تحریمهای آمریکا علیه ایران از ۱۴ آبان ماه اجرایی شد. با توجه به آنکه در دولت سابق آمریکا این تحریمها از ایران برداشته شده بود، اما با روی کارآمدن دونالد ترامپ در دولت آمریکا و ایجاد تحریمهای جدید علیه ایران سعی داشت تا بر ایران فشار وارد کند. بنابراین تصمیم گرفت که تحریمهای نفتی بر ایران را اعمال کند و حتی اروپا را هم تحت فشار قرار داد تا ایران را تحریم کند اما اروپا با نظر او سرسختانه مقابله کرد. دولت ترامپ با افزایش فشار از طریق تحریم نفتی امیدوار بود ایران را به پای میز مذاکره بکشاند، اما موفق نشد. به علاوه با اعطای معافیت از تحریم، به ۸ خریدار بزرگ نفت ایران، آمریکا صادرات نفت ایران را به صفر نمیرساند با اعطای این معافیتها، روزانه یک میلیون بشکه نفت ایران از بازارهای جهانی حذف میشود ولی قیمتها بالا نمیروند.
چندی پیش معاون حقوقی رئیسجمهور از ماموریت روحانی به این معاونت برای تشکیل کمیته حقوقی مقابله با تحریم خبر داد. لعیا جنیدی گفت: در موضوع تحریم آقای رئیسجمهور تکلیفی را متوجه معاونت حقوقی کرده است. این تکلیف من باب تشکیل کمیته حقوقی مقابله با تحریم است و در این جلسه باید بتوانیم در این موضوع صحبت کنیم. معاون حقوقی رئیسجمهوری گفت: دستگاههای اجرایی آثار تحریم را مستندسازی کنند؛ زیرا آثار تحریم باید رصد و راهکارهای حقوقی برای کنترل آنها اندیشیده شود.
تشکیل کمیته مقابله با تحریمها در دولت
روز گذشته سخنگوی هیأت رئیسه مجلس با اشاره به ارائه گزارش مرکز پژوهشهای مجلس در جلسه غیرعلنی مجلس برای مقابله با تحریمها گفت که قرار است کمیسیونهای تخصصی مجلس و همچنین کمیتهای در دولت برای عملیاتی کردن این راهکارها تشکیل جلسه دهند. بهروزنعمتی اظهار کرد: بر اساس مصوبه هیأت رئیسه، مجلس دیروز میزبان آقایان نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه، دژپسند وزیر اقتصاد و همتی رئیس کل بانک مرکزی بود. در این جلسه مرکز پژوهشها گزارش مفصلی را درباره موضوعات مختلف کشور از جمله مباحث معیشتی، نفت، انرژی، صنعت و مباحث بازرگانی، گمرکی و در واقع نوع مقابله با تحریمها ارائه کرد و یک نسخه از این گزارش هم تقدیم دولت شد. او ادامه داد: در این جلسه قرار شد کمیسیونهای تخصصی مجلس برای پیش بردن سریع کار مواردی را در دستور کار قرار دهند. علاوه بر این قرار شد دولت هم به موازات کمیسیونهای مجلس، کمیتهای تشکیل دهد و نوع رفتار دولت و دستگاههای مختلف دولتی برای کاربردی کردن و عملیاتی کردن این گزارش را تعیین کنند.
نعمتی همچنین اضافه کرد: آمریکاییها به شدت به دنبال این هستند که جو روانی در مورد تحریمها ایجاد کنند. ما هم باید با در پیش گرفتن اقداماتی ثابت کنیم فشارهای آمریکا بیمورد است. اصلیترین پیام این همگرایی هم این است که دولت، مجلس و قوه قضائیه به دنبال این هستند که مسائل اصلی مردم خصوصا مسائل معیشتی با مشکل مواجه نشود. نعمتی با بیان اینکه مرکز پژوهشها طی سه ماه و با دعوت از کارشناسان مختلف از دانشگاهها، خبرگان جامعه و افراد صاحب نظر گزارش مفصل کمنظیری را تهیه کرده، تصریح کرد: چک لیست وزارت اقتصاد هم در کمیسیون اقتصادی مورد بررسی قرار میگیرد. سخنگوی هیأت رئیسه مجلس در پایان با اشاره به طرح مباحثی درباره مسائل ارزی، بانکی و مشکلات موجود در توزیع کالا اظهار کرد: دولت و مرکز پژوهشها هم راهکارهایی برای هر یک از این موضوعات ارائه کردند. همچنین پنج نفر از این نمایندگان به قید قرعه صحبت کردند و نگرانی و دغدغه مردم از گرانی، بیانصافیها و موضوعات بانکی را مطرح کردند. نهایتا قرار شد این جلسات ادامه داشته باشد، چرا که ما امید داریم بخش عظیمی از مشکلات مردم قابل حل باشد.
اقتصاد کشور در جهت مناسب
یک اقتصاددان با بیان اینکه تحریمها نسبت به گذشته آرامتر شده، ادامه داد: «آقای ترامپ در گذشته مطرح کرده بودند که اجازه صدور حتی یک قطره نفت را هم به ایران نخواهد داد و سپس به اروپاییان فشار آورد تا آنها هم این تحریمها را بر ایران اعمال کنند، اما شاهد این موضوع بودیم که اروپاییان زیر چتر آقای ترامپ نرفتند». مهدی تقوی تصریح کرد: «در حال حاضر ایران با اروپا هیچ مسالهای ندارد. از این سو هم یکسری از کشورها مانند هندوستان و چین قرار است که از ایران نفت بخرند.» او با اشاره به بازیهای آمریکا با تحریمها بر سر ایران گفت: «صادرات نفت در ایران کاهش پیدا کرد اما دولت ایران هم حرکت بسیار جالبی از خود نشان داد و آن این بود که تصمیم به فروش نفت به افراد داشت» این استاد دانشگاه تصریح کرد: «فروش نفت به افراد به آن معنا است که نفت را به صورت تک محمولهای به افراد میفروشند و این افرادی که از ایران نفت خریداری میکنند دولت نیستند. ایران با این حرکت نشان داد که ترامپ را با قانونش کنار گذاشته شده است.»
او افزود: «درست است که در حال حاضر میزان صادرات نفت از ایران به دو میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه نفت در روز نمیرسد، اما خوشبختانه همین مقداری که به فروش میرسد قابل توجه و خوب است.» تقوی با بیان اینکه درست است که تحریمها بر ایران فشار وارد میکند، تصریح کرد: «اما این تحریمها مانند گذشته نیست تا جلوی صادرات یک قطره نفت را بگیرد. بنابراین میتوان گفت وضعیت کنونی کشور یک وضعیت میانهای است و مانند گذشته نیست.» این استاد دانشگاه ادامه داد: «در جلساتی که ایران با دولت سابق آمریکا در وین داشتند و به این توافق رسیدند که ایران ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه نفت خواهد فروخت، اما سپس وزیر خارجه دولت ترامپ آمد و زیر تمام قراردادها زد.» او با اشاره به اینکه ترامپ دیوانه است، ادامه داد: «خانم کلینتون و آقای اوباما در دوره گذشته تحریمها حضور داشتند که در آن زمان تصویب شد مسالهای برای فروش نفت ایران وجود ندارد، اما با روی کار آمدن دولت جدید آمریکا، ترامپ در جهت مخالف نظر آنها حرکت کرد.» تقوی با بیان اینکه در داخل کشور نیازی به تشکیل کمیته نیست، ابراز کرد: «شرکت نفت در ایران میتواند به هند، چین و دیگر کشورها... نفت را تا مقداری که میتواند صادر کند، اما مانند گذشته درآمد نفتی ندارد.» این استاد دانشگاه در پایان با اشاره به قیمت دلار گفت: «قیمت دلار یک دفعه کاهش پیدا کرد و این نشان از آن است که اقتصاد کشور در جهت مناسبتری حرکت میکند».
- 18
- 5