دموکراتهای امریکا ۶ نوامبر (۱۵ آبان ماه) به بزرگترین پیروزی خود در تاریخ انتخابات میاندورهای این کشور دست یافتند و ۲۳۵ کرسی از ۴۳۵ کرسی مجلس نمایندگان امریکا را از آن خود کردند. البته بخت آنها در سنا برخلاف مجلس نمایندگان بلند نبود و نه تنها نتوانستند بر شمار کرسیهای خود در سنا بیفزایند که حتی موفق به حفظ آنها هم نشدند و با از دست دادن ۴ کرسی به کسب ۴۵ کرسی در سنا رضایت دادند تا جمهوریخواهان با ۵۳ کرسی اکثریت این مجلس را به دست گیرند.
یکی از ویژگیهای برجسته این انتخابات مشارکت بالای مردمی در آن بود. در این انتخابات ۴۹ درصد از واجدین شرایط رأی دهی رأی خود را به صندوق انداختند که بالاترین آمار مشارکت مردمی در یک انتخابات میاندورهای امریکا از جنگ جهانی دوم به این سو به حساب میآید.
نگاهی آماری به نتایج به دست آمده نشان میدهد، دموکراتها در مجلس نمایندگان با ۵۳.۱ درصد در مقابل ۴۵.۲ درصد در مجموع آرای به دست آمده، پیروزی را از آن خود کردند. آنچه دموکراتها در مجلس نمایندگان رقم زدند و ۴۰ کرسی بر کرسیهای خود افزودند، رخدادی افسانهای برای آنها بود. آمارها نشان میدهد، دموکراتها در این انتخابات موفق شدند ۵۹.۲ میلیون رأی را به نفع خود جمعآوری کنند. در حالی که در انتخابات قبلی مجلس نمایندگان که سال ۲۰۱۶ برگزار شد، ۵۰.۳ میلیون رأی به دست آورده بودند.
تفاوت میزان آرای جمعآوری شده برای دموکراتها در این دو انتخابات نزدیک به ۹ میلیون رأی بودهاست. البته باید اذعان داشت، در این انتخابات وضعیت برای جمهوریخواهان نیز بد نبود. آنها نیز نسبت به انتخابات قبلی مجلس نمایندگان ۸.۸ میلیون رأی بیشتر به دست آوردند. اینکه بعد از انتخابات، دونالد ترامپ با افتخار اعلام کرد جمهوریخواهان در این انتخابات شکست خورده نبودند، به دلیل همین افزایش آمار شرکت کنندگان جمهوریخواه در این انتخابات بود که میتواند جمهوریخواهان را به انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ امیدوارتر کند.
اهمیت انتخابات میاندورهای برگزار شده نیز از همین منظر است که میتوان آن را نقشه راهی برای انتخابات ریاست جمهوری۲۰۲۰ دانست. این انتخابات درسهای زیادی را برای کاندیداهای بالقوه هر دو حزب برای انتخابات آینده در بر داشت. اما در بین این درسها چهار نکته کلیدیتر است.
پول
در سیستم انتخاباتی امریکا هیچ چیز به اندازه پول و جمعآوری آن برای کمپین انتخاباتی مهم نیست. بهطور سنتی جمهوریخواهان که اغلب، ثروتمندان حامیان آنها را تشکیل میدهند، در این زمینه موفقتر هستند. اما در انتخابات میاندورهای دموکراتها موفقتر نشان دادند. در این بین کمکهای مالی کمپین «بهتو اورورکه»، کاندیدای دموکرات شگفتآور بود. او به تنهایی ۳۸ میلیون دلار کمک مردمی دریافت کرد. اورورکه این کمکها را نه فقط از ایالت تگزاس که از سراسر امریکا جمعآوری کرد. از همین رو بسیاری معتقدند، او هر چند در انتخابات مجلس نمایندگان تگزاس شکست خورد اما میتواند امید دموکراتها در انتخابات ۲۰۲۰ باشد.
شهرکهای فراشهری
شهرکهای فراشهری در امریکا بهطور معمول به جمهوریخواهان روی خوش نشان میدهند. اما در انتخابات میاندورهای ۲۰۱۸ دموکراتها دل این شهرکها را ربودند و آرای آنها را در مجلس نمایندگان به سود خود جمع کردند. روزنامه «یواسای تودی» در تحلیلی درباره همین مسأله نوشت: ۸۰ درصد ساکنان این شهرکها که در حومه شهرهای بزرگ واقع شده و مناطقی خوش آب و هوا با خانههایی ییلاقی هستند، تحصیلکرده و از درآمد خوبی بهرهمند هستند.
علت اینکه آنها دموکراتتر از قبل شدهاند، این است که ترامپ بهطور معمول در سیاستهای خود آنها را نادیده میگیرد و در مقابل توجه خود را به مناطق روستایی معطوف میکند. این در حالی است که در جامعه امروز امریکا تمایل به زندگی در این شهرکها بالا رفته و با توجه به روند افزایشی ساکنان این شهرکها، رأی دهندگان این مناطق میتوانند در انتخابات ۲۰۲۰ تأثیر زیادی داشته باشند.
آرای زنان
شکافهای جنسیتی در رأی دهندگان امریکایی به طرز محسوسی در حال عمیق شدن است. بهطور معمول در امریکا زنان کمتر از مردان علاقهمند به حضور در انتخابات هستند. اما در دو سالی که از ریاست جمهوری دونالد ترامپ میگذرد، این تمایل در زنان تقویت شدهاست. اما مسأله در اینجا است که زنان بشدت از کمپینهای جمهوریخواهان فاصله گرفته و خود را به دموکراتها نزدیک کردهاند. اگر در انتخابات ۲۰۱۶، ۵۴ درصد زنان به هیلاری کلینتون رأی دادند، حالا در انتخابات میاندورهای ۲۰۱۸ میزان رأی زنان به دموکراتها به ۵۹ درصد افزایش یافتهاست و البته به همین میزان تعداد زنان علاقهمند به کاندیداتوری در حزب دموکرات هم رشد قابل توجهی داشته است.
رأی دهندگان جوان
تمایل جوانان امریکایی به شرکت در انتخابات در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶ و میاندورهای ۲۰۱۸ کاهش قابل توجهی را نشان میدهد. با این حال تمایل همین تعداد اندک جوانان به دموکراتها بیش از جمهوریخواهان بودهاست. اما نمیتوان فراموش کرد که جامعه امریکا، جامعهای پیر است و شمار افراد بالای ۶۵ سال در آن نسبت به دو دهه قبل سه درصد افزایش را نشان میدهد.
لاله مهرزاد
- 14
- 5