پنجشنبه ۰۸ آذر ۱۴۰۳
۱۴:۱۲ - ۲۴ تير ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۴۰۶۹۸۸
دولت

حاشیه ای بر توییت ژاپن اسلامی

آقای آشنا! سُرنا را از سرِ گشاد آن ننوازید

حسام الدین آشنا,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,دولت
«فرمایشات دکتر روحانی چراغی است در تاریکی. ولی افسوس. همان طور که تئوری ژاپن اسلامیِ امیرکبیر ایران را به باد تمسخر گرفتند، این هم به همان روز دچار خواهد شد. / با هشتگ هاشمی زنده است.»

به گزارش عصر ایران، این توییت را آقای حسام‌الدین آشنا در استقبال از سخنان رییس جمهوری منتشر کرده است. آقای روحانی اما چه گفته بود؟

سخن رییس جمهوری این است: «باید مثل ژاپن بعد از جنگ جهانی روزی چند ساعت مجانی کار کنیم.»

دربارۀ این گفته و آن توییت چند نکته گفتنی است:

۱. تعبیر «ژاپن اسلامی» نه ربطی به سخنان آقای روحانی دارد نه مرحوم هاشمی رفسنجانی. این تعبیر یا تشبیه را اول بار آقای «غلامعلی حداد عادل» و درآستانۀ مجلس هفتم به کار برد.

توییت آقای آشنا از حیث نادرستیِ اجزای آن، یادآور ضرب المثل مشهور است که «خَسَن و خُسین دختران مخاویه‌اند»؛ گزاره‌ای سراسر نادرست.

در توییت ایشان هم با  خَسن و خُسین «ژاپن اسلامی و هاشمی رفسنجانی» رو به رو هستیم. چون مدل مورد نظر آقای هاشمی ژاپن نبود. مالزی و ماهاتیر محمد بود و در مقطعی چین و دنگ شیائو پینگ و هیچ وقت رؤیای ژاپن نداشت و چنان که گفته شد ژاپن اسلامی را آقای حداد عادل به کار برده بود.

۲. آقای آشنا همین چندی پیش به مهم ترین حامیِ «زندۀ» روحانی طعنه زد و «تَکرار» را به سُخره گرفت و حالا سراغ حامیِ فقید رفته است. آن را باور کنیم یا این را؟

۳. خوب است آقای روحانی بگویند اگر قرار باشد روزی چند ساعت مجانی کار کنیم اولا مخاطب ایشان چه کسانی هستند؟ ثانیا دقیقا چه کار کنیم که دستمزدش را نخواهیم؟ در بخش صنعت یا خدمات یا کشاورزی؟

آیا بهتر نیست به جای این سخنان بودجه های شبه فرهنگی را حداقل مادام که فروش نفت عادی نشده به اقلام ضروری مانند «کنجاله و ذرت» برای خوراک مرغ اختصاص دهند تا مشکلی پیش نیاید؟ 

مشکل کار کردن و نکردن مجانی نیست چون همین حالا هم با احتساب قیمت دلار به جز مدیران و رانت خواران بقیه در واقع روزی چند ساعت مجانی کار می کنند!

نویسنده مجانی کار کند تا حقوق ممیزان تأمین شود تا جلوی کتاب بعدی او را بگیرند؟ کشاورز مجانی کار کند تا بدنۀ حجیم بوروکراسی حقوق و مزایا دریافت کند یا همین بدنه از بخشی از حقوق خود صرف نظر کند؟ یا مجانی کار کنیم تا سالی ۱۸۰۰ میلیارد تومان بودجه به سازمانی بدهد که مجری محبوب مردم را کنار می گذارد و متفکران را دعوت نمی کند و شاعر و نویسنده را در غربت و انزوا نگه داشته است؟

۴. هر چند بخش غالب وضعیت کنونی واقعا ناشی از بازگشت تحریم‌ها و رفتار دونالد ترامپ است اما مردم ایران چنین سختی هایی را در دوره دکتر مصدق و اوایل جنگ در دهۀ ۶۰ هم تجربه کرده بودند. پس چرا در آن زمان دکتر مصدق یا امام یا نخست وزیر وقت نخواستند مجانی کار کنید؟ چون مردم احساس مشارکت می کردند. در دولت رجایی وزیر ماهی هفت هزار تومان می گرفت و کارشناس ۶ تومان و فاصله این قدر زیاد نبود.

مگر می توان از مردم خواست چند ساعت مجانی کار کنید ولی نظر مردم را دخالت ندهید؟ 

علی شریعتی می گوید: «تو چگونه زیستن را به من بیاموز. من چگونه مردن را خود خواهم آموخت». حسن روحانی هم می تواند از «انتخابات آزاد» دفاع کند یا اگر احساس می‌کند به کلمۀ «آزاد» حساسیت دارند و مناقشه برانگیز است بگوید «انتخابات رقابتی» تا مجلس حاصل از چنین انتخاباتی تصمیماتی بگیرد و هزینۀ این تصمیمات را ملت بپردازند و باید هم بپردازیم. یا همین حالا لایحه ببرد و تصویب کنند. این که دیگر اف ای تی اف نیست تا دو سال در مجمع گیر کند.

آری، تحریم است. می دانیم. بد، تحریمی هم هست. می دانیم. برجام به مشکل خورده. به بد مشکلی هم خورده، فروش و صادرات نفت پایین آمده و حیف که نمی توانم بنویسم چقدر و می دانیم که اصل درآمد ما از نفت است و بقیه درآمدها تکافوی این همه هزینه واقعی و ریخت و پاش را نمی کند. همه رامی دانیم. اما این هم نمی‌شود که آقای رییس جمهوری تنها به فکر سیاست خارجی باشد. مگر دکتر مصدق از بام تا شام تنها در فکر کارشکنی‌های انگلستان بود و کارهای دیگر را زمین گذاشته بود؟ کِی مصدق گفت مجانی کار کنید یا مثل ژاپن باشید؟ در حالی که دولت او معاصر دولت زاپن بعد جنگ هم بود. مصدق، اوراق قرضه منتشر کرد. طلب کار مجانی نکرد.  

۵. ما کجا، ژاپن کجا؟ ما در جنگ های جهانی اول و دوم کجای بازی بودیم؟! در جنگ اول که کم مانده بود ایران تجزیه شود و اگر در روسیه و آلمان انقلاب نشده بود و عثمانی فرونپاشیده بود چه بسا ایران ما هم چند پاره شده بود. ژاپن در جنگ دوم جهانی متحد آلمان بود و به امریکا حمله کرد. ما هنوز هم صنعتی نشده ایم. این مقایسه ها دیگر چیست؟ 

چند سال در اوایل دهۀ ۵۰ پول بادآوردۀ نفت نصیب مان شد و سطح رفاه بالا رفت و توانستیم مصنوعات مدرن و از جمله آنچه را که ژاپنی ها ساخته بودند وارد زندگی مان کنیم. 

اقتصاد ما کشاورزی و خدماتی است و هیچ گاه صنعتی نشدیم. از این حیث مقایسه با ژاپن از بن نادرست است. با امارات مقایسه کنیم یا مالزی درست است اما ژاپن به گروه خونی ما نمی خورَد و اگر هم قبلا می خورد حالا نمی خورد!

مادام که احساس تبعیض وجود دارد، مادام که مردم درست یا نادرست باور دارند بودجه‌ها به عدالت توزیع نمی‌شود و برخی دستگاه‌ها بی دلیل پول می‌گیرند و به صرف این که سال‌های قبل می‌گرفته اند باز هم می‌گیرند، مادام که همۀ صداها در پارلمان نمایندگی ندارند، مادام که رییس جمهوری وعده‌های دیگر را فرونهاده و فکر و ذکر خود را متوجه سیاست خارجی کرده و «مادام‌»های دیگر دعوت به کار مجانی شکل مدرن‌تری از همان یک وعده غذا در روز است که دست‌مایۀ ریشخند گویندگان امروز شده بود. 

انگیزۀ اصلی این نوشتار البته این است که آقای آشنا نشانی نادرست ندهد. چرا که هاشمی اوایل دهه ۷۰ از «مانور تجمل» می‌گفت و بحث کار مجانی و ژاپن را پیش نکشید. 

سُرنا بنوازیم اما نه از سرِ گشادِ آن.

  • 46
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش