چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳
۱۰:۰۱ - ۱۰ آبان ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۸۰۲۶۲۳
خاورمیانه

رقابت هسته‌ای در خاورمیانه داغ می‌شود

عربستان,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه

 استخراج اورانیوم در عربستان سعودی برای رسیدن به «خودکفایی در تولید سوخت هسته‌ای» خبری بود که دوشنبه شب رئیس آژانس طرح‌های هسته‌ای عربستان در جریان سخنرانی‌اش در کنفرانس بین‌المللی انرژی اتمی در ابوظبی اعلام کرد اما باور این مسأله که رقیب منطقه‌ای ایران و مجری طرح‌های ایران هراسی در خاورمیانه فقط و فقط به‌دنبال رسیدن به خودکفایی در انرژی هسته‌ای باشد، هم برای ناظران بین‌المللی و هم حاضران در این کنفرانس دشوار بود.

 

به گزارش ایران به نقل از خبرگزاری رویترز، هاشم عبد‌الله یمانی، رئیس آژانس طرح‌های هسته‌ای عربستان سعودی در سخنرانی خود از سند چشم‌انداز ۲۰۳۰ محمد بن سلمان، شاهزاده بلند پرواز کشورش و اینکه استخراج اورانیوم در عربستان نیز بخشی از این سند برای کاستن از اتکای این کشور به نفت است، یاد کرد و کوشید حتی به‌صورت تلویحی نیز نامی از ایران نبرد که مبادا شبهه به راه افتادن رقابت هسته‌ای در منطقه ناآرام خاورمیانه به اذهان خطور نکند اما تلاش‌های او در این زمینه بی‌نتیجه ماند زیرا در همان ساعات اولیه پس از سخنرانی او، پایگاه خبری «واشنگتن اگزمینر» در یادداشتی نوشت:

 

تصمیم ریاض مبنی بر استخراج اورانیوم با هدف مقابله با برنامه هسته‌ای ایران گرفته شده است. نویسنده این یادداشت همچنین به موضع محمد بن سلمان در قبال ایران اشاره کرد و نوشت: شاهزاده جوان سعودی موضع تهاجمی تری نسبت به ایران دارد و تصمیم استخراج اورانیوم در عربستان نشان می‌دهد که بن‌سلمان قصد دارد در هر بخشی که ممکن است از جمله بخش توان هسته‌ای و توان ساخت سلاح با ایران برابری کند.

 

رقابت هسته‌ای در خاورمیانه

محمد بن سلمان چندی پیش در گفت‌و‌گو با رسانه‌ها اعلام کرده بود، در راستای سند چشم‌انداز ۲۰۳۰، عربستان به یکی از سازندگان سلاح تبدیل خواهد شد.

 

چراغ سبز امریکا

در بحث استخراج اورانیوم نیز سال گذشته میلادی برخی رسانه‌های منطقه‌ای پیشتر گزارش داده بودند که محمدبن سلمان برنامه‌های هسته‌ای موردنظر خود را با مقامات امریکایی در میان گذاشته و از امریکا چراغ سبز گرفته است. این در حالی است که قدرت‌های بین‌المللی از جمله امریکا همواره ادعا می‌کنند از به راه افتادن رقابت هسته‌ای در جهان از جمله در خاورمیانه بیم دارند.

 

بنابر گزارش خبرگزاری رویترز، حدود ۲۰ روز قبل (روز ۱۱ اکتبر) یکی از مقام‌های صنعت انرژی عربستان سعودی در یک کنفرانس مربوط به انرژی برق که در ریاض برگزار شد، گفته بود، ارزیابی‌های اولیه نشان می‌دهند که در عربستان حدود ۶۰ هزار تن اورانیوم خام وجود دارد. طبق سند چشم‌انداز محمد بن سلمان نیز، عربستان قصد دارد، ظرفیت تولید انرژی نیروگاه‌های هسته‌ای خود را تا سال ۲۰۳۰ به حدود ۱۷.۶ گیگاوات توسعه دهد که برای این کار نیاز به ساخت و فعال‌سازی ۱۷ راکتور هسته‌ای دارد.

 

رویارویی با ایران دغدغه اصلی

«عربستان هسته‌ای»

 

به گفته هاشم عبد‌الله یمانی، رئیس آژانس طرح‌های هسته‌ای عربستان، این کشور قرار است قرارداد ساخت دو راکتور هسته‌ای نخست خود را تا پایان سال ۲۰۱۸ امضا کند و برای این کار با شرکت‌های کره‌جنوبی، چینی، روسی، ژاپنی، فرانسوی و امریکایی تماس‌هایی گرفته است. اگرچه این مقام سعودی مدعی شده، این اقدامات با هدف تأمین انرژی به صورت کاملاً صلح‌آمیز انجام خواهد شد اما در صورتی که زیرساخت‌های هسته‌ای وجود داشته باشد، غنی‌سازی اورانیوم و بهره‌برداری نظامی از توان هسته‌ای محتمل خواهد بود.

 

بویژه اینکه پیشتر و در جریان مذاکرات هسته‌ای ایران با ۶ قدرت جهان مقامات سعودی تهدید کرده بودند، در صورتی که لازم بدانند به استفاده از سلاح‌های هسته‌ای برای مقابله با ایران هم روی خواهند آورد. در سال ۲۰۱۴ محمد بن نواف بن عبدالعزیز، سفیر عربستان در انگلیس در مصاحبه با روزنامه دیلی تلگراف به دولت اوباما هشدار داد، در صورتی که توافق هسته‌ای در شرف امضا (برجام) متضمن عدم نظامی‌سازی برنامه هسته‌ای ایران نباشد، دولت سعودی بر خود فرض می‌داند که همه گزینه‌های روی میز خود از جمله توسعه توانمندی‌های هسته‌ای - نظامی را به منظور برقراری توازن با ایران به مورد اجرا بگذارد.

 

در اردیبهشت ۱۳۹۳ نیز عربستان سعودی رژه نظامی‌ای موسوم به «سیف عبدالله» در یک پایگاه نظامی در شهر حفرالباطن انجام داد که در این رژه نظامی آشکارا از موشک‌های هسته‌ای DF3خود که مدعی شده بود، ۲۷ سال پیش از چین خریده، رونمایی کرد. سایت صهیونیستی دبکا نیز در گزارشی با اشاره به «رژه نظامی عربستان» نوشت: عربستان سعودی نخستین کشور در خاورمیانه است که آشکارا موشک‌های هسته‌ای DF3 خود را به نمایش گذاشت. از نظر دبکا این نمایش به معنای اعلام عمومی این موضوع است که عربستان سعودی موشکی قادر به حمل کلاهک هسته‌ای‌ دارد و آماده است، آن را علیه ایران ‌به کار گیرد. دبکا نوشت: عربستان با این اقدام، صریحاً اعلام کرد که به سلاح هسته‌ای دست پیدا کرده و آماده استفاده از آن است.

 

البته هاشم یمانی در سخنرانی دوشنبه شب خود کوشید بر استفاده‌های اقتصادی موردنظر کشورش از برنامه استخراج اورانیوم اشاره کند و حتی به این مسأله که آیا عربستان قصد دارد پس از استخراج اورانیوم، کار غنی‌سازی را نیز در داخل انجام دهد، اشاره‌ای نکرد. او گفت، عربستان بزودی قوانینی را در مورد برنامه‌های هسته‌ای خود تصویب خواهد کرد و قبل از پایان سال ۲۰۱۸ تمامی مقررات و ضوابط مربوط به این طرح مشخص خواهد شد. این مقام سعودی افزود:

 

«از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز خواسته شده تا طرح‌های مربوط به زیرساخت‌های انرژی هسته‌ای کشور [عربستان] را در اوایل سال ۲۰۱۸ بررسی کند. این به آژانس امکان خواهد داد، طرح‌ها و اقدامات ما برای تولید انرژی هسته‌ای با اهداف صلح‌آمیز را مورد بازبینی قرار دهد.» عربستان اعلام کرده است، تا پایان سال ۲۰۱۸، نخستین راکتور هسته‌ای خود را با مشارکت شرکت‌های خارجی راه‌اندازی خواهد کرد.

 

در میان کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس عربستان دومین کشوری است که تصمیم به ساخت نیروگاه‌های هسته‌ای گرفته است. پیش از این، امارات متحده عربی اعلام کرده بود، در سال ۲۰۱۸ ساخت نخستین نیروگاه هسته‌ای خود را توسط یک شرکت کره جنوبی آغاز می‌کند. البته امارات متعهد شد، در داخل کشورش اورانیوم تولید نکند و سوخت مصرف‌شده در راکتورهایش را نیز در کشور بازیافت نکند.

 

 

در عربستان حدود ۶۰ هزار تن اورانیوم خام وجود دارد

عربستان قصد دارد، ظرفیت تولید انرژی نیروگاه‌های هسته‌ای خود را تا سال ۲۰۳۰ به حدود ۱۷.۶ گیگاوات توسعه دهد که برای این کار نیاز به ساخت و فعال‌سازی ۱۷ راکتور هسته‌ای دارد

 

محمد بن نواف بن عبدالعزیز، سفیر عربستان در انگلیس: دولت سعودی بر خود فرض می‌داند توسعه توانمندی‌های هسته‌ای - نظامی را به منظور برقراری توازن با ایران به مورد اجرا بگذارد

 

 

 

 

 

  • 12
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش