چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳
۱۶:۰۷ - ۱۲ دي ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۰۰۳۱۷۰
بین الملل

حواشی ریاست دوره‌ای رومانی بر اتحادیه اروپا

اتحادیه اروپا,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار بین الملل

اتحادیه متشکل از ۲۷ کشور مستقل است که سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان به عنوان قدرت‌های کلاسیک، نقش قابل توجهی را در روندهای آن ایفا می‌کنند. به همین دلیل هر چند اروپای واحد دارای پارلمان، نهاد سیاست خارجی و نیز کمیسیون مشترک است‌ اما همچنان در زمینه سیاست خارجی علی‌رغم تمامی همکاری‌های که وجود دارد، از یک افتراق دیدگاه رنج می‌برد.

 

مهم‌ترین نکته در این میان علاوه بر جایگاه ویژه هر ۲۷ عضو اتحادیه اروپا به عنوان دولت‌های مستقل، موضوع قانون اساسی و سیاست خارجی متاثر از این قانون است که موجبات شکاف در تصمیم‌گیری‌ها را طول سال‌های گذشته فراهم ساخته است.

 

روز گذشته رومانی به طور رسمی ریاست دوره‌ای اتحادیه اروپا را بر عهده گرفت؛ امری که در چند روز اخیر محل مناقشات فراوانی میان کشورهای اروپایی بود. در همین رابطه مواضع ملی‌گرایانه دولت رومانی و اختلافات سیاسی در داخل این کشور سبب شده تا ریاست این کشور بر اتحادیه اروپا مورد تردید قرار بگیرد، به طوری که طی هفته جاری ژان کلود یونکر رئیس کمیسیون اروپا در اظهاراتی تند اعلام کرد که این کشور هنوز درک نکرده که ریاست دوره‌ای بر اتحادیه اروپا به چه معنا است. نهادهای داخلی این کشور نیز اکنون در شرایطی هستند که قادر نخواهند بود به صورت یکپارچه در ساختار اروپایی عمل کنند.

 

دولت رومانی هر چند در ابتدا با مواضعی چپ‌گرایانه عهده‌دار مسئولیت شده است، اما رفته رفته همراهی قابل توجهی را با سیاست‌های راست کشورهایی نظیر لهستان، مجارستان و ایتالیا نشان داد و اختلافات شدید میان نخست‌وزیر و رئیس‌جمهوری این کشور باعث شده تا شکاف در روند تصمیم‌گیری در بخارست مانع از اجرای سیاست‌های واحد به‌خصوص در عرصه اروپایی شود.

 

از سوی دیگر کارشناسان معتقدند نظام قضایی رومانی اکنون در شرایطی به سر می‌برد که نیاز مبرمی به اصلاحات اساسی دارد‌ اما همچنان نشانه‌هایی مبنی بر این اصلاحات و مبارزه با فساد در آغاز دوران ریاست رومانی بر اتحادیه اروپا مشاهده نمی‌شود. همچنین اختلاف طبقاتی و فقر نیز در این کشور موجبات نگرانی دو چندان رهبران اروپایی را برانگیخته، به‌خصوص اینکه در طول دوران شش ماه ریاست رومانی بر اتحادیه اروپا مسائلی همچون تضعیف دولت‌های آلمان و فرانسه، بروز و ظهور اعتراضات مدنی و راست افراطی و نیز مسئله مهم خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا از مهم‌ترین مسائلی است که در سال جدید میلادی، اروپا با آن دست به گریبان خواهد بود.

 

از همگرایی تا واگرایی

مشکلات اروپا در حالی با ریاست دوره‌ای رومانی بر این اتحادیه پررنگ‌تر شده که اکنون دو کشور آلمان و فرانسه به عنوان پایه‌های اروپای واحد دچار بحران سیاسی هستند. همچنین مسئله بریگزیت و تنش‌هایی که بر سر آن میان بریتانیا و اروپا وجود دارد همچنان ادامه داشته و با سرایت به فضای داخلی انگلیس، دولت «‌ترزا می» را در حالتی ایستا و بحرانی قرار داده است.

 

همچنین انتخابات پارلمانی از سال گذشته تاکنون اقبال زیادی را نسبت به جریان‌های راست افراطی نشان داده و موج استقلال خواهی از اسکاتلند تا کاتالونیا، بیش از هر زمان دیگری همگرایی اروپایی را تهدید می‌کند.‌ به طور کلی جامعه اروپایی ساختاری ژئوپلتیکی است که از منظری نوین در جغرافیای سیاسی بعد از جنگ جهانی دوم ظهور و بروز کرد. به عقیده روبرت شومان وزیر خارجه اسبق فرانسه که از او به عنوان پدر اروپای واحد یاد می‌شود، تشکیل یک اروپای نیرومند و متحد از عوامل اصلی تامین صلح جهانی است که اگر این مهم زودتر صورت گرفته بود، جهان درگیر جنگ جهانی نمی‌شد. طبق این گفته ایده همگرایی و وحدت اروپا در ابتدا برای جلوگیری از بروز جنگ در قاره سبز شکل گرفت تا با پیوندهای اقتصادی مشترک برای همیشه سایه ناامنی از سر آن برطرف شود.

 

به همین دلیل رفته رفته با افزایش همکاری‌ها و نیز ادغام گسترده نهادهای اروپایی، اتحادیه اروپا در کنار ایالات متحده و چین به عنوان یکی از سه قطب اصلی قدرت مطرح شد تا آینده نظم جهانی را به گونه‌ای دیگر رقم بزند. تمامی این عوامل سبب شد تا اتحادیه اروپا به عنوان یک الگوی موفق همگرایی چند جانبه مطرح شود که در میان انبوهی از سازمان‌ها و نهادهای منطقه‌ای و بین‌المللی دارای موقعیتی ویژه و ممتاز باشد.

 

اما از سوی دیگر اروپا با وجه متفاوت‌تری نیز روبه‌رو است. این اتحادیه متشکل از ۲۷ کشور مستقل است که سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان به عنوان قدرت‌های کلاسیک، نقش قابل توجهی را روندهای آن ایفا می‌کنند. به همین دلیل هر چند اروپای واحد دارای پارلمان، نهاد سیاست خارجی و نیز کمیسیون مشترک است‌ اما همچنان در زمینه سیاست خارجی علی‌رغم تمامی همکاری‌های که وجود دارد، از یک افتراق دیدگاه رنج می‌برد. مهم‌ترین نکته در این میان علاوه بر جایگاه ویژه هر ۲۷ عضو اتحادیه اروپا به عنوان دولت‌های مستقل، موضوع قانون اساسی و سیاست خارجی متاثر از این قانون است که موجبات شکاف در تصمیم‌گیری‌ها را طول سال‌های گذشته فراهم ساخته است.

 

به همین دلیل اکنون با بروز چالش‌هایی از قبیل راست افراطی، تروریسم، بحران مهاجرت، تضعیف دولت‌های بزرگ، استقلال‌خواهی و نیز خروج بریتانیا از اروپا، سیاست‌گذاری‌های کلان از یک پارادایم مشخص تبعیت نمی‌کند و آنچه نمایان است توافق‌های مقطعی است که به گفته تحلیل‌گران پایه‌های آنها با توجه به تحولات پرشتاب و بعضا تنش‌گونه به شدت در حال سست شدن است.

 

محمدرضا ستاری

 

ebtekarnews.com
  • 11
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش