پنجشنبه ۰۸ آذر ۱۴۰۳
۰۹:۴۶ - ۱۶ مهر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۷۰۳۳۵۹
خاورمیانه

سلمان در روسیه به دنبال چه بود

سفر پادشاه عربستان به مسکو,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه

سفر چهارروزه پادشاه عربستان به مسکو را که نخستین سفر یک پادشاه سعودی به روسیه است، بالقوه می‌توان نقطه پایانی بر دشمنی یا رقابت دیرینه دو کشور به‌شمار آورد. درحالی‌که عربستان در هفت دهه گذشته همواره مهم‌ترین متحد آمریکا در خاورمیانه بوده، روابط عربستان و روسیه که اساسا بعد از فروپاشی شوروی شروع شد، تا این اواخر هیچ‌گاه دوستانه نبوده است. کمک‌های عربستان به مجاهدین افغان و بعدا پشتیبانی سعودی‌ها از جریان تکفیری در داخل روسیه، به‌ویژه در چچن و داغستان، از دلایل اصلی سردی و رکود در روابط دو کشور بعد از جنگ سرد بود؛

 

به‌طوری‌که سفر پوتین به عربستان در سال ٢٠٠٧ بازدیدی در پی نداشت، اما در دو سال گذشته حداقل پنج تحول مهم روابط عربستان و روسیه را دگرگون کرد: نخست کاهش قیمت نفت که اقتصاد هر دو کشور را با مشکل مواجه کرد؛ دوم مداخله مصمم روسیه در جنگ سوریه به سود دولت بشار اسد و توفیق مسکو در تأمین اهداف این مداخله، سوم بهار عربی که با خودداری واشنگتن از حمایت قاطع از متحدان منطقه‌ای‌اش به‌شدت موجب نگرانی آنها شد، چهارم دکترین اوباما که عدم دخالت فعال در بحران‌های منطقه‌ای را تجویز می‌کرد و در نتیجه آن آمریکا در چشم متحدان منطقه‌ای‌اش منفعل و مردد به نظر آمد و روسیه امکان حضور در سوریه را یافت و پنجم بحران اوکراین که تحریم‌های اثربخش غرب علیه روسیه را در پی داشت.

 

نیاز دو کشور به هم تحت‌تأثیر این تحولات موجب افزایش مستمر تماس‌ها بین آنها، از جمله چندبار سفر ولیعهد کنونی عربستان به مسکو شد. بحران کاهش قیمت نفت در سال ٢٠١٤ زمینه عینی همکاری بین دو کشور به‌عنوان بزرگ‌ترین تولید‌کنندگان نفت را پدید آورد و همکاری بین اوپک و تولید‌کنندگان غیرعضو اوپک را آسان کرد. در نتیجه تثبیت بازار نفت که حاصل این همکاری بود، قیمت نفت روند صعودی یافت. این همکاری فصل جدیدی در روابط دو کشور را گشود و طرفین را به گفت‌وگوهای بیشتر تشویق کرد.  البته عربستان در این گشایش به سمت روسیه تنها نبود؛ بسیاری از رهبران خاورمیانه، از جمله بسیاری از شیوخ خلیج‌فارس، سران ترکیه، مصر، اردن، اسرائیل و...

 

نیز در این مدت به مسکو سفر کردند. اقبالی که در این مدت نسبت به مسکو نشان داده شده، هم حاکی از آن است که روسیه خود را به‌عنوان قدرتی مؤثر در منطقه تثبیت کرده و هم گویای آن است که نگرانی شماری از دولت‌های منطقه نسبت به سیاست‌های آمریکا در دولت ترامپ به قوت خود باقی است. به نظر می‌رسد که سفر ویژه ترامپ به عربستان در ماه مي گذشته و شیفتگی‌اي که او نسبت به حکام سعودی از خود نشان داد، نتوانسته نگرانی‌های ریاض را برطرف کند.

 

بی‌ثباتی و بی‌تصمیمی و به‌هم‌ریختگی در سیاست خارجی آمریکا، به‌ویژه در ارتباط با خاورمیانه که از جمله در بحران قطر نمود یافت، می‌تواند علت تداوم این نگرانی‌ها باشد. به‌علاوه، وجهی از سیاست‌های اوباما در دوره ترامپ نیز ادامه یافته، چراکه ترامپ نیز بر عدم مداخله در بحران‌های منطقه‌ای و نیز اولویت‌داشتن مبارزه با داعش در سوریه تأکید کرده و نشانه‌ای که حاکی از کمک به تلاش‌ها برای برکناری بشار اسد باشد، از خود به دست نداده است. اگرچه روسیه ظرفیت کافی را برای اینکه جایگزین آمریکا شود، ندارد اما روشن است که مسکو دست نه‌چندان خوب خود را خوب بازی کرده و همه‌جا از خلأ یا ضعف حضور آمریکا در سال‌های اخیر بهره برده است. 

 

در این رابطه، واقعیات روی زمین در سوریه را شاید بتوان مهم‌ترین عامل به شمار آورد. ظاهرا عربستان اکنون به این واقعیات گردن نهاده و این سفر را می‌توان به معنی پذیرش تثبیت موقعیت دولت سوریه و رهاکردن تلاش برای تغییر دولت بشار اسد به شمار آورد. در نتیجه، ظاهرا ریاض تمایل یافته تا از طریق کار با روسیه، خسارت‌ها را به حداقل برساند. تلاش برای جلب همکاری روسیه براي کاستن از نقش ایران در آینده سوریه احتمالا یکی از حوزه‌های مورد‌علاقه ریاض است.

 

کمااینکه ملک سلمان اتهامات بی‌پایه خود را در مورد دخالت ایران در منطقه در اظهاراتی که در کنار پوتین داشت، تکرار کرد. سعودی‌ها می‌دانند که روس‌ها به‌تبع ایران در سوریه مداخله کردند و به‌همین‌دلیل نگران ادامه همکاری‌های ایران و روسیه در سوریه هستند و مایل‌اند در جهت تعدیل این همکاری‌ها عمل کنند. به‌هرحال، سفر ملک سلمان به‌نوعی اذعان به دست‌بالاداشتن روسیه در سوریه و افزایش نفوذ آن در خاورمیانه است.

 

همچنان در ارتباط با سوریه محتمل است که روسیه خواستار همکاری عربستان در جهت ایجاد مناطق کاهش تنش و... نیز باشد. البته با وجود مصاحبه وزرای خارجه دو کشور نشانه‌ای که حاکی از گشایشی در موضوعات مورد اختلاف باشد، دیده نشده است، هرچند که تعارفات و تشریفات بسیار مفصل طرفین مانع بروز نشانه‌ای حاکی از اختلافات نیز بود. 

 

تمرکز آنچه که تاکنون اعلام شده بر توافقات اقتصادی بوده است. اظهارات ملک سلمان مبنی‌بر اینکه «مشتاق ادامه همکاری با روسیه با هدف تثبیت بازار نفت است» و اعلام وزیر انرژی عربستان مبنی‌بر «انعطاف» سعودی در رابطه با پیشنهاد روسیه راجع به تمدید توافق تثبیت تولید نفت تا پایان ٢٠١٨ موجب افزایش قیمت نفت برنت در حدود دو درصد در روز پنجشنبه شد. همچنین در خبرها آمده است که طرفین ١٥ یادداشت تفاهم و موافقت‌نامه در زمینه‌های مختلف امضا کرده‌اند؛

 

در مورد خرید سیستم ضدهوایی اس-٤٠٠، تفاهم در مورد همکاری روسیه برای توسعه صنایع نظامی عربستان و تولید سه سیستم شامل موشک ضدتانک کورنت و سیستم‌های موشک‌انداز و نارنجک‌انداز و نیز کلاشنیکف در عربستان بدون ذکر تعداد، مبلغ و تاریخ، امضای توافقی در مورد ایجاد یک صندوق سرمایه‌گذاری یک میلیاددلاری و انجام تفاهماتی در ارتباط با همکاری‌های فضایی، حمل‌ونقل، پتروشیمی و... نیز ظاهرا توافقاتی شده است.

 

سرمایه‌گذاری‌های سعودی چنانچه محقق شوند قرار است بخشی از کاهش سرمایه‌گذاری‌های غربی در روسیه را که بعد از تحریم‌ها انجام شد جبران کنند. البته در سال ٢٠١٥ نیز تفاهماتی در مورد سرمایه‌گذاری ١٠ ‌میلیاردی عربستان در روسیه در مدت پنج سال مطرح شد که تاکنون تنها حدود یک‌میلیارد آن محقق شده است. 

 

کوروش احمدی

 

sharghdaily.ir
  • 11
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش