در این دیدار که همزمان با افتتاح نمایشگاهی به مناسبت ۳۰۰ سال رابطه دیپلماتیک دو کشور صورت گرفت، دو رییسجمهور اعلام آمادگی کردند که در حل بحران اوکراین و سوریه همکاری کنند. نخستین دیدار امانوئل ماکرون و ولادیمیر پوتین، دوشنبه گذشته درباره مبارزه با تروریسم و همچنین تلاش برای حل بحران اوکراین و بررسی جنگ داخلی در سوریه به گفتوگو پرداختند.
در بخشی از مصاحبه مطبوعاتی برگزار شده بعد از دیدار امانوئل ماکرون و ولادیمیر پوتین، ماکرون رسانههای دولتی روسیه را به تلاش برای تاثیرگذاری بر انتخابات ریاستجمهوری فرانسه متهم کرد. وی در همین ارتباط، به طور مشخص دو رسانه روسی راشاتودی و اسپوتنیک را به پخش اخبار دروغ در جریان انتخابات فرانسه متهم کرد.
با وجود انتقاد ماکرون از رسانههای روسی در مصاحبه مطبوعاتی، ولادیمیر پوتین گفت در جریان مذاکرات دوشنبه گذشته صحبتی در این مورد با همتای فرانسویاش نداشته است.
وی همچنین اتهام دخالت در انتخابات کشورهای دیگر را مردود دانست. ملاقات دو رهبر در فضایی سرد برگزار شد، دو رهبر فقط دست کوتاهی دادند و لبخندهای خشکی بر لب داشتند. به گزارش BBC، وقتی آنها دو ساعت بعد از محل دیدار خارج شدند، رفتارشان با هم حتی سردتر از قبل بود.
رییسجمهور جدید فرانسه قبل از این دیدار گفت خواستار گفتوگویی عمیق و بدون پیشداوری با رییسجمهور روسیه است تا بتوان از این راه به راهحلی برای بحران سوریه دست یافت. او گفت همبستگی در مبارزه با جریان تروریستی «دولت اسلامی» میتواند به تقویت روابط میان دو کشور منجر شود.
گذار دموکراتیک در سوریه
رابطه دوکشور فرانسه و روسیه مدتهاست در ارتباط با سوریه و اوکراین تیره است. روسیه از دولت بشار اسد، رییسجمهور سوریه حمایت میکند. فرانسه اما به همراه دیگر کشورهای غرب حامی مخالفان دولت سوریه است. بیسبب نیست که دیدار پوتین از فرانسه و گفتوگو با فرانسوا اولاند در اکتبر سال گذشته میلادی (۲۰۱۶) در پی این اختلافات لغو شد.
دوطرف اکنون سعی میکنند گفتوگوهای سازندهای داشته باشند. وزیر امور اروپایی فرانسه درباره این گفتوگو گفت: میتوان انتظار داشت که گفتوگوها صریح و بیپرده باشند. الکساندر اورلوف، سفیر روسیه در فرانسه نیز درباره این گفتوگوها اظهار امیدواری کرد بیاعتمادیهایی که سالها میان دوکشور انباشته شدهاند از میان بروند.
کوششهای دوطرف برای نزدیک شدن در حالی است که دوطرف دیدگاههای متفاوتی در قبال سوریه دنبال میکنند. امانوئل ماکرون دوشنبه گذشته قبل از این دیدار در کاخ ورسای نسبت به استفاده از سلاح شیمیایی از طرف سوریه هشدار داد. او گفت استفاده از سلاح شیمیایی از طرف دولت سوریه خط قرمز ماست. در صورتی که سوریه از این خط قرمز عبور کند، با واکنش سریع و اقدامات تلافیجویانه فرانسه روبهرو میشود.
امانوئل ماکرون همچنین خواستار گذاری دموکراتیک در سوریه شد و اظهار امیدواری کرد که سوریه تجزیه نشود. برمبنای تخمین سازمان ملل متحد، جنگ داخلی در سوریه تاکنون بیش از ۴۰۰ هزار قربانی
داشته است.
مداخله روسیه در انتخابات فرانسه
در طول انتخابات به نظر میرسید پوتین از مارین لوپن، رقیب ملیگرای ماکرون حمایت میکند. او یک ماه پیش از انتخابات در کرملین میزبان لوپن بود.
اما پوتین در کنفرانس خبری دوشنبه گذشته گفت: معنیاش این نیست که ما به نوعی سعی در نفوذ در انتخابات داشتیم، این کار غیرممکن هم بود.
او همچنین در پاسخ به این سوال خبرنگاران که در مورد ادعاهای تلاش روسیه برای دخالت در انتخابات سایر کشورها سوال میکردند گفت در این مورد چیزی برای گفتن ندارد.
ماکرون پیش از انتخابات روسیه را به دنبال کردن یک استراتژی دوگانه مرکب از ارعاب نظامی و جنگ اطلاعاتی متهم کرده بود. رییسجمهور فرانسه قویا از منع فعالیت این دو رسانه روسی برای پوشش دادن انتخابات ریاستجمهوری در این کشور دفاع کرد و آنها را ابزارهای پروپاگاندا توصیف کرد.
ماکرون همچنین گفت که آنها درباره ادعای سرکوب مردان همجنسگرا در جمهوری چچن روسیه صحبت کردند و پوتین قول داده است تدابیری برای کشف حقیقت درباره فعالیت مقامهای محلی در این باره بیندیشد. روابط روسیه و فرانسه در دوران ریاستجمهوری فرانسوا اولاند رییسجمهور قبلی فرانسه بیش از پیش متشنج شده بود.
این تازهترین آزمون دیپلماتیک برای رییسجمهور جدید فرانسه بود که پیشتر در جریان نشست سران گروه ۷ در ایتالیا با دونالد ترامپ رییسجمهور آمریکا دیدار کرده بود.
ماکرون بعدا به رسانههای فرانسوی گفت که گفتوگو با ترامپ معصومانه نبود و او میخواست نشان دهد که امتیازات کوچک یا حتی نمادین نمیدهد اما همچنین نمیخواهد زیادهروی کند.
- 19
- 2