یکشنبه ۱۷ تیر ۱۴۰۳
۱۱:۱۲ - ۲۱ فروردین ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۱۰۲۸۹۹
بین الملل

شباهت های بولتون و ترامپ

بولتون و ترامپ,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار بین الملل

جان بولتون رسما ديروز کار خود را به‌عنوان مشاور امنيت ملي دونالد ترامپ شروع کرد تا سومين نفري باشد که از زمان به‌قدرت‌رسيدن او، اين سمت را عهده‌دار مي‌شود. البته نشانه‌هاي حضور او از شنبه‌شب و با عزل مايکل آنتون، سخنگوي شوراي امنيت ملي، آشکار شده بود. هرچند بولتون و دونالد ترامپ در برخي مسائل هم‌نظر هستند و ترامپ روي حمايت‌هاي بولتون حساب باز کرده، اما اين دو در برخي مسائل کليدي با هم اختلاف‌نظر دارند و همين مسئله مي‌تواند آينده بولتون در اين سمت را در هاله‌اي از ابهام قرار دهد. درحالي‌که بولتون به‌عنوان يک فرد جنگ‌طلب و طرفدار گزينه نظامي در ذهن‌ها نقش بسته است، ترامپ مخالف سرسخت حضور نظامي آمريکا در منازعات منطقه‌اي است. در هر صورت مسائلي مانند جنگ سوريه، حضور نظامي آمريکا در افغانستان، توافق هسته‌اي ايران و کره‌ شمالي، از جمله مسائلي است که بولتون بايد در هفته‌ها و ماه‌هاي آتي براي آنها چاره‌اي بينديشد.

 

مصائب بولتون

به نظر می‌رسد در روزهاي آتي، آنچه تمام توجه و توان بولتون را به خود معطوف مي‌کند، وقوع يک حمله شيميايي ديگر در سوريه باشد. همان اقدامي که ترامپ در توييت‌هايش شديدا به آن واکنش نشان داد و ولادیمير پوتين، رئيس‌جمهور سوريه و بشار اسد، رئيس‌جمهور سوريه را سرزنش کرد. بولتون به‌دلیل نگرش‌هاي جنگ‌طلبانه و اعتقاد راسخش به اين موضوع که ايالات متحده بايد از قدرت نظامي بهره گيرد، شناخته مي‌شود. از ديگر سو، رويکرد ترامپ درباره مسائلي مانند جنگ سوريه ناپايدار و حتي ضدونقيض بوده است. اظهارات هفته گذشته ترامپ مبني بر اينکه نيروهاي نظامي آمريکا بايد از سوريه خارج شوند، عملا در تضاد با ديدگاه وزارت دفاع اين کشور قرار مي‌گيرد.

 

حال آنکه در يکي از توييت‌هاي ديگرش گفته بود مداخله نظامي قوي‌تر آمريکا در سوريه مي‌توانست به سرنگوني اسد منجر شود؛ اما اين تازه شروع ماجراست. بولتون و ترامپ مشکلاتي مانند مواجهه با کره‌ شمالي، چالش‌هاي ادامه‌دار جنگ افغانستان و سرنوشت توافق هسته‌اي ايران را پيش‌رو دارند و البته نبايد فراموش کرد که در تمامي اين مناقشات منطقه‌اي، دست آمريکا تا حدود زيادي بسته است. در واقع اين به بدين معنا نيست که ايالات متحده هيچ قدرتي ندارد، بلکه نيروهاي بين‌المللي و منافع و سياست داخلي کشورها مي‌توانند دامنه اختيارات آمريکا را به‌ویژه در منازعات منطقه‌اي محدود کنند.

 

به‌تازگي، مذاکرات صلح در افغانستان از سر گرفته شده است؛ کشوري که نظاميان آمريکايي پرشماري در آن حضور دارند، اما سازوکارها و سياست داخلي در افغانستان در هر لحظه مي‌تواند روند صلح را متوقف کند و آمريکا نيز در اين زمينه اختيار و قدرت چنداني ندارد. در واقع آن‌طورکه مقامات نظامي آمريکا مي‌گويند، حفظ وضع موجود در افغانستان براي آمريکا يک پيروزي محسوب مي‌شود. همين قضيه درباره سوريه نيز صادق است. در شرايطي که اوضاع ميداني بر خلاف انتظارات آمريکا رقم خورده و متحدان اين کشور را نيرو‌هاي دولتي عقب می‌زنند، عملا آمريکا از گزينه نظامي چنداني نيز برخوردار نيست. سال گذشته بعد از يک حمله شيميايي که گفته مي‌شد توسط دولت اسد انجام شده، آمريکا يک حمله موشکي را به سوريه ترتيب داد؛ اما آن حمله در عمل چيزي را تغيير نداد و اين‌بار نيز آمريکا در صورت حمله موشکي، به نظر می‌رسد نمي‌تواند تغيير زيادي ايجاد کند.

 

نقش چين و آينده کره‌ شمالي

يکی ديگر از مسائلي که بولتون بايد براي آن چاره‌اي بينديشد، قدرت‌گرفتن روزافزون چين است. بعد از موافقت ترامپ براي ديدار با کيم جونگ اون، رهبر کره‌شمالي، نقش چين در اين قضيه پررنگ‌تر شد زيرا کيم در يک سفر مخفيانه و براي رايزني با مقامات دولت چين، بلافاصله عازم پکن شد. به نظر می‌رسد چين مي‌خواهد حضور و نقش مهمي در مذاکرات پيش‌رو داشته باشد. بدون ترديد شي جين‌پينگ به‌هيچ‌عنوان نمي‌خواهد در قضيه کره ‌شمالي به حاشيه رانده شود؛ بنابراين بولتون و ترامپ هر نقشه‌اي که براي کره ‌شمالي در سر دارند، نبايد از نقش چين غافل شوند.

 

همچنين نبايد فراموش کرد که چين و آمريکا به‌تازگي وارد يک جنگ اقتصادي با هم شده‌اند. بنا به گفته بسياري از کارشناسان اقتصادي و سياسي، چين به‌واسطه حاکميت يکدست‌تر، تسلط بر رسانه‌هاي داخلي و ذخيره ارزي بيشتر، از يک برتري نسبي نسبت به آمريکا برخوردار است.

 

با اين اوصاف، به نظر می‌رسد هم ترامپ و هم بولتون به اتحادها و بسياري از اشکال مختلف ديپلماسي پايبند خواهند بود؛ براي مثال بسياري بر اين باورند که تحريم‌ها نقش مؤثري در کشاندن کره‌ شمالي پاي ميز مذاکره داشته است، اما بدون همکاري چندجانبه به‌ویژه با چين به‌عنوان شريک اصلي تجاري کره ‌شمالي، ترديدهاي زيادي درباره اثربخشي اين تحريم‌ها وجود دارد. به نظر نمي‌رسد براي موفقيت‌آميزبودن مذاکرات صلح با کره ‌شمالي، بولتون و ترامپ بايد صبر و حوصله ديپلماتيک را پيشه کنند که کمتر در اين دو مي‌توان سراغ گرفت.

 

به‌هرحال اين مسئله مي‌تواند پيامي مهم را براي بولتون و رئيسش، دونالد ترامپ، در پي داشته باشد. ترامپ و بولتون براي پيشبرد اهداف خود در سياست خارجي آمريکا علاوه بر موانع داخلي، با بازيگران متعددي در عرصه جهاني مواجهند و همين مسئله دست آنها براي کنترل منازعات ديگر مناطق را تا حد زيادي مي‌بندد. اين درسي است که سياست‌مداران آمريکايي بايد از جنگ‌هاي ويتنام، افغانستان و عراق آموخته باشند.

 

شباهت‌هاي بولتون و ترامپ

در واقع بولتون خود را يک آمريکاگرا تعريف مي‌کند که قسم خورده از منافع کشورش دفاع کند. يک نکته مهم در ديدگاه‌هاي او که با ديدگاه‌هاي ترامپ نيز نزديکي دارد اين است که از نظر بولتون آمريکا تماميت ارضي خود را قرباني اداره جهان کرده است.

 

اين مسئله خيلي به ايده «نخست آمريکا» ترامپ شباهت دارد. او همچنين با نظر بسياري از نخبگان آمريکايي بر سر اين مسئله جهاني‌شدن و اینکه چندجانبه‌گرايي بايد بر امنيت آمريکا اولويت داشته باشد، مخالف است. از نظر منتقدانش، او مردي است که براي هر مشکلي يک راه‌حل نظامي دارد. جالب اينکه بولتون همچنان از حمله به عراق دفاع مي‌کند و متعقد است که براي متوقف‌کردن برنامه هسته‌ای کشورهايي چون کره‌شمالي و ايران بايد به همين گزينه متوسل شد. اين در حالي است که ترامپ دستاورد مداخله نظامي آمريکا در منطقه با هزينه چند‌هزار ميليارد دلاري را «هيچ» دانسته است.

 

همچنان جنگ‌طلب يا چرخش به ديپلماسي

نگاهي به عناوين کتاب‌هايي که بولتون نوشته از قبيل «ادله قانوني براي حمله به کره‌شمالي»، «چگونه بودجه سازمان ملل را قطع کنيم» و «براي عدم دستيابي ايران به بمب، ايران را بمباران کنيد»، به‌خوبي گواه اين رويکرد جنگ‌طلبانه است. البته نبايد فراموش کرد بولتون بيشتر به خاطر خدمت در دولت جورج دبليو بوش شناخته مي‌شود؛ يعني دوراني که آمريکا به لحاظ نظامي بي‌رقيب بود. در واقع، نگرش جنگ‌طلبانه بولتون را مي‌توان نشانه استيلاي آمريکا بر جهان بعد از جنگ سرد دانست، در‌حالي‌که اوضاع امروز به کل تغيير کرده است. جالب اينکه خود بولتون اصرار دارد که علاقه چنداني به گزينه نظامي ندارد.

 

سارا تينزلي، مشاور ارشد او نيز اخيرا گفته که از نظر بولتون، ديپلماسي در بسياري از مواقع کارساز واقع مي‌شود. برخي از منتقدان سرسخت بولتون، افرادي هستند که قبلا با او کار کرده‌‌اند و او را فردي خودخواه، زيرآب‌زن و نمک‌نشناس مي‌دانند اما هم‌زمان کم هم نيستند افرادي که با او هم‌نظر نبوده ولي توانايي‌هاي او را مي‌ستايند که از آن جمله مي‌توان به جيمز اي بيکر، از وزراي سابق خارجه آمريکا اشاره کرد.

 

 

sharghdaily.ir
  • 12
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش