان وزیر کشاورزی سابق است که اظهاراتش در ابتدا آمد. پرونده‌های فساد در دوران وزارت او، برایش سرنوشت متفاوتی رقم زد؛ به طوری که دیروز رئیس دستگاه قضا رسما اعلام کرد که او به سه سال زندان محکوم شده است. 

غلامحسین محسنی‌اژه‌ای که در جریان سفر به استان کهگیلویه وبویراحمد، در جمع دانشجویان دانشگاه یاسوج گفت: «در همین قضیه وزیر سابقی که اشاره کردید (گفتنی است سوال دانشجویان در مورد پرونده وزیر سابق جهاد کشاورزی بود) بررسی‌ها و محاکمات انجام گرفت و نامبرده به سه سال حبس محکوم گردید؛ در کل، در این پرونده برای  هشت نفر اعم از وزیر و معاون وزیر، حکم صادر شد که اخیرا با درخواست اعمال ماده ۴۷۷ از ناحیه محکومین مواجه شده‌ایم.»

ساداتی‌نژاد فروردین پارسال از سمت خود استعفا کرد. چند ماه بعد که سازمان بازرسی کل کشور اختلاس ۳.۴ میلیارد دلاری چای دبش را تایید و اعلام کرد، تازه کاشف به عمل آمد که علی‌رغم تکذیب‌های دولت، استعفای ساداتی‌نژاد از سمت وزارت به واسطه همین فسادها بوده است. 

حکمی که رئیس قوه قضائیه از آن خبر داده اما مربوط به پرونده چای دبش نیست. بلکه مربوط به پرونده فساد سنگین دیگری در واردات نهاده‌های دامی است. 

 پرونده‌ نهاده‌های دامی چه بود؟

تابستان دو سال پیش سازمان بازرسی کل کشور گزارشی منتشر کرد مبنی بر اینکه سازمان تعاون روستایی در تاریخ ۱۰ فروردین ۱۴۰۲، قراردادی با شرکتی خصوصی منعقد کرده و مجوز واردات ۱۳ میلیون و ۷۰۰ هزار تن نهاده دامی را به آن اعطا کرده است. 

در ادامه برای این شرکت کوتاژ صوری صادر می‌کنند. کوتاژ یک شماره هشت رقمی و سندی بر قانونی بودن واردات کالاست که برای شناسایی کالا در کمرگ و ترخیص آن صادر می‌شود. با صدور این کوتاژ صوری، ۸۰۰ هزار تن نهاده در سامانه بازارگاه به مردم، کشاورزان و اتحادیه‌ها ارائه می‌شود و مردم هزار و صد میلیارد تومان معادل ۵۰۰ هزار تن نهاده را خریداری می‌کنند؛ درحالی که اصلا نهاده‌ای وارد کشور نشده بوده است.

 بخشی از واکنش‌ها به خبر حکم سه سال زندان برای وزیر سابق کشاورزی، مقایسه حکم او با احکام قضایی حبس‌های طولانی‌مدت برای منتقدان و معترضان بود که دستی در چنین فسادهایی نداشته‌اند اما با امنیتی‌ شدن پرونده‌شان احکام سنگین می‌گیرند. برخی هم اشاره به این داشتند که صرف اعلام حکم کافی نیست و مردم باید در جریان جزئیات پرونده قرار بگیرند

گزارش سازمان بازرسی ادامه می‌داد که برخی از مسئولان وزارت جهاد کشاورزی به بانک مرکزی نامه زده‌اند که ۷۳۵ میلیون دلار در اختیار این شرکت گذاشته شود و همچنین قید و تصریح می‌کنند که نهاده‌ها به کشور وارد شده است. با آن نامه بیش از ۷۰۰ میلیون دلار ارز و تسهیلات از بانک می‌گیرند و اختلاسی تازه را رقم می‌زنند. 

 نوبت فاطمی‌امین است

اکنون دو سال پس از آن گزارش سازمان بازرسی، آنطور که رئیس قوه قضائیه اعلام کرده وزیر کشاورزی سابق دولت رئیسی بابت آن پرونده به سه سال حبس محکوم شده است. 

اژه‌ای درباره پرونده چای دبش که رکوردار فساد شد اما توضیح داده: «در این موضوع، در ابتدای امر، موضوع به معاون اول رئیس‌جمهور گزارش شد و آقای مخبر این موضوع را پیگیری کردند و اقدامات مقتضی را در قبال عناصر دخیل در قضیه مزبور اِعمال کردند. همچنین بازرسی ویژه دفتر رئیس‌جمهور و واجا موضوع را پیگیری کردند و سازمان بازرسی کل کشور به‌عنوان زیر مجموعه قو قضائیه نیز به موضوع ورود پیدا کرد.»

رئیس عدلیه افزوده: «در این پرونده عدد بزرگی بالغ بر سه میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار مطرح است و تاکنون ۴۵ نفر در این خصوص تفهیم اتهام شده‌اند و از تعداد بیشتری نیز تحقیقات به عمل آمده است؛ همچنین در روز گذشته در رابطه با پرونده مزبور دو وزیر سابق احضار شدند.»

اینکه اژه‌ای در پایان توضیحات خود به احضار دو وزیر اشاره کرده است. به نظر می‌رسد وزیر دوم باید سیدرضا فاطمی امین باشد. او وزیر صمت در دولت رئیسی بود که اردیبهشت پارسال پس از چندین بار خیز ناموفق مجلس برای استیضاح او، بالاخره توسط مجلس استیضاح و از کار برکنار شد. 

عملکرد او نیز در طول یک سال و اندی وزارتش در وزارتخانه صمت با شائبه‌ها و ابهامات بسیار همراه بود که سرش به زد و بندها و پرونده‌های فساد می‌رسید. 

 مقایسه با احکام «دیگران» و مطالبه شفافیت

حال باید منتظر ماند و دید که دستگاه قضایی در پرونده فساد دبش که به مراتب اعداد و ارقام سنگین‌تر داشته و شبکه گسترده‌تر با ساز و کار پیچیده‌تری در آن دخیل بوده‌اند، چه حکمی خواهد داد. 

اژه‌ای در توضیحات دیروز خود گفته است که در خلال تحقیقات مفصلی که در این پرونده شده، اتهام جدیدی کشف و مشخص شده که مهر و سربرگ جعلی ساخته و در جریان فساد از آن استفاده کرده‌اند. 

با این حال بخشی از واکنش‌ها به خبر حکم سه سال زندان برای وزیر سابق کشاورزی، مقایسه آن با احکام قضایی حبس‌های طولانی‌مدت برای منتقدان و معترضانی بود که دستی در چنین فسادهایی نداشته‌اند اما با امنیتی‌ شدن پرونده‌شان و انتساب اتهاماتی از قبیل محاربه، اقدام علیه امنیت ملی و ... احکام سنگین حبس‌های ۱۰، ۱۵ ساله می‌گیرند و یا فعالان بخش خصوصی که پیش از این با اتهامات مالی مشابه محکوم به اعدام شده‌اند. 

برخی دیگر از واکنش‌ها، با تاکید بر «شفافیت» اشاره به این داشتند که صرف اعلام حکم کافی نیست و مردم باید در جریان دادرسی و جزئیات پرونده قرار بگیرند. 

با تمام اینها اما ورود مستقل دستگاه قضا به چنین پرونده‌هایی و رسیدگی عادلانه به عملکرد مقامات رده بالا، در صورتی که آغشته به بازی‌های سیاسی و بده بستان‌های پشت پرده برای قربانی کردن نیروها و تسویه‌حساب‌ها نباشد، فی‌نفسه با استقبال مواجه می‌شود.

  • 17
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۱۳
غیر قابل انتشار: ۱۴
جدیدترین
قدیمی ترین
سلام و جای بسی تاسف برای این مجازات سبک این مردک فاسد هم به بیت المال خیانت کرده و هم به اعتماد یک ملت ،آیا نباید مجزات متناسب با جرم و بازدارنده باشد؟
سلام و عرض ادب برخورد قاطع و متناسب با اختلاس و فساد های مالی صورت گرفته خواسته عمومی جامعه است . امید وارم قوه قضائیه با برخورد جدی و بازدارنده موجب جلب اعتماد ازدست رفته مردم در برقراری عدالت و مقابله با فسادهای سازمان یافته شود.
۳ سال یا ۳۰ سال؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش