حلقهای که اطراف دولت را گرفته است روزبه روز تنگتر میشود و دامنه آن محدودتر. پیلهای دور کابینه حسن روحانی تنیده شده که گویا قرار نیست هیچوقت پاره شود و اگر جریان و گروهی، انتقادی مطرح میکنند متهم به سهمخواهی میشوند. گویا فراموش کردهاند که دولت یازدهم و دوازدهم به واسطه حمایت همین جریان سیاسی بود که در هر دو دوره پیروز انتخابات شد.
رئیس دفتر رئیسجمهوری روز دوشنبه در کنایهای به اصلاحطلبان اذعان کرده بود که انتقاد به دولت برای اصلاحطلبان رای نمیآورد. این سخن او با واکنشهای زیادی روبهرو شد که واعظی روز گذشته در واکنش به انتقادهای اصلاحطلبان نسبت به اظهارات اخیرش گفت: موضوع درباره انتقادهای افراد تندروی اصلاحطلب به دولت بود که من گفتم که ما هم اصولگرای تندرو داریم که به ما انتقاد میکنند و هم اصلاحطلبان تند که به ما انتقاد دارند و ما هیچگاه با این جماعت ائتلاف نکردیم و الان هم همین را میگویم، بنابراین نه با اصولگرای تند و نه با اصلاحطلب تند هیچ ائتلافی نداشتیم.
حال سوال اینجاست مگر در ایدئولوژی اصلاحات جناح اصلاحطلب، ما گروه و یا واژهای به نام اصلاحطلبان تندرو داریم. ایدئولوژی اصلاحات مقابله با تندروی است حالا چطور میشود خودش تندرو باشد.
سید رحیم ابوالحسنی، رئیس دفتر سیاسی حزب اعتماد ملی در واکنش به سخنان اخیر محمود واعظی به «ابتکار» گفت: آقای واعظی باید این ضربالمثل را در نظر داشته باشند که گفته میشود «گذر پوست دوباره به دباغخانه میافتد». دنیا خیلی کوچک است و عرصه سیاست کوچکتر از آن، الان دوره بزن در رو نیست. سخنان آقای واعظی فقط مربوط به امسال نیست، سالهای قبل هم ما شاهد چنین اظهارنظرهایی از سوی ایشان بودیم که پیروزی آقای روحانی را مدیون حزب «اعتدال و توسعه» میدانست. به نظر من ایشان در مورد حزب اعتدال و توسعه دچار توهم شده است و خود را بزرگتر از آن چیزی که هستند میبینند.
این استاد دانشگاه در واکنش به این سخن واعظی که گفته: «ائتلاف در ادبیات سیاسی به این معنی است که ما بنشینیم قول و قرار بگذاریم که دولت را چطوری تشکیل بدهیم، چند نفر از این طرف و چند نفر از آن طرف در دولت باشند. چهمقدار وزیر سهم و چهمقدار استاندار سهم دارند، پس ما چنین ائتلافی با هیچ گروهی نداشتیم»، بیان کرد: بله ائتلاف در کشورهای غربی به این معنی است که قبل از هر اقدامی احزاب و تشکلات مختلف نسبت به اهداف، هزینهها و پاداشها قرارداد ببندند. اما باید توجه داشت در کشور ما اصلا انتخابات حزبی نیست که ما این انتظار را داشته باشیم بلکه انتخابات جریانی برگزار میشود. در انتخابات اخیر دو جریان با هم رقابت کردند جریان و گفتمان اصولگرایان با گفتمان اصلاحطلب.
وی افزود: پیشنهاد میکنم ما برویم و صحبتهای آقای حسن روحانی را در زمان انتخابات گوش کنیم ببینیم که صحبتهای ایشان دارای گفتمان اصلاحطلب بود یا اصولگرایی؟ به هر حال از این دو گفتمان که خارج نیست. آقای روحانی گفتمان اصلاحطلبی داشت بنابراین با آنها ائتلاف کرد. ما اگر بیاییم سخنان آقای روحانی را تحلیل محتوایی کنیم متوجه میشویم آقای روحانی در واقع مطالبات این جریان سیاسی را بیان کردند. اگر ما داده و نشانهها آقای روحانی را بررسی کنیم میبینیم این سخنان در شعارها یا گفتمانهای اصلاحطلبان آمده است. زمانی که آقای روحانی آمد دالهای اصلاحطلبان را در سخنرانیهای انتخاباتی، هیئت دولت و مصاحبههای خود مطرح کرد، کاملا ائتلاف مشخص است.
حالا ما بگوییم ائتلاف مطرح نبود به هر حال ایشان آمد و در این جرگه کاندیداتوری و نمایندگی اصلاحطلبان را پذیرفت. ما نمیگوییم آقای روحانی ائتلاف کرده است اما ایشان نمایندگی اصلاحطلبان را داشتند. آقای روحانی هم در انتخابات ۹۲ و نیز در انتخابات ۹۶ نمایندگی و کاندیداتوری اصلاحطلبان را پذیرفت. ایشان مطالبات اصلاحطلبان را به صورت وعدههای انتخاباتی مطرح کردند، اصلا بحث ائتلاف نیست. ظاهرا آقای واعظی آشنایی به این واژههای سیاسی ندارند. بنابراین باید احتیاط کنند در بیان این کلمات.
رئیس دفتر سیاسی حزب اعتماد ملی خاطرنشان کرد: در انتخابات ۹۲ دو گفتمان در مقابل همدیگر قرار گرفتند یکی گفتمان اصلاحطلبی بود و دیگری گفتمان اصولگرایی یا محافظهکاری. اگر گفتمان آقای روحانی را در زمان انتخابات بررسی کنیم متوجه میشویم کدام یک از گفتمانهای سیاسی در کشور بود، این کاملا واضح است. گفتمان و خواستههای اصلاحطلبان کاملا مشخص است. آقای واعظی اگر آشنایی با این تحلیل و گفتمان ندارد میتواند از دوستان خودش کمک بگیرد. اگر ایشان به تاریخ انتخابات مراجعه کنند متوجه میشوند که رئیسجمهوری در کدامیک از گفتمانها وارد شدند.
واعظی سعی دارد با اصولگرایان بیعت کند
ابوالحسنی در ادامه افزود: به نظر من آقای واعظی گمان میبرد که دوره و زمانه گفتمان اصلاحطلبی به سر آمده است و با این کارنامه ضعیف ایشان و دوستانشان در کابینه آقای روحانی موجب شده است که اصلاحطلبان نزد مردم سرشکسته شوند و احتمالا مردم از اصلاحطلبان رویگردان شدهاند. به همین خاطر در حال حاضر سعی دارد با گفتمان اصولگرایی بیعت کند و لذا با نیروهای اصلاحطلب مقابله میکند.
ابوالحسنی با بیان اینکه انتقاد کردن حق هر جناح و گرایشی است، گفت: ما به عنوان یک گرایش و جریان سیاسی که در دوره انتخابات بواسطه شعارها و وعدههایی که آقای روحانی دادند از ایشان حمایت کردیم الان حق خود میدانیم که منتقد ایشان در برخی از زمینهها که کمکاری داشته باشیم. به نظر من یکی از عوامل شکست روحانی حضور واعظی و دوستانشان در کابینه است و باعث عدم مقبولیت و کاهش محبوبیت دولت هستند.
وی افزود: واعظی در صدد است که به آن طرف چراغ سبز نشان دهد که در کابینه بعدی حضور داشته باشد. اینها تصورشان این است که پیروز انتخابات بعدی جناح اصلاحطلب نخواهد بود به همین خاطر در تلاش هستند از این جریان تبری بجویند تا بتوانند در کابینه بعدی حضور داشته باشند.
چرا زمانی که یک جریان، منتقد عملکرد دولت است آن را به سهمخواهی متهم میکنند یا مگر اصلاحطلبان سهم خود را از دولت جدا کردهاند که حالا بحث ائتلاف مطرح باشد. بحث سر تعامل است نه سهمخواهی، اصلاحطلبان ضامن روحانی در مقابل مردم بودند به همین خاطر باید منتقد عملکرد ضعیف دولت باشند. چرا که دولت روحانی به پشتوانه رای مردم به اصلاحطلبان، پیروز انتخابات شد.
الهام برخوردار
- 10
- 6