او روزگاری همچون غول تمام اروپا را در مینوردید. از او با عنوان «رهبر واقعی اروپا»، «مدافع ایدهآلهای لیبرال قاره»، «قهرمان وحدت اروپا» و «حامل تسلط و قدرت اقتصادی آلمان» یاد میشود. اقدامات وحشتناک در خیابانهای برلین یادآور محدودیت قدرت آنگلا مرکل است. برخی میگویند باعث و بانی این حملات مرکل است زیرا رویکرد «مرزهای باز» او در برابر مهاجران باعث شد سیل مهاجران با سطوح فرهنگی متفاوت وارد جامعه آلمان شوند. برخی دیگر میگویند نیروهای داعش در جامه مهاجران وارد آلمان شدهاند و دیگر این کشور آرامش نخواهد داشت. به گزارش سیانان «شکست سیاستهای مهاجرتی مرکل یعنی شکست مقامهای فدرال آلمان در مواجهه با تهدید اسلام گرایان افراطی.» متهم اصلی در حوادث برلین یک تونسی بود به نام «انیس عامری».
سیانان مینویسد این فرد که در معرض تحقیقات و بازجویی قرار گرفته بود به جای اینکه به کشور خود دیپورت شود، آزاد شد. گفته شده او با اسلامگرایان رادیکال از جمله شبکه داعش برای عضوگیری و عملیات در آلمان ارتباط داشته است.
لیبرالیسم سادهلوحانه مرکل
این اقدامات وحشیانه علامت سوال بزرگی در برابر سیاست مهاجرتی مرکل و پذیرش یک میلیون مهاجر از سال ۲۰۱۵ به وجود آورده است. دولت مرکل اشکالات و ضعفهای دیگری هم داشته است. او نه تنها سیاست «دیپورت» را نادیده گرفته بلکه نتوانسته رفتاری جدی در برابر شبه نظامیان اسلامگرا در پیش گیرد. اکنون نارضایتی از مرکل زیاد است و احتمالا در هفتههای آینده بیشتر هم بشود.
نارضایتی از «اتحادیه دموکرات مسیحی» و شریکش «اتحادیه سوسیال مسیحی» میتواند ضربات سختی بر مرکل وارد آورد. مرکل قرار است برای دور چهارم نامزد صدراعظمی شود. اگر چنین شود، نارضایتیها ممکن است آرای او را به شدت کاهش داده یا تحت تاثیر قرار دهد. سیانان مینویسد حملات برلین امواج شوکهکنندهای را به «اروپای عصبی» فرستاده است. این مساله میتواند انتقاد از رهبران اروپایی به ویژه در اروپای شرقی و مرکزی را از سیاستهای مهاجرتی مرکل تشدید بخشد زیرا آنها در موضع آسیبپذیرتری قرار دارند. این گزارش میافزاید: «مرکل سیاستهای بشردوستانه و لیبرالی ساده لوحانهای برای امنیت کشورش در پیش گرفته است.»
افول آلمان
مواضع مرکل در مورد مهاجران از سوی قدرتهای نوظهور در شرق اروپا از جمله لهستان و مجارستان بهشدت مورد انتقاد است. اگرچه روزگاری قدرت مرکل در اتحادیه اروپا هر سنگی را از پیش پا بر میداشت اما اکنون سخنان و مواضع او خریداری ندارد و با سیاستهای آلمان بیش از هر زمانی مخالفت شده و به چالش کشیده میشود. با این حال، آلمان یک تفاوت هم با همتایان اروپای غربی اش دارد. اگرچه بریتانیا با دغدغه جدایی و تجزیه مواجه است اما آلمان تا کنون با چنین بحرانی مواجه نشده است. او از هواداران پر و پا قرص پروژه اروپایی است و به شدت هوادار پول واحد اروپایی است. مرکل بود که مانع خروج یونان از اتحادیه و در نهایت آغاز تجزیه در اتحادیه شد.
با این حال، مرکل با اصل آزادی تحرک در سراسر اروپا مواجه است که اکنون میرود به معضلی بزرگ در قاره سبز تبدیل شود. اکنون بسیاری از کشورها آزادی حرکت در شنگن را زیر سوال بردهاند و در برههای اتریش قانون شنگن را به تعلیق در آورد. مرکل تمایلی ندارد تا قاره سبز را با بحران داعش و اسلامگرایان افراطی مواجه سازد. به نوشته سیانان «او ظاهرا باید بپذیرد که بحران فعلی اروپا محصول سیاستهای مهاجرتی اوست و همین رویکرد است که باعث بدتر شدن وضعیت شده است.»
مشکلات عمیقی وجود دارد که مرکل با آن مواجه است. بخشی از مشکلات بلندمدت مربوط به افول قدرت آلمان است. در دهههای پیش رو، آلمان با جمعیت به شدت در حال پیری و رقابت اقتصادی ضعیف مواجه خواهد بود. اما چالشهای امروز آلمان بسیار بیشتر و قدرتمندتر از چالشهای گذشته است. صدر اعظم آلمان باید در مواجهه با تهدید ترور رفتار و عمل قاطعانهای از خود بروز دهد و کنترل مرزهای کشور خود را دوباره به دست گیرد. اروپا به سرعت در حال پوست اندازی و تغییر است و مرکل باید آماده باشد که با این تغییرات و پوست اندازیها انطباق یابد. سیانان مینویسد:«از دوره اوج مرکل در دهه اول این قرن به احتمال زیاد بهعنوان نقطه اوج آلمان مدرن پس از جنگ یاد خواهد شد.»
آیا مهاجران مقصرند؟
سیانان در گزارش ۲۸ جولای ۲۰۱۶ خود به قلم آنگلا دوانا و جیسون هانا تمام تقصیر بحران در آلمان را به گردن مهاجران میاندازد و مینویسد آلمان ظرف چند ماه اخیر لااقل چهار حمله تروریستی را از سر گذرانده است که به گفته مقامهای آلمانی سه مورد از این ۴ مورد از سوی پناهجویان یا آوارگان انجام گرفته است. سیاست مهاجرتی مرکل در فضای اجتماعی چنان به سخره گرفته شده که بهطور مثال در توییتر هشتگ «تابستان مرکلی» یا «قتل عام مرکلی» برای آن ساخته شده است. در پستهایی که در فضای مجازی فرستاده میشود دستانی خون آلود به نمایش در میآید که خطاب به مرکل میگوید: «ما کارمان را کردیم.» گزارشگران سیانان میافزایند مرکل وعده داده که اقدامات امنیتی و ضدتروریستی را بهبود بخشد اما در عین حال، بر مواضع سفت و سخت خود در مورد پذیرش تمام مهاجرانی که وضعیت حقوقی مشروع و قانونی دارند تاکید دارد. این باعث شده آلمان «بازترین کشور در پذیرش مهاجران» در اروپا لقب گیرد.
مرکل در مصاحبه با خبرنگاران میگوید: «ما تصمیم داریم تا وظایف بشردوستانه مان را محقق سازیم. انکار این کمک چیزی نیست که بخواهم انجام بدهم یا بخواهم به آلمانیها توصیه کنم که انجام ندهند. ما باید وظیفه خود را فارغ از تمام سختیها به انجام برسانیم.» او گفت: «تروریستها یک چیز میخواهند: اینکه آلمان به آن دیدگاهی که برایش اهمیت دارد وقعی ننهد.» مرکل معتقد است «خشم و ترس نمیتواند مانع ما در انجام کارمان باشد.» با این حال، او افزود کسانی که با عنوان مهاجر یا آواره به آلمان میآیند و دست به حملات تروریستی میزنند «کشوری که میزبان آنها است را به سخره میگیرند.» سیانان میافزاید که مرکل پذیرفته گروههایی مانند داعش در مسیر مهاجران قرار گرفته و با نفوذ در میان صفوف آنها خود را به اروپا رساندهاند.
همسایگان شرقی یک ترس دارند: آنها میگویند ما مرزهای خود را تا حد امکان بسته ایم. تنها سیاستهای مهاجرتی برخی دیگر از کشورها است که باعث میشود تروریستها به راحتی وارد مرزهای اروپا شوند و در سراسر این قاره پخش شده و عملیات انجام دهند. اگر مرکل رویکرد خود را تغییر ندهد و آرامش و امنیت را به جامعه برنگرداند احتمال وقوع دو اتفاق محتمل است: یکی، جان گرفتن گروههای راستگرای ضد اروپا و حامی روسیه و دیگر، پایین آمدن شانس او در سال ۲۰۱۷. در این صورت، پر بیراه نخواهد بود اگر بگوییم او بزرگترین بازنده سال ۲۰۱۷ خواهد بود.
- 13
- 2