چهارشنبه ۱۰ مرداد ۱۴۰۳
۱۲:۳۹ - ۲۶ شهریور ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۶۰۶۰۵۰
خاورمیانه

دیگر هیچ‌کس موافق رفتن اسد نیست

سرگئی لاوروف و عادل الجبیر,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه
واقعیت‌های نظامی به شکل فزاینده‌ای به نفع اسد و روس‌هاست. در هفته‌ اخیر نیروهای دولتی سوریه مقاومتی در بخش شرقی شهر دیرالزور را که تقریبا سه سال دوام آورده بود شکستند و در دیگر نقاط نیز حبهه اسد مبارزه می‌کند و با مقاومت‌های کمی روبه رو است.

 عربستان سعودی احتمالا آخرین کشوری است که از ایده تغییر رژیم در سوریه دست برداشته و دنباله روی از کمپین موفقیت آمیز روسیه برای ادامه حیات حکومت بشار اسد را آغاز کرده است. نشانه هایی وجود دارد که نشان می دهد کشورهایی که مدت ها درباره ادامه حکومت فعلی سوریه شک داشتند در حال همکاری برای حل و فصل معضل جنگ در این کشور آن هم با زمامداری اسد هستند.

 

سعودی ها ماه گذشته میزبان نشستی با حضور مخالفان حکومت سوریه بودند و در آن به رسیدن به توافق نزدیک شدند. در این نشست گروه هایی حضور داشتند که مخالف سرسخت اسد یا خواستار خروج فوری او بودند. وزیر امور خارجه روسیه، سرگئی لاوروف، در روزهای آتی نشست های بیشتری را با مقامات سعودی و پیش از دیدار پادشاه سلمان از مسکو خواهد داشت.

 

حرکات جدید عربستان سعودی ضربه ای دیگر به شورشیان سوریه خواهد بود و به نظر می رسد که به زودی اسد نسبت به دو سال گذشته کنترل بخش های بیشتری از کشور را به دست خواهد گرفت. ادامه روند پشتیبانی هوایی روس ها و تغییر نظر دولت ترامپ با پایان دادن کمک نظامی به شورشیان و چرخش به سمت هدف نابود کردن داعش در سوریه به مساله گسترش حاکمیت اسد کمک کرده است. ترکیه، یکی دیگر پشتیبانان اصلی اپوزیسیون، نیز به همکاری با روس ها ادامه داده است.

 

مصطفی آلانی، رئیس دپارتمان دفاع و امنیت مرکز تحقیقات خلیج فارس در دبی معتقد است: «اکنون سعودی ها متوجه شده اند که روسیه تنها طرفی است که می تواند درگیری ها در سوریه را به پایان برساند. آنها با ایده باقی ماندن حکومت اسد مشکلی ندارند.» وزارت امور خارجه عربستان سعودی ماه گذشته اعلام کرد که هدف بلند مدت «آینده ای جدید برای سوریه بدون بشار اسد» باقی خواهد ماند. اما در گفت وگوهای ۲۲ آگوست ریاض به گروه های درگیر از جمله کمیته مذاکرات عالی و دو بلوک دیگر، که به طور سنتی حمایت سعودی را در اختیار دارند، فشار وارد کرد تا به مسکو نزدیک تر شوند.

 

دور بعدی مذاکرات برای ماه آینده در پایتخت عربستان برنامه ریزی شده است و هدف از آن ادغام سه شعبه مختلف در یک هیئت مخالف متحد است تا در مذاکرات صلح تحت رهبری سازمان ملل متحد در ژنو شرکت کنند. شرکت کنندگان در این فرایند می گویند که تغییراتی به وجود آمده است. قدری جمیل، نخست وزیر پیشین سوریه که رهبری گروه ضد حمایت روسیه را برعهده دارد در مصاحبه ای گفت: «تغییری در موقعیت ریاض را مشاهده کرده ام. شانس برقراری معامله بسیار زیاد است.»

 

واقعیت های نظامی به شکل فزاینده ای به نفع اسد و روس هاست. در هفته اخیر نیروهای دولتی سوریه مقاومتی در بخش شرقی شهر دیرالزور را که تقریبا سه سال دوام آورده بود شکستند و در دیگر نقاط نیز حبهه اسد مبارزه می کند و با مقاومت های کمی روبه رو است.

 

روابط بین عربستان سعودی و روسیه در جبهه های دیگر نیز بهبود یافته است. دو تولیدکننده بزرگ نفت، اختلافات را کنار گذاشته و بر سر کاهش تولید به توافق رسیده اند در نتیجه تلاش اوپک با هدف تقویت قیمت ها می تواند به نتیجه برسد. یکی از انگیزه های سعودی برای برقراری روابط نزدیک با روسیه، تمایل آنها برای مقابله با ظهور حمایت کننده اصلی اسد یعنی ایران است. جنگجویان تحت حمایت ایران از جمله شبه نظامیان حزب الله لبنان نقش مهمی در بازگشت حکومت سوریه ایفا کرده اند. همان طور که چشم انداز سقوط اسد کمرنگ و کمرنگ تر می شود، دشمنان او کانون توجهات خود را تغییر می دهند.

 

آلانی می گوید: «برای سعودی حکومت سوریه دیگر یک مشکل نیست. حتی ریاست جمهوری اسد هم مشکلی نیست. مشکل آنها این است که ایران در این زمین بازی چه خواهد کرد. ایالات متحده و اسرائیل هم حالا در این باره بحث می کنند که روسیه باید به حضور ایران در سوریه خاتمه دهد.»

 

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل در ۲۸ آگوست درباره موشک ها و تاسیسات ایران در سوریه و لبنان هشدار دارد. حکومت اسد در روزهای اخیر حملات هوایی اسرائیل به شمال سوریه را محکوم کرده است. روسیه ایران را به عنوان متحدی استراتژیک در خاورمیانه می بیند درحالی که ایران برای سعودی ها یک دشمن ابدی است. با این حال یوری بارمین، کارشناس خاورمیانه در شورای حقوق بین الملل روسیه، گروهی تحقیقاتی در مسکو، به این نکته اشاره می کند که هنوز همپوشانی هایی در منافع مشترک دو کشور وجود دارد. او معتقد است: «قدرت بزرگ در زمین بازی سوریه، روسیه است. روسیه در تلاش است تا نفوذ ایران در سوریه را در کنترل داشته باشد و این موضوعی است که سعودی ها درباره آن با مسکو صحبت خواهند کرد.»

 

روسیه در تلاش است تا موافقت جهانی برای کمپین خود در سوریه را به دست آورد و از مقابله مستقیم مخالفان و اسد در ژنو اجتناب کند تا مذاکراتی که مدت هاست متوقف شده است به شکلی موثر پیش برود. لاوروف در تور بازدید خود از کشورهای خلیج فارس توقفی در قطر انجام داد تا با یکی دیگر از حامیان شورشیان در سوریه، صحبت کند. او در این باره گفت درحالی که تفاوت ها همچنان باقی است اما علاقه ای کلی برای پایان دادن به جنگ وجود دارد.

ایالات متحده و متحدان اروپایی اش، همانند عربستان سعودی و ترکیه به اصرار خود مبنی بر پایان یافتن حکومت اسد، پایان داده اند. آنها حالا عمدتا پذیرفته اند که اسد در طول دوران انتقالی بر مسند کار باقی بماند. لاوروف در ابوظبی گفت که «وحدت میان گروه های اپوزیسیون رقیب اجتناب ناپذیر است و این ما را قادر می سازد تا مذاکرات مهمی را در مورد آینده سوریه آغاز کنیم.»

 روزبه آرش

 

 

  • 12
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
فردریش نیچه نگاهی ژرف به زندگینامه و اندیشه‌های فردریش نیچه

تاریخ تولد: ۱۵ اکتبر ۱۸۴۴

محل تولد: روکن، آلمان

حرفه: فیلسوف و منتقد فرهنگی

درگذشت: ۱۹۰۰ میلادی

مکتب: فردگرایی، اگزیستانسیالیسم، پسانوگرایی، پساساختارگرایی، فلسفه قاره‌ای

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش