چهارشنبه ۰۷ آذر ۱۴۰۳
۰۸:۱۶ - ۱۰ آذر ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۹۰۱۶۰۶
بین الملل

تظاهرات‌کنندگان پالایش کامل نظام سیاسی را می‌خواهند

عراق پس از استعفای المهدی

عادل عبدالمهدی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار بین الملل

ساکنان میدان تحریر در بغداد اندکی پس از استعفای عادل عبدالمهدی، نخست‌وزیر عراق به پایکوبی پرداخته و استعفای نخست‌وزیر را نتیجه اصرار چندهفته‌ای خود بر تظاهرات ضد‌حکومتی دانسته و آن را اولین گام در پیروزی خود می‌دانند. اگرچه برخی به شادی و پایکوبی پرداختند اما بودند برخی معترضانی که همچنان بدبین بودند و خواسته خود برای بازنگری و پالایش کامل در نظام سیاسی را اعلام کردند.

«عروه ابراهیم» در گزارش دیروز شنبه ۹ آذرماه در الجزیره نوشت اعلام این استعفا در حالی بود که روز جمعه ۵۰ معترض از سوی نیروهای امنیتی در بغداد و در شهرهای ناصریه و نجف کشته شده بودند. افزون بر این، این استعفا در زمانی صورت گرفت که نماینده آیت‌الله سیستانی در نماز جمعه با قرائت بیانیه ایشان عملا خواستار کناره‌گیری دولت شده بود. اندکی پس از این بیانیه بود که نخست‌وزیر عراق استعفا کرد.

به گزارش الجزیره، پنج‌شنبه «خونین‌ترین روز» از زمان آغاز تظاهرات ضدحکومتی در اوایل اکتبر نام گرفت و تا پنج‌شنبه تعداد کشته‌ها لااقل به ۴۰۰ نفر رسیده بود. مصطفی، ۲۴ ساله، در حالی که در میان معترضان در میدان تحریر به شادی مشغول بود به الجزیره می‌گوید: «پیشنهاد نخست‌وزیر برای استعفا اولین گام بزرگ است و ما بی‌نهایت از این خبر خوشحال شدیم.» او می‌افزاید: «اگرچه با هزینه‌های زیادی به اینجا رسیدیم اما این به آن معناست که معترضان موفق به اعمال فشار بر دولت برای رسیدگی به خواسته‌هایشان شدند. این یعنی فداکاری‌های ما ارزش داشت.» معترض دیگری به نام «نور» ۳۰ ساله، می‌گوید: «این تازه گام اول است».

او در حالی که پرچم عراق را در دست داشت و در میدان تحریر در کنار دوستانش به اهتزاز درآورده بود، می‌گوید: «این بهترین حسی است که تاکنون داشته‌ایم. ما این پیروزی را جشن می‌گیریم البته پس از فدا کردن خون و اشک به‌خاطر این لحظه.» زینب معترض ۲۹ ساله ، هم به الجزیره می‌گوید: «این گام برای بسیاری از عراقی‌ها کافی نیست به ویژه اینکه بسیاری کشته شدند.»

بسیاری از عراقی‌ها معتقدند که نظام قوم و خویش محور طی سال‌ها به برخی افراد و گروه‌ها اجازه داده ثروتمند شوند و نفوذ خود را افزایش دهند این در حالی است که جمعیت زیادی از این کشور نفت‌خیز همچنان در سختی و مشقت اقتصادی به سر می‌برند و رفع بیکاری یکی از اصلی‌ترین خواسته‌های معترضان است. الجزیره به نقل از زینب می‌نویسد: «ما عبدالمهدی را مقصر نمی‌دانیم.

او فقط کسی است که بسیاری دیگر- احزاب سیاسی و سیاستمداران وابسته - در پس او پنهان شده‌اند.» او می‌گوید: «حتی اگر عبدالمهدی برود، آنهای دیگر جایگزین او خواهند شد. ما زمانی جشن می‌گیریم که پارلمان منحل شود و انتخابات آزاد تحت نظارت سازمان ملل برگزار شود.»

«احسان الشیماری»، تحلیلگر سیاسی عراقی، به الجزیره می‌گوید از پارلمان انتظار می‌رود که استعفای عبدالمهدی را بپذیرد چرا که بسیاری از سیاستمداران، احزاب سیاسی و مردم خواستار کناره‌گیری او بودند. او می‌افزاید: «گروه‌های سیاسی استعفای او را احتمالا خواهند پذیرفت- هرچند با اکراه- و مذاکره و بحث برای انتخاب جانشین او شروع خواهد شد.» بر اساس ماده ۸۱ قانون اساسی عراق، از رئیس‌جمهور انتظار می‌رود «نامزد دیگری را برای تشکیل شورای وزرا ظرف مدت ۱۵ روز تعیین کند».

در بیانیه دفتر نخست‌وزیر عراق آمده عبدالمهدی استعفای خود را به پارلمان این کشور ارائه می‌کند تا آنها بتوانند دولتی تازه تشکیل دهند. تاریخ استعفای نخست‌وزیر هنوز اعلام نشده است. براساس این بیانیه در واکنش به خواسته آیت‌‎الله سیستانی، عبدالمهدی تصمیم گرفته هرچه زودتر استعفای خود را به پارلمان ارائه کند و از آنها بخواهد که با استعفای او موافقت کنند. قرار است امروز یکشنبه پارلمان عراق جلسه‌ای اضطراری برای گفت‌وگو درباره وضعیت بحرانی کشور برگزار کند.

«جان دیویسون» و «احمد ابوالعینین» در گزارش ۲۹ نوامبر برای رویترز به ماجرای زوجی اشاره می‌کنند که در این تظاهرات کشته شدند. آنها می‌نویسند «حسین عبدالمدنی» و «سارا طالب» زوج عراقی بودند که سال گذشته در اعتراضات حضور یافته بودند اما پس از مدتی به تبعیدی خودخواسته در ترکیه رفتند.

پس از مدتی که به عراق بازگشتند بی نام و نشان در کنجی زندگی می‌کردند اما خودشان نمی‌دانستند که برخی نهادها و نیروهای امنیتی آنها را رصد می‌کنند. آنها نه در اعتراضی شرکت کردند و نه در چنین فضاهایی حضور می‌یافتند. اما یک روز پس از آغاز تظاهرات ضدحکومتی در عراق در همان اوایل اکتبر، این زن و شوهر در خانه خود در جنوب بصره به ضرب گلوله فردی ناشناس کشته شدند. این در حالی بود که سارا چند ماهه باردار بود. یکی از دوستان آنها که خود را «عباس» معرفی می‌کرد به رویترز می‌گوید: «این یک پیام بود. مهم نیست شما که هستید یا اعتراضتان چقدر مسالمت‌آمیز است. اگر شما از خانه بیرون بیایید و دست به اعتراض بزنید، در معرض تهدید خواهید بود. یا زندان می‌روید یا کشته می‌شوید».

«دیویسون- ابوالعینین» که با چند مقام عراقی مصاحبه کرده‌اند می‌نویسند، آنها و برخی فعالان حقوق بشری معتقدند که الگوی دستگیری‌های فله‌ای، تهدید، شکنجه و در برخی موارد کشتار هدفمند معترضان عراقی الگویی است که برخی نهادهای امنیتی برای متفرق کردن مردم پیشنهاد کرده‌اند. این گزارشگران می‌نویسند دست‌کم ۶ تن از کنشگران نزدیک خانه‌هایشان به شکل هدفمند کشته شدند. برخی فعالان عراقی می‌گویند بعضی نیروهای وابسته در پس این برنامه‌ها هستند. این گزارشگران بر این باورند که تعداد کشتارهای هدفمند و مقیاس تاکتیک‌های تهدیدآمیز که در سرکوب‌ها مورد استفاده قرار گرفت، پیش از این مورد استفاده قرار نگرفته بود. فعالان و کنشگران اجتماعی می‌گویند این اقدامات برای «اسکات» مخالفان است تا آنها یا اعتراض را کنار بگذارند یا از کشور خارج شوند.

به نوشته «دیویسون- ابوالعینین»، مقام‌های عراقی می‌گویند تاکنون ۲۵۰۰ معترض را دستگیر کرده‌اند و ۲۴۰ نفر هم به اتهامات جنایی متهم شده‌اند. بیش از ۴۰۰ نفر هم کشته شده‌اند. به نوشته این گزارشگران، بسیاری از معترضان عراقی جوانان زیر ۳۰ سال هستند که پس از سال ۲۰۰۳ به دنیا آمده‌اند.

آنها معتقدند نظام سیاسی ثروت کشور را به تاراج داده و مردم معمولی را در فقر نگه داشته است. شورای عالی قضایی عراق با صدور بیانیه‌ای در واکنش به کشته شدن شماری از معترضان این کشور تأکید کرد، طبق قانون اعمال مجازات شماره ۱۱۱ سال ۱۹۶۹، کسانی که به تظاهرکنندگان صلح‌جو عراقی آسیبی رسانده باشند و به آنها تعدی کرده باشند، به اشد مجازات خواهند رسید. در همین راستا، سعد الحدیثی، سخنگوی دولت عراق نیز از صدور احکام بازداشت جدید علیه ده‌ها مقام بلندپایه عراقی در ارتباط با پرونده فساد خبر داد. وی افزود: «یک دادگاه مرکزی ویژه برای جرائم فساد وجود دارد که با هماهنگی میان دو قوه‌قضائیه و مجریه تشکیل شده است».

الحدیثی تصریح کرد: «این دادگاه با صدور حکمی به نهادهای تحقیقاتی در دادگاه‌های تجدیدنظر در کلیه دادگاه‌های عراق اعلام کرد که حکم بازداشت و تصرف اموال تمامی متهمان به فساد را صادر کنند». این مقام عراقی در ادامه گفت که در حال حاضر شماری از مقامات بلندپایه ازجمله وزرا، استانداران، اعضای پارلمان و شورای استان‌ها بازداشت شده‌اند. تلاش‌ها در این زمینه همچنان ادامه دارد و احکام دیگری نیز طی چند روز آتی صادر خواهد شد. همزمان کابینه عراق با قبول استعفای دبیر دولت و رئیس دفتر عادل عبدالمهدی، از مسوولان دولت فعلی خواست تا تشکیل دولت جدید به کارشان ادامه دهند.

«آلیسا. جی. روبین» نیز در گزارش دیروز شنبه برای نیویورک تایمز نوشت که استعفای عبدالمهدی کشور را در مسیر ابهام بیشتر و احتمالا ماه‌ها آشفتگی سوق خواهد داد. این گزارشگر نوشت که استعفای نخست‌وزیر او را به یکی از «تلفات» در میان سیاستمداران برجسته تبدیل می‌کند که در موج اعتراضات اخیر ضدحکومتی مجبور به پیاده شدن از قطار قدرت شده‌اند. این گزارشگر می‌نویسد بسیاری از معترضان عراقی استعفای نخست‌وزیر را «اولین گام» در مسیر پیش روی خود می‌دانند. این گزارشگر می‌نویسد استعفای نخست‌وزیر در زمانی صورت گرفت که تحولات عراق بیش از ۸ هزار زخمی بر جا گذاشته است. آمارهای نهادهای حقوق بشری بیش از این رقم را نشان می‌دهد.

donya-e-eqtesad.com
  • 10
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش