شنبه ۱۲ خرداد ۱۴۰۳
۱۸:۵۱ - ۲۲ خرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۳۰۵۸۳۳
بین الملل

دستاورد توافق ترامپ و کیم جونگ اون برای جهان چیست؟

دیدار کیم جونگ اون و دونالد ترامپ,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار بین الملل
دیدار رهبران آمریکا و کره شمالی امروز (سه‌شنبه) انجام شد؛ دیداری تاریخی که خصوصا با سخنان حماسی ترامپ بسیاری را خوش‌بین و امیدوار کرده که به یکی از بغرنج‌ترین پرونده‌های بین‌المللی که نزدیک به ۷۰ سال است جهانی را به خود مشغول داشته، پایان دهد.

به گزارش ایسنا، با تمام خوش‌بینی‌ها به دیدار امروز که برخی مانند ترامپ آن را هدیه بزرگ به جامعه جهانی خوانده‌اند و برخی چون مون جائه‌-این، (رئیس جمهور کره جنوبی) آن را معاهده قرن می‌دانند، اگر همه این تبلیغات و خوش‌بینی‌ها را کناری بگذاریم، می‌بینیم آنچه که جامعه جهانی -نه ترامپ و اون- امروز به آن دست یافت تنها یک سند دو صفحه‌ای است که در چهار بند خلاصه شده و بحران شبه جزیره کره در گذشته نیز بارها همانند آن و شاید بهتر از آن را به خود دیده است. (مقایسه شود با برجام که ۱۰۹ صفحه و ۵ ضمیمه دارد)

 

در واقع تا اینجای کار اگر به دیدار امروز و سند امضا شده آن تنها به عنوان یک آغاز نگاه شود و اینکه یک صفحه تاریک از پرونده هسته‌ای کره شمالی را ورق زده است؛ می‌توان آن را یک موفقیت بزرگ هم برای ترامپ و هم برای اون به حساب آورد، به ویژه آنکه ترامپ به این توافق و پرستیژ آن پس از خروج جنجالی از برجام و نیز اختلافات سیاسی–اقتصادی با متحدان آمریکا که در نشست اخیر جی–۷ کاملا نمود یافت، نیاز مبرم داشت. کیم جونگ اون هم که خود و اجدادش در ۷۰ سال گذشته همواره به دنبال شناخته شدن از سوی جامعه جهانی به عنوان یک کشور دارای جایگاه بین‌المللی بوده‌اند، توانست به عنوان قدرتی هسته‌ای در کنار یک رئیس‌جمهور آمریکا و در شرایطی کاملا برابر بنشیند و مذاکره کند و این یعنی یک معادله برد–برد هم برای ترامپ و هم برای اون که خوب بلد است از چنین نشستی چگونه یک پیروزی افسانه‌ای در ذهن مردم کره شمالی بسازد.

 

اما همانطور که گفته شد آنچه که نصیب جامعه جهانی شده سندی چهاربندی است که از مهمترین فاکتورهای یک توافق اجرایی خالی است. چیزی که ترامپ و اون امروز امضا کردند، دست‌کم از دو فاکتور اصلی یعنی "عامل زمان و ساختار اجرایی" خالی است. برای رسیدن به یک "توافق جامع" -آنگونه که ترامپ پیش از انتشار سند مدعی آن شده بود- عامل زمان یک عنصر اساسی است و یک توافق جامع حتما باید با زمان‌بندی مشخص و مرحله به مرحله روند کار را مشخص کرده باشد، این درحالی است که در این باره نبود یک ذهنیت روشن درباره آینده مذاکرات و زمان مورد نیاز برای رسیدن به اهداف تعیین شده، حتی در میان خود آمریکایی‌ها کاملا مشهود است و خود ترامپ هم در دو بار سخن گفتن پس از امضای سند، بارها سوال خبرنگاران را در این باره یا بی‌جواب گذاشت و یا با کلی گویی از آن طفره رفت.

 

فاکتور دوم برای یک توافق این‌چنینی سازوکارهای اجرایی آن است. در این سند به هیچ وجه اشاره‌ای نشده که راه رسیدن به چهار بند مشخص شده چیست و حتی صحبتی از ضمانت‌های اجرایی آن به میان نیامده است. ترامپ در سخنانش به نوعی به این مساله اذعان و سعی کرد با گفتن اینکه "این رئیس‌جمهور و این وزیر امور خارجه با اسلاف خود متفاوت هستند و توانسته‌اند طرف مقابل را راضی کنند"، آن را پاسخ دهد. اما مسلما این امر نمی‌تواند جایگزین تضمینی شود که جای خالی آن در سند مذکور احساس می‌شود. در واقع ترامپ می‌خواست بگوید این تیپ شخصیتی او و وزیر خارجه‌اش است که حرفهایشان باید از نظر دیگران سند تلقی شود و دیگر نیازی به ذکر تضمین‌های متعارف در سندهای اینچنینی نیست!

 

همه آنچه که از این سند برمی‌آید این است که توافق امضا شده برخلاف همه جنجال‌های تبلیغاتی ترامپ و تیم‌اش تنها آغاز یک پروسه دشوار است و این مذاکرات آتی وزیر خارجه و دیگر مقامات آمریکایی با طرف کره‌ای خواهد بود که مشخص می‌کند سند امضا شده تا چه حد می‌تواند موفق باشد. خصوصا اینکه باید در نظر داشت خاندان کیم در طول ۷۰ سال حکمرانی بر کره شمالی، نشان داده‌اند که به توافقات خود با جامعه جهانی در صورتی که خواسته‌هایشان برآورده نشود و یا با بدعهدی مواجه شوند، وقعی نمی‌نهند؛ کما اینکه در گذشته نیز توافق‌های متعدد با همسایه جنوبی، توافق ۱۹۹۴ با آمریکا و گفت‌وگوهای شش جانبه (کره شمالی با کره‌ جنوبی، آمریکا، چین، ژاپن و روسیه) را کنار گذاشته و مقاومت در برابر دست‌کم شش قطعنامه شورای امنیت و خروج از NPT در سال ۲۰۰۳ را نیز در کارنامه دارند.

 

اگر از دیدار رودرروی یک رئیس جمهور آمریکا با یک رهبر کره شمالی چشم‌پوشی کنیم که رویدادی بی‌سابقه بود، توافق امروز نیز چیزی بیشتر از ده‌ها توافقی که در گذشته طرف‌های مختلف با کره شمالی امضا کرده‌اند، ندارد و این مذاکرات آتی میان دو کشور است که نشان خواهد داد این توافق تا چه میزان موفق خواهد بود و ترامپ و وزیر خارجه‌اش تا چه حد با پیشینیان خود متفاوتند.

 

آرش محمدیان

 

 

  • 12
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
کاظم نوربخش بیوگرافی کاظم نوربخش بازیگر کمدین ایرانی

تاریخ تولد: ۱ مهر ۱۳۵۵

محل تولد: بیجار، کردستان، ایران

حرفه: بازیگر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۰ تاکنون

تحصیلات: دیپلم انسانی

ادامه
جیمی ولز بیوگرافی جیمی ولز نابغه پشت ویکی پدیا

تاریخ تولد: ۷ اوت ۱۹۶۶

محل تولد: هانتسویل، آلاباما، ایالات متحده آمریکا

ملیت: آمریکایی، بریتانیایی

حرفه: موسس بنیاد ویکی مدیا

ثروت: ۱/۵ میلیون دلار

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش