به گزارش اعتمادآنلاین، روز جمعه قدرتهای جهانی با هدف حفظ ثبات در لبنان و محدودیت نقش آفرینی ایران و عربستان سعودی در سیاستهای این کشور و فعالیتهای منطقهای حزبالله گرد هم آمدند.
به نقل از رویترز، چهارم نوامبر و پس از اعلام استعفای سعد حریری، با دخالت عربستان سعودی، لبنان وارد بحران سیاسی شد. او پس از فشارهای بینالمللی و مذاکراتی که میان جریانهای سیاسی لبنان انجام گرفت، روز سهشنبه استعفای خود را از دولت ائتلافی خویش پس گرفت. خواستۀ سعد حریری از حزبالله، به عنوان یکی از جریانهای حاضر در دولت ائتلافی این بود که از قوانین دولتی مبنی بر پرهیز از ورود به منازعات دولتهای عربی پیروی کند.
گروه بینالمللی حمایت از لبنان (GIS)، شامل اعضای شورای امنیت سازمان ملل – بریتانیا، چین، فرانسه، روسیه و ایالات متحده – روز جمعه در پاریس گردهم آمدند تا با تقویت جایگاه سعد حریری از بروز اختلافات جدید جلوگیری کنند.
ایمانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه در آغاز این جلسه اظهار داشت «برای حفظ لبنان از بحرانهای منطقهای لازم است که تمام احزاب لبنانی و بازیگران منطقهای از اصل عدم مداخله پیروی کنند.». سعد حریری، نخست وزیر لبنان و رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه ایالات متحده نیز از جمله حاضران این جلسه بودند.
مکرون در ادامه افزود «جلسه امروز باید ارادۀ جامعه بینالملل را مبنی بر اجرایی شدن سیاست عدم مداخلات منطقهای از طرف تمام جریانهای سیاسی لبنان نشان دهد»
مکرون ماه گذشته با استفاده از رابطه نزدیک فرانسه با عربستان و لبنان تلاش کرد تا با سفر حریری به پاریس شرایط حل این بحران را فراهم کند.
از طرف دیگر، عربستان سعودی از قدرت و نفوذ ایران و حزب الله در دیگر کشورهای عربی اظهار نگرانی کرده است. از نظر سعودیها عامل بروز این بحران ایران است. بحرانی که ثبات اقتصادی و سیاسی لبنان را به شدت تهدید میکند.
سیاست «عدم مداخله» لبنان در سال ۲۰۱۲ و با هدف دور نگاه داشتن دولت از هم گسیخته لبنان از نزاعهای منطقهای نظیر جنگ داخلی سوریه اعلام شد. با این حال، حزبالله با قدرت تمام و با گسیل هزاران رزمنده برای کمک به رئیس جمهور سوریه در منطقه درگیر شد.
به گفتۀ یک دیپلمات ارشد فرانسوی کلیدواژۀ آخرین بیانیه حمایت از سیاست عدم مداخله است.
او در ادامه افزود، مادام که زبان دیپلماتیک بیانیۀ پایانی، به هیچ حزبی صراحتا اشاره نمیکند، پیامش این است که عربستان سعودی و ایران نباید در سیاست لبنان نقش داشته باشند؛ علاوه بر آن حزبالله باید فعالیتهای منطقهای خود را محدود کند.
این دیپلمات اظهار داشت «جلسۀ روز جمعه نه ضد سعودی بود و نه ضد ایران، بلکه به طرفداری از لبنان بود».
روز پنجشنبه پس از آنکه دولت ایالات متحده بیتالمقدس را به عنوان پایتخت رسمی رژیم صهیونیستی به رسمیت شناخت، حزب الله در واکنش به این اقدام از خیزش جدید مردم فلسطین علیه این تصمیم امریکا سخن گفت.
سعد حریری در این جلسه اظهار داشت «سیاست عدم مداخله را دولت من ارائه کرد و تمام حریفان سیاسی دولت نیز آن را پذیرفتند. این سیاست می توان وحدت ملی ما را حفظ کند.»
سعد حریری در ادامه افزود «ثبات لبنان، در مقایسه با نزاعهای بیثباتکنندۀ منطقه، شاید شبیه معجزهای کوچک باشد، اما این ثبات به بهای فداکاریها، گفتوگو و مصالحه حاصل شده است».
حاضران این جلسه همچنین روی تقویت ارتش ملی لبنان و برگزاری کنفرانس سرمایهگذاری و حمایت از اصلاحات اقتصادی و مدیریت میلیونها پناهندۀ سوری، پس از انتخابات مجلس این کشور، توافق کردند.
- 14
- 4