به گزارش ایسنا به نقل از نووستی، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در یک کنفرانس مطبوعاتی پس از نشست ناتو در مادرید گفت که در چارچوب تلاشها برای توقف جنگ اوکراین با ولادیمیر پوتین، همتای روس خود، در تماس دائمی است.
وی افزود: "من دائما با ولادیمیر پوتین در تماس هستم. لازم است تمام تلاش دیپلماتیک برای آتش بس فوری انجام شود."
عملیات شمال سوریه
اردوغان در پاسخ به این سوال که جامعه جهانی چگونه عملیات نظامی برنامه ریزی شده ترکیه در شمال سوریه را میپذیرد، گفت: ما عملیاتی را انجام نمیدهیم که جهان آن را درک نکند. این عملیات را به زبانی که برای جامعه بین المللی قابل فهم باشد انجام خواهیم داد. ترکیه تجربه جدی در این زمینه دارد. دلیلی برای نگرانی وجود ندارد.
پیشتر ابراهیم کالین، سخنگوی دفتر رئیس جمهور ترکیه گفته بود که آنکارا برای عملیات نظامی جدید در شمال سوریه آماده است که هر لحظه ممکن است آغاز شود.
دولت دمشق بارها حضور نیروهای ترکیه در منطقه مرزی سوریه را غیرقانونی توصیف کرده و از آنکارا خواسته است نیروهای خود را خارج کند.
دولت روسیه نیز درباره تبعات این عملیات احتمالی به ترکیه هشدار داده است.
سوئد
رئیس جمهوری ترکیه در بخش دیگری از اظهاراتش با تأکید بر اینکه تفاهم نامه مشترک با سوئد و فنلاند باید به تأیید پارلمان ترکیه برسد، از وعده سوئد به تحویل دادن ۳۷ تروریست خبر داد.
وی تأکید کرد که ترکیه با دقت اجرای مفاد تفاهم نامه سه جانبه با سوئد و فنلاند را زیر نظر دارد.
او گفت که سوئد و فنلاند باید به تعهدات خود در این باره عمل کنند و افزود که این تفاهم نامه باید به تأیید مجلس ترکیه برسد.
اردوغان تأکید کرد که سوئد و فنلاند باید به فعالیت گروههای پ.ک.ک و گولن و دیگر گروه ها در خاک خود پایان دهند. ترکیه بیش از ۴۰ سال است که با این گروههای تروریستی میجنگد و هزاران تن قربانی این جنگ شدهاند و دیگر تحمل کوتاهی در اجرای تعهدات را ندارد.
سه شنبه شب، ترکیه و سوئد و فنلاند تفاهمنامهای سهجانبه درباره پیوستن سوئد و فنلاند به پیمان ناتو امضا کردند.
امضای این تفاهمنامه پس از مذاکرات چهارجانبه رئیس جمهوری ترکیه با همتای فنلاندیاش و نخستوزیر سوئد و دبیر کل پیمان ناتو به مدت ۳ ساعت انجام شد.
به موجب این تفاهم نامه، سوئد و فنلاند متعهد شدند که با ترکیه در زمینه مبارزه با تشکیلات تروریستی همکاری کامل داشته باشند و از تشکیلات تروریستی نظیر پ.ک.ک و گولن حمایت نکنند.
فنلاند و سوئد همچنین متعهد شدند که مانع از فعالیت های پ ک ک و همه تشکیلات تروریستی و افراد مرتبط با آنها شوند.
اف ۱۶
رئیسجمهور ترکیه همچنین گفت که یک هیئت ترکیهای برای حل مشکل جنگندههای F-۱۶ آمریکایی به ایالات متحده سفر خواهد کرد.
وی گفت: تلاشهای "صادقانه" جو بایدن در این زمینه مورد حمایت جدی قرار خواهد گرفت.
اردوغان افزود: فورا هیئتی را به ایالات متحده میفرستم. آمریکا به آنکارا پیشنهاد خرید جنگندههای F-۱۶ را پس از حذف از برنامه F-۳۵ داد.
سال ۲۰۱۹، ترکیه از برنامه تولید جنگندههای نسل پنجم (F-۳۵) که شرکتهای ترکیهای از سال ۲۰۰۲ در تولید آن مشارکت داشتند، کنار گذاشته شد.
***
بایدن: منتظر موافقت کنگره برای فروش اف ۱۶ به ترکیه هستیم
جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا اعلام کرد که فروش جنگنده های F-۱۶ به ترکیه، به نفع کشورش است.
به گزارش ایسنا، به نقل از آناتولی، بایدن در یک کنفرانس مطبوعاتی در پایان اجلاس سران ناتو در مادرید گفت: ما باید جنگنده های F-۱۶ را به ترکیه بفروشیم و آنها را مدرن کنیم و عکس این اقدام به نفع ما نیست.
وی با بیان اینکه این موضوع نیازمند تصویب کنگره است، افزود: فکر میکنم بتوانیم آن را دریافت کنیم.
پیش از این، مسئول امور امنیت بینالملل در وزارت دفاع آمریکا اعلام کرد که کشورش از طرحهای نوسازی ناوگان هوایی ترکیه با جنگندههای F-۱۶ حمایت میکند.
لیندسی گراهام سناتور جمهوری خواه آمریکایی هم حمایت خود را از فروش جنگنده های اف ۱۶ به ترکیه اعلام کرد.
وی در توییتر نوشت: من از تصمیم دولت بایدن برای حمایت از فروش جنگندههای اف-۱۶ به ترکیه، متحد مهم ما در ناتو، حمایت میکنم. علیرغم اختلاف نظرها با ترکیه، آنکارا "متحد مهم" ناتو است. فروش جنگنده های F-16 به آنکارا منافع امنیت ملی ترکیه را تامین میکند و نوسازی نیروهای هوایی ترکیه به نفع امنیت ترکیه، آمریکا و ناتو و به نفع امنیت منطقه خواهد بود.
- 9
- 4