چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳
۰۸:۴۹ - ۲۳ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۶۰۵۰
بین الملل

اعتراض تونسی‌ها به گرانی یک کشته و ۶۰۰ بازداشتی برجای گذاشت

اعتراض تونسی‌ها,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار بین الملل

 تونسی‌ها با هر سابقه و مکتب فکری‌ای بار دیگر به خیابان‌های شهرهایشان آمده‌اند تا تصویر تصنعی تنها نمونه موفق بهار عربی را هم از بین ببرند. جوان، بیکار و ناامید سه ویژگی اصلی معترضان است که می‌گویند حتی بهار عربی هم نتوانست شعار ملی کشورشان، مبنی بر نظم، عدالت و آزادی را برایشان تحقق ببخشد. با آغاز سال ۲۰۱۸، دولت این کشور، قانون جدیدی را برای افزایش قیمت بنزین، اینترنت، اجاره و... اجرایی کرد و مردم در واکنش به گرانی‌ها از ۹ ژانویه صدای اعتراض خود را بلند کردند.

 

 به گزارش ایران به نقل از گاردین، فعالان حقوق بشری، مقام‌های تونس را به اعمال خشونت علیه معترضان متهم کرده‌اند. در نتیجه سه شب اعتراض، پلیس حدود ۶۰۰نفر را دستگیر کرد. تاکنون یک نفر از معترضان کشته شده و تعداد زیادی از نیروهای پلیس و مردم زخمی شده‌اند. مقام‌های دولت تونس هم برای کنترل موج رو به گسترش اعتراض‌ها تعدادی از نیروهای ارتش را در نزدیکی مقرهای حیاتی و تأسیسات مهم در پایتخت مستقر کردند.

 

 

تکرار دوباره تاریخ

از ماه دسامبر سال ۲۰۱۰، با خودسوزی جوان میوه‌فروشی مقابل شهرداری، فصل بهار عربی به تونس هم رسید و به حکومت ۲۰ ساله زین‌العابدین بن علی پایان داد. از آن زمان تاکنون حدود ۷ سال می‌گذرد اما همچنان خواسته مردم بهبود شرایط معیشتی و اقتصادی است. مردم تونس، تنها کشور عربی‌ای که تصور می‌شد بهار عربی در آن به بار نشسته و مردم از نتیجه شورش و تغییر حاکمیت راضی‌اند، از ۹ ژانویه ۲۰۱۸ بار دیگر به خیابان‌ها آمدند تا خواسته‌های خود را برای ایجاد شغل، آزادی و کرامت ملی فریاد بزنند. با وجود گذشت ۷ سال، همچنان خیابان‌های تونس شاهد همان خشم و ناامیدی هستند. این بار نیز اعتراض‌ها با خودسوزی شدت گرفت.

 

در ماه نوامبر مادر ۵ کودک در اعتراض به گرانی و بیکاری خود را به آتش کشید تا شعله اعتراضات دیگری شود. معترضان خواهان تغییر بودجه امسال هستند. احزاب مخالف می‌گویند بودجه دولت عادلانه نیست. آنها از دولت می‌خواهند به خانواده‌های با درآمد پایین، کمک هزینه مالی بدهد. تصمیم دولت تونس برای افزایش مالیات بر ارزش افزوده و تعرفه‌های بیمه اجتماعی در بودجه سال جدید با اعتراض مردم رو‌به‌رو شده است. قیمت برخی محصولات و مالیات بر واردات هم در سال جدید افزایش یافته است.

 

در نتیجه، مردم تونس ۹ ژانویه در خیــــابــــان سعدی بوزید علیه عدم صلاحیت دولت محمد باجی قائد سبسی دست به تظاهراتی گسترده زدند که رفته‌رفته‌ موج این اعتراضات به دیگر خیابان‌های کشور هم کشیده شد. یک منبع مسئول اعلام کرد که سبسی، پنجشنبه نشستی را با یوسف شاهد، نخست‌وزیر برای بررسی وضعیت امنیتی و احتمال اعلام منع آمد و شد جزئی یا کلی در تونس تا زمان برقراری امنیت کامل برگزار کرد. یوسف شاهد جبهه مردمی را که شامل ائتلاف گروه‌هایی از احزاب چپ‌گراست به‌دست داشتن در این تظاهرات و تحریک مردم متهم کرد. جبهه مردمی هم در مقابل، خواهان ادامه تظاهرات شده و برای برگزاری تظاهرات گسترده در ۱۴ ژانویه به مناسبت هفتمین سالروز انقلاب سال ۲۰۱۱ فراخوان داد.

 

استمرار وضعیت بغرنج

به گزارش «ایران» به نقل از فرانس ۲۴، با وجود جایگاه تونس به‌عنوان نمونه موفق و صلح‌آمیز انقلاب‌های اخیر خاورمیانه، تظاهرات اخیر نشان داد دولت تازه تونس هم در حال غرق شدن در بحران‌های اقتصادی، فساد گسترده و ناکارآمدی در برابر تهدیدهای تروریستی است. دولت تونس با مصائب اقتصادی بسیار زیادی روبه‌روست. پس از بهار عربی، کشور از کاهش عمده سرمایه‌گذاری و ناکارآمدی و در نتیجه بیکاری گسترده رنج می‌برد. بر اساس آمار سازمان ملی، نرخ بیکاری تونس مرز ۱۵درصد را رد کرده؛ درحالی که پیش از انقلاب این نرخ ۱۳ درصد بود. آنچه بر وخامت اوضاع افزوده این است که تحصیلکردگان بیشتر از سایر گروه‌های اجتماعی در معرض بیکاری قرار دارند. تنها در سه ماهه اول سال ۲۰۱۷، ۲۶۰ هزار فرد تحصیلکرده بیکار در این کشور ۱۱ میلیونی وجود داشت.

 

یوسف شریف تحلیلگر سیاسی تونسی معتقد است که دولت این کشور گرفتار حلقه تنگی از مشکلات شده است: «وضعیت بسیار بغرنج است، همان داستان قدیمی مرغ یا تخم‌مرغ: تونسی‌ها به مصائب اقتصادی کشورشان معترضند؛ بشود، که در نتیجه کاهش سرمایه‌گذاری به وجود آمده است. اما تا زمانی که خیابان‌های تونس ملتهب و آبستن ناآرامی است، هیچ‌ سرمایه‌گذاری پا به کشورمان نمی‌گذارد و پول سرمایه‌گذاران به کشورهای دیگر می‌رود.» از سوی دیگر، کاهش سرمایه‌گذاری خارجی تنها عامل رکود اقتصادی کشور نیست.

 

دو حمله تروریستی در سال ۲۰۱۵، مسیر صنعت گردشگری تونس را که یکی از منابع عمده درآمدی این کشور آفریقایی بود با سنگ بزرگی روبه‌رو کرده است. صندوق بین‌المللی پول در سال ۲۰۱۶، وامی به ارزش ۲.۹ میلیارد دلار به تونس داد اما بعد از ناکامی و ناکارآمدی دولت این کشور در اصلاح زیرساخت‌های اقتصادی و بهبود اوضاع، دومین پرداخت وام را تعلیق کرد.

 

نخست‌وزیر تونس برای جبران کسری‌های دولت دست به اصلاح بودجه و بالابردن قیمت‌ها زد. مردم تونس که چشم‌به‌راه گشایش‌های اقتصادی بودند، در نتیجه برخورد با افزایش قیمت‌ها، دست به تظاهرات زدند. جیلانی همامی یکی از مقام‌های جبهه مردمی می‌گوید سال ۲۰۱۸ سال سختی برای مردم تونس خواهد بود. با مرور تجربه انقلاب ۲۰۱۱ و تونسی که گویا در آستانه انقلابی دیگر قرار دارد، به نظر می‌رسد پیش‌بینی او چندان هم بیراه به نظر نمی‌رسد.

 

 

در نتیجه سه شب اعتراض، پلیس حدود ۶۰۰ نفر را دستگیر کرد. تاکنون یک نفر از معترضان کشته شده و تعداد زیادی از نیروهای پلیس و مردم زخمی شده‌اند

 

 آغاز سال ۲۰۱۸، دولت این کشور، قانون جدیدی را برای افزایش قیمت بنزین، اینترنت، اجاره و... اجرایی کرد و مردم در واکنش به گرانی‌ها از ۹ ژانویه صدای اعتراض خود را بلند کردند

 

تونسی‌ها به مصائب اقتصادی کشورشان معترضند؛ که در نتیجه کاهش سرمایه‌گذاری به وجود آمده است. اما تا زمانی که خیابان‌های تونس ملتهب است، هیچ‌ سرمایه‌گذاری پا به این کشورنمی‌گذارد.

 

 

 

  • 17
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش