شنبه ۰۳ شهریور ۱۴۰۳
۱۹:۱۴ - ۲۲ مرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۵۰۵۳۸۶
خاورمیانه

رفراندوم تامین‌‌کننده منافع ملی کردها نیست

۲ درخواست جبهه «نه به رفراندوم» کردستان چیست؟

رفراندوم,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه
اعلام رسمی جبهه نه به رفراندوم با دو درخواست همراه است: نخست اینکه رفراندوم باطل شود و دوم اینکه اگر احزاب اصرار به برگزاری رفراندوم در تاریخ تعیین‌شده داشتند ما از رای‌دهندگان درخواست خواهیم کرد که با رای «نخیر» از این رفراندوم استقبال کنند.

به گزارش تسنیم،رفراندوم اقلیم کردستان عراق که از سوی شماری از احزاب با رهبری حزب دمکرات کردستان عراق هدایت می‌شود واکنش‌های متعددی را در پی داشته است. آنچه در این میان حائز اهیمت است صداهای مخالفی است که از داخل جامعه کردی علیه این رفراندوم به گوش می‌رسد. تجمیع این صداهای مخالف در جبهه نه به رفراندوم و اعلان رسمی آن در چند روز گذشته، سلیمانیه را به کانون فعالیت‌های آنان تبدیل کرده است. منطقه‌ای که به نسبت دیگر مناطق اقلیم کردستان از آزادی عمل بیشتری برای مخالفین و منتقدین برخوردار بوده اینک در برابر آزمونی سخت قرار گرفته است. آزمونی که در یک طرف آن احزاب سنتی کردی قرار داشته و معتقدند که برگزاری رفراندوم جدایی از عراق، آینده مردم کرد را دگرگون و تضمین خواهد کرد و در طرف دیگر آن مخالفین و منتقدینی قرار گرفته‌اند که به صراحت اعلام کرده‌اند برگزاری رفراندوم در راستای به حاشیه راندن افکار عمومی از بحران‌ها و انباشت مشکلات بی‌شمار اقلیم و تامین‌کننده منافع حزبی است.

 

 «رابون معروف» عضو پارلمان اقلیم کردستان عراق از فراکسیون جنبش تغییر و سخنگوی جبهه نه به رفراندوم به سوالات خبرنگار خبرگزاری تسنیم در اقلیم کردستان عراق پاسخ داده است که مشروح این گفتگو در ادامه می‌آید:

 

اهداف شما از حرکت اخیر نه به رفراندوم اقلیم کردستان عراق چیست؟

پس از نشست پیرمام و تصمیم به برگزاری رفراندوم اقلیم کردستان در ۲۵ سپتامبر از سوی شماری از احزاب سیاسی اقلیم به ویژه احزاب اتحادیه میهنی و دمکرات کردستان عراق که ۲۶ سال حکمران کردستان هستند و ثابت کرده‌اند که شایسته نمایندگی اهداف و آرمانهای ملت کرد نیستند، نظر به شرایط کنونی اقلیم کردستان و در مواجهه با واقعیات آن از جمله روابط با حکومت مرکزی، مواضع رسمی کشورهای همسایه و جامعه بین‌الملل که در تضاد با مسیر انتخاب‌شده از سوی آن احزاب در رابطه با رفراندوم است، شمار زیادی از ساکنین اقلیم کردستان مخالف برگزاری این رفراندوم بوده و از دید آنان فاقد مشروعیت است، زیرا در نهاد مشروعی همچون پارلمان اقلیم کردستان در خصوص آن تصمیم‌گیری نشده و در نقطه مقابل منافع عالی ملت کرد است. اعلام رسمی جبهه نه به رفراندوم با دو درخواست همراه است: نخست اینکه این رفراندوم باطل شود و دوم اینکه اگر احزاب فوق اصرار به برگزاری رفراندوم در تاریخ تعیین‌شده داشتند ما از رای‌دهندگان درخواست خواهیم کرد که با رای «نخیر» از این رفراندوم استقبال کنند تا رفراندوم با موفقیت همراه نشود، زیرا تجربه ۲۶ ساله حکمرانی این احزاب ما را با مجموعه‌ای از مشکلات و بحران‌های متعدد مواجه ساخته‌اند و ما خواهان آن هستیم که از طریق این رفراندوم، آینده و سرنوشت ملت ما را هم تصاحب نکنند.

 

اتحادیه میهنی و حزب دمکرات کردستان به دنبال گشایش پارلمان تصاحب‌شده و دستبند زده‌ هستند

 

 پارلمان اقلیم کردستان عراق دو سال است که با تصمیم یک حزب سیاسی تعطیل شده است و در حال حاضر بنا به آنچه که در عرصه سیاسی اقلیم کردستان مشاهده می‌شود با تصمیم دو حزب سیاسی و در مدت کوتاهی که از عمر قانونی آن مانده است فعال می‌شود. شما به عنوان یک عضو پارلمان چه برداشتی از این نوع دمکراسی دارید؟ رای مردم چه جایگاهی در این پروسه دارد؟

از دید ما پارلمان باید محلی برای دفاع از منافع ملت و تضمین حقوق قانونی آنها باشد اما اتحادیه میهنی و حزب دمکرات کردستان عراق معتقد به دفاع از حقوق شهروندان و پارلمانی آزاد و صاحب نفوذ نیستند. همچنانکه مستحضر هستید در دوم اکتبر سال ۲۰۱۵ و با نظر مساعد مسعود بارزانی و با بکارگیری نیروهای مسلح حزبی، پارلمان اقلیم کردستان تعطیل شده است. پس از آنکه شکوه و جایگاه قانونی پارلمان را از بین بردند در حال حاضر بر اساس یک توافق دوطرفه اتحادیه میهنی و حزب دمکرات کردستان عراق در پی آن هستند که پارلمان را به شیوه‌ای دوباره فعال کنند که فعالیت‌های پارلمان خارج از منافع و برنامه‌های این دو حزب نباشد، در چنین حالتی ما با پارلمان تصاحب‌شده و دستبند زده‌ای مواجه خواهیم بود.

 

بدترین نمونه حکمرانی در تاریخ بشریت در ۲۶ سال گذشته بر اقلیم کردستان اعمال شده است

 

به عمر ۲۶ ساله حکومت محلی کردستان عراق اشاره داشتید. شما به عنوان یک عضو پارلمان، تجربه حکومت کردی را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ حکومت اقلیم کردستان عراق چه دستاوردی برای مردم کرد داشته است؟

در ۲۶ سال گذشته احزاب حاکم اتحادیه میهنی و دمکرات کردستان عراق نمونه حکومت شکست‌خورده‌ای را بر ملت ما تحمیل کرده‌اند که یکی از بدترین نمونه‌های حکمرانی در تاریخ بشریت محسوب می‌شود، چنین مدلی از حکومت با آثار و عواقب فراوان آن می‌طلبد که سال‌ها در مراکز آکادمیک پیرامون آن تحقیق و بررسی لازم صورت پذیرد تا مشخص شود اشکال کار در کجاست که مردم ما با چنین مدل شکست‌خورده‌ای از حکومت روبرو شده‌اند.

 

مردم و سرزمین کردستان وسیله‌ای برای تحقق اهداف و امیال چند خانواده حاکم و منتخبی از نزدیکان آنها است

 

 اقلیم کردستان عراق متشکل از چهار استان (البته با احتساب استان حلبچه که هنوز در حد نامگذاری باقی مانده است) تا سال ۲۰۱۴ از سهم ۱۷ درصدی خود از بودجه عمومی عراق برخوردار بوده است، در عین حال در سال‌های اخیر نیز به صورت مستقیم نفت استخراج‌شده خود را در بازارهای جهانی به فروش رسانیده است، درآمدهای گمرکی و موارد دیگر هم جای خود دارد. با چنین درآمدهایی مردم اقلیم کردستان عراق مدام از نبود خدمات‌رسانی‌های عمومی به ویژه انرژی برق گله‌مند هستند. علت چنین وضعیتی چیست؟

در واقع، حکمرانان اقلیم کردستان که مردم و آینده این ملت در دید آنها فاقد هر گونه ارزشواعتبار است تصویری از حکومت بدون برنامه و دارای تجارب شکست‌خورده را به مردم نشان داده‌اند که در این مدل از حکومت، مردم و سرزمین کردستان وسیله‌ای برای تحقق اهداف و امیال چند خانواده حاکم و منتخبی از نزدیکان آنها است. مردم از دید این افراد، وسیله‌ای برای تصاحب سرمایه و منافع مادی آنان بوده که به شیوه گوناگون در کشورهای جهان سرمایه‌گذاری شخصی کرده‌اند. در سرزمینی با چنین هیئت حاکمه‌ای هر چند دارای بیشترین سرمایه و درآمد هم باشد انتظاری غیر از این وضعیت وجود ندارد.

 

رفراندوم بخشی از استراتژی ترکیه با هدف بهم‌ریختگی توازن سیاسی در سطح منطقه است

 

علی رغم مخالفت‌های جدی با برگزاری رفراندوم اقلیم کردستان در سطح داخلی، دلیل اصرار به برگزاری آن از سوی احزاب حاکم چیست؟

همچنانکه اشاره کردم آنانی که صدارت اقلیم کردستان را بر عهده گرفته‌اند اهمیتی برای منافع ملی و حقوق عامه مردم قائل نیستند که در اثر سیاست‌های اشتباه آنان، ملت ما ممکن است در آینده با تراژدی و بحران‌های دیگری روبرو شود. اربیل در شرایط کنونی منطقه به ویژه در عراق و سوریه در خط منافع آنکارا بوده و در واقع عمق راهبردی ترکیه است. ترکیه در راستای منافع خود در پی آشوب منطقه‌ای است، رفراندوم اقلیم کردستان - حداقل از دید اینجانب - بخشی از استراتژی ترکیه با هدف بهم‌ریختگی توازن سیاسی در سطح منطقه است و رفراندوم اهداف ملت ما را محقق نخواهد کرد.

 

لشکری از کارمندان وابسته به هیئت حاکمه در شبکه‌های اجتماعی، وظیفه  اتهام‌زنی به مخالفان را دارند

 

در ارتباط با قضیه برگزاری رفراندوم صدای واحدی از اقلیم کردستان عراق به گوش نمی‌رسد. شما هم جبهه نه به رفراندوم را تشکیل و اعلان رسمی کرده‌اید اما از سوی رسانه‌های حزبی به عناوین مختلف مورد اتهام واقع شده‌اید. چرا احزاب سیاسی کرد تحمل صدای مخالف را در اقلیم کردستان ندارند و به چنین رفتارهایی متوسل شده‌اند؟

ما در اقلیم کردستان دارای تجربه دموکراسی نیستیم. درست است که به اصطلاح از سیستم دمکراتیک سخن می‌گویند اما هیئت حاکمه و نزدیکان آنان چنان سرکوبی را به راه انداخته‌اند که کسی را یارای مخالفت و انتقاد از آنان نباشد. این احزاب با استفاده از درآمدهای نامشروع، لشکری از کارمندان وابسته به خود را در شبکه‌های اجتماعی به ویژه فیسبوک بکارگیری کرده‌اند، وظیفه این افراد اتهام‌زنی به کسانی است که به مخالفت با هیئت حاکمه اقلیم کردستان برخاسته‌اند. چنین فعالیت هایی از مراکز مرتبط با احزاب حاکم نشات می‌گیرد، این فعالیت‌ها در ضدیت کامل با کسانی هستند که عکس منافع این احزاب می‌‌اندیشند.

 

با کشورهای مختلف در ارتباط خواهیم بود تا به صراحت اعلام کنیم که به چه دلایلی این رفراندوم در تضاد با منافع ملی ما است

 

 برنامه‌ها و فعالیت جبهه نه به رفراندوم اقلیم کردستان در آینده چه خواهد بود؟

در صورتی‌ که این احزاب اصرار به برگزاری رفراندوم داشته باشند در مدت مانده به برگزاری آن در سه سطح داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی فعالیت‌هایی خواهیم داشت. با کنسولگری‌های خارجی در اقلیم کردستان مذاکراتی خواهیم داشت و با کشورهای مختلف در ارتباط خواهیم بود تا به صراحت اعلام کنیم که به چه دلایلی این رفراندوم در تضاد با منافع ملی ما است. ما به اهمیت روابط با دول همسایه واقف هستیم، هرگونه تغییرات در نوع روابط ما با این کشورها تامین‌کننده منافع ما نخواهد بود. منافع ملی ما در شرایطی به پیشرفت خواهد رسید که هیچ مشکلی با کشورهای همسایه و سایر دوستان ما در کشورهای دیگر جهان نداشته باشد، همچنین لازم است که در سطح داخلی هم به نوعی از حکومت دمکراتیک رسیده باشیم و حکمرانی کردی به عامل ثبات و آرمش منطقه‌ای، تامین‌کننده روابط بهتر با کشورهای همسایه و بهره‌مندی مردم از خدمات شایسته تبدیل شود.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 16
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

چکیده بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید

نام کامل: هیثم بن طارق آل سعید

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش