چهارشنبه ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
۰۹:۴۴ - ۰۴ تير ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۴۰۰۷۰۸
خاورمیانه

بحران قطر قدرت نرم ریاض را نشان می‌دهد

بی توجهی جهان اسلام به فراخوان سعودی

اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه,ملک سلمان
اغلب کشورهای مسلمان امید دارند پایشان به بحران خلیج فارس کشیده نشود. کشورهایی همچون مراکش، الجزایر، تونس، سودان، سومالی تا اینجای کار به خواسته‌های سعودی بی‌اعتنایی کرده‌اند

عربستان سعودی در نخستین اقدام برای تحت فشار قرار دادن کشورهای اسلامی برای پیوستن به کارزار علیه قطر، شش کشور آفریقایی صحرای جنوب را به کاهش کمک های مالی و محدود کردن سهمیه حج، مراسم سالانه زیارت در شهر مقدس مکه، تهدید کرده است تا به پیشرو بودن خود در برداشتن گام های تنبیهی علیه قطر ادامه دهد.

 

تلاش های سعودی در آفریقا حکایت از آن دارد که خاندان سلطنتی قصد دارد یک هفته پس از بایکوت ناکام دیپلماتیک و اقتصادی قطر به رهبری سعودی و امارات متحده عربی با هدف مجاب کردن قطر برای تن دادن به خواسته های آنان در قطع حمایت از اسلام گرایان و شبه نظامیان و جلوگیری از پخش برنامه های شبکه الجزیره، حلقه محاصره را تنگ تر از قبل کند.

 

هر چند علی رغم واکنش شش کشور سنگال، چاد، نیجر، کومور، موریس و جیبوتی، معلوم می شود اقدامات سعودی تنها تا حدی موفق بوده است. از میان این شش کشور تنها موریس روابط خود را با قطر قطع کرده است. سنگال، نیجر و چاد و کومور تلاش خود را محدود به فراخواندن سفرا از دوحه کرده اند و جیبوتی همچون اردن صرفا سطح روابط دیپلماتیک خود را کاهش داده است.

 

این شش کشور به شش کشور وابسته اقتصادی دیگر از جمله بحرین، مصر، مالدیو، موریتانی و دولت لیبی تحت حمایت سعودی- امارات که مورد شناسایی جامعه بین المللی است و تنها بخشی از کنترل لیبی را در اختیار دارد پیوسته اند که روابط دیپلماتیک خود را با قطر قطع کرده اند.

 

اغلب کشورهای مسلمان امید دارند پایشان به بحران خلیج فارس کشیده نشود. کشورهایی همچون مراکش، الجزایر، تونس، سودان، سومالی تا اینجای کار به خواسته های سعودی بی اعتنایی کرده اند و در عوض خواستار برقراری گفتگو میان قطر و مخالفانش شده اند. به طریق مشابه، نیجریه، کشور سیاه در آفریقا با بزرگترین جمعیت مسلمان تا بدین جا در خصوص این بحران سکوت کرده است.

 

در دیگر نقاط جهان اسلام، پاکستان اصرار دارد که در این مناقشه بی طرف بماند. نخست وزیر نواز شریف با همراهی وزرای ارشد و فرماندهان نظامی به ریاض سفر کردند اما تاکنون گوش کسی به سمفونی آن ها برای یافتن راه حل برای این بحران بدهکار نبوده است.

 

سومالی، کشوری جنگ زده، در منطقه ای استراتژیک در شاخ آفریقا پاسخ های متفاوتی به تلاش های سعودی و امارات متحده داده و رمزآلود مانده است. سومالی علی رغم این واقعیت که شرکت بنادر "پی اند او" متعلق به دوبی در ماه آوریل قراردادی به ارزش ۳۳۶ میلیون دلار به منظور توافقی سی ساله برای توسعه و مدیریت بندر چند منظوره در بوساسو در منطقه شبه خودمختار در منطقه پونتالند با این کشور امضا کرد؛ اما تا اینجای کار در بحران قطر بی طرف مانده است. جمهوری خودخوانده سومالی لند چند هفته بعد اجازه داد تا امارات متحده عربی در بند بربرا پایگاه نظامی تاسیس کند و قراردادی ۴۴۲ میلیون دلاری با "پی اند او " امضا کرد تا این بندر به یک منطقه هاب در کلاس جهانی تبدیل شود.

 

رسانه های سومالی همچنین گزارش داده اند که پرزیدنت محمد عبداللهی محمد پیشنهاد دریافت مبلغ ۸۰ میلیون دلار در ازای قطع روابط دیپلماتیک کشورش با قطر را رد کرده است. با این اوصاف جمال محمد حسن وزیر برنامه ریزی، سرمایه گذاری و توسعه اقتصادی سومالی این هفته اعلام کرد که عربستان سعودی با افزایش ۲.۵ درصدی سهمیه حج سومالی موافقت کرده است.

 

به نظر می آید تنها دلیل منطقی برای توضیح اینکه سومالی علی رغم امتناع از پیوستن به کارزار سعودی و امارات باز هم پاداش گرفته است مرتبط با اهمیت تجاری و نظامی این کشور برای خلیج فارس است.

 

پاسخ های متفاوت به تلاش های سعودی در بسیج جهان اسلام باعث مطرح شدن پرسش هایی در خصوص این موضوع است که پس از چهار دهه سرمایه گذاری خاندان سعودی در فعالیت های آموزشی، مذهبی و سیاسی این کشور تا چه درجه ای می تواند روی قدرت خود حساب کند. دشواری های سعودی در به کار گیری سرمایه های قدرت نرم در سال ۲۰۱۵ آشکار شد، زمانی که پارلمان پاکستان به درخواست سعودی برای اعزام نیروهایش برای حمایت از اشغال مصیبت بار یمن پاسخ منفی داد.

 

با این اوصاف، بهره گیری عربستان سعودی از مدیریت حج، یکی از پنج رکن اسلام، می تواند پیامدهای قابل ملاحظه ای برای جهان اسلام داشته باشد، به ویژه برای کشورهای آسیایی همچون پاکستان، بنگلادش و اندونزی که بیشترین جمعیت مسلمان را در خود جای داده اند و بیشترین تعداد کارگران در عربستان سعودی را تشکیل می دهند.

جیمز دورسی

 

 

 

irdiplomacy.ir
  • 13
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هدیه بازوند بیوگرافی هدیه بازوند؛ بازیگر کرد سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ مرداد ۱۳۶۶

محل تولد: بندرعباس، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۹۶ تاکنون

تحصیلات: فارغ التحصیل لیسانس رشته مهندسی معماری

ادامه
سانجیو باجاج بیوگرافی سانجیو باجاج میلیارد و کارآفرین موفق هندی

تاریخ تولد: ۲ نوامبر ۱۹۶۹

محل تولد: هندی

ملیت: هندی

حرفه: تاجر، سرمایه گذار و میلیارد 

تحصیلات: دکتری مدیریت از دانشگاه هاروارد

ادامه
محمد مهدی احمدی بیوگرافی محمدمهدی احمدی، داماد محسن رضایی

تاریخ تولد: دهه ۱۳۶۰

محل تولد: تهران

حرفه: مدیرعامل بانک شهر

مدرک تحصیلی: دکترای اقتصاد واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران، کارشناسی ارشد علوم اقتصادی دانشگاه تهران، کارشناسی اقتصاد بازرگانی دانشگاه شهید بهشتی

نسبت خانوادگی: داماد محسن رضایی، برادر عروس قالیباف، برادر داماد رحمانی فضلی

ادامه
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
غلامعلی حداد عادل بیوگرافی غلامعلی حداد عادل؛ سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۹ اردیبهشت ۱۳۲۴

محل تولد: تهران

حرفه: سیاستمدار ایرانی، عضور مجمع تشخیص مصلحت نظام، دانشیار بازنشسته دانشگاه، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و بنیاد سعدی

آغاز فعالیت: ۱۳۵۷ تاکنون

حزب سیاسی: اصولگرا

تحصیلات: لیسانس و فوق لیسانس فیزیک از دانشگاه تهران و شیراز (پهلوی قدیم)، دکتری فلسفه از دانشگاه تهران

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
فرزان عاشورزاده بیوگرافی فرزان عاشورزاده تکواندوکار ایرانی

تاریخ تولد: ۵ آذر ۱۳۷۵

محل تولد: تنبکابن، مازندران

محل زندگی: آمریکا

حرفه: تکواندوکار

لقب جهانی: سونامی تکواندو جهان

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش