پنجشنبه ۱۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۵:۴۴ - ۱۴ مهر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۷۰۲۹۵۷
خاورمیانه

در آستانه بازپس گیری دیرالزور

مقصد نهایی نفت داعش کجاست؟

داعش,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه
در مدت سیطره حدود سه ساله داعش بر برخی مناطق نفت خیز سوریه و عراق، مسیر، مقصد و نحوه ترانزیت نفت داعش استخراجی داعش همواره مبهم بوده است. برخی تاجران اسراییلی را مشتریان اصلی این تجارت سیاه می دانستند. اما در تحقیقی که به تازگی دانشگاه گرینویچ لندن با برررسی تصاوری ماهواره ای انجام داده، اروپا مقصد نهایی نفت داعش معرفی می کند.

استان دیرالزور در منطقه نفت خیز سوریه واقع شده و ارتش سوریه هفته گذشته موفق شد برای نخستین بار پس از بیش از ۳ سال، محاصره این استان از سوی تروریست های داعش را بشکند. دولت اسلامی شام و عراق (داعش) از اواخر پاییز ۲۰۱۴ برچند میدان نفتی مهم سوریه تسلط پیدا کرد پس از آن داعش با گسترش فعالیت خود با ایجاد یک شبکه یکپارچه به توسعه اقتصاد سیاه خود که بر پایه ی استخراج و فروش نزدیک به ۶۰ درصد نفت سوریه و قریب به ۷ درصد ذخایر نفتی عراق کرد.

 

این سازمان تروریستی با ایجاد و مدیریت یک شبکه گسترده از دلالان در همسایگی خود به تجارت «نفت خام» در مقابل پول نقد یا تهاتر پرداخت. در پی استخراج و فروش موفق نفت خام توسط داعش کم کم این معامله سیاه به عنوان منبع اصلی کسب درآمد داعش قرار گرفت. اما سوال اینجاست که  آیا بنادر جنوب شرقی مدیترانه به عنوان دروازه ای برای صادرات نفت داعش مورد استفاده قرار می گیرد؟ این مقاله به این سوال این گونه پاسخ می دهد که اولاً از نظر جغرافیایی این ترمینال ها امکان تبادل نفتی دارند یا خیر، و دوماً کدام یک از آنها برای مبادلات حجم بالا محتمل تر و شک برانگیزتر هستند و سوماً به بررسی مسیرهای منتهی به این بنادر خواهد پرداخت.

 

رشد تجارت نفت توسط د اعش

برخلاف گروه های افراطی اسلامی دیگر چون القاعده یا طالبان که از نظر مالی وابسته هستند داعش سعی کرده با ایجاد یک شبکه منظم تجارت سیاه، منابع مالی خود را تامین نماید. البته این تجارت غیرقانونی در خاورمیانه بی سابقه نیست، سه دهه قبل، این تجارت توسط صدام حسین، رییس جمهور عراق، که کشورش تحت شدیدترین تحریم های جهانی قرار گرفته بود برای فروش نفت خام و تامین منابع مالی خود، مجبور به روی آوردن به این نوع مبادلات شد. سودی که این تجارت نسیب خلیفه می کند به طور شگفت آوری برای وی درآمدزا است و درآمدی معادل فروش ۶۰% نفت سوریه و ۷% نفت عراق را در بر دارد .

 

از نقطه نظری دیگر، پس از تسلط داعش بر منابع نفت خام در تابستان ۲۰۱۴، داعش توانست تولید نفت خود را بلافاصله به حدود ۰۰۰/۳۰ بشکه در روز برساند. این مقدار باز هم بالاتر رفت و به حدود ۰۰۰/۴۵ بشکه در روز در فوریه ۲۰۱۵ رسید. با توجه به قیمت نفت در نیمه دوم ۲۰۱۵، می توان محاسبه کرد که درآمد خلافت اسلامی از محل معاملات نفتی روزانه حدود ۵/۱ میلیون دلار در روز بوده است. البته از اواخر ۲۰۱۶ با شکست های پیاپی داعش در سوریه و عراق، روند استخراج نفت در مناطق تحت کنترل و به تبع آن،درآمد نفتی این گروه به شدت کاهش پیدا کرده است.

 

البته نباید این نکته را فراموش کرد که قطعاً داعش نمی تواند نفت خود را با قیمت های جهانی به فروش برساند، زیرا اساس فروش نفت توسط داعش از طریق مبادلات با دلالان نفتی امکان پذیر است و بنابراین احتمال اینکه این نفت به قیمت های بسیار کمتر از قیمت جهانی به فروش برسد بعید به نظر نمی رسد. نیویورک تایمز از فروش نفت به دست داعش به عنوان «سم بازار نفت» یاد می کند، دلیل آن را هم فروش نفت توسط این گروه به یک سوم قیمت جهانی اعلام می دارد.

 

سهم داعش و ابزار تجارت و انتقال نفت توسط این گروه

قاعدتاً مساحت بزرگ از نواحی تحت کنترل داعش دارای میادین نفتی بزرگی است که کنترل آنها پس از آغاز جنگ داخلی سوریه  از دست دولت مرکزی این کشور خارج شده است. اکثر این میادین نفتی توسط شرکت هایی چون «شرکت نفتی الفرات»، «رویال دچ آلمان» و «شل» اداره می شده. نفتی که از این میادین استخراج می شده همواره به دلیل پایین بودن درصد «سولفور» آن دارای کیفیت بالا و سهولت در برداشت بوده است.

 

استحصال این نفت به دلیل موجود بودن در سطوح پایین زمین با قیمت پایین و بسیار اقتصادی است. حدود ۳۵% این نفت مصرف داخلی سوریه و بقیه با لوله مستقیم به ترکیه منتقل می شود که پس از جنگ داخلی و نابودی لوله ها، این انتقال به وسیله تانکرهای نفتی صورت می پذیرد.دلال –قاچاقیان نفتی مسئولیت خرید و انتقال این کالای سیاه را با حدود روزانه ۳۰ کامیون نفت کش به عهده دارند.

 

تخفیف کافی که به از فروشندگان داعش می گیرند بزرگترین مشوق این دلالان برای معامله ای سودآور با آنها، علی رغم خطرات زیاد این انتقالات می شود. تمام این معاملات به صورت نقدی و بدون هر گونه نقل و انتقال بانکی صورت می پذیرد. البته داعش مقداری از این نفت را با استفاده از نفت کش ها به نقاط مختلف امارت خود منتقل می کند و برای مصارف داخلی مورد استفاده قرار می دهد که بیشتر این نفت به تنها پالایشگاه فعال داعش در «دیرالزور» سوریه منتقل و برای تولید محدود بنزین مورد استفاده قرار می گیرد.

 

اگر حجم هر تانکر را ۳۰۰۰۰ لیتر در نظر بگیریم هر تانکر نفتی باید سود معادل ۴۰۰۰۰ دلار در هر تانکر نسیب داعش کند. به دلیل مسائل امنیتی تعداد زیادی ایستگاه  بازرسی بر سر راه نفت کش ها قرار داده شد و به نظر می رسد امنیت این انتقال تا مرزهای ترکیه توسط داعش تضمین شده است.

 

به علاوه اینکه این کامیونها هیچ گاه توسط حملات هوایی آمریکا مورد اصابت قرار نگرفتند و احتمالاً دلیل آن ترس از واکنش متقابل توسط این گروه تروریستی است.به هر حال این تجارت سودآور مدت زیادی است که در سوریه، عراق و جنوب شرق ترکیه در جریان است. با بازبینی عکس های ماهواره ای و تطبیق آنها با نقشه های قبل از جنگ متوجه می شویم که داعش برای انتقال نفت خام از مسیر درجه یک E-90 استفاده می کنند.

 

داعش با ایجاد تعداد زیادی ایست بازرسی در طول این مسیر به صورت زنجیروار این مبادله را تحت پوشش خود قرار داده است. لازم به ذکر است که جاده E-90 یک مسیر ترانزیتی درجه یک شرقی- غربی است که از لیسبون پرتغال شروع و به مرز عراق با ترکیه ختم می شود.این مسیر از شهرهای مهمی چون «سانیلورا»،«اورغا» ،«هاکاری»،«سیرت»، «عثمانیه»، «آدانا»،«آدیامان»،«وفاردین» می گذرد. این رشته مرکز تجاری به «آدانا» می رسد، جایی که به یک مسیر کشتیرانی ختم می شود، مسیر کشتیرانی «سیهان».

 

بندر سیهان

سیهان شهری است واقع در جنوب شرق ترکیه و در حاشیه رود سیهان. سیهان را می توان به نوعی به مرکز حمل و نقل، خاورمیانه و آسیای مرکزی دانست این شهر همچنین در مسیر خط لوله انتقال نفت و گاز طبیعی روسیه قرار دارد. بندر سیهان از سال ۲۰۰۸ که سرمایه گذاری های بزرگی در آن انجام شده مجهز به یک ترمینال نفتی شده است که بیشتر برای تخلیه بارگیری «هیدروکربن» مورد نیاز ترکیه تعبیه شده است.

 

این هیدروکربن از دریای خزر توسط خط لوله باکو- تبلیسی- سیهان و به تازگی هم با خط لوله ای از کردستان عراق به سیهان وارد می شود. این ترمینال همچنین در مسیر خط لوله کرکوک- سیهان قرار  دارد. این ترمینال مساحتی بالغ بر ۱۴۴ هکتار دارد و بسیار مدرن است. بندر دارای محل بارگیری به عمق ۲/۲۳ متر است، که امکان بارگیری تانکرهایی تا ۵۰۰ پا را دارد. در کل این بندر قابلیت بارگیری بالای ۵۰ میلیون تن نفت در سال را دارد.

 

بر اساس آمار، حجم نفت خام مبادله شده در بندر سیهان ترکیه از آوریل ۲۰۱۴ (یعنی زمان تسلط داعش بر چاه های نفت) تا آوریل ۲۰۱۵ از ۳۵۰ بشکه در روز به ۸۵۰ بشکه در روز رسیده است و حدود ۶۰% افزایش داشته است. بررسی دقیق عکس های ماهواره ای و تحلیل آمار نشان می دهد که نفت استخراجی داعش به وسیله جاده E-90 و بندر سیهان به دیگر مناطق ترکیه،  و نهایتا اروپا منتقل میگردد.

 

محمدرضا محمدی

 

 

  • 9
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
فردریش نیچه نگاهی ژرف به زندگینامه و اندیشه‌های فردریش نیچه

تاریخ تولد: ۱۵ اکتبر ۱۸۴۴

محل تولد: روکن، آلمان

حرفه: فیلسوف و منتقد فرهنگی

درگذشت: ۱۹۰۰ میلادی

مکتب: فردگرایی، اگزیستانسیالیسم، پسانوگرایی، پساساختارگرایی، فلسفه قاره‌ای

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش