اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد در واکنش به آزمایشهای موشکی اخیر کرهشمالی، دور جدیدی از تحریمها را علیه پیونگیانگ وضع کردند. تحریمهای جدید صادرات کرهشمالی و سرمایهگذاری در این کشور را نشانه رفته است.
این تحریمها در واکنش به دو آزمایش موشکی کرهشمالی طی ماه ژوئیه گذشته وضع شد که در جریان آنها پیونگیانگ دو موشک قارهپیما پرتاب کرد؛ موشکهایی که کرهشمالی میگوید با آزمایش موفق آنها، این کشور اکنون میتواند همه نقاط خاک آمریکا را نشانه گیرد. با وجود این، کارشناسان امور نظامی در دقت نشانهگیری این موشکها ابراز تردید کردهاند. این آزمایشها با محکومیت شدید کرهجنوبی، ژاپن و آمریکا روبهرو شد و این سه کشور در واکنش به آن پیشنویس قطعنامه تحریمهای جدید را تهیه کردند.
صادرات زغالسنگ، سنگمعدن و دیگر مواد خام به چین که یکی از منابع اصلی تامین منابع نقدی پیونگیانگ است در تحریمهای جدید نشانه گرفته شده است. برآوردها نشان میدهند که کرهشمالی سالانه سه میلیارد دلار از محل صادرات مواد خام و معدنی درآمد کسب میکند و تحریمهای جدید بنا دارد مانع حصول دست کم یک میلیارد دلار آن شود. چین چند ماه پیش با هدف بیشتر کردن فشارها بر پیونگیانگ برای توقف برنامه هستهای و موشکیاش، از چند ماه پیش واردات زغالسنگ خود از کرهشمالی را تعلیق کرده بود.
با وجود این، به نظر نمیرسد سختگیری چین و تحریمهای بینالمللی تاکنون موفق به تغییر اراده رهبر جوان کرهشمالی شده باشد، آنطور که گفته شده پکن و واشنگتن در تصویب تحریمهای جدید همکاری نزدیک داشتهاند. شنبه گذشته چین که معمولا از تشدید فشار بر پیونگیانگ انتقاد میکند و تنها متحد بینالمللی این کشور است، به قطعنامه تحریمها رای مثبت داد؛ اقدامی که با استقبال آمریکا روبهرو شد.
نیکی هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد دقایقی بعد از تصویب تحریمهای جدید ضمن تقدیر از چین گفت: امروز شورای امنیت سازمان ملل مجازات برنامه موشکهای بالستیک کرهشمالی را به سطحی جدید ارتقا داد. شورای امنیت سازمان ملل متحد یکپارچه شد تا به دیکتاتور کرهشمالی هشدار دهد. ما نشان دادیم که رفتارهای غیرمسوولانه و بیتوجهی این رژیم هزینههای سنگینی برایش در پی خواهد داشت. سفیر چین در شورای امنیت هم پس از تصویب تحریمهای جدید گفت: امروز جهان متحد و یکپارچه مخالفت خود با برنامه هستهای در شبه جزیره کره را نشان داد. سفیر چین همچنین از بیانیه اخیر وزیر خارجه آمریکا استقبال کرد که تصریح کرده بود آمریکا به دنبال تغییر رژیم در کرهشمالی نیست.
تقدیر ترامپ از چین و روسیه
دبیر مطبوعاتی کاخ سفید اظهار کرد: دونالد ترامپ از تلاشهای چین و روسیه برای تصویب تحریم جدید شورای امنیت سازمان ملل علیه کرهشمالی قدردانی کرده است. سارا سندرز در بیانیهای اعلام کرد: رییسجمهور آمریکا در پی تصویب تحریمهای جدید شورای امنیت سازمان ملل علیه کرهشمالی اقدام به تشکر از چین و روسیه به سبب حمایتشان از تحریمها کرده است.
سندرز گفت: دونالد ترامپ اقدام شورای امنیت سازمان ملل در تصویب قطعنامه جدیدی که تحریمها علیه کرهشمالی را در پاسخ به آزمایشهای موشکی اخیر این کشور افزایش میدهد، تحسین میکند.
همچنین رییسجمهور آمریکا قدردان همکاری چین و روسیه در عملی کردن تصویب این قطعنامه است. او به همکاری با همپیمانان و شرکا برای افزایش فشارهای دیپلماتیک و اقتصادی علیه کرهشمالی به منظور پایان دادن به رفتارهای تهدیدآمیز و بیثبات کننده این کشور ادامه خواهد داد.
وزیر امور خارجه چین پس از رایگیری برای اعمال تحریمهای بیشتر علیه کرهشمالی از تمامی طرفهای دخیل در مناقشه اتمی کرهشمالی خواسته به میز مذاکره بازگردند.
وانگ یی دیروز در بیانیهای از سایر کشورها خواست تا مذاکرات ششجانبه را برای حل مساله اتمی و موشکی کرهشمالی از سر بگیرند. این گروه شامل آمریکا، چین، کرهشمالی، روسیه، کرهجنوبی و ژاپن است.
وی در ادامه آورده است: تحریمها علیه کرهشمالی ضروری است اما هدف نهایی نیست. هدف از آغاز این مذاکرات آوردن مساله اتمی شبهجزیره کره بر سر میز مذاکره و یافتن راه حلی از طریق مذاکرات تا زمان خلع سلاح اتمی شبهجزیره کره و برقراری ثبات در این منطقه است.
وزیر خارجه چین تاکید کرد: هدف از این اقدام پاسخی ضروری در راستای تلاش برای متوقف کردن توسعه برنامه هستهای کرهشمالی است. این تصمیم شامل دو بخش است که بخش اول آن مربوط به روشن کردن این حقیقت است که کرهشمالی همچنان قطعنامههای بینالمللی را نقض و اقدام به آزمایش موشکی میکند که در پاسخ به این اقدامات باید جامعه جهانی پاسخی مناسب به آنها بدهد.
حضور تیلرسون و همتای کرهشمالیاش در مانیل
رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه آمریکا نیز گفته به دنبال مذاکره با کرهشمالی است اما فکر میکند مذاکرات تا زمانی که پیونگ یانگ تمایل دارد برنامههای اتمی خود را ادامه دهد، بیثمر است.
وی که دیروز به مانیل، پایتخت فیلیپین رفت تا در نشست گروه ۱۰ کشور آسهآن شرکت کند، برای نخستین بار در اتاقی حضور داشت که وزیر امور خارجه کرهشمالی نیز حاضر بود. پیش از برگزاری این نشست، تیلرسون از قبرستان آمریکاییها در مانیل بازدید کرد که بیش از ۱۷ هزار سرباز آمریکایی و فیلیپینی کشته شده در جریان جنگ دوم جهانی در آن به خاک سپرده شدهاند. وی سپس به همراه معاونان ارشدش با وزیر امور خارجه فیلیپین به گفتوگو نشست. این نخستین دیدار دوجانبه در این سفر دو روزه در حاشیه نشست گروه آسهآن محسوب میشود. انتظار میرود تیلرسون با سرگئی لاوروف، همتای روس خود، وانگ یی، وزیر امور خارجه چین و وزیر امور خارجه کرهجنوبی دیدار کند.
وزارت خارجه آمریکا پیشتر برگزاری مذاکرات مستقیم میان تیلرسون با همتای کرهشمالیاش را رد کرده بود. اگرچه آمریکا در متقاعد کردن متحدان آسیای جنوب شرقی خود برای عدم دعوت از کرهشمالی جهت شرکت در نشست آسهآن موفق نشد اما به دنبال این است که از این نشست برای یادآوری ایزوله بودن دیپلماتیک کرهشمالی استفاده کند.
- 11
- 6