یکشنبه ۱۱ شهریور ۱۴۰۳
۱۰:۵۹ - ۰۳ اردیبهشت ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۲۰۰۶۶۳

ترامپ جهان را به قرن هجدهم برده است

عصر روشنگری در غرب,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار بین الملل

جریان روشنگری اروپا باعث پیشرفت در زمینه های مادی و اخلاقی شد از حقوق بشر گرفته تا امید به زندگی. اما رهبران سیاسی امروز کفایت لازم برای مدیریت این میراث دردسرساز جریان روشنگری را ندارند.

 

نوشته ابتدای داستان دو شهر چارلز دیکنز هنوز نیز این روزها کاربرد دارد. "بهترین روزگاران بود و بدترین روزگاران بود، عصر خردورزی بود و عصر حماقت، دوران ایمان بود و دوران شکاکی، فصل روشنایی بود و فصل تاریکی، بهار امید و زمستان یاس، همه چیز پشت سر داشتیم و هیچ چیز پشت سر نداشتیم، همه به سوی بهشت می رفتیم و همه خلاف جهت آن می رفتیم."

 

رمان کلاسیک دیکنز که در زمان انقلاب فرانسه می گذرد، بی عدالتی های اجتماعی رژیم مستبد پیشین و افراطی گری انقلابیون فرانسوی را به تصویر می کشد. وقتی که حدود دو قرن بعد از نخست وزیر سابق چین در مورد انقلاب فرانسه سوال شد، چوان لای گفت: برای نظر دادن خیلی زود است. این گفته به خوبی نگرش دوجانبه دیکنز را نسبت به آن دوره نشان می دهد.

 

آرمان های روشنگری که الهام بخش فرانسوی ها برای قیام علیه لویی شانزدهم شد،دلیل وقوع انقلاب آمریکا نیز بود و آغاز صنعتی شدن نیز بن مایه هر دو انقلاب بود، ترکیبی از رژیم های سیاسی و لیبرال و پیشرفت های علمی که باعث شکل گیری موفق ترین دوره از تاریخ بشر شد. 

 

آنگوس مدیسون، اقتصاددان بریتانیایی، برآورد کرده بود در حالی که تولید ناخالص داخلی در جهان بین قرن اول بعد از میلاد تا سال ۱۸۲۰ حتی دو برابر هم نشده، در سال های ۱۸۲۰ تا ۲۰۰۸ این شاخص بیش از ده برابر شده است. این رشد چشمگیر با پیشرفت های فوق العاده ای در طیف وسیعی از شاخص های اجتماعی-اقتصادی همراه بود. به عنوان مثال میانگین امید به زندگی در دنیا از ۳۱ سال به ۷۳ سال در طی دو قرن رسید.

 

دو قرن پیش، جوامع علمی و پزشکی هنوز نظریه میکروب که مولد بیماری است را قبول نداشتند و هنوز این باور غلط وجود داشت که بوی گوشت گاو باعث چاقی می شود. امروزه به خاطر پیشرفت سریع درک علم، چنین باورهایی خنده دار است.

 

از نظر استیون پینکر، پروفسور روانشناسی دانشگاه هاروارد، چنین دستاوردهایی نشانگر این است که جریان روشنگری موفق بوده است. وی معتقد است که در قرون اخیر پیشرفت ها ی اخلاقی زیادی بدست آمده به عنوان مثال وی به گسترش حمایت از حقوق فردی و جمعی و نیز کاهش کلی خشونت اشاره دارد.

 

اهمیت دستاوردهای جنبش روشنگری دست کم گرفته می شود چرا که ما فجایع را بیشتر از پیشرفت های روزمره به خاطر می سپاریم و یک سری از دلایل که اثرات ثانویه روشنگری محسوب می شوند باعث شده اند که مردم در مورد آینده مضطرب باشند.

 

در سال ۲۰۱۳، آنگس دیتون، اقتصاددان برنده جایزه نوبل، در کتاب "فرار بزرگ" خود نشان می دهد که چگونه پیشرفت در کاهش فقر، قحطی و مرگ زودرس در طول ۲۵۰ سال گذشته باعث شده که بسیاری از گروه های اجتماعی کنار گذاشته شوند. اگرچه پیشرفت اقتصادی کشورهایی مانند چین باعث کمتر شدن نابرابری در تراز جهانی شده اما بسیاری از مطالعات نشان می دهند که بی عدالتی در داخل کشورها در حال افزایش است.

 

به باور اکثر مردم، ظهور جریان های پوپولیستی در دنیا، از جمله انتخاب رئیس جمهور دونالد ترامپ، مرتبط با افرادی است که از مزایای جهانی شدن محروم مانده اند. بسیاری از سیاست های ترامپ مانند کاهش مالیات ثروتمندان به منظور ارجحیت دادن به آنها اتخاذ شده است. ترامپ برای آن دسته از افراد که بخاطر محروم و تنها ماندن دچار ترس شده اند هیچ کاری نکرده است و با تبلیغات فریبکارانه سعی در پنهان کردن این حقیقت دارد. همچنین ترامپ چین را به عنوان منبع مصائب اقتصادی آمریکا خاطرنشان می کند.

 

این رویکرد ترامپ که آمریکا در اولویت است، باعث کم شدن همکاری جهانی شده است. ملی گرایی که یکی از بقایای مضر انقلاب های اجتماعی اواخر قرن هجدهم است به مدد ظهور بومی پرستان و بیگانه ستیزان جانی دوباره گرفته است.

 

به همین ترتیب، میراث علمی و فناوری جنبش روشنگری نیز کاملا مثبت نبوده است. نظریه های آلبرت اینشتین و کشف شکاف هسته ای در سال ۱۹۳۸، امکان استفاده از انرژی هسته ای را فراهم ساخت، اما همچنین منجر به بمباران های هیروشیما و ناگازاکی و فجایع چرنوبیل و فوکوشیما شد.

 

خوشبختانه، عقلانیت علمی قادر به ایجاد ابزارهایی برای اصلاح عواقب خود است. جهان نیازمند رهبرانی است که می خواهند مزایای علم و فناوری را از طریق مدیریت جمعی و همکاری بین المللی به حداکثر برسانند. بدون چنین رهبری، زمانی که ممکن است بهترین دوران باشد می تواند تبدیل به بدترین ایام شود.

 

 

  • 14
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

چکیده بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید

نام کامل: هیثم بن طارق آل سعید

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش