منطقه عرسال در مرز بین لبنان و سوریه قرار دارد و طی سال های اخیر شاهد سرازیر شدن پناهجویان سوری از یک سو و گروه های تروریست دیگر از جمله داعش و جبهه النصره بوده است.
طی ماه های اخیر ارتش لبنان و مقاومت همسو با پیشروی های ارتش سوریه در آنسوی مرز، بسیاری از مناطق شرق لبنان را از حضور گروه های تروریستی پاکسازی کرده است. با این وجود منطقه عرسال هنوز شاهد تحرک این گروه هاست.
پس از موفقیت های اخیر ارتش لبنان در فاصله انداختن بین بزرگترین اردوگاه پناهجویان سوری اطراف شهر عرسال و عناصر مسلح داعش و جبهه النصره در ارتفاعات عرسال و ساخت مانع بزرگ و دائمی بین آنها که منجر به جلوگیری از تردد عناصر مسلح به این اردوگاه و استفاده از کمک های مالی و غذایی شد، عناصر مسلح در میان دو تیغه قیچی مقاومت و ارتش های لبنان و سوریه قرار گرفته اند.
در وضعیت کنونی موجی از ترس و وحشت و نگرانی از سرنوشت و آینده در بین سرکردگان این گروه های مسلح افتاده است و به خاطر عدم همراهی و تن ندادن برخی از آنها به روند مصالحه و سازش و تفاهم هایی که در مناطق مختلف سوریه به وقوع پیوست، اختلافاتی در بین این سرکردگان بروز کرده تا جایی که این دو دستگی ها به میان ساکنان اردوگاه نیز کشیده شده و آشوب و نارضایتی بی سابقه ای در این اردوگاه که حدود ۵ هزار پناهجو را در خود جای داده حکمفرما ساخته است.
طبق اطلاعاتی که ایرنا به آن دست پیدا کرده اس بعد از خروج سری اول پناهجویان از اردوگاه «وادی الرعیان» و کاهش تعداد عناصر مسلح موجود داعش در بلندی های عرسال، این گروه تهدید به حمله به اردوگاه کرده است که وحشت و نگرانی را در بین پناهجویان به دنبال داشت.
برخی طی روزهای اخیر گفته اند که داعش قصد دارد با ورود به ارودگاه موجود در منطقه «مدینه الملاهی»، از پناهجویان به عنوان سپر انسانی استفاده کند و علاوه بر سیطره بر کمک های انسانی موجود در این اردوگاه ارتش لبنان و تجهیزات نظامی وابسته به آن را از این منطقه عقب براند.
اطلاعات دریافتی دیگر ایرنا نشان می دهد که عناصر مسلح وابسته به داعش خود را برای حمله به مقر عناصر جبهه النصره که در منطقه بین «مدینه الملاهی» و «خربه حمام» در ارتفاعات عرسال واقع شده آماده می کنند.
همچنین برخی خبرها حاکی از آن است که تعدادی از پناهجویان که از وضعیت کنونی احساس خطر کرده اند ارودگاه را ترک کرده و به داخل عرسال پناه برده اند تا از آینده نامعلومی که در انتظار آنهاست در امان بمانند.
«مصطفی الحجیری» عضو شورای شهر عرسال در گفت و گو با ایرنا تاکید کرد که ارتش لبنان بارها جلوی پیشروی داعش به داخل خاک لبنان را سد کرده و به تازگی سیطره خود را بر تمام جبهه شرقی گسترانده است.
به گفته وی ارتش همچنین گذرگاه هایی را که عناصر مسلح با استفاده از آن اقدام به تامین نیازهای غذایی خود می کردند و حاضر به تسلیم و مصالحه و عقب نشینی به عمق خاک سوریه نبودند مسدود کرده است.
الحجیری با این توضیحات نتیجه گرفت که گروگان گرفتن غیر نظامیان اردوگاه پناجویان سوری در «وادی حمید» از سوی داعش و استفاده از آنها به عنوان سپر انسانی خبر قابل اعتمادی نیست اگرچه عناصر مسلح در وضعیت سخت و دشواری به سر می برند و دچار دستپاچگی شده اند.
الحجیری نسبت به سناریوی انتشار اخبار دروغین و جعلی از سوی عناصر مسلح با همکاری برخی خانواده های آنها که به خاطر نداشتن مدارک قانونی امکان ورود به شهر عرسال را ندارند و در اردوگاه ها سکونت گزیده اند هشدار داد.
وی در پایان تاکید کرد که در حال حاضر اردوگاه پناهجویان که در فاصله بین محدوده تحت سیطره داعش و مقر جبهه النصره واقع شده در وضعیت آرامش قبل از طوفان به سر می برد؛ با این حال ارتش زمام امور را در منطقه تحت کنترل دارد و مقاومت نیز در آمادگی کامل به سر می برد.
الحجیری پیش بینی کرد عناصر جبهه النصره به سمت خاک سوریه عقب نشینی کنند اما عناصر داعش در منطقه حضور داشته باشند.
- 18
- 1