به گزارش اعتماد، مسجد جامع شهر زاهدان که امام جمعه این شهر در آن اقامه نماز می کند معمولا با چند نیروی پلیس محافظت می شود و برای ورود گیت بازرسی بدنی وجود دارد. اما با این حال آیت الله عباسعلی سلیمانی امام جمعه زاهدان می گوید که استان ما نگین وحدت است و وضع امنیت نسبت به گذشته خیلی بهتر شده است. او در گفت وگو با اعتمادآنلاین در پاسخ به برخی انتقاداتی که درباره تبعیض نسبت به اهل سنت استان سیستان و بلوچستان مطرح می شود پاسخ داده و گفته که اگر برخی آقایان از تبعیض سخن می گویند صرفا در به کارگیری نیروهاست. در ادامه مشروح گفت وگو آیت الله سلیمانی را می خوانید:
تصویری که از سیستان و بلوچستان وجود دارد این است که در این استان امنیت نیست و مردم با مشکلات عدیده ای دست و پنجه نرم می کنند، آیا واقعا این گونه است؟
اتفاقا استان ما نگین وحدت قلمداد می شود. اگر بنا باشد که ما یک پایلوتی از وحدت ارائه بدهیم استان ما یک پایلوتی است که باید عرضه شود. براداران اهل سنت ما در شاخص های کلان کشوری همه جا همراه نظام هستند. از جمله اینکه انتخابات حضور ۸۵ درصدی و یا حتی در برخی مناطق ۹۲ درصدی داشته اند. این مشارکت این پیام را دارد که مردم به این نظام دلبسته هستند. اما بهرحال ما در جایی به سر می بریم دو کشور همسایه ایران پاکستان و افغانستان مرزهای نا ایمنی دارند و در واقع مرزبانان این دو کشور مرزبانان ما هستند . در این وضعیت قطعا دشمن هم طمع دست اندازی دارد و درصدد یارگیری هست. ولی چقدر توانست موفق باشد؟ با توجه به بیداری اعضای شواری تأمین استان، مرزبانان، سپاه، اطلاعات و نیز همکاری بزرگان طوایف و قبایل و همچنین همدلی برخی از مولوی های عزیز ما در داخل استان شرایط قابل قبول است.
شما از دلبستگی مردم اهل تسنن می گویید در حالی که برخی معتقدند که نسبت به این مردم تبعیض وجود دارد؛ نظام چقدر به آنان توجه می کند؟
نظام نسبت به شهروندان وظایفی دارد مثل خدمات درمانی، خدمات رفاهی وآموزشی که در توزیع اینها تبعیض نیست. آقایانی که می گویند تبعیض، حداکثر نظرشان وجود تبعیض در به کار گیری نیروهاست. هرکجای عالم که بروید به کار گیری نیرو متناسب با شایستگی افراد است. افرادی که تجربه کاری و دانش کافی داشته باشند به کار گرفته می شوند. ما کدام پزشک اهل سنت را داریم که بیکار است؟
کدام دانشمند را داریم که به خاطر سنی بودن از وجودش استفاده نشده است؟ ممکن است برخی از بزرگواران بر این باور باشند که ما نباید در واگذاری مناسب لیاقت ها را ملاک بدانیم که هیچ عاقلی این موضوع را نمی پذیرد. امروز هم خیلی از مناصب به عزیزان اهل سنت واگذار شده است چون در خدمات علمی در جامعه ما تبعیضی وجود ندارد. حتی برای اینکه دورترین نقاط کشور سهم علمی اش با سهم یک تهرانی برابر باشد، معدل پذیرش را نوسان داده اند. برای مثال در تهران با رتبه سه هزار و در شهرستان با رتبه ۵ هزار پذیرش می کنند تا بر این اساس سهم علمی جامعه مبتنی بر عدالت اجتماعی باشد.
ولی وقتی با مردم صحبت می کردم حرف از تبعیض می زدند. به نظر می رسد که نوعی احساس تبعیض در آنان نهادینه شده است.
بهرحال در بخشی از کارها مردم این احساس را ندارد. مثل درمان ولی به خاطر کمبودهایی که در استان درباره اشتغال وجود دارد هر جوانی که آمادگی برای شغل دارد وقتی مراجعه می کند و جواب رد می گیرد احساس می کند که چون از مذهب جعفری و یا حنفی است به او کار نداده اند. این احساس سبب بدبینی فی ما بین می شود. وگرنه این احساس در عرصه ورزش و تحصیل نیست. وقتی به پای اشتغال می رسد این احساس آرام آرام به آن ها دست می دهد که این خانواده به خاطر مذهب مورد اعتنا نیست اتفاقا این در دو مذهب شیعه و سنی وجود دارد.
مردم زاهدان از مشکلات مختلفی گلایه دارند از جمله اینکه مکانهای تفریحی مناسبی برای جوانان وجود ندارد شما با توجه به مسئولیتی که دارید تلاشی در این زمینه انجام داده اید؟
البته نبود اماکن تفریحی مربوط به کل شهروندان است. یک مقدار ذائقه مردم اینجا با مناطق دیگر متفاوت است. ذائقه مذهبی مردم سرمایه گذاران در بخش های فرهنگی مثل سینما را می ترساند. اما شرایط به گونه ای است که اگر سرمایه گذاران بیایند در این بخش ها سرمایه گذاری کنند به نظر می رسد که توجیه اقتصادی داشته باشد چون نوع نگرش ها و تفکرات در نسل جوان تغییر کرده است هرچند که این سرمایه گذاری قبلا توجیه پذیر نبود اما نسل جوان با نگاه و نگرش نویی که دارد به نظر می رسد آن نوع از تعصباتی که در گذشته وجود داشته، در حال حاضر دیده نمی شود. در گذشته حتی زن خیلی آزادانه نمی توانست از خانه بیرون بیاید ولی الان شرایط تغییر کرده است.
اما باید گفت که این استان کمبود زیرساخت ها دارد که در حال حاضر سرمایه گذاری هایی انجام می شود. در اینجا کمبود سرمایه گذاری قبل از انقلاب وجود دارد و واحد و صنعتی از گذشته نبوده که بگوییم الان به بخش خصوصی واگذار شود. از طرف دیگر این استان به دلیل دوری از مرکز هزینه سرانه بیشتری دارد که دولت باید برای آن فکری کند. همچنین این استان با ناامنی های وارداتی از کشورهای دیگر رو به رو است. هرچند که الان وضع خیلی بهتر شده است ولی باز آن حالت اضطراب و نگرانی وجود دارد. به هرحال در داخل باید خود مردم برمبنای حسن اعتماد سرمایه گذاری در بخش خصوصی را افزایش دهند.
سخنان مختلفی درباره مدیریت سیاسی استان وجود دارد. برخی از عمکلکرد آقای اوسط هاشمی استاندار سابق دفاع می کنند و می گویند وجود ایشان برای استان مفید بوده است، نظر شما در این باره چیست؟
آن را باید از خود آقای هاشمی پرسید که در روز آخر در مراسم تودیع خیلی از خودش تعریف کرد و جدای از این داوری مردم هم باید ضمیمه شود. ما دیدیم که نماینگان به اتفاق سعی کردند که او را پذیرا نباشند باید پرسید که چرا پذیرا نبودید . به هرحال استاندار جدید آمده و با توجه به اینکه پیش از این هم در استان بوده است قد و قامت این استان را وجب کرده دارد.
ارتباط شما با گروه های مذهبی مختلف استان چگونه است؟
ما بر مبنای ابلاغی که از مقام معظم رهبری داریم جزو مسئولین این کار هستیم. آقایان که شکر خدا ارتباطشان با ما دوستانه، برادرانه و عالمانه است.
مهدی روزبهانی
- 13
- 2