پنجشنبه ۰۸ آذر ۱۴۰۳
۱۰:۴۸ - ۲۱ آبان ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۸۰۵۳۰۳
خاورمیانه

گروگانگیری الحریری؛ متهم در جایگاه مدعی

سعد حریری,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه
 عربستان سعودی که بنابر اعلان برخی رسانه ها و منابع مطلع، «سعد الحریری» را در ریاض بازداشت و مجبور به استعفا کرده، درباره مداخله ایران و حضور حزب الله در لبنان و همچنین امکان بروز درگیری های نظامی هشدار می دهد و همزمان در پی یارکشی و جلب حمایت دولت های غربی چون آمریکا و فرانسه است.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، حاکمان سعودی در تازه ترین ماجراجویی منطقه ای خود ثبات سیاسی لبنان را هدف قرار داده و از دل تلاطمی که ابتدای هفته گذشته به راه انداختند اهدافی چون فشار بر ایران و حزب الله لبنان، کشاندن بازیگران فرامنطقه ای به دایره تشنج و گسترش ابعاد آن را دنبال می کنند.

 

در روزهای پس از اعلان استعفای الحریری از ریاض و در شبکه خبری «العربیه»، بسیاری از چهره های سیاسی لبنان و حتی برخی نزدیکان نخست وزیر مستعفی در جریان «المستقبل» با ابراز شگفتی از این رخداد، درباره اختیار الحریری در کناره گیری از نخست وزیری ابراز تردید کردند.

 

در نهایت این «سیدحسن نصرالله» دبیرکل حزب الله لبنان بود که روز جمعه نوزدهم آبان ماه در سخنرانی خود، عربستان را صحنه گردان گروگان گیری الحریری دانست و با انتقاد از دخالت بی سابقه سعودی ها در امور لبنان، خواستار بازگردانده شدن نخست وزیر مستعفی به کشورش شد. 

 

به گفته نصرالله ریاض از صهیونیست ها خواسته است در این شرایط به حزب الله لبنان حمله کنند. همچنین، «میشل عون» رییس جمهوری لبنان در دیدار با کاردار عربستان اظهار داشته استعفای الحریری برای وی قابل پذیرش نیست و ریاض باید زمینه هایی بازگشت وی به لبنان را فراهم سازد.

 

نکته ای که انگاره همدستی سعودی و صهیونیست ها را تقویت کرد، اظهارات «اسراییل کاتز» وزیر اطلاعات کابینه رژیم صهیونیستی بود که مدعی شد اکنون بهترین فرصت برای مقابله با حزب الله لبنان و جلوگیری از تسلط تهران بر این کشور است زیرا استعفای حریری به تل آویو و متحدانش اجازه می دهد تا قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت برای خلع سلاح گروه‌های مسلح در لبنان و توقف انتقال تسلیحات به این کشور را اجرایی سازند.

 

سعودی ها هر چند برای حفظ ظاهر نزد دوستان غربی و نیز ایجاد سپر دفاعی در برابر افکار عمومی جهان عرب به ویژه لبنانی ها هرگونه اجبار برای استعفا و بازداشت الحریری را رد می کنند اما رسانه ها و منابع گوناگون از گروگان گیری وی در ریاض خبر می دهند. 

 

سعودی ها در جهت این ظاهرسازی حتی الحریری را سه شنبه هفته گذشته تحت تدابیر ویژه برای رایزنی با مقامات اماراتی راهی این کشور ساختند تا تصویری از یک سیاستمدار مختار لبنانی و شهروند آزاد سعودی را به نمایش بگذارند. سعودی ها همچنین دیدارهایی را بین الحریری با نمایندگان سیاسی کشورهای غربی چون سفیر فرانسه، کاردار آمریکا و نیز چند دیپلمات دیگر اروپایی در ریاض ترتیب دادند.

 

رسانه های غربی اما در روزهای گذشته روایتی متفاوت را منتشر ساختند. 

 

خبرگزاری «رویترز»، پنجشنبه هفته گذشته به نقل از سه منبع معتبر لبنانی گزارش داد که ریاض، الحریری را برخلاف خواست وی در عربستان نگه داشته است. در همین زمینه، روزنامه انگلیسی «ایندیپندنت» با ذکر جزییات گزارشی را منتشر کرد که بر مبنای آن، نیروهای انتظامی سعودی بعد از ظهر جمعه دوازدهم آبان در فرودگاه ریاض الحریری و همراهانش را دستگیر کرده و لوازم ارتباطی آنان را ضبط کرده اند. گزارش ایندیپندنت همچنین به تشریح فرایند دیدار الحریری با پادشاه عربستان و قرائت متن استعفانامه در العربیه پرداخته است.

 

با وجود بیرون بودن دم خروسِ گروگانگیری از زیر ردای حاکمان سعودی، مقامات ریاض خود در مقام مدعی قرار گرفته و ضمن گره زدن تحولات لبنان با ادعای نقش ایران در عملیات موشکی نیروهای یمنی علیه عربستان، به صورت مستقیم یا تلویحی در زمینه امکان بروز درگیری نظامی با جمهوری اسلامی ایران هشدار می دهد. در همین ارتباط، «عادل الجبیر» وزیر امور خارجه سعودی گفت «امیدوارم وارد جنگ مستقیم با ایران نشویم.»

 

سعودی ها البته با وقوف به پوشالی بودن تهدیدات و شاخ و شانه کشیدن هایشان برای ایران، به دنبال کشاندن پای دوستان غربی خود به چالش سیاسی لبنانند. 

 

در همین زمینه «رکس تیلرسون» وزیر امور خارجه آمریکا به موازات حمایت های مستمر «دونالد ترامپ» از سران ریاض، روز جمعه اعلام کرد بازیگران تحولات لبنان به ویژه کشورهای خارجی باید از تبدیل لبنان به عرصه جنگ نیابتی خودداری کنند. وی البته برای خوشایند سعودی ها اظهار داشت هیچ نیروی شبه نظامی و قدرت خارجی در لبنان مشروعیت نخواهد داشت.

 

رخداد دیگر در همین ارتباط، سفر منطقه ای «امانوئل مکرون» رییس جمهوری فرانسه بود. مکرون پس از سفر به امارات، روز پنجشنبه هجدهم آبان ماه این کشور را به مقصد عربستان ترک کرد تا در سفری از پیش برنامه ریزی نشده با رهبران سعودی گفت وگو کند؛ دیداری که به نوشته برخی رسانه ها بنا به درخواست مقامات لبنانی برای رایزنی جهت بازگرداندن الحریری به لبنان صورت گرفته است.

 

صرف نظر از گفته های مکرون درباره نگرانی های پاریس از فعالیت های موشکی ایران و نیز تندی مواضع سعودی ها علیه تهران، به نظر می رسد مواضع رییس جمهوری فرانسه برای حفظ تعادل میان طرف های هماوردی اخیر منطقه، نتیجه ای دربرنداشته و سعودی ها قصد دارند بر سیاست تهاجمی و در عین حال نمایشی خود در پرونده استعفای الحریری پافشاری کنند. در همین زمینه روزنامه «البناء» لبنان خبر داده «محمد بن سلمان» در گفت وگوی اخیر با رییس جمهوری فرانسه، الحریری را شهروند سعودی و حق بازجویی از وی را برای ریاض محفوظ دانسته است.

سعودی ها در جایگاه مسبب تحولات لبنان و منطقه و با همراهی کشورهایی چون امارات و بحرین از اتباعشان خواسته اند خاک لبنان را ترک کنند اما برای بسیاری این پرسش بسیار برجسته است که چرا مجوز ترک عربستان را برای نخست وزیر مستعفی لبنان صادر نمی کنند.

 

 

 

  • 12
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش