پنجشنبه ۰۸ آذر ۱۴۰۳
۱۷:۴۳ - ۰۲ آبان ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۸۰۰۵۵۴
بین الملل

ماموریت «سبهان» در سوریه / الرقه سکویی برای تحرکات آمریکایی‌هاست

کباجب,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار بین الملل
الرقه شهری که به تازگی به کنترل نیروهای مورد حمایت آمریکا درآمده است شاهد تحرکات مبهم واشنگتن و هم پیمانان غربی و منطقه ای آنهاست.

به گزارش مهر،شهر رقه در شمال شرقی سوریه و در ساحل فرات قرار دارد. رقه در سال ۲۴۴ پیش از میلاد و در دوران سلوکیان ساخته شد. این شهر مدتی در اشغال داعش بود و اخیرا تکفیری ها شهر را ترک کرده اند.

 

نیروهای دموکراتیک سوریه اخیرا جشن آزادی شهر که آن را «عروس فرات» نامید را رسما در ورزشگاه شهر در مرکز الرقه برگزار کرد. لیکن اعلام کرد که غیرنظامیان تا زمان پایان عملیات پاک سازی و از بین بردن مین ها و مواد منفجره در آن نمی توانند به شهر برگردند.

 

پس از اینکه داعشی ها از الرقه محو شدند این شهر شاهد حوادث مختلفی بود از به نمایش درآمدن تصاویر عبدالله اوجلان از سوی نیروهای مورد حمایت آمریکا تا حضور ثامر السبهان وزیر مشاور در امور کابینه عربستان در شهر عین عیسی در  حومه شمالی الرقهپس از اینکه داعشی ها از الرقه محو شدند این شهر شاهد حوادث مختلفی بود از به نمایش درآمدن تصاویر عبدالله اوجلان از سوی نیروهای مورد حمایت آمریکا تا حضور ثامر السبهان وزیر مشاور در امور کابینه عربستان در شهر عین عیسی در  حومه شمالی الرقه.

 

این همزمان با اعلام آمادگی آمریکا، فرانسه  آلمان برای اختصاص پول به شکل فوری برای شهر الرقه پس از مخالفت های قبلی مکرر با ارسال کمک های انسان دوستانه برای ملت سوریه است. سفر ثامر السبهان وزیر سعودی به الرقه نیز در همین راستا انجام شد.

 

روزنامه رای‌ الیوم در گزارشی به انگیزه‌های السبهان برای سفر غیرمنتظره به الرقه اشاره کرده است.

 

این روزنامه نوشت: «السبهان سفیر سابق سعودی که به عنوان عنصرنامطلوب به سبب انتقادهایش از ایران و رهبران شیعی عراقی از بغداد اخراج شد، به عنوان مرد ماموریت‌های دشوار شناخته می‌شود، وی از شخصیت‌های نزدیک به شاهزاده محمد بن سلمان ولیعهد سعودی و حاکم واقعی عربستان قلمداد می‌شود و به همین سبب انتخابش برای انجام این ماموریت بیهوده و بدون دلیل نبوده است.

 

دلایل و انگیزه‌های سفر السبهان و پیام‌هایی که سعودی می‌خواهد از این طریق برای ایران، ترکیه و دولت سوریه ارسال کند، می‌توان شامل؛  بررسی امکان تحویل بیش از ۵۰ شهروند سعودی که به داعش پیوسته بودند، این افراد خود را به نیروهای دموکراتیک سوریه در الرقه تسلیم کرده‌اند، ارسال پیام‌هایی به ترکیه و ایران در خصوص اینکه سعودی از کردها و گروه‌های سوریه دموکراتیک که بر الرقه مسلط شده‌اند و از حمایت نظامی زمینی و هوایی آمریکا برخوردارند، حمایت می‌کند، ایجاد پل‌های ارتباطی با قبایل سنی‌مذهب در منطقه الرقه و اطراف آن، نشست السبهان با اعضای موسوم به شورای محلی و سران عشایر و همچنین احمد الجربا رئیس سابق موسوم به ائتلاف ملی سوری(که وی چندین گروه از عشایر سنی‌مذهب را برای جنگ در کنار نیروهای دموکراتیک سوریه به توصیه آمریکا جمع کرده و فرماندهی آنها را برعهده دارد) این موضوع را تفسیر می‌کند، تایید راهبرد اخیر دونالد ترامپ در قبال ایران و مخالفت وی با توافق هسته‌ای و اتهاماتش علیه ایران و این  اولین گام عملی سعودی در این چارچوب  است و تلاش برای ایفای نقش جدید عربستان در سوریه جدید تحت پوشش مشارکت در عملیات بازسازی و به‌کارگیری کارت کردها به عنوان قوی‌ترین کارت حال حاضر برای مقابله با ترکیه و ایران در پی فروپاشی معارضان سوری در سطح نظامی و سیاسی برشمرد.

 

رای الیوم نوشته است: اگر در نظر بگیریم که نبرد آتی در سوریه ممکن است میان ارتش سوریه و نیروهای دموکراتیک سوریه که بر شهر الرقه مسلط شده‌اند، باشد، می‌توانیم معنای این سفر غیرمنتظره وزیر سعودی به این شهر را درک کنیماگر در نظر بگیریم که نبرد آتی در سوریه ممکن است میان ارتش سوریه و نیروهای دموکراتیک سوریه که بر شهر الرقه مسلط شده‌اند، باشد، می‌توانیم معنای این سفر غیرمنتظره وزیر سعودی به این شهر را درک کنیم.

 

نمی‌دانیم که آقای سبهان و دولت سعودی به همراه آمریکایی‌ها در حال پختن چه آشی در الرقه هستند؟(در حال ریختن کدام نقشه و طراحی کدام توطئه هستند؟) اما در هر حال دست‌پخت(توطئه‌) آنها خطرناک خواهد بود و گامی است که ممکن است واکنش مستقیم یا غیر مستقیم ترکیه و ایران و به طور حتم طرف سوری را به دنبال داشته باشد، آیا سران سعودی می‌توانند با این واکنش با هر ماهیتی در سایه غرق بودن خودشان در جنگ یمن و شکست همپیمانانشان در سوریه(منظور گروه‌های ترویستی مورد حمایت سعودی) رویارویی کنند؟».

 

محمد العبدالله روزنامه نگاری سوری به الجزیره درباره سفر السبهان گفت: «ائتلاف ایجاد شده میان روسیه، ترکیه و ایران را عربستان تلاش می کند که با ائتلاف با کردهای سوریه پاسخ دهد. عربستان به دنبال نفوذ و ارتباط با عشایر عربی در الرقه است».

 

رامی الخلیفه العلی درباره دیدار السبهان به الجزیره اعلام کرد: «سفر السبهان در راستای هدف قرار دادن ترکیه و حمایت از کردها نیست بلکه پاسخ مثبت نشان دادن به درخواست و تمایل آمریکاست. میان دولت سوریه و شبه نظامیان کرد مورد حمایت آمریکا رقابت برای تصاحب بیشترین مساحت ممکن وجود دارد و آمریکا خواهان این است که نیروهای سوریه دموکراتیک مساحت بیشتری را تحت سیطره درآورندآمریکا خواهان این است که نیروهای سوریه دموکراتیک مساحت بیشتری را تحت سیطره درآورند.

 

وی می افزاید: نقش عربستان نفوذ به عشایری است که در مناطقی مانند الرقه و دیرالزور از زمان عبدالعزیز بن سعود ارتباط و پیوند با عربستان دارند».

 

پر واضح است که سعودی ها که تلاش های قبلی آنها در سوریه شکست خورده است می کوشند که با پوشش جدید در این کشور نفوذ کنند. بدون شک این مسئول سعودی که به مواضع خصمانه ضد ایران معروف است این بار تلاش می کند که از دریچه نیروهای سوریه دموکراتیک و الرقه وارد عمل شود.

 

از سویی برخی از تحلیلگران اعلام کرده اند که این سفر پیامی به آنکاراست مبنی بر اینکه ریاض حامی نیروهای سوریه دموکراتیک و مورد حمایت آمریکا است و برخی دیگر این سفر را حامل پیام برای ایران و ترکیه به طور همزمان دانسته اند.

 

به اعتقاد برخی دیگر از تحلیلگران حضور السبهان به همراه ژنرال آمریکایی در الرقه نشان دهنده همسویی آشکار عربستان برای همکاری در زمینه راهبرد جدید خصمانه آمریکا در قبال ایران از طریق جذب افرادی از قبال عربی هم پیمان عربستان از الرقه، دیرالزور و البوکمال است.

 

السبهان به مناطقی سفر کرده است که از نگاه ترکیه مناطق تحت سیطره گروههای تروریستی است. سعودی ها که هم اکنون با قطر بحران دارند از اینکه ترکیه حامی دوحه است خرسند نیستند و تحرکات آنها را می توان در این راستا نیز دانست. عربستان با فرستادن السبهان به نزد افرادی که ترکیه آنها را تهدیدی علیه امنیت ملی خود می داند در واقع از خطوط قرمز ترکیه عبور کرده است.

 

به اعتقاد تحلیلگران این اقدام سعودی ها در واقع واکنشی مستقیم به آنکارا است. ببه نظر می رسد که ریاض به برگه کردها برای واکنش نشان دادن به موضع ترکیه در حمایت از قطر روی آورده استه نظر می رسد که ریاض به برگه کردها برای واکنش نشان دادن به موضع ترکیه در حمایت از قطر روی آورده است. این در شرایطی است که اهتزار تصویر عبدالله اوجلان در الرقه از سوی نیروهای سوریه دموکراتیک خشم آنکارا را به دنبال داشت به طوری که بکر بوزداغ معاون نخست وزیر ترکیه گفت: تروریستها با بالا بردن تصویر رهبر پ ک ک حضور خود را در شهر الرقه سوریه اعلام کردند و این بر خلاف ادعاهای آمریکا مبنی بر نبود تروریستها در این شهر است. مواضع ترکیه درست مبنی بر اینکه یگانهای کردی امتداد پ ک ک هستند درست است.

 

برخی دیگر این سفر وزیر سعودی در راستای بحث پرداختن فاکتور هزینه های الرقه از سوی عربستان و مشارکت دادن آل سعود در بازسازی دانسته اند.

 

قالب قندیل کارشناس لبنانی سفر السبهان را در راستای بسط نفوذ آمریکا و عربستان از الرقه به دیگر مناطق سوریه می داند قالب قندیل کارشناس لبنانی سفر السبهان را در راستای بسط نفوذ آمریکا و عربستان از الرقه به دیگر مناطق سوریه می داند و معتقد است: «سعودی ها پس از شکست همه تلاش ها و بر باد رفتن همه هزینه هایی که برای ویرانی سوریه به کار بسته اند تلاش می کنند که به تخریب و کارشکنی به نفع آمریکا و صهیونیستها ادامه دهند و مامورت سبهانی همسو با حملات صهیونیستها و فشارهای نتانیاهو به روسیه برای کم کردن حمایت از بشار اسد و ارتش سوریه است. این تحرک السبهان در راستای تلاش های جدید و اوهام جدید است که مانند دیگر تلاشها راه به جایی نمی برد. هدف وقت کشی و تلاشی برای کند کردن ساعت پیروزی سوریه است که از راه می رسد».

 

برخی دیگر این سفر وزیر سعودی در راستای بحث پرداختن فاکتور هزینه های الرقه از سوی عربستان و مشارکت دادن آل سعود در بازسازی دانسته اند و اینکه آمریکا مایل به پیاده کردن طرح های نظامی و سیاسی خود بدون پرداخت هزینه است و تا زمانی که عربستان هست یک سنت هم نپردازد.

 

به هر حال قدر مسلم آن است که سعودی ها با تمام توان به دنبال نقش جدید در سوریه از دریچه الرقه و عشایر عربی هستند. آنها به دنبال رسیدن به اهداف سیاسی هستند که از مدتها قبل برای آن برنامه ریزی کرده اند. این شرایط به نفع کردها هم نخواهد بود. البته اگر از نگاه دیگر هم به موضوع بنگریم شاید هدف ورود سریع آمریکا و عربستان با هدف ممانعت از درگیری میان عرب و  کردها در الرقه باشد.

 

به نظر می رسد که آمریکا و همپیمانان غربی آن که تاکنون نتوانسته اند طرح های خود را در سوریه عملی سازند اینبار می کوشند که از الرقه به عنوان پایگاهی برای تحقق خواسته های خود استفاده کنند و طرح و نیت آنها به دست آوردن مساحت بیشتری در سوریه است آمریکا و همپیمانان غربی آن که تاکنون نتوانسته اند طرح های خود را در سوریه عملی سازند اینبار می کوشند که از الرقه به عنوان پایگاهی برای تحقق خواسته های خود استفاده کنند و طرح و نیت آنها به دست آوردن مساحت بیشتری در سوریه است به ویژه که به تازگی کردهای مورد حمایت آمریکا بر میدان نفتی بزرگی در حومه دیرالزور در شمال شرق سوریه مسلط شده اند البته این پس از توافق با داعش و بدون درگیری و به منظور ممانعت از تسلط ارتش سوریه که به سه کیلومتری این میدان نفتی بزرگ رسیده بود، رخ داد. آمریکایی ها نقشه های شومی به همراه غربی ها و همپیمانان منطقه ای خود درباره سوریه در سر دارند.

 

اما به هر حال هر گونه تحرک در این منطقه جدای از مخالفت دمشق با واکنش آنکارا نیز روبرو خواهد شد. از سویی نباید فراموش کرد که ساکنان الرقه عرب هستند و به کردها اجازه حضور بلند مدت نمی دهند.

 

نکته دیگر اینکه ارتش سوریه امروز بسیار قوی تر از قبل شده است به ویژه که در استان دیرالزور پیشروی های موفقی داشته است و به طور حتم دمشق به دنبال اداره الرقه برخواهد آمد.

 

 

 

 

  • 13
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش