این خبر نخستین بار توسط نشریه آمریکایی «واشنگتن پست» اوایل روز چهارشنبه اعلام شد، مبنی براینکه ١٩٦نماینده کنگره آمریکا به این شکایت ملحق شدند. این بیشترین تعداد امضای نمایندگان کنگره در شکایت علیه شخص رئیس جمهوری به شمار میرود.
بنابراین گزارش سناتور دموکرات «ریچارد بلومنتال» (Richard Blumenthal) از ایالت «کنتیکت» روز سهشنبه مسئولیت ارایه این دعوی به دادگاه را از سوی دیگر نمایندگان برعهده داشته و از پیوستن سایر نمایندگان جمهوریخواه به این دادخواست استقبال کرد. در همین حال «جان کانیرز» نماینده دموکرات از ایالت میشیگان نیز درباره این اقامه دعوی به خبرگزاری رویترز گفت: ترامپ حداقل در ٢٥ کشور مرتکب «تضاد منافع» شده که به نظر میرسد از موقعیت رئیسجمهوری بودن خود نهایت سود را برده است. دادخواست ٣٧ صفحهای این تعداد از نمایندگان کنگره یک روز پس از اقامه دعوی دو دادستان کل «واشنگتن دی. سی» و ایالت «مریلند» صورت میگیرد که خواستار ارایه اسناد مالیاتی ترامپ درخصوص پرداختهای صورت گرفته از برخی کشورهای خارجی به «هتل بینالمللی ترامپ» واقع در واشنگتن دی. سی که در نزدیکی کاخ سفید است، شدهاند.
این دو دادستان کل، شخص رئیسجمهوری را با دریافت چنین وجوهی آنهم درزمانی که وی رسما به این سمت برگزیده شده بود، به نقض قانون اساسی آمریکا متهم کردند. کارشناسان، اقامه دعوی دو دادستان کل دراین زمینه را گشودن جبههای جدید علیه شخص رئیسجمهوری آمریکا دانستند که هم اکنون با اتهام مداخله روسیه در انتخابات ریاستجمهوری ٢٠١٦ و ارتباط برخی از نزدیکان و اطرافیان وی با طرف روسها دست به گریبان است. این موارد شخص رئیسجمهوری آمریکا را هرچه بیشتر با خطر استیضاح مواجه میسازد.
این درحالی است که رکورد قبلی عدم محبوبیت دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا در این نظرسنجی مربوط به اواخر ماه مارس است که معادل ۵۹درصد بود. در نظرسنجی جدید گالوپ ۳۶درصد پاسخگویان عملکرد ترامپ را تأیید کردند که تنها یکدرصد بیشتر از رکورد کاهش محبوبیت وی است که معادل ۳۵درصد در ۲۸ مارس بود.
در نظرسنجیهای گالوپ در دوران ریاستجمهوری باراک اوباما و بیل کلینتون هیچیک به رکورد عدم محبوبیت ۶۰درصدی دست نیافته بودند. جورج دبلیو بوش نیز بعد از گذشته ٥سال از ریاستجمهوریاش به رکورد عدم محبوبیت ۶۰درصدی رسید. این نظرسنجی گالوپ به شکل روزانه و با پرسش از ۱۵۰۰ آمریکایی بزرگسال از طریق تلفن انجام میشود و حاشیه خطای ٣درصدی دارد. پلوسی، رهبر اقلیت مجلس نمایندگان آمریکا نیز پیشبینی کرد پرونده دخالت روسیه در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا و ارتباط برخی مقامات روس با کمپین انتخاباتی دونالد ترامپ موجب خواهد شد .
رئیسجمهوری آمریکا کاملا به شکل خودخواسته استعفا دهد. پلوسی معتقد است دموکراتها باید صبور باشند تا تحقیقات در مورد پرونده دخالت روسیه به سرانجام برسد، بهویژه باید منتظر نظر نهایی «رابرت مولر» مشاور ویژه این پرونده بود. به گفته وی، در پایان تحقیقات، دیگر نیازی نیست دموکراتها تلاشی برای بیرون کردن ترامپ از اتاق بیضیشکل کاخ سفید انجام دهند زیرا وی به شکل خودخواسته استعفا خواهد داد.
پلوسی همچنین باور دارد اگر ترامپ دستور اخراج مولر را صادر کند- امری که برخی از نزدیکان ترامپ، وی را تشویق به انجام آن میکنند- دلیل کافی در اختیار خواهد بود تا جمهوریخواهان بهطور جدی تصمیم بگیرند از سوی حزب اقدامی علیه رئیسجمهوری انجام دهند. نماینده دموکرات ایالت کالیفرنیا این اظهارات را پشت درهای بسته و در جلسه روز سهشنبه بیان کرده بود. وی در این جلسه سعی داشت قانونگذاران را به اعلام جرم علیه رئیسجمهوری آمریکا تشویق کند. پلوسی معتقد است ترامپ و نزدیکانش اقدامات زیادی در متوقف کردن و یا سنگاندازی مقابل تحقیقات مرتبط با پرونده روسیه انجام دادهاند. جیمز کومی رئیس سابق افبیآی نیز در جلسه استماع هفته گذشته کنگره، ترامپ را به دروغگویی درباره پرونده روسیه متهم کرده بود.
پس از جیمز کومی، حف سشنز، وزیر دادگستری نیز اعلام کرده بود که قصد دارد در کنگره درباره گرونده دخالت روسیه در انتخابات و تحقیقات در این خصوص شهادت بدهد. جف سشنز نیز چند روز بعد از اخراج جیمز کومی از سمت خود استعفا کرد و ترامپ نیز استعفای او را پذیرفت. سشنز سرانجام روز گذشته خطاب به کمیته اطلاعات سنا دراینباره توضیح داد: من هرگز با مقامات روسی یا هر یک از مقامات خارجی گفتوگو یا دیدار نداشتهام که با مداخله در هرگونه کمپین یا انتخاباتی در آمریکا مرتبط باشم. من هیچ اطلاعی از وجود چنین گفتوگوهایی از سوی افراد فعال در کمپین ترامپ هم ندارم.
دادستان کل آمریکا همچنین بیان کرد: این اظهارات که من در هرگونه تبانی دست داشتهام و یا از این تبانی با دولت روسیه که بهطور قطع به کشورم آسیب میرساند، آگاهی داشتم بسیار نفرتانگیز است؛ کشوری که من ٣٥سال با افتخار به آن خدمت کردهام. جلسه مذکور نخستین شهادت عمومی سشنز در این پرونده بود.
این مقام اجرایی عالیرتبه آمریکا که پیش از این از هرگونه تحقیقات درباره مداخله روسیه کنار گذاشته شده بود، اکنون در مرکز تحقیقات کنگره در پرونده مداخله در انتخابات قرار گرفته است. سشنز در فوریهسال جاری بهعنوان دادستان کل آمریکا انتخاب شد و از شخصیتهای حامی ترامپ است. با این حال جیمز کومی، مدیر سابق افبیآی در تازهترین شهادت خود ادعا کرده که سازمان تحت کنترلش اطلاعاتی دارد که میتواند درباره احتمالا مداخله سشنز در پرونده روسیه مشکلاتی ایجاد کند.
سشنز در پاسخ به ادعای کومی عنوان کرد: هیچ اطلاعاتی وجود ندارد. من میتوانم با قاطعیت کامل به شما بگویم که هیچ اطلاعاتی دراینباره وجود ندارد. با این حال با توجه به اینکه برخی گزارشها حاکی از آن است که کومی به پیشنهاد سشنز از سمت خود برکنار شده است، اکنون دادستان کل آمریکا باز هم ممکن است با تحقیقات بیشتری هم در پرونده مداخله روسیه در انتخابات و هم در عدم حمایت از رئیس افبیآی در مقابل فشارهای سیاسی، مواجه شود.
- 13
- 6