چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳
۱۴:۵۹ - ۰۸ خرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۳۰۱۹۹۷
دولت

چه کسی در دولت دوازدهم بر صندلی وزیر خارجه تکیه می زند؟/ظریف همچنان جدی ترین گزینه

اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,دولت,وزارت امور خارجه
سیاست خارجی یکی از مهمترین مفاهیم در نظریه های روابط بین الملل است و در برداشت کلاسیک از نظام بین‌الملل (رئالیسم یا واقع گرایی) که از منظر بسیاری از تحلیل گران همچنان رهیافت غالب در مناسبات جهانی محسوب می‌شود، دولت ها را در رسیدن به منافع ملی و افزایش قدرت خود در فضای حیاتی بین المللی یاری می رساند.

به گزارش روزنامه ابتکار، به عبارت دیگر، پارادایم دیپلماسی و سیاست خارجی یک کشور حلقه واسط میان محیط داخلی و بین المللی محسوب شده و نحوه کنش گری در آن می تواند به عنوان یک پیوندگاه، نقش مهمی را در معادلات و تحولات یک کشور ایفا کند. لذا سیاست خارجی با توجه به محیط پیچیده بین المللی، پدیده ای مرکب و متاثر از عوامل ساختاری، پویایی داخلی، منطقه ای و بین الملل است که دولت ها را در اجرای راهبردهای توسعه و حکمرانی مطلوب یاری می کند.

 

هر چند دیپلماسی و رویکردهای استراتژیک آن معمولاً در هر کشوری در قالب یک مجموعه سازمان یافته به نام وزارت خارجه و نهادهای مرتبط با آن تعریف می شود، اما نقش موثر عوامل انسانی در تصمیم گیری، تعیین جهت، نقش دهی بر اولویت‌ها در مسیر حرکت دولت – ملت در مناسبات جهانی را نمی‌توان نادیده گرفت. به عبارت دیگر مهمترین بازتاب اراده نخبگان در جهت‌گیری سیاست خارجی و برنامه ریزی های بین المللی در تدوین اسناد بالادستی و راهبردی را می توان از این منظر مورد تحلیل و بررسی قرار داد.

 

نقش دولت ها در پیشبرد اصول سیاست خارجی

هر چند در این میان همواره تاکید شده که سیاست خارجی ایران تابعی از اصول مشخص بوده و دستگاه دیپلماسی نیز بر پایه این اصول ملزم به ایفای نقش می باشد، اما تجربه روی کار آمدن دولت های مختلف از ابتدای انقلاب اسلامی تا کنون، بیانگر آن است که هر دولتی با توجه به فضای ذهنی- سیاسی و ابزارهایی که در اختیار دارد تا حد زیادی می تواند در جهت گیری های سیاست خارجی کشور ایفای نقش کند.

 

در همین راستا برای جلوگیری از اطاله کلام به صورت خلاصه به بررسی این مساله در دولت های دهم و یازدهم خواهیم پرداخت.

 

دولت نهم در فضایی به روی کار آمد که ایران به تازگی توسط بوش پسر به محور شرارت متهم شده بود، اما دولت اصلاحات توانسته بود سطح ارتباطی خود را با اروپا و کشورهای منطقه به خوبی حفظ کرده و در عرصه منطقه ای تعامل های مطلوبی را با همسایگان خود شکل دهد.

 

با روی کار آمدن دولت نهم و با توجه به فضای فکری حاکم بر نخبگان این دولت، نوعی دیدگاهی درون گرا بر سیاست خارجی حاکم شد و همانطور که محمود احمدی نژاد نیز بارها در سخنرانی های خود تاکید کرده بود، تمرکز از روی دولت ها و نهادهای تصمیم ساز بین المللی به سطح مردم و توده های اجتماعی کشورهای مختلف معطوف شد.

 

در این میان ساده انگاری مناسبات جهانی سبب شد تا شش قطعنامه تحریمی لازم الاجرا به واسطه فعالیت های اتمی ایران توسط شورای امنیت سازمان ملل بر کشور تحمیل شود و حتی روسیه و چین نیز به سبب رویکرد دیپلماسی ایران ناچار به همراهی با جامعه بین المللی شدند.

 

این مساله انزوایی بی سابقه برای ایران در سطح بین المللی رقم زد و با گره خوردن این امر با تنش هایی حاصل از انقلاب های عربی در منطقه خاورمیانه، علاوه بر تشدید ایران هراسی، دوستان منطقه را نیز در تعارضی جدی با ایران قرار داد. در همین زمینه یکی از منابع آگاه در وزارت خارجه عنوان می کرد، که در زمان دولت سابق به سفرای ما در غرب در حد رییس اداره وقت برای رایزنی و گفت و گوهای دوجانبه وقت داده می شد.

 

هر چند نباید عملکرد دیپلماسی دولت نهم و دهم را یکسره سیاه انگاری کرد و به مسایلی همچون برگزاری اجلاس سران جنبش عدم تعهد و ریاست سه ساله ایران بر این جنبش، آزادی بیش از ۶۵۰ زندانی ایرانی در خارج از کشور و توسعه نسبی روابط با کشورهای آفریقایی و آمریکای لاتین اشاره کرد، اما مقایسه های کلی نشان می‌دهد، به طور کلی عملکرد دیپلماسی دولت قبل هزینه هایش بسیار بیشتر از فواید حاصله برای کشور بود.

 

عملکرد دولت یازدهم در سیاست خارجی

با روی کار آمدن دولت یازدهم یکی از مهمترین اولویت های سیاست خارجی ایران، حل و فصل پرونده هسته ای و تنش زدایی با نظام بین الملل بود. این مهم طی مذاکرات فشرده ۲۲ ماهه در محیطی نابرابر با شش قدرت بین المللی در قالب برنامه اقدام جامع مشترک (برجام) به نتیجه رسید و طی اقدامی بی سابقه علاوه بر لغو تمام تحریم های هسته ای ایران با یک قطعنامه شواری امنیت (۲۲۳۱)، ایران از ذیل فصل هفتم منشور ملل متحد نیز خارج شد.

 

اهمیت این موضوع زمانی دو چندان می شود که دریابیم، ایران نخستین کشوری بود که از ذیل این فصل بدون حمله نظامی خارج شد و پیش از این تمام کشورهایی که مشمول این فصل شده بودند (عراق، افغانستان، یوگوسلاوی سابق و ...) با حمله نظامی مواجه شده اند.

 

از سوی دیگر به نتیجه رسیدن برجام و اجرای رسمی آن، تردد آمد و شد به ایران تبدیل به مسابقه ای میان مقامات بین المللی و به خصوص اروپایی شد. در این رابطه حفظ حقوق هسته ای با بسته شدن پرونده PMD، قرارداده های اقتصادی- تجاری با کشورهای مختلف مانند توافق بین الملل چابهار، شرکت ایران در پروژه ایتر به عنوان بزرگترین پروژه علمی جهان و خرید هواپیما پس از ۴۰ سال از شروع انقلاب اسلامی می تواند نمونه ای از عملکرد سیاست خارجی دولت یازدهم را به نمایش بگذارد.

 

گزینه های محتمل وزارت خارجه در دولت دوازدهم

مسلماً با توجه به سازوکار و ماهیت دیپلماسی، نحوه چینش نخبگان در دستگاه اجرایی وزارت خارجه از اهمیتی ویژه برخوردار است. در همین راستا یکی از عملکردهای مناسب دولت یازدهم، انتخاب تیم سیاست خارجی شایسته ای است که توانست با پیچیدگی های پیش رو در مذاکرات هسته ای موفق بوده و با درکی واقع بینانه از محیط بین المللی، اصول راهبردی سیاست خارجی کشور را بر پایه اسناد بالادستی محقق سازد.

 

با انتخاب مجدد حسن روحانی به ریاست جمهوری، استمرار حرکت اعتدالی ایران با جامعه جهانی با توجه به افزایش دامنه تنش‌ها با کشورهای منطقه به خصوص عربستان سعودی و روی کار آمدن دونالد ترامپ در آمریکا از اهمیتی دو چندان برخوردار است.

 

دولت دوازدهم همانطور که در مناظرات انتخاباتی نیز به آن اشاره شد، لغو تحریم های غیر هسته ای ایران و آغاز روند تنش زدایی با کشورهای منطقه را در دستور کار خود قرار داده است. این امر با توجه به مواضع ضد ایرانی ترامپ و پیچیده تر شدن معادلات خاورمیانه که در بحران های سوریه، عراق و یمن تجلی یافته، امری مهم در فضای حیاتی ایران در نظام جهانی به شمار می آید که لزوم انتخاب شایسته دیگری را در چینش های دستگاه دیپلماسی طلب می کند.

 

در همین راستا با نزدیک تر شدن به زمان تشکیل دولت دوازدهم، گمانه زنی های زیادی در خصوص تغییر در کابینه شنیده می شود؛ امری که از سوی برخی از مقامات دولتی مبنی لزوم جوان تر شدن کابینه دوم حسن روحانی مورد تاکید قرار گرفته است.

 

در مورد وزارت خارجه نیز گزینه های محتملی به جزء محمدجواد ظریف مطرح می شود که مهمترین آنها عبارتند از: ۱- محمود واعظی، سیاستمدار ۶۵ ساله و وزیر ارتباطات دولت یازدهم. وی دارای مدرک دکتری روابط بین الملل بوده و سال ها در وزارت خارجه در پست های مختلفی از جمله معاون سیاسی اروپا و آمریکا و معاونت اقتصادی حضور داشته است.

 

هر چند که واعظی در حوزه روابط بین الملل برای عموم جامعه کمتر شناخته شده است، اما به جرات می توان گفت که وی یکی از صاحب نظران در زمینه سیاست خارجی محسوب شده و در جریان گفت و گوهای انتقادی میان ایران و اروپا در دهه ۷۰ و رایزنی های سیاسی در آن سال ها نقشی بی بدیل را ایفا نموده است.

 

۲- سید عباس عراقچی، دیپلمات متولد ۱۳۴۱ در تهران است. وی از سال ۶۷ به استخدام وزارت خارجه در آمده و طی این سال ها سمت های مختلفی از جمله سفارت ژاپن، سخنگوی وزارت خارجه و معاونت حقوقی و بین الملل را تجربه کرده است. عراقچی دارای مدرک دکتری اندیشه سیاسی از دانشگاه کنت انگلیس است و در جریان مذاکرات هسته ای یکی از اعضای مهم تیم مذاکره کننده هسته ای محسوب می شد، به طوریکه از وی به عنوان نفر دوم مذاکرات نام می برند.

 

۳- صادق خرازی متولد سال ۱۳۴۲ در تهران است که سال ها نمایندگی ایران در سازمان ملل و سفارت فرانسه را عهده دار بوده است. وی هم اکنون دبیرکل حزب ندای ایرانیان است و چهار سال قبل در زمان دولت اول حسن روحانی یکی از گزینه های یاد شده برای تصدی وزارت خارجه محسوب می شد.

 

۴- علی اکبر صالحی سیاستمدار ۶۷ ساله ایرانی است. وی دارای مدرک دکتری فیزیک هسته ای از دانشگاه معتبرMIT آمریکاست و در سمت هایی چون نماینده ایران در آژانس بین الملل انرژی اتمی و رییس سازمان انرژی اتمی ایران فعالیت کرده است. صالحی از سال ۸۹ تا ۹۲ نیز عهده دار وزارت امور خارجه ایران بود که پس از پیروزی حسن روحانی در این سال به جایگاه تخصصی خود یعنی سازمان انرژی اتمی بازگشت.

 

اهمیت حضور مجدد ظریف در وزارت خارجه

فارغ از گمانه زنی های صورت گرفته، همچنان محتمل ترین گزینه برای تصدی وزارت خارجه در دولت دوم حسن روحانی، شخص محمدجواد ظریف است. وی دارای مدرک دکتری حقوق و روابط بین الملل از دانشگاه دنور آمریکاست و توانسته در طول ۴ سال تصدی خود بر وزارت خارجه ایران، اقدامات قابل توجهی را از خود به یادگار بگذارد.

 

رهبری و به نتیجه رساندن مذاکرات هسته ای با گروه ۱+۵، انتخاب تیمی حرفه ای و میدان دادن به آنها در دوره وزارتش که از جمله این افراد می توان به حسین جابری انصاری، حمید بعیدی نژاد، مجید تخت روانچی و ... اشاره کرد، انتخاب اولین سخنگوی زن وزارت خارجه (مرضیه افخم) و نخستین سفیر اهل سنت ایران پس از انقلاب (صالح ادیبی)، بیش از ۵۰ دیدار با جان کری وزیر خارجه آمریکا و بیشترین حضور در صحن مجلس شورای اسلامی و کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی از جمله اقدامات وی در طول این ۴ سال بوده است.

 

ظریف همچنین در قطعنامه ۵۹۸ و خاتمه جنگ تحمیلی میان ایران و عراق نیز نقش برجسته ای داشت، به طوریکه با گنجاندن کلمات حقوقی و صحیح در متن، روند آن را متحول ساخت. از سوی دیگر وی به واسطه سال ها حضور خود در نمایندگی ایران در آمریکا، ارتباطات گسترده ای با جامعه و محافل سیاسی این کشور دارد. در همین راستا روز گذشته مارک دوبووتیز یکی از استراتژیست های آمریکا در پیامی توئیتری با اشاره به مقاله اخیر ظریف در نیویورک تایمز، نوشت: برایم مهم نیست که دیگران در ارتباط با او چه می‌گویند، ولی ظریف حرفه ای ترین مبلغ نسل ماست. نیویورک تایمز یک استاد را نمایان کرده است.

 

همچنین هنری کسینجر یکی از معماران سیاست خارجی آمریکا در دهه های گذشته، سال ها قبل کتاب دیپلماسی خود را به ظریف تقدیم کرده و روی آن نوشته بود: تقدیم به دشمن قابل احترامم محمدجواد ظریف.

ظریف با تکیه بر تجربه فراوان در قامت یک دیپلمات، آشنایی با محیط بین المللی، تسلط بالا به زبان انگلیسی، فن سخنوری و محبوبیت مثال زدنی خود در داخل و خارج از کشور، یکی از ارکان موفقیت و به نتیجه رسیدن مذاکرات هسته ای است.

 

وی همچنین بر پایه اعتبار بین المللی خود علاوه بر ده ها سفر خارجی، مقامات بلندپایه بسیاری از کشورهای مهم را به ایران دعوت کرده که حداقل دستاورد آن شکست دیوار ایران هراسی و توافق های تجاری، اقتصادی و سیاسی برای کشور است.

 

از همین رو بسیاری از کارشناسان معتقدند: با توجه به رویکرد سیاست خارجی دولت دوازدهم آنطور که در مناظرات انتخاباتی نیز مطرح شد و لزوم استمرار رویه کنونی در راهبردهای دیپلماسی ایران، محمدجواد ظریف نه تنها بهترین، بلکه ضروری ترین کاندید وزارت خارجه در دولت دوازدهم خواهد بود.

 

لذا باید تاکید کرد که وقتی ظریف و تیم او در مسیر راهبردهای دیپلماسی به مطلوب ترین وجه خود فعالیت کرده و افکار عمومی داخلی و خارجی نیز به طور کم سابقه ای با وی همراهی می کنند، هر گونه تغییر احتمالی در دستگاه دیپلماسی دولت آینده علاوه بر غیر راهبردی بودن، می تواند مسیر طی شده را تغییر و حتی به شکست بکشاند.

 

 

  • 12
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش