در ماه آگوست در حالی که مشاوران ارشد دونالد ترامپ، رئیس جمهوری امریکا داشتند خودشان را برای حضور در یک اجلاس بسیار مهم درباره آینده افغانستان آماده میکردند، رسانهها به نقل از یک مقام ارشد کاخ سفید اعلام کردند که نام جان بولتون، مشاور امنیت ملی امریکا در فهرست مدعوین این نشست نیست.
بهگزارش سایت روزنامه امریکایی واشنگتن پست، در تاریخ مدرن امریکا هرگز سابقه نداشته یک رئیس جمهوری، مشاور امنیت ملی خود را در نشستی که قرار است در آن درباره یک تصمیم بسیار مهم بحث و تبادل نظر شود، دعوت نکند اما ترامپ چندی پیش این کار را انجام داد تا نشان دهد تا چه اندازه با مشاور امنیت ملی خود اختلاف نظر جدی دارد. جان بولتون جنگ طلب طرفدار حضور گسترده نظامی امریکا در سراسر جهان است در حالی که ترامپ میخواهد به هر قیمتی که شده بخصوص در جریان رقابتهای انتخاباتی ۲۰۲۰ به طولانیترین حضور نظامی امریکا در یک کشور خارجی یعنی افغانستان که ۱۸ سال است درگیر آن است، پایان دهد و بهره انتخاباتی خود را ببرد.
در جریان هشت دور مذاکره نماینده امریکا با گروه طالبان نیز بولتون بارها مخالفت خود را با تلاشهای دیپلماتیک اعلام کرده و باعث شد ترامپ از کوره در برود و مشاور امنیت ملی خود را به حاشیه براند. ترامپ همچنین میکوشد با کرهشمالی به توافق هستهای برسد که البته در دل این تلاشها هم اهداف انتخاباتی و بهره سیاسی برای رئیس جمهوری دیده میشود اما بولتون با اقدامات دیپلماتیک ترامپ در قبال کره شمالی هم مخالف است.
یک مقام ارشد امریکایی که نخواست نامش فاش شود، درباره اختلافهای جدی ترامپ با مشاور امنیت ملیاش گفت، این نخستین بار نیست که ترامپ مشاور امنیت ملی خود را به یک نشست بسیار مهم دعوت نمیکند. او بارها شده که در نشستهای مربوط به امنیت ملی حضور نداشته و این نشان میدهد رئیس جمهوری به او بیاعتماد است. اخیراً بولتون از زلمی خلیل زاد، نماینده امریکا در مذاکرات با طالبان درخواست کرده بود، یک نسخه از پیشنویس توافقی را که قرار است امریکاییها با طالبان امضا کنند در اختیار او بگذارد اما خلیلزاد این کار را نکرد. تام رایت، کارشناس امنیت بینالملل در مؤسسه بروکینگز درباره به حاشیه رانده شدن بولتون گفت: فکر نمیکنم در گذشته نمونهای داشته باشیم که تا این حد نشان از به حاشیه رانده شدن یک مشاور امنیت ملی داشته باشد.
روز پنجشنبه گذشته ترامپ در مصاحبه با فاکس نیوز اعلام کرد، قصد دارد شمار نظامیان امریکایی در افغانستان را تا ۸ هزار و ۶۰۰ نفر کاهش دهد. بولتون مخالف خروج بخشی از نیروهای امریکایی از افغانستان نیست اما بشدت مخالف توافق احتمالی است که خلیلزاد قرار است با طالبان امضا کند. این مخالفت جدی بولتون با مذاکرات امریکا – طالبان باعث شد که در نشست بسیار مهم افغانستان همه مقامات ارشد از جمله وزیر دفاع، فرمانده نیروهای مشترک، معاون ترامپ، وزیر خارجه، خلیلزاد و حتی رئیس سیا دعوت شوند اما نام بولتون در فهرست مدعوین نباشد. چندین مقام دولت ترامپ علت دعوت نشدن بولتون را نگرانی حاضران از اینکه او بشدت با بحثها مخالفت کند و جزئیات نشست را با رسانهها در میان بگذارد، اعلام کردند.
یک مقام ارشد کاخ سفید گفت: بولتون و تیمش سابقه درز دادن اطلاعات نشستهای مهم به بیرون از جلسات را دارند. البته بولتون این اظهارات را رد کرد و در بیانیهای گفت: من کاملاً نشت اطلاعات به رسانهها توسط خودم یا هرکسی که به من وابسته است را رد میکنم.
هرچند که دست آخر و به درخواست یکی از مشاوران امنیت ملی، کاخ سفید بولتون را به نشست مهم درباره افغانستان راه داد اما به گفته مقامات کاخ سفید، در جریان نشست ترامپ و بولتون دیدگاههای مخالفی را درباره گزینههای سیاسی در قبال افغانستان مطرح کردند. البته مشاجره بر سر افغانستان تنها یکی از چندین مشاجرهای است که بین بولتون و دیگر اعضای دولت ترامپ رخ میدهد. دوشنبه گذشته ترامپ ابراز تمایل کرد که با رئیس جمهوری ایران دیدار کند این در حالی است که بولتون سالها است با هرگونه تعاملی با ایران مخالف، حامی تحریمهای بیشتر علیه ایران و حامی تغییر نظام جمهوری اسلامی است. درباره کره شمالی هم بولتون بارها مخالفت خود را با دیپلماسی ترامپ ابراز کرده و ترامپ هم او را از مذاکرات مهم با این کشور دور نگه میدارد.
ندا آکیش
- 17
- 3