دست راست محمدجواد ظریف در مذاکره با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و عضو جدید و تأثیرگذار تیم مذاکره کننده ایران در کمیسیون مشترک برجام این بار کسی نبود جز لعیا جنیدی، معاون حقوقی رئیس جمهوری ایران. این اولین بار بود که یک زن ایرانی پشت میز مذاکرات برجامی مینشست.
گفتوگوهایی که در این دوره بر بسته پیشنهادی اروپا برای حمایت از برجام در برابر اثرات خروج امریکا از برجام و تحریمهای اعمالیاش متمرکز بود و جنیدی با داشتن تخصص فوق دکترا در حقوق تطبیقی و داوری تجاری بینالمللی از دانشگاه هاروارد میتوانست اثربخشی پیشنهادهای اروپا در مقابله با تحریمها را ارزیابی کند.
بر همین اساس حضور او در این دور از مذاکرات نه تنها حضوری نمایشی نبود که بالعکس در نهایت اهمیت قرار داشت. چنان که آذر منصوری قائم مقام حزب اتحاد ملت در بیان اهمیت حضور یک زن در تیم مذاکرات هستهای و از جهت تقدیر آن در توئیتر خود نوشت: «حضور لعیا جنیدی همراه جواد ظریف وتیم مذاکره کننده ایران، رخدادی مهم هم برای زنان ایران که در جستجوی ایجاد فرصتهای برابر هستند و هم برای دیپلماسی کشور قلمداد میشود. تا پیش از این در یک طرف میز مذاکره هیچ زنی حضور نداشت.»
حضور زنان در مذاکرات بینالمللی در سالهای پس از انقلاب اسلامی نخستین بار با نظر امام خمینی (ره) بر اینکه مرحوم مرضیه حدیدچی دباغ از اعضای اصلی هیأتی باشد که نامه تاریخی امام به میخائیل گورباچف را در مسکو تقدیم رئیس اتحاد جماهیر شوروی سابق کردند، آغاز شد. آن انتخاب اما در سالهای بعد به حضور پررنگتر زنان در عرصه دیپلماسی منتهی نشد. ۲۵ سال طول کشید تا مرضیه افخم در جایگاه سخنگویی دستگاه دیپلماسی ایران بایستد و سپس به عنوان سفیر راهی مالزی شود.
- 19
- 5