چهارشنبه ۰۷ آذر ۱۴۰۳
۱۶:۲۳ - ۰۱ بهمن ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۱۰۰۸۷
خاورمیانه

عربستان و ساختن آینده؟

عربستان,ساختن آینده

«مجوز حضور تماشاگران فوتبال برای حضور در ورزشگاه‌ها صادر شد»؛ این خبری است که به‌عنوان یک شگفتی در فوتبال ایران و اتفاقی مثبت از سوی رئیس فدراسیون فوتبال ایران عنوان شد. در روزهایی که ما درگیر حضور تماشاگران بعد از سه سال و پایانی بر بیش از ۵۰۰ مسابقه با سکوهای خالی در ورزشگاه‌ها هستیم، کمی آن‌سوتر یک جوان ۲۰ ساله فقط در یک هفته بزرگترین بازیکنان مطرح دنیا از جمله مسی، رونالدو، ستارگان رئال مادرید، اینتر و میلان را توانسته از نزدیک ببیند و سیراب شود و شاید در سن ۲۷ سالگی میزبانی جام‌جهانی را هم بتواند در کشورش تجربه کند. عربستانی‌ها با استفاده از فوتبال سعی کردند توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورشان را با سرعت بیشتری پیش ببرند. هرچند توسعه اقتصادی و اجتماعی آنها صرفا از بُعد ورزشی نیست و عربستانی‌ها می‌خواهند با تقویت حوزه‌های دیگر چون موسیقی و سینما، چهره جدیدی از کشورشان به دنیا معرفی کنند.

فوتبال همسو با چشم‌انداز ۲۰۳۰

هدف مقامات عربستان اما از چنین تکاپویی برای حضور تیم‌های فوتبال مطرح دنیا در کشورشان چیست؟ به‌جز بحث میزبانی جام‌جهانی ۲۰۳۰ که می‌تواند به عربستان برسد چه موضوع دیگری است که باعث شده آنها در زمینه‌های مختلف، تصویر جدیدی از خودشان نشان دهند؟ یکی از محورهای اصلی سند چشم‌‌انداز ۲۰۳۰ در عربستان اصلاحات اقتصادی، متنوع‌‌‌‌سازی درآمدهای دولت و چابک‌‌‌سازی اقتصاد پسانفت است. در این سند قید شده که یک اقتصاد شکوفا از طریق ایجاد یک نظام آموزشی منطبق با نیازهای بازار و نیز ایجاد فرصت‌‌‌های اقتصادی برای کارآفرینان، کسب‌‌ وکارهای خرد و شرکت‌‌‌های عظیم به ایجاد فرصت برای همگان منجر می‌‌‌شود. در این سند تاکید ویژه‌ای بر بخش‌هایی چون گردشگری شده که می‌تواند بسیاری از ظرفیت‌های خاموش و مغفول کشور عربستان را فعال سازد. از همین‌رو، سران عربستان تصمیم گرفته‌اند تا با ارتباط گرفتن با مدیران فوتبالی اروپا، مسابقات مهم را به کشورشان بکشانند. سوپرجام ایتالیا یکی‌دو سالی است که در عربستان برگزار می‌شود و در این هفته دربی میلان با برتری اینتر و البته قهرمانی آنها در این کشور به پایان رسید.

ال‌کلاسیکو هم که با برتری قاطع شاگردان ژاوی و قهرمانی بارسلونا پایان یافت، در عربستان برگزار شد. نقطه عطف ماجرا اما زمانی بود که منتخب ریاض با ستارگان پاری‌سن‌ژرمن به میدان رفت تا دنیای فوتبال یک‌بار دیگر شاهد رقابت رونالدو و مسی در زمین فوتبال باشد. همین سه مسابقه جذاب کافی بود تا بافت گردشگری علاوه بر حضور مسلمانان برای «به‌عمل آوردن زیارت خانه خدا» به‌سمت افرادی از اروپا سوق داده شود که علاقه شدیدی به تماشای فوتبال تیم‌های محبوب‌شان دارند و حاضر هستند بابت تماشای این تیم‌ها بلیت بخرند. به‌همین دلیل بود که بیش از دو میلیون نفر از کشورهای حوزه خلیج‌فارس وارد سایت خرید بلیت دیدار منتخب ریاض و پاریسن ژرمن شدند تا بتوانند تقابل مسی و رونالدو را از نزدیک تماشا کنند. یک هوادار متمول و البته خوش‌شانس نیز با پرداخت ۲.۵ میلیون یورو بلیت ویژه این مسابقه را خرید تا بتواند با مسی و رونالدو عکس بگیرد. تمام این اتفاقات و درآمدها به‌واسطه «فوتبال» رخ داد.

«نئوم» و سرازیر شدن توریست

شاید به‌نظر برسد این‌همه سرمایه‌گذاری در فوتبال صرفا نگاه آینده به توسعه در ورزش است؛ اما چنین نیست. فقط کافی است تحلیلی داشته باشیم بر ساخت‌و‌سازهای معماران این کشور که در نهایت شهرهای مدرنی را به روی توریست‌ها باز می‌کنند که در نوع خود بی‌سابقه است. یکی دیگر از چشم‌اندازهای ۲۰۳۰ ساخت‌و‌ساز شهرهایی مدرن است که می‌تواند توریست‌های خارجی را به عربستان بکشاند. در روزهایی که بیش از یک‌صد‌هزار نفر برای تماشای مسابقات فوتبال فقط برای یک هفته به عربستان بیایند می‌توانند از شهرهای تازه‌تاسیس این کشور نیز دیدن کنند. صحبت از شهر «نئوم» است که طبق برآورد فاز اول این پروژه، حدود ۳۱۹ میلیارد دلار (۱.۲ تریلیون ریال عربستان) هزینه دارد و طبق گزارش وال‌استریت ژورنال، پیش‌بینی می‌شود به‌صورت مرحله‌‌به‌مرحله و در طول ۵۰ سال تکمیل خواهد شد. جالب اینجاست که نام «NEOM» هم هم‌راستا با اهداف این پروژه انتخاب شده است؛ سه حرف اول آن یعنی «NEO» از یونان باستان به‌معنای «جدید» و حرف آخر آن از کلمه عربی «مستقبل» به‌معنی «آینده» و نام ولیعهد عربستان، «محمد»، گرفته شده؛ «آینده جدید» اسمی مناسب برای این پروژه بلند‌پروازانه.

در پروژه شهری نئوم عربستان ربات‌ها جزئی از زندگی روزمره انسان‌ها می‌شوند. فرقی نمی‌کند به یک پرستار بچه نیاز داشته باشید یا آشپز و یا پیک برای رستوران، ربات‌های نئوم همه کار‌های شما را انجام خواهند داد. این ربات‌ها با صرفه‌جویی در زمان و انرژی به ساکنان این شهر هوشمند اجازه می‌دهند تا زمان بیشتر را به استراحت و خلاقیت اختصاص دهند. کلان‌شهر نئوم اشتغال‌زایی اساسی را برای مردم عربستان فراهم می‌کند.‌ ساخت بخشی از این شهر، با مجموعه‌ای از فعالیت‌های ورزشی از اسکی در فضای باز گرفته تا ورزش‌های آبی در دریاچه آب‌ شیرین دست‌ساز و دوچرخه‌سواری و هایکینگ در کوهستان‌ها، در سال ۲۰۲۶ میلادی به پایان خواهد رسید.

نفوذ در فوتبال بریتانیا

تیم فوتبال نیوکاسل که سال گذشته برای بقا در لیگ برتر انگلیس می‌جنگید توسط صندوق سرمایه‌گذاری عربستان خریداری شد و امسال برای قهرمانی در لیگ انگلیس با منچستر‌سیتی و آرسنال در حال رقابت است؛ هرچند تا این لحظه خرج زیاد و عجیبی برای بازیکنان جدید نکرده است. صندوق سرمایه‌گذاری عمومی عربستان که مالک اصلی باشگاه نیوکاسل شده، یکی از مهم‌ترین دستگاه‌های عربستان سعودی مدرن است که مسئولیت مهمی در پروژه‌های بزرگ محمد‌ بن‌سلمان ایفا می‌کند.

این سازمان در واقع در مرکز برنامه‌های آینده این پروژه است. در رأس این انتقال سهام ۳۰۰ میلیون پوندی، محمد بن‌سلمان و «صندوق سرمایه‌گذاری عمومی عربستان (PIF)» قرار دارند که ۸۰ درصد سهام به آنها تعلق گرفته و در واقع سهامدار اصلی هستند. یاسر الرمیان، رئیس صندوق سرمایه‌گذاری هم به‌عنوان رئیس جدید باشگاه نیوکاسل‌یونایتد انتخاب شده است. گروه «PCP کپیتال پارتنرز» با مدیریت زوج آماندا استیولی و مهرداد قدوسی تاجر ایرانی ۱۰ درصد دیگر سهام را به خودشان اختصاص داده‌اند. آماندا استیولی به‌عنوان نماینده بن‌سلمان تلاش زیادی کرد تا سهام باشگاه نیوکاسل به آنها برسد و حالا بخشی از امور باشگاه را برعهده خواهد داشت. اما سومین گروه «RB اسپورتس اند مدیا» است که افراد کلیدی این شرکت هم دو برادر به نام‌های دیوید و سیمون رویبن هستند. آنها هم سهامدار ۱۰ درصد باشگاه نیوکاسل خواهند بود.

حالا عربستان با استفاده از «ورزش شویی» توانسته چهره جدیدی از خودش به دنیا معرفی کند. آنها توانستند در کمتر از یک سال بزرگترین تیم‌های مطرح دنیا را به کشورشان بکشانند. در حوزه موسیقی نیز خواننده‌های مطرحی چون «نیکی مناژ» و «جاستین بیبر» و سیزده خواننده مطرح عرب در جشنواره موسیقی راهی این کشور شدند تا نشان دهند می‌توانند بزرگترین همایش‌های موسیقی دنیا را آنجا برگزار کنند. جشنواره فیلم دریای سرخ با مشارکت چهره‌های مشهور سینمای جهان و عرب در منطقه تاریخی جده نیز در همین راستا برگزار شده بود تا بازیگران و کارگردان‌های مطرح دنیا نیز با این کشور آشنا شوند. همچنین به‌واسطه فوتبال، توسعه اجتماعی عظیمی در این کشور رخ داد؛ زنان توانستند برای اولین‌بار راهی ورزشگاه‌ها شوند و از تماشای فوتبال لذت ببرند. در واقع این رشته ورزشی باعث شد تا دولت عربستان پروژه ۲۰۳۰ را با سرعت بیشتری پیش ببرد. فوتبال و ساخت شهرهای مدرن برای جذب توریست، توسعه اجتماعی را دربر داشت تا هم برای مردم عربستان اتفاقات جدیدی رخ دهد و هم بتوانند کشورشان را به مردم دنیا معرفی کنند.

ریبرندینگ، ویترین یا تغییرات اساسی؟

اما این کارها و اقدامات عربستان منتقدان جدی‌ای هم دارد. دولت آل‌سعود و به‌خصوص شخص محمد بن‌سلمان بعد از قتل فجیع روزنامه‌نگار منتقد، محمد خاشقچی در سال ۲۰۱۸ زیر بار شدیدترین انتقادهای حقوق بشری رفت. بسیاری معتقدند که او با این اقداماتی که برای جامعه عربستان پیشرو محسوب می‌شود، در پی این است که آن ننگ را از پیشانی خود پاک کند و به قول معروف ریبرندینگ کند. منتقدان معتقدند که این تغییرات اساسی در جامعه عربستان نیست و تنها ویترینی است که پشت سیاست و جامعه عربستان را نشان ندهد. از جمله در جریان خرید باشگاه نیوکاسل توسط صندوق سرمایه‌گذاری عربستان، بسیاری می‌گفتند خرید باشگاه نیوکاسل هیچ ارتباطی به سرمایه‌گذاری ندارد و صرفا یک پولشویی بسیار رو است و خرید باشگاه با این هدف صورت گرفته است که قتل «جمال خاشقچی» روزنامه‌نگار منتقد عربستانی به حاشیه رود.

مثلا روزنامه گاردین در مقاله‌ای نوشت که «این دست پولپاشی‌های عربستان با هدف ترمیم چهره ولی‌عهد سعودی در جوامع بین‌المللی صورت می‌گیرد.» شاید بیراه هم نباشد، مثلاً اسفند پارسال در حالی که خریدها و برنامه‌ریزی‌های این‌چنینی انجام می‌شد، ۸۱ نفر در یک روز در عربستان گردن زده شدند که رکوردی در اعدام بود. حال باید دید که آیا این تغییرات فیزیکی در رویکردهای سیاسی هم تغییری ایجاد می‌کند؟

  • 11
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش