یکشنبه ۱۷ تیر ۱۴۰۳
۰۹:۵۷ - ۰۲ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۰۲۵۰
بین الملل

نقش خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا را در رابطه مسکو و لندن

اتحادیه اروپا,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار بین الملل

وزیر امور خارجه بریتانیا، هشت ماه پس از برنامه اولیه سفر، به مسکو سفر کرد. سفر روز گذشته بوریس جانسون به مسکو، اولین سفر یک وزیر خارجه بریتانیا به روسیه در پنج سال اخیر به‌شمار می‌آید. جانسون قرار بود در ماه آوریل به روسیه سفر کند، اما تحولات سوریه ازجمله ادعای غرب مبنی بر دست داشتن حکومت بشار اسد در حمله شیمیایی به خان‌شیخون، باعث لغو این سفر و تیره‌تر شدن رابطه لندن و مسکو شد. بااین‌حال جنگ سوریه و حمایت روسیه از حکومت سوریه، تنها عامل بروز تنش میان بریتانیا و روسیه نبود. رابطه این دو کشور از سال ۲۰۰۶ رو به سردی گذاشت. اتهام دست‌داشتن مقام‌های ارشد روسی ازجمله ولادیمیر پوتین در قتل الکساندر لیتوینینکو، مامور سابق اطلاعاتی روسیه در بریتانیا، آغازگر تنش در رابطه لندن و مسکو شد. در سال‌های پس از آن هم تحولات دیگری باعث افزایش تقابل دو کشور شد. مداخله روسیه در بحران اوکراین که در نهایت منجر به تصرف شبه‌جزیره کریمه از سوی روسیه شد، حمایت مسکو از حکومت دمشق در جنگ سوریه و نیز تلاش حکومت روسیه برای مداخله در کشورهای غربی ازجمله مداخله در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا ازجمله تحولاتی بود که باعث افزایش تنش میان لندن و مسکو شد.

 

پس از همه‌پرسی تعیین سرنوشت بریتانیا در اتحادیه اروپا نیز رسانه‌های بریتانیایی گزارش ‌کردند مسکو تلاش کرده بود با مداخله سایبری از حامیان خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا حمایت کند. در آن‌سو هم لندن ازجمله حامیان رویکرد سخت‌گیرانه غرب در قبال مسکو و افزایش تحریم‌های بین‌المللی علیه روسیه است و این موضع بریتانیا باعث انتقاد‌های تند رهبران روسیه شده است. بوریس جانسون در بیانیه‌ای با وجود انتقاد از رویکردهای بین‌المللی مسکو با اشاره به تنش‌های موجود در روابط بریتانیا و روسیه خواستار بهبود رابطه دو کشور و افزایش همکاری‌های لندن و مسکو در تحولات بین‌المللی شده است. «روسیه همچنان قصد ایجاد ناآرامی و بی‌ثباتی در کشورهای اروپایی ازجمله اوکراین و دیگر کشورهای شرق اروپا را دارد. بر همین اساس روابط لندن با مسکو نمی‌تواند به روال عادی و دوستانه دهه‌های قبل بازگردد، اما با وجود این امنیت بین‌المللی حکم می‌کند که با هم گفت‌وگو و مذاکره کنیم تا مانع از بروز تنش‌های بیشتر در جهان آشفته امروز شویم.»

 

بحران هسته‌ای کره‌شمالی، حملات سایبری روسیه به کشورهای غربی، توافق هسته‌ای با ایران و وضعیت سوریه پس از پایان جنگ با داعش ازجمله مهم‌ترین پرونده‌هایی است که در مذاکرات جانسون با رهبران مسکو ازجمله سرگی لاوروف، وزیر خارجه روسیه مورد بررسی قرار گرفت. وزیر خارجه بریتانیا که اخیرا به تهران سفر و با مقام‌های کشورمان دیدار و مذاکره کرده است و موضوع برجام و رویکرد جدید آمریکا علیه توافق هسته‌ای ازجمله موضوعات مورد مذاکره طرفین بوده است.

 

در همین حال برخی رسانه‌های غربی پس از سفر جانسون به تهران گزارش ‌کردند وزیر خارجه بریتانیا با هدف جلوگیری از فروپاشی برجام، قصد دارد طرفین را به مذاکره درباره برخی بند‌ها و ایجاد تغییراتی در توافق هسته‌ای ترغیب کند. این تلاش‌های جانسون احتمالا با موانعی از سوی تهران و مسکو روبه‌رو خواهد شد. موضوع جایگاه بشار اسد در سوریه پس از داعش هم از دیگر مواردی است که لندن و مسکو درباره آن اختلاف‌های اساسی دارند. روسیه طی سال‌های اخیر ابتکار عمل را در موضوع سوریه در اختیار گرفته و در پی اعلام شکست داعش در سوریه، پوتین خواستار بازگشت بخشی از نظامیان روسی از سوریه شده و همزمان مذاکرات برای آینده سیاسی سوریه را هم میزبانی و هدایت کرده است. مسکو که در ائتلاف با تهران و آنکارا نقشی قابل‌توجه در شکست داعش در سوریه داشت، غرب را به ایجاد بی‌ثباتی در سوریه متهم کرده و به‌تازگی نیز از آمریکا خواسته است تا با توجه به پایان جنگ با داعش، نیروهای خود را از سوریه خارج کنند. در این میان بریتانیا به‌عنوان یکی از منتقدان رویکرد روسیه در قبال سوریه خواستار مشخص‌شدن جزئیات روند سیاسی در سوریه و نقش بشار اسد در آینده این کشور شده است.

 

جیمز لندل، تحلیلگر تحولات روسیه با اشاره به این سفر در «نیوزویک» می‌نویسد: «برخی کشورهای اروپایی اعتقاد دارند با وجود تنش‌ها و تقابل‌های متعدد غرب و روسیه، باید رابطه نزدیک با مسکو حفظ شود. درصورتی‌که رویارویی طرفین بیش از پیش شود ناآرامی و تنش در جهان نیز شدت خواهد یافت؛ بنابراین اتحادیه اروپا و ایالات متحده باید درک بهتری از روسیه و خواسته‌های این کشور داشته باشند. در قدم اول ناتو باید مواضع خود درقبال روسیه را کمی تلطیف کند.»

 

در سوی دیگر سارا لین، تحلیلگر موسسه کارنگی، نقش خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا را در رابطه مسکو و لندن بسیار تاثیرگذار می‌داند و می‌نویسد: «مهم‌ترین نگرانی بریتانیا پس از خروج از اتحادیه اروپا مسائل امنیتی است و لندن برای برطرف‌کردن بخشی از این نگرانی‌های امنیتی قصد دارد رابطه خود با روسیه را بهبود بخشد.»

 

سفر جانسون به مسکو در حالی انجام می‌شود که این سفر پیش از این حداقل دوبار به‌دلیل بروز تنش‌های مختلف به تعویق افتاده بود. این نکته را نباید فراموش کرد که روسیه به‌طور طبیعی و با توجه به منافع خود، از خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا حمایت می‌کرد. مسکو از ایجاد شکاف در بلوکی که نه‌تنها خودش جزئی از آن به‌شمار نمی‌آید، بلکه آن را رقیب و دشمن خود می‌داند حمایت می‌کند. روسیه همین سیاست را در بحران یونان در پیش گرفت و تلاش کرد با ارائه پیشنهاد کمک‌های مالی، یونان را به جبهه خود بکشاند و میان کشورهای حوزه یورو تنش ایجاد کند. نکته مهمی که رهبران لندن باید آن را مورد توجه قرار دهند این است که رابطه با روسیه دردسرهای رابطه با آلمان یا ایالات متحده را ندارد. آلمان و ایالات متحده بارها برای کسب منافع ژئوپلیتیک باعث ایجاد چالش برای بریتانیا شده‌اند و هر اندازه این روابط نزدیک‌تر شده تقابل‌های طرفین نیز بیشتر شده است، اما رابطه نزدیک‌تر بریتانیا و روسیه کمتر باعث بروز چنین رویارویی‌ها و تضاد منافع خواهد شد.

 

از سوی دیگر رهبران لندن به‌خوبی دریافته‌اند که خروج از اتحادیه اروپا باعث استقلال بیشتر سیاست خارجی بریتانیا خواهد شد و بدون همراهی با سیاست‌های رهبران اتحادیه اروپا می‌توانند منافع خود را در رابطه با روسیه تامین کنند. در سوی دیگر هم با توجه به رویکرد سختگیرانه رهبران اتحادیه اروپا علیه مسکو، روسیه می‌تواند با کاهش تنش با بریتانیا از یک‌سو منافع اقتصادی بیشتری جلب کرده و از سوی دیگر میان رهبران غرب بر سر تداوم تحریم‌های مسکو شکاف ایجاد کند.

 

 

asemandaily.ir
  • 19
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش