صفبنديها بر سر بحران کرهشمالي رنگ و بوي تازهاي به خود گرفته است. چين درحالي اعلام بيطرفي در اين رابطه کرده و گفته است که اگر جنگ در بگيرد طرف هيچ کدام از دو طرف جنگ نخواهد ايستاد که استراليا، يکي از کشورهاي مؤثر در محيط تنش کره شمالي، رسما اعلام کرده است که در صورت بروز جنگ در کنار ايالاتمتحده خواهد ايستاد.
طي روزهاي گذشته تهديدهاي آمريکا و کرهشمالي عليه يکديگر بهطور بيسابقهاي تشديد شده و هر دو کشور خود را آماده جنگ نشان ميدهند. اگرچه مخالفان آمريکايي ترامپ ميگويند که حرفهاي او لفاظي است و او در برابر پيونگ يانگ هيچ کاري نميتواند بکند. سوزان رايس، نماينده سابق دولت آمريکا در سازمان ملل از جمله اين افراد است. وي ضمن انتقاد از سياستها و لفاظيهاي ترامپ عليه کرهشمالي گفت که وي هنوز نوع تعامل با تهديدهاي جهاني را بلد نيست. رايس همچنين به ترامپ گوشزد کرد که بايد با کرهشمالي هستهاي کنار بيايد.
اين درحالي است که روز پنجشنبه پيونگ يانگ شاهد حضور طرفداران کيم جونگ اون، رهبر جوان کرهشمالي بود که از وي ميخواستند حمله به جزيره گوآم که تحت حاکميت ايالاتمتحده است را هر چه سريعتر انجام دهد. هفته گذشته پيونگ يانگ تهديد کرد در حال بررسي چگونگي حمله موشکي به اين جزيره است. کرهشمالي اعلام کرده است که ظرف روزهاي آينده احتمالا چهار حمله موشکي به اين جزيره آمريکايي را انجام خواهد داد.
تهديدهاي پيونگ يانگ ،دونالد ترامپ، رئيسجمهوري آمريکا را برآشفته است. وي خطاب به کرهشمالي گفت که اگر اين کشور عليه ايالاتمتحده اقدامي انجام دهد با «آتش و خشمي» بيسابقه مواجه خواهد شد. اظهارات ترامپ با واکنش منفي مقامات فعلي و سابق آمريکايي مواجه شده است. آنها ميگويند تشديد لحن ترامپ عليه کرهشمالي تشديد بحران بدون توجه به عواقب آن است و رئيسجمهوري ندانسته حرفهايي ميزند که ميتواند براي جامعه جهاني از جمله آمريکا گران تمام شود.
آنها همچنين رئيسجمهوري آمريکا را به عدم مطالعه و ناآگاهي از تحولات جهاني متهم ميکنند و ميگويند که حرفها و رفتارهايش بيش از هر زماني نشان ميدهد که وي چقدر نسبت به تحولات جهان ناآگاه است. اما رئيسجمهوري آمريکا ضمن دفاع از تهديد قبلي خود عليه پيونگيانگ روز جمعه بار ديگر گفت، شايد به کار بردن اصطلاح خشم و آتش به اندازه کافي محکم و مقتدرانه نبوده است اما کرهشمالي بداند اگر به آمريکا و منافعش آسيبي برساند، بايد سراپا اضطراب شود.
دونالد ترامپ، رئيسجمهوري آمريکا درحاليکه مايک پنس، معاونش او را همراهي ميکرد، برابر خبرنگاران حاضر شد و تأکيد کرد که اگر کره به رفتار تهديدآميز خود ادامه دهد، با چنان پاسخي روبهرو خواهد شد که تاکنون تنها با چند کشور آنچنان رفتار شده است. ترامپ که در بدمينستر نيوجرسي سخن ميگفت، بهطور نمادين با اشاره به يک شاخه زيتون (نماد صلح) تأکيد کرد که آمريکا هميشه آماده مذاکره است.
اين درحالي است که پيش از اين، جان مککين، سناتور جمهوريخواه و رئيس کميته نيروهاي مسلح سناي آمريکا ضمن هشدار به رئيسجمهوري کشورش نسبت به اين که به سرانجام رساندن تهديدات توخالي کار دشواري است، اذعان کرد: تشديد بنبست اتمي ميان کرهشمالي و آمريکا بسيار جدي است.
مککين که يکي از منتقدان صريح ترامپ است، گفت: «رهبران بزرگي که من تاکنون ديدهام تهديد نميکنند مگر آنکه آماده عمل باشند و مطمئن نيستم که ترامپ درحالحاضر آماده عمل باشد. اين نوع لفاظيهاي ترامپ تنها باعث ميشود که اين دو دشمن تاريخي وارد جنگ شوند و من از ترامپ ميخواهم تا سياست خارجه تئودور روزولت، رئيسجمهوري سابق آمريکا را پيش بگيرد.
به زبان ديگر روزولت ميگفت بزرگان دست به عصا راه ميروند به نظر من اين سياستي است که بايد دولت ترامپ هم پيش بگيرد زيرا تمام کارهايي که الان انجام ميدهد تنها باعث ميشود که ما به يک رويارويي جدي نزديک شويم که به نظر من بسيار جدي است. » مککين در ادامه گفت: «درحالحاضر ما حتي با فردي همانند جوزف استالين که براي خشونتهاي خود يک منطق مشخص داشت طرف نيستيم. ما با کيم جونگ اون، رهبر غيرقابل پيشبيني کرهشمالي طرف هستيم. »
ترامپ طي ماههاي گذشته بارها تأکيد کرده است که دولتهاي قبلي آمريکا با کرهشمالي مماشات کردهاند و هيچگاه براي مهار خطر آن تلاش نکردهاند. اين بار هم در بدمينيستر نيوجرسي ترامپ اين انتقاد خود را تکرار کرد و گفت: «آنها در برابر کرهشمالي بسيار ضعيف ظاهر شدهاند.
آنها اجازه دادند اين ديکتاتوري کوچک با ادامه برنامه هستهاي خود به بمب اتمي دست يابد، اين يک فاجعه است. » وي يکبار ديگر با انتقاد از چين گفت: «پکن بسيار بيشتر از اين ميتواند در بحران کرهشمالي مداخله کند. » با اين وجود، ترامپ در پاسخ به اين سؤال که برنامه کاخسفيد براي مواجهه با کرهشمالي چيست، گفت: «ما درباره چنين مواردي صحبت نميکنيم.
هيچ وقت علنا صحبت نميکنيم اما به شما بگويم اگر کرهشمالي حتي فکر حمله به کساني که ما نمايندگيشان را ميکنيم يا کساني که متحد ما هستند و ما دوستشان داريم را در سر بپروراند، بايد سراپا غرق اضطراب شود. در اين صورت، آنها با مصائبي که تاکنون حتي تصورش را هم نکردهاند، روبهرو خواهند شد. کرهشمالي بهتر است به خود بيايد وگرنه با عواقبي روبهرو خواهد شد که تاکنون فقط چند کشور با آن مواجه شدهاند. »
پيونگيانگ به تازگي اعلام کرد، تا اواسط ماه ميلادي جاري طرح شليک چهار موشک ميانبرد به سمت قلمروي آمريکا در گوام را تکميل و براي تصميمگيري درباره اجراي اين طرح، به کيم جونگ اون، رهبر کرهشمالي ارائه خواهد کرد. در گزارشي که از سوي خبرگزاري دولتي کرهشمالي منتشر شده به نقل از کيم راک گيوم، فرمانده نيروهاي راهبردي اين کشور آمده است: موشکهاي هواسونگ-۱۲ ارتش با عبور از آسمان شيمان، هيروشيما و کوچي ژاپن، با طي مسافت ۳۳۵۶,۷ کيلومتري در مدت ۱۰۶۵ ثانيه به مناطق آبي در ۳۰ تا ۴۰ کيلومتري گوام اصابت خواهد کرد.
کرهشمالي همچنين اعلام کرد، اظهارات دونالد ترامپ، رئيسجمهوري آمريکا درباره تهديد پيونگيانگ به«خشم و آتش» اراجيف بوده است. فرمانده نيروهاي راهبردي ارتش کرهشمالي اعلام کرد، مذاکره با ترامپ بهعنوان فردي که فاقد عقلانيت است، ممکن نيست و تنها زور مطلق ميتواند بر او مؤثر افتد.
پيش از اين جيمز ماتيس، وزير دفاع آمريکا به کرهشمالي هشدار داده بود، از درنظرگرفتن هرگونه اقدامي که منجر به «پايان رژيم و ازبينرفتن مردم اين کشور» شود، خودداري کند. اظهارات وزير دفاع آمريکا پس از آن مطرح شد که دونالد ترامپ اعلام کرد، واشنگتن تهديدهاي کرهشمالي را با خشم و آتش پاسخ خواهد داد. به گزارش شبکه خبري سيانان، وزير دفاع آمريکا با انتشار بيانيهاي اعلام کرد: کرهشمالي بايد اين مسير را انتخاب کند که به منزوي کردن خود پايان بخشد و تلاشهاي خود به دستيابي به تسليحات هستهاي را کنار بگذارد.
اقدامات کرهشمالي در آينده با پاسخ ما مواجه خواهد شد و اين کشور هر رقابت تسليحاتي يا مناقشهاي را که آغاز کند، خواهد باخت. بااينحال، اين بار وزير دفاع آمريکا هشدار داد که هرگونه جنگ با کرهشمالي فاجعه بار خواهد بود و اين کشور تلاش ميکند از راه ديپلماتيک بحران را حل کند. به گزارش خبرگزاري آسوشيتدپرس، جيمز ماتيس در گفتوگو با خبرنگاران در کاليفرنيا گفت: «تلاشهاي آمريکا (عليه کره شمالي) رويه ديپلماتيک داشته و بر مبناي ديپلماسي به پيش ميرود و نتايجي ديپلماتيک نيز به دست ميآورد.
من ميخواهم درحالحاضر در همين مسير باقي بمانم. تراژدي جنگ به خوبي براي همه شناخته شده است و هيچ مشخصهاي بهتر از اين حقيقت که فاجعه بار خواهد بود، ندارد. » ماتيس با اشاره به رأي چند روز پيش شوراي امنيت سازمان ملل براي تحريم کرهشمالي و توصيف اين کشور بهعنوان تهديد عليه جامعه جهاني گفت: «شما چند بار ديدهايد که فرانسه، چين، روسيه و آمريکا با اتفاقنظر به نفع مسئلهاي رأي دادهاند. »
يک سخنگوي ديگر نظامي کرهشمالي اعلام کرد، در صورتي که آمريکا هرگونه حرکت تحريکآميزي از خود نشان دهد، پيونگيانگ دست به عمليات پيشگيرانه خواهد زد. چندي پيش واشنگتن پست به نقل از مقامهاي اطلاعاتي آمريکا گزارش داد، پيونگيانگ يک کلاهک اتمي کوچک که در موشکهايش قابل نصب بوده، توليد کرده است. اين به آن معني است که کرهشمالي با سرعتي فراتر از انتظار درحال توسعه سلاحهاي اتمي با قابليت رسيدن به آمريکاست.
اين درحالي است که جان بولتون، نماينده اسبق آمريکا در سازمان ملل که اين روزها در تيم ترامپ فعاليت ميکند، در مصاحبهاي خواستار حمله پيش دستانه آمريکا به کرهشمالي شده است. وي روز پنجشنبه به تلويزيون فاکسنيوز گفت: «تنها گزينه ديپلماتيک ما چين بوده است تا کاري کند که شبه جزيره کره متحد شود. اما اگر اين گزينه عملي نباشد، بايد به سراغ گزينههاي نظامي برويم.
درباره اين که بايد دست به حمله پيشگيرانه بزنيم، بحثي در جريان است. اکنون سؤال اساسي براي مردم آمريکا اين است که آيا آماده هستند که با يک کرهشمالي داراي قابليت حمله هستهاي به خاک آمريکا کنار بيايند يا نه؟ من ميگويم نه. روشن است که کسي نميخواهد فاجعه يک کشتار را در شبه جزيره کره ببيند. بايد صريح باشيم. چه کسي در نهايت مورد تهديد جنگافزار و موشک با قابلت حمله کلاهک هستهاي کرهشمالي خواهد بود؟
مردم ايالات متحده!» بولتون گفت: «ما واقعا نميدانيم رهبري کرهشمالي ميخواهد چهکار کند. اين وضعيت رو به بهبودي نخواهد گذاشت و اگر ميخواهيم کاري کنيم، اکنون زمان آن است. اگر زودتر اقدام نکنيم، اين وضعيت روزبهروز بدتر ميشود و در نهايت ميليونها آمريکايي به خاطر آن جان خود را از دست خواهند داد. »
- 13
- 2