چهارشنبه ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
۱۲:۲۶ - ۲۲ آبان ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۸۰۵۶۲۶
خاورمیانه

محمد بن سلمان به دنبال چیست؟

محمد بن سلمان,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه

تصمیم پادشاه عربستان برای برکناری فرمانده گارد ملی، شاهزاده متعب بن عبدالله، پسر محبوب ملک عبدالله، پادشاه سابق این کشور، موجب حذف رقبای قدرتمند احتمالی فرزند محبوب ملک سلمان، محمد بن سلمان شده است. اخراج متعب، مهمترین بخش از موج گسترده بازداشت‌ها است که مخالفت‌های گسترده‌ای را علیه جاه‌طلبی‌های این شاهزاده جوان برانگیخت.

 

گارد ملی عربستان سعودی(SANG)، توسط ملک عبدالله در دهه‌های ۵۰ و ۶۰ قرن نوزدهم ایجاد شد. چنین ساختاری برای بیش از ۵۰ سال پایگاه قدرت جناح ملک عبدالله در خانواده سلطنتی و قبیله «شمر» بود. گارد ملی، به‌عنوان نیروی ضدکودتا، برای دفاع از خانواده سلطنتی در مقابل توطئه‌های ارتش طراحی شده بود.

 

در ادامه، این نیرو دفاع از پایتخت، شهرهای مقدس عربستان و نیز مرزها را هم عهده‌دار شد. گارد ملی مهمترین عامل در برکناری ملک سعود در سال ۱۹۶۴ و به‌تخت‌نشینی برادرش، ملک فیصل بود. همچنین این نیرو عامل سرکوب افراط‌گرایان مذهبی‌ای بود که در سال ۱۹۷۹ به مسجد الحرام حمله کرده بودند.

 

گارد ملی همچنین در جریان حمله عراق به کویت، در دفاع از کشور و آزادسازی کویت مشارکت داشت. در سال ۲۰۱۱، گارد ملی از جاده ملک فهد به بحرین اعزام شد تا بقای اقلیت سنی حاکم بر این کشور را در مقابل معترضان شیعه، که در اکثریت هستند، تضمین کند؛ گارد ملی همچنان در این کشور حضور دارد. گارد ملی ۱۰۰ هزار نفره، از ارتش سلطنتی(RSLF) که ۲۰۰ هزار سرباز و بالغ بر ۱۰۰ تانک دارد، مجزا است.

 

محمدبن سلمان، به‌عنوان وزیر دفاع عربستان، فرمانده غیرنظامی ارتش نیز به حساب می‌آید. به طور سنتی، ارتش در مرزهای این کشور برای دفاع از دشمنان خارجی و اعمال قدرت بر همسایگان مستقر شده است. ارتش در سال ۱۹۹۱ در نبرد «خفجی»، حمله عراقی‌ها را دفع کرد و در آزادسازی کویت نیز مشارکت داشت.

 

سربازان ارتش، از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۰ درگیر مقابله با حوثی‌های یمن در مرزهای عربستان بودند. در این درگیری‌ها، سعودی‌ها به‌خوبی عمل نکردند و تلفات قابل‌توجهی دادند. نتیجه آن درگیری‌ها این شد که حوثی‌ها کنترل خود را بر مناطق مرزی با عربستان و یمن جنوبی تثبیت کردند.

 

اما هر دو ارتش بسیار پرهزینه هستند. هیچ گزارش معتبری هم از هزینه‌های دفاعی این کشور به تفکیک وجود ندارد اما بیشتر پرسنل نظامی عربستان در ارتش و گارد ملی عضویت دارند. هر دو نیرو نیز بسیار مجهزند. به عنوان مثال، گارد ملی به ۲۴ هلکوپتر آپاچی‌ تجهیز می‌شود که در سال ۲۰۱۰ از ایالات متحده خریده بود که در آن صورت، قدرت آتش این نیرو افزایش خواهد یافت.

 

طبق گزارش موسسه تحقیقاتی صلح جهانی در استکهلم، بودجه دفاعی عربستان در سال ۲۰۱۵، ۸۷ میلیارد دلار بوده است. با این حساب، از نظر هزینه‌های نظامی، عربستان در رتبه سوم قرار می‌گیرد؛ یعنی بیشتر از کشورهای عضو ناتو (به‌جز آمریکا) و روسیه. این مقدار بودجه نظامی به معنای سرانه ۶هزار و ۹۰۰ دلاری است؛ مقداری بسیار زیاد برای کشوری که فقط ۲۰ میلیون جمعیت دارد.

 

متعب و گارد ملی یک قدرت رقیب برای ولیعهد، بن سلمان به حساب می‌آمدند. حالا با برکناری شاهزاده متعب، ملک سلمان و ولیعهدش، قدرت بیشتری به دست آوردند. پیش‌تر، آن‌ها ولیعهد سابق، محمد بن نایف را که وزیر کشور نیز بود، برکنار کرده بودند. وزارت کشور سومین ستون از دستگاه امنیتی-نظامی عربستان به حساب می‌آید.

 

این عزم ولیعهد برای قبضه قدرت، همزمان نشان‌دهنده جاه‌طلبی و اضطراب است. شاهزاده جوان مردی عجول با چشم‌اندازی وسیع برای تغییر کشورش است. تنها در ماه گذشته او از برنامه‌ای برای ساخت شهری جدید در جنوب غربی عربستان با سرمایه‌گذاری ۵۰۰ میلیارد دلاری پرده‌برداری کرد؛ برنامه‌ای موسوم به نئوم (NEOM).

 

چشم‌انداز ۲۰۳۰ که او ارائه داده است، گران‌ترین برنامه برای تحول در تاریخ حکومتداری است. اما محمد بن سلمان آگاه است که افزایش قدرت او واکنش بسیاری از اعضای خانواده سلطنتی را به دنبال دارد؛ اعضایی که او آن‌ها را از دور خارج کرده است.

 

برکناری محمد بن نایف توهین‌آمیز انجام شد؛ بدون کمترین احترام به خدمات طولانی کسی که با تروریسم مبارزه کرده بود. از زمان برکناری نایف، او هنوز در انظار عمومی حاضر نشده است و صحبتی درباره این عزل نکرده است.

 

آگاهان به سیاست داخلی آل سعود اشاره می‌کنند که بازداشت‌ بسیاری از روحانیان برجسته و روشنفکران در تابستان امسال، نشانه‌ای از تنش در عربستان است. هیچ تضمینی وجود ندارد که اگر ملک سلمان فوت یا کناره‌گیری کرد، انتقال قدرت به آرامی صورت پذیرد. آخرین دور بازداشت‌ها فقط به تقویت این احساس منجر شده است که مناقشه بر سر جانشین، بسیار دشوارتر از آن چیزی است که ملک سلمان و پسرش می‌خواهند.

 

ولیعهد در حال حاضر مسئول کمیته ضدفسادی است که بیشتر شبیه ابزاری برای مجازات مخالفان است تا ابزار مبارزه با فساد. ۱۱ شاهزاده بازداشت شدند و شماری از اعضای خانواده سلطنتی مورد سوءظن بی‌سابقه‌ای قرار گرفتند. عربستان در یک نقطه عطف تاریخی قرار دارد؛ اقتصادش با قیمت‌های پایین نفت می‌میرد؛ در باتلاق جنگ یمن گرفتار شده؛ محاصره قطر شکست خورده ؛ نفوذ ایران در لبنان، سوریه و عراق افزایش یافته و جانشینی پادشاه با یک علامت سوال مواجه است. این بزرگترین ناپایداری در تاریخ عربستان سعودی در بیش از نیم قرن اخیر است.

 

مجید مسعودی

 

 

hamdelidaily.ir
  • 15
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هدیه بازوند بیوگرافی هدیه بازوند؛ بازیگر کرد سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ مرداد ۱۳۶۶

محل تولد: بندرعباس، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۹۶ تاکنون

تحصیلات: فارغ التحصیل لیسانس رشته مهندسی معماری

ادامه
سانجیو باجاج بیوگرافی سانجیو باجاج میلیارد و کارآفرین موفق هندی

تاریخ تولد: ۲ نوامبر ۱۹۶۹

محل تولد: هندی

ملیت: هندی

حرفه: تاجر، سرمایه گذار و میلیارد 

تحصیلات: دکتری مدیریت از دانشگاه هاروارد

ادامه
محمد مهدی احمدی بیوگرافی محمدمهدی احمدی، داماد محسن رضایی

تاریخ تولد: دهه ۱۳۶۰

محل تولد: تهران

حرفه: مدیرعامل بانک شهر

مدرک تحصیلی: دکترای اقتصاد واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران، کارشناسی ارشد علوم اقتصادی دانشگاه تهران، کارشناسی اقتصاد بازرگانی دانشگاه شهید بهشتی

نسبت خانوادگی: داماد محسن رضایی، برادر عروس قالیباف، برادر داماد رحمانی فضلی

ادامه
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
غلامعلی حداد عادل بیوگرافی غلامعلی حداد عادل؛ سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۹ اردیبهشت ۱۳۲۴

محل تولد: تهران

حرفه: سیاستمدار ایرانی، عضور مجمع تشخیص مصلحت نظام، دانشیار بازنشسته دانشگاه، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و بنیاد سعدی

آغاز فعالیت: ۱۳۵۷ تاکنون

حزب سیاسی: اصولگرا

تحصیلات: لیسانس و فوق لیسانس فیزیک از دانشگاه تهران و شیراز (پهلوی قدیم)، دکتری فلسفه از دانشگاه تهران

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
فرزان عاشورزاده بیوگرافی فرزان عاشورزاده تکواندوکار ایرانی

تاریخ تولد: ۵ آذر ۱۳۷۵

محل تولد: تنبکابن، مازندران

محل زندگی: آمریکا

حرفه: تکواندوکار

لقب جهانی: سونامی تکواندو جهان

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش