به گزارش مهر، رئیس جمهور آمریکا طی یک سخنرانی قدس را رسما به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی اعلام کرد. وی در این سخنرانی تاکید کرد که من به این قطعیت رسیدم که باید سفارت مان را از تل آویو به اورشلیم منتقل کنیم. رئیس جمهور آمریکا با بیان اینکه ما به دنبال توافقی عالی هستیم که هم به سود اسرائیلی ها باشد هم به سود فلسطینی ها، ادامه داد: ایالات متحده از طرح دو دولت حمایت می کند در صورتی که دو گروه نیز نسبت به آن به توافق برسند. علاوه بر این، واشنگتن اخیرا یک پیش نویس یک قطعنامه درخصوص قدس اشغالی در شورای امنیت سازمان ملل را وتو کرد.
در هر صورت، تصمیم اخیر رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا با مخالفت شدید کشورهای عربی و جامعه جهانی مواجه شد. به گونه ای که بسیاری از کشورها با صدور بیانیه هایی جداگانه اعلام کردند که با تصمیم رئیس جمهوری آمریکا مخالف هستند و هیچ برنامه ای برای تبعیت از این تصمیم و انتقال سفارت خود به بیت المقدس ندارند.
در همین ارتباط، گفتگویی با «نافذ عزام» عضو ارشد جنبش جهاد اسلامی فلسطین انجام شده است که مشروح آن از نظر می گذرد؛
*رئیس جمهوری آمریکا اعلام کرده که قدس اشغالی پایتخت رژیم صهیونیستی است و سفارت آمریکا به بیت المقدس منتقل خواهد شد. اخیرا نیز پیش نویس یک قطعنامه درباره قدس در شورای امنیت توسط آمریکا وتو شد. علت اصلی تحرکات جدید آمریکایی ها علیه قدس اشغالی چیست؟
آمریکا با وتوی پیش نویس قطعنامه در خصوص قدس در شورای امنیت خود را بیش از پیش منزوی کرد، چراکه با این وتو، واشنگتن تقریبا در مقابل تمامی اعضای شورای امنیت قرار گرفتتحرکات اخیر ایالات متحده آمریکا علیه مسأله فلسطین و قدس اشغالی این واقعیت را به اثبات رساند که دشمنی و عداوت شدید آمریکایی ها با فلسطینیان و امت اسلامی بیشتر شده است. کسانی که در سرزمین های اشغالی روی حمایت آمریکا حساب می کردند، اکنون باید بدانند که آمریکا غیرقابل اعتماد است.
آمریکا دیگر نباید در هیچ مسأله ای که به فلسطین و کشورهای عربی مربوط می شود، دخالت کند. آمریکا با وتوی پیش نویس قطعنامه در خصوص قدس اشغالی در شورای امنیت سازمان ملل خود را بیش از پیش منزوی کرد، چراکه با این وتو، واشنگتن خود را تقریبا در مقابل تمامی اعضای شورای امنیت قرار داد.
۱۴ عضو از اعضای شورای امنیت سازمان ملل با پیش نویس قطعنامه ای که اقدام ترامپ علیه قدس را محکوم می کرد، موافقت کردند. در این میان، آمریکا تنها طرفی بود که به این پیش نویس رأی منفی داد و آن را وتو کرد. این نشان از انزوای ایالات متحده آمریکا دارد.
* موضع جدید ایالات متحده آمریکا علیه قدس اشغالی و به رسمیت شناختن آن به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی موجب آغاز انتفاضه ای جدید در اراضی اشغالی شده است. آیا این انتفاضه ادامه خواهد داشت؟
هیچکس نمی تواند پیش بینی کند که در آینده چه اتفاقی خواهد افتاد. اما در این زمینه باید بگویم که اگر تمامی امور به صورت کاملا طبیعی و منطقی روند خود را طی کنند، این اعتراضات و مسأله اینجاست که برخی از حکام عربی ـ اسلامی از اتخاذ مواضع ملتهای مسلمان علیه آمریکا و صهیونیسم، سرباز می زنندانتفاضه ها نیز ادامه خواهد داشت.
ما امیدواریم که انتفاضه در داخل اراضی فلسطین به دیگر کشورهای عربی و اسلامی نیز کشیده شود و در آن کشورها هم شاهد برگزاری اعتراضات گسترده و یکپارچه علیه اقدامات یکجانبه ایالات متحده آمریکا ضد قدس اشغالی باشیم.
با این حال، متأسفانه ممکن است اتفاقات ناگوار و خارج از کنترلی رخ دهد که بر اعتراضات و انتفاضه های مردمی تأثیرگذار باشد. ممکن است این اتفاقات در آینده به عنوان مانعی در مسیر انتفاضه ها قرار گیرند. مسأله اینجاست که متأسفانه برخی از حکام عربی ـ اسلامی از اتخاذ مواضع ملت های مسلمان و آزاده علیه آمریکا و صهیونیسم، سرباز می زنند.
*کشورهای عربی و اسلامی همگی مواضعی را در مخالفت با تصمیم رئیس جمهوری آمریکا در قبال قدس اشغالی اعلام کرده اند. به نظر شما آیا اتخاذ این مواضع شفاهی برای مقابله با تصمیم واشنگتن کافی است یا باید گام های عملی در برابر آن برداشته شود؟
ما انتظار داریم مواضع قاطعانه تری از سوی حکام عربی ـ اسلامی علیه آمریکا و رژیم صهیونیستی اتخاذ شودقدس اشغالی تنها برای فلسطینیان نیست. قدس متعلق به تمامی اعراب و مسلمانان در سراسر جهان است. لذا انتظار می رود که کشورهای عربی و اسلامی مواضع قاطعانه تری در قبال آمریکایی ها اتخاذ کنند.
امروز دیگر تحت هیچ شرایطی جایز نیست که کشورهای عربی ـ اسلامی به روابط و مناسبات عادی و طبیعی خود با ایالات متحده آمریکا ادامه دهند. آنها باید در این روابط و مناسبات تجدیدنظر جدی کنند.
ما انتظار داریم مواضع قاطعانه تری از سوی حکام عربی ـ اسلامی علیه آمریکا و رژیم صهیونیستی اتخاذ شود؛ مواضعی که به درخواست ملت ها برای مقابله جدی با سیاست های آمریکا و صهیونیسم جامه عمل می پوشاند. این چیزی است که ملت فلسطین می خواهد.
*آیا پس از تصمیم رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا در خصوص قدس اشغالی می توان گفت که روند سازش توسط تشکیلات خودگردان فلسطین به پایان رسیده است و این تشکیلات دیگر نمی تواند بر گزینه سازش در تعامل با صهیونیستها تکیه کند؟
گروه های مقاومت فلسطین از همان ابتدا هم هیچ حسابی روی مذاکرات سازش با رژیم صهیونیستی باز نکرده بودند. ما از همان ابتدا موضع منفی خود در قبال هرگونه مذاکرات و چانه زنی با گروه های مقاومت فلسطین از همان ابتدا هم هیچ حسابی روی مذاکرات سازش با رژیم صهیونیستی باز نکرده بودندرژیم صهیونیستی را اعلام کرده بودیم. در هیچ برهه ای ما از این مذاکرات حمایت نکردیم.
در حال حاضر اوضاع بدتر از گذشته شده است. امور به شکل دیگری رقم خورده است. امروز و با مشاهده تحرکات آمریکایی علیه قدس اشغالی، دیگر جایز نیست که برخی گروه های داخلی گوش خود را به سخنان آمریکایی ها فرا دهند. همچنین از کشورهای عربی و اسلامی هم انتظار داریم که دیگر به سخنان آمریکایی ها گوش ندهند. ما دیگر نمی خواهیم آمریکایی ها هیچ نقشی در مسأله فلسطین داشته باشند.
- 11
- 3