بهگزارش ایران و به نقل از الجزیره، به موجب توافقنامه امضاشده، قدرت در میان نظامیان و غیرنظامیان به اشتراک گذاشته خواهد شد و مذاکرات برای نوشتن قانون اساسی جریان خواهد یافت. فرماندهان نظامی سودان که اکنون قدرت را در دست گرفتهاند و ائتلاف گروههای اپوزیسیون آن پس از سلسله مذاکراتی حساس بر سر سند ۲۲ بندیای توافق کردند که شامل شش فصل از جمله «اصول راهنما»، «مقدمات انتقال»، «شورای قانونگذاری»، «کمیته تحقیقاتی»، «مأموریت مرحله گذار» و «کمک منطقهای و بینالمللی» میشود.
براساس این بیانیه، شورای حاکمیتی به طور چرخشی میان نظامیان و غیرنظامیان خواهد چرخید و ریاست آن سه سال دوره حکومتی خواهد داشت. اما این سند سیاسی حدود اختیارات شورای حاکمیتی و کابینه را مشخص نکرده و آن را به بیانیه قانون اساسی که روز جمعه امضا میشود واگذار کرده است. نظامیان و غیرنظامیان سودان اما نتوانستهاند درباره شورای قانونگذاری و میزان عضویت به توافق برسند بنابراین تصمیمگیری در این باره را به شورای حاکمیتی واگذار کردهاند.
دستان پشت پرده خشونتها
پس از سرنگونی عمر البشیر، رئیسجمهوری که پس از کودتا توانست قدرت را به دست بگیرد و ۳۰ سال در مقام خود باقی بماند، درگیریها میان نظامیانی که در تلاش برای قبضه قدرت بودند و غیرنظامیانی که سلطه نظامیان را نمیپذیرفتند بالا گرفت. اما اکنون این توافق صورتگرفته میتواند زمینهساز حل بحران سیاسی این کشور باشد. به گزارش دیلی استار، کشورهای مختلفی تلاش کردند در میانه بحران سودان نقش ایفا کنند.
روسیه یکی از کشورهایی بود که برای خروج سودان از بحران کنونی تلاشهای زیادی کرده است. این کشور ماه پیش به چین پیوست تا در برابر لایحه قطعنامه شورای امنیت علیه شورای نظامی انتقالی بایستد. نماینده روسیه در سازمان ملل، این قطعنامه را «نامتعادل» و«باعث بدتر شدن اوضاع» دانست. دو روز بعد، معاون وزیر خارجه این کشور اعلام کرد، هرگونه مداخله کشورها در امور داخلی سودان باعث به خطر افتادن منافع این کشور میشود و روسیه قویاً با دخالت کشورها در اوضاع سودان مخالف است.
تلاشهای روسیه برای جلوگیری از وخیمتر شدن بحران چندان به مذاق مخالفان آن خوش نیامد، زیرا از همان ابتدا منتقدان میگفتند مسکو بهدلیل مناسبات و روابط تجاریای که با خارطوم دارد میخواهد به هر طریقی که شده روابطش را با آن حفظ کند. حتی آنها یک قدم هم جلوتر آمدند و گفتند اهمیت روابط دوجانبه روسیه و سودان آنقدر برای مسکو مهم است که اپوزیسیون سودان را به رسمیت نمیشناسد. اما نیویورکتایمز در یادداشتی با عنوان «ولیعهدی که بهدنبال نابودی امید برای دموکراسی عربی است» نوشت: «عربستان سعودی و امارات متحده عربی از فرماندهان نظامی سودانی که مردم را به سادگی میکشند حمایت میکنند.
پس از بهار عربی در سال ۲۰۱۱، امارات و عربستان از منابع قابل توجه خود استفاده میکنند تا در منطقه حکومتهای دیکتاتوری نظامی ایجاد کنند. آنها جنبش عدالتخواه بحرین را نابود کردند، تلاش کردند دیکتاتوری نظامی به مصر بازگردد، گروه شبهنظامیای را در لیبی مسلح کردند و روند دموکراتیک یمن را مختل کردند. اکنون نوبت به سودان رسیده است.
پس از آنکه شورای نظامی انتقالی در سودان قدرت را به دست گرفت، سعودیها و اماراتیها کارشان را آغاز کردند: آنها سه میلیارد دلار به این کشور دادند تا شورای نظامیاش را تقویت کند. فرمانده حمدان، یکی از رهبران اصلی این شورا، در ماه مه با محمد بن سلمان دیدار کرد تا از تعهد او به شورای نظامی اطمینان پیدا کند.
هر بار که مذاکرات میان نظامیان و غیرنظامیان در آستانه توافق قرار گرفت، محمد بن زاید، ولیعهد امارات و محمد بن سلمان وارد شدند تا این روند را مختل کنند. شاید حصول توافق سیاسی در سودان بیارتباط با سفر فرستاده امریکا به این کشور نباشد. در این باره دو منبع در اپوزیسیون سودان به الجزیره گفتند، امریکا احتمالاً فشارهایی را بر امارات و عربستان برای تسهیل راههای دستیابی به توافق در سودان وارد کرده است تا آنها دست از حمایت از شورای نظامی انتقالی و تقویت این شورا در مقابل گروههای آزادی و تغییر بردارند.»
برش
مفاد سند توافقشده
شورای حاکمیتی شامل ۱۱ عضو، پنج تن نظامی و پنج نفر غیرنظامی میشود که طرفین نمایندگان خود را انتخاب خواهند کرد.
نظامیان ۲۱ ماه و غیر نظامیان ۱۸ ماه در رأس شورای حاکمیتی خواهند بود.
گروههای آزادی و تغییر نخستوزیر را انتخاب خواهند کرد و نخستوزیر ۲۰ وزیر دولت را انتخاب میکند.
وزیر دفاع و کشور را نظامیان شورای حاکمیتی انتخاب میکنند.
تشکیل کمیته تحقیقاتی مستقل باید بعد از تشکیل دولت انتقالی باشد تا درباره وقایع سرکوب سوم ژوئن تحصنها مقابل وزارت دفاع و دیگر حوادث تحقیق کند.
- 17
- 4